hur mycket orkar man?

Ibland, och just nu ganska ofta, undrar jag hur mycket man orkar... Och just nu vet jag att jag inte orkar mycket mer... Anders spetsade jordvärmeldningen... Kanske inte så farligt, men just nu känns det jättejobbigt. Få tag på rörmokare. Semestertider. Kvällstid. Måste snickararbetet skjutas på? Vad blir kostnaden? Klumpigt - men oxå maximal otur. Någonstans i vår Stora trädgård finns ledningen och det råkade vara just där Anders drog ner spettet... Varför "lyckas" alltid vi? När vänder vår otur? Magkatarren gör sig extra påmind när sånt här händer. Huvudet bultar. Men vi lyckades i alla fall få tag på vår käre rörmokare - som visserligen har semester, men som hjälper oss nästa vecka eller så...

Och så har jag skjutsat mormor fram och tillbaka till boulen - klart hon måste få komma ut. Hon sa att jag troligtvis kommer att få skjutsa fler gånger. Jag påminde om att det finns färdtjänst, men det är ju "så besvärligt". Detta måste lösas.

Ge mig styrka...

Fullt ös...

Barnen var hos Hanna och John mdn jag tränade och handlade. Sedan åkte vi McDonald - Linus välte ut min Moccashake, klåfingrige unge! Barnmottagningen ringde när jag stod i kön - de skulle ge Linus en tid på Neontalavdelningen eftersom läkaren som egentligen skulle titta på Linus huvud inte kom tillbaka förrän i september. Jag ringde idag på förmiddagen och de lovade att kolla upp det och tyckte att det var länge att vänta till september och sedan hade de alltså fixat det här istället. Nu i eftermiddag kom kusinerna och farmor och farfar för att hjälpa till att gräva på vår uteplats. Snickaren är här och började idag "bygget".

Kanske åker vi till Ekö på torsdag tillsammans med Hanna, John, Marianne och Tommy.

Idag tror jag att sommaren tog slut... Kram.


stressande

Det är stressande att sitta på toa och höra bebben vakna, specellt stressande när man nuförtiden har en mobil unge - som rullar, kravlar och tar sig dit den vill. Kuddbarikaden känns direkt ganska meningslös. Och ännu mera stressande är det när man hör att den Hårdhänta bebben får tag på min spännande bok och bläddrar frenetiskt... Men jag är ju den nya tidens mamma som lyckas ha många järn i elden samtidogt, så jag avklarar toabesöket i stort sett samtidigt som jag rusar mot sängen, bebben och Boken!

Vi har verkligen en hårthänt, nyfiken och nypglad kille!Han älskar att känna på ansiktets olika utbuktnader, dra i hårtestar och halsband, halsens hudveck eller armens gäddhäng är andra favoriter att klamra sig fast i...

Nu har Anders börjat jobba igen, efter världens konstigaste semester. Inget blev som vi hade tänkt oss. Men sommaren har varit fin i alla fall - strålande sol, bad och några små semesterturer har vi i alla fall hunnit med. Igår kände jag att det nästan skulle varit skönt att börja jobba. Fokusera på något annat. Jag blir nästan ledsen när jag känner så - för det jag allra helst vill är att vara mammaledig, njuta av mina barn, få vara tillsammans med dem...Jag vill kunna njuta, inte känna ångest och tänka på saknad hela tiden. Vänta på att mamma ska komma eller på att vi ska ringa och fråga henne om hon kan komma och hämta Klara för att Klara så gärna vill vara hos henne en stund... Jag kan fortfarande inte förstå att mamma Aldrig kommer tilbaka...

Carpe Diem...

4 år...

Tänkte på vad som har hänt på 4 år för någon dag sedan...

 

- fått en dotter (-02)
- opererat foten
- förlorat morfar
- flyttat från Halmstad till ett hus i Växjö
- börjat på nytt jobb
- kvalat in med Kenzo till elitlydnad och elitsök
- förlovat mig
- renoverat hus
- varit på några bröllop
- fått missfall
- varit i Grekland
- varit i Finland
- varit på små resor till Stockholm, Halmstad osv...
- bytt bil
- förlorat en hund
- fått en son (-06)
- skrapats efter att moderkakan inte ville komma ut
- opererat knät
- förlorat min älskade mamma
-  ...

Säkert en hel del jag har glömt, men dettta var lite i alla fall... Ibland snurrar livet bara på. Man känner att man inte har tid. Men så händer något som gör att man inser att man kunde gjort Allt annorlunda, att man visst hinner - om man tar sig tid. Att det finns saker som är viktigare än andra. Man inser att saker som man Tror är viktiga, inte är viktiga...


Ångest?

Jag tror det jag känner kan liknas ångest. En svidande känsla i magen, ett tryck över bröstet, ett tungt huvud, en orolig själ, en kropp som inte orkar... Skulle göra så mycket, men orkar inget. Har varit och handlat med min mormor nu på förmiddagen. Anders pysslar med den blivande uteplatsen. Klara vill spela spel. Linus behöver ny blöja. Vi ska på teater med Klaras kusiner senare, och äta mat. I morogon börjar Anders jobba. Det är så mycket att tänka på - men jag kan inte tänka klart tankarna. Det snurrar. Mammaledighet. Pappaledighet. Resa. Uteplats. Träning. Klaras dagar. Linus dagar. Jobb. Begravningsplats. Hundträning. Sysselsättning. Städning. Finnas till för alla - men knappt orka med sig själv... Oftast går det bra. Men orken tar slut.

Nu kallar två barn - Linus var ledsen nere, och klara skulle springa till honom och trösta och trillar på vägen... Bråttom!

Dagen...

Vi tränade sök - dvs Anders tränade och jag och barnen tittade på, eller Klara och jag var med och Linus sov medan de andra tränade! Det gick bra. Uppletande gick strålande. Nästa helg är det tävling.

I eftermiddag har Anders, Gunnar och Bilal grävt för uteplatsen. Anders steg i ett getingbo och fick många stick, men det verkar ha gått bra. Jag har tvättat bilen och poolen. Nu åskar det. Bäst att avsluta!

Ha det gott!

Eric, Anders & Klara badar

Eric, Anders & Klara badar


Bianca och Klara dansar!

Bianca och Klara dansar!


Marianne, Tommy & Klara

Marianne, Tommy & Klara


Marianne & Tommy

Marianne & Tommy

Här gifter sig Marianne och Tommy för andra gången. Jag önskar dem all lycka av hela mitt hjärta - de betyder mycket för mig och min familj! Tack för allt!


Bröllop; 22 juli

Bröllop; 22 juli

Linus och jag på Mariannes och Tommys bröllop.


Linus & Anders; 19 juli

Linus & Anders; 19 juli


Klara gungar; 19 juli

Klara gungar; 19 juli

Klaras födelsedag. Hon fick bland annat en slänggunga.


Sandra & Klara ; 17 juli

Sandra & Klara ; 17 juli


Ölands djurpark; 17 juli

Ölands djurpark; 17 juli

Klara kör bil med djup koncentration.


Amanda & Nora är på besök; 14 juli

Amanda & Nora är på besök; 14 juli

Linus försöker ta sig in under Amandas kjol...

Ballongsläpp

Ballongsläpp

Barnen fick släppa ballonger som hälsning.

Mammas kista; 13 juli

Mammas kista


Semester...

Dagarna går... Vi var på Ekö och Eric och Sandra hälsade på. Riktigt sköna dagar med sol och bad. Sen fortsatte vi till Halmstad och där träffade vi min bror oh hans familj, samt Malins systers familj. Vi åt lunch tillsammans innan de åkte vidare. Det skulle varit vår mammas 60årsdag. Vi skulle firat henne. Nu sörjde vi henne. Klara och jag sjöng och hurrade för henne. 

Vi bodde i goda vänners finfina husvagn, solade och badade. Igår bestämde vi oss för att åka till Ullared när vi hade badat på förmiddagen. När Klara klädde på sig så fick hon ont i huvudet och sen blev det bara värre... Feber och jätteont... Efter Ullaredsbesöket, som resulterade i ganska mycket grejer och en sovande Klara i kundvagnen, så bestämde vi oss för att åka till Växjö eftersom Klara var så dålig. Hon har fortfarande hög feber och ont i huvudet och halsen till och från. Jag önskar jag kunde ringa till mamma. Jag gjorde alltid det när Klara var dålig och ofta sa hon att "jag kommer ner" eller så kom hon meed något bra råd. Saknar henne så det gör ont. Saknar henne varje dag - det går inte en timme utan att jag tänker på henne. Kommer ofta på mig att sitta och skaka på huvudet och tänka "fan". Saknar någon som Verkligen bryr sig hur Klara och vi andra mår, som hjälper mig i vått och torrt, utan att jag ber om det... Det där lilla och i det där Stora.... Saknar Klaras bästa vän... Saknar Min mamma...

Jag har klippt gräset nu, Anders och Linus är och handlar lite och Klara tittar på en film.

Hopaps att ni har haft sköna dagar!

Eködagar

Nu har vi varit på Ekö ett par dagar. Igår solade vi för hela slanten och idag har vi städat. Riktigt sköna dagar. Sen åkte vi direkt till Anders föräldrar, där även kusinerna från Libanon bor nu. Även Bilal hade kommit till Sverige (han kom i går kväll och hade då åkt i ca ett och ett halvt dygn), det är skönt att alla är här nu när det är så oroligt där nere.

Imorgon är det bröllop.

Kram.

Hyfsad dag...

Jag bröt ihop vid lunch och grät mest. Tänkte att jag skulle gå och lägga mig när gästerna kom. Men jag fick ny energi. Men tålamodet tryter. Blir sur när Klara slarvar bort saker osv... Orättvisst, jag vet - men jag orkar inte... Klara har haft en bra dag med många fina presenter och lekkompisar.
Nu är det mammas 60årsdag nästa vecka - och sen är de värsta dagarna över så sett på ett tag... Eller det förståss - några av våra och mina föräldras bästa vänner gifter sig på lördag... Det kommer kännas konstigt och ledsamt, men samtidigt skönt och roligt... Det är så många känlsor åt alla håll och kanter hela tiden...


Kramar...


Jag har hört...

... att ingen får ta emot mer än vad den orkar... men idag undrar jag om jag orkar...

Vill orka. Måste orka... Ha varit och tränat - måste träna knät, helst tre gånegr i veckan... och det gick hyfsat bra. Men sen kom jag hem och hittade Klaras födelsedagskort i brevlådan... Folk är så gulliga. En av mammas kompisar skickade små klistermärken med hästar på... Jag började gråta. Och jag gråter sen dess... Vill ge Klara en fin dag. Men orkar inte. Jag har städat nu. 20 prsoner kommer vid 16. Men hur ska jag orka. Kanske ska jag försöka orka till de kommer och sen gå och lägga mig - då får i alla fall Klara roligt... Anders säger att jag inte Måste någonting, och det är ju såklart sant - men jag Vill ju... jag vill orka, vill vara glad, vill njuta av sommaren... men det är så svårt... Tårarna bara rinner, magen gör ont, hjärtat håller på att gå sönder, det är tungt att andas. Mamma skulle varit här idag, hon skulle gett Klara presenter, hon skulle suttit mitt bland barnen... Jag Kan inte fatta att det är sant. Vill inte förstå. Det är över mitt förstånd...

Bilal har i alla fall kommit med på båten mot Cypern, så nu hoppas vi att han kommer hem snart!

Var rädda om er!


ölanstokar

har vi varit ett par dagar. Vi började med Ölands djurpark igår - djurparkar och jg är inte en helt bra kombination. Men sen var det tivoli och bad. Allt i samma pris. Det gillar jag.  Sedan åkte vi till Sandra och Eric, och hade en trevlig kväll. Vi sov över och åkte till stranden idag, innan vi åt lite lunch och fikade och packade in tajkonlägret i bilen igen. Vi kunde ju inte låta bli nya IKEA i Kalmar och stannade där och blev lite(?) fattigare...

Imorgon fyller vår stora tjej 4 år!

Sara, en gammal kompis, ringde ikväll. Det är skönt när folk hör av sig - ett telefonsamtalk, ett mail ett SMS... Ibland orkar jag inte prata, men då säger jag det. Visst behöver man lite lugn och ro oxå - få landa... Men det är skönt att veta att folk tänker på oss. Många säger att jag gärna får höra av mig - men när det är som tyngst, orkar jag inte det. Vill inte göra andra ledsna, även om jag Vet att jag Gärna får ringa... Och ibland vill och orkar jag prata om det, och ibland vill jag inte... Ibland kan jag tänka och prata om minnen, och skratta åt saker som hänt utan att det gör tokont, för att i nästa stund falla... för ingenting och allting...


Jag plockar

När jag plockar bland Linus, men framför allt Klaras kläder och saker, ser jag mycket som de fått av mamma... Hon älskade att ge Klara små presenter - en tröja, en blomma, en målarbok... Det gör så ont. Aldrig mer kommer hon få "skämma bort" sina älskade barnbarn - det som hon sa var mormors privilegier. Klara fyller år... En stor dag för Klara - en saknades dag. Mamma kommer saknas mer vissa dagar och onsdag kommer definitvt bli en sådan... Hon var alltid mitt bland barnen.

Idag sa Klara till en dagis kompis som vi träfafde på stranden att "mormor sitter i soffan i himeln, med Tjipp i knät och läser tidningen".

Nu kallar Linus, på sin Mamma...

Sov gott...

tvättat bilen...

länge och väl... vaxat och fixat och nu håller Anders på invändigt... Men vi har hunnit med ett dopp oxå.

Imorgon bär det av till Öland. Det blir djurpark och sedan övernattning hos ett par kompisar. Sedan fyller Klara år på onsdag. Då skulle mamma kommit hit... Hon skulle varit på Ekö hela sommaren utan när Klara fyllde år och sedan stannat över helgen för att gå på bröllop... och sen tillbaka till Ekö för att fira sin 60årsdag... Det blir aldrig som man har tänkt sig...

Var rädda om varandra!

Begravningen

Solen sken.
Blommorna var vackra.
Tommy och Linda sjöng så fint - SOm en bra över mörka vatten, Tro och Tears in heaven.
Många människor hade samlats för att ta ett sista farväl av min älskade mamma. Jag Kan inte ta ett sista farväl. Kan inte tro att jag har sett henne för sista gången. Jag såg när bårbilen körde ut henne till kyrkan och jag såg när hon lämnade vår lilla by i bilen, en sista gång... Tårarna brände.
Barnen släppte ballonger på kyrkogården efteråt.
Vi samlades hemma hos oss och grillade korv, drack vin, öl och whisky, och åt tårta.
Det var en fin dag.
Så mycket värme.
Så mycket kärlek.
Så många tårar...
Det var bara ett fel - mamma saknades.

Men dagen var inte fullt så jobbig som jag hade trott. Jag tog mig igenom begravningen, jag kunde stå upp, kunde andas, kunde skratta... Livet går vidare... Nu ska vi försöka hitta en vardag - utan mamma. Utan Klaras bästa vän... Humpe och Malin åker nog hem ikväll. Allt ska återgå till det vanliga - fast inget är som vanligt... Hon som alltid har funnits, finns inte mer.

Tack alla som tänkte på oss i går, som gav oss värme och kärlek, som gjorde dagen till en fin dag, trots allt!


Jobbig natt...

Gick och lad mig, somnade till, men vaknade strax efteråt och kunde inte somna om. Jag fick panikkänsla och grät. Kände mig så otillräcklig - som mamma, som sambo, som dotter och barnbarn...

Nu är städningen i full gång igen. Humpe och Anders är och handlar. Klara leker med kusinerna. Jag andas. Jag går vidare.

Ha en bra dag!

Läggdags för sliten kropp och själ

Vi har städat hela dagen - vi har haft hjälp av Anders snälla syster och mor. Verkligen en storstädning. Allt är inte riktigt klart, men det blir det i morgon. Skönt - det har varit/är svårt att städa med ett dåligt knä och en sliten själ. Och begravningsefterfesten är tänkt att vara hemma hos oss och vi blir ca 80 personer. Den är på torsdag.

Nu är  jag helt slut, psykiskt och fysiskt, och ska slänga mig i sängen oh hoppas på en god natts sömn!

Godnatt!

Linus badar fortfarande!

Linus badar fortfarande!


Linus badar oxå!

Linus badar oxå!

Man han har inte riktigt förstått puffarnas syfte och användningsområde... Men Klara har gjort det och hoppar från bryggan, simmar och är riktigt duktig - tyvärr var det lite alger i vattnet så vi kunde bara bada de första dagarna.


Klara badar!

Klara badar!


Linus är hårdhänt!

Linus är hårdhänt!


Humpe kör destu fortare!

Humpe kör destu fortare!


Nä förresten...

Nä förresten...

Hedda och Malin tog visst en scotertur - men de nöjde sig med sjöodjuret Anders som motor...


Hedda höll sig till draken!

Hedda höll sig till draken!


Klara och Anders igen!

Klara och Anders igen!


Anders & Klara åker scoter; 9 juli!

Anders & Klara åker scoter; 9 juli!


Morfar & Klara; 3 juli

Morfar & Klara; 3 juli

Morfar köpte en ny cykel till Klara i 4årspresent!


Mamma & Mormor; 2004 på Klaras 2årskalas!

Mamma & Mormor; 2004 på Klaras 2årskalas!

Hon skulle vara på Ekö till Klaras födelsedag även i år. Sen skulle hon åka hem, och gå på 4årskalas och bröllop, för att sedan åka tillbaka och fira sin födesledag på Ekö. Tänk vad livet kan ändras - inte lite - utan fullkomligt, groteskt och ofrånkomligt. Jag skanar henne så att det värker i bröstet - i allt. Jag vill berätta att Linus snart kan krypa. Jag vill fråga vilken kläder jag ska ha på begravningen. Jag vill krama henne och tala om hur mycket jag älskar henne. Jag vill göra så mycket annorlunda. Jag önskar att jag kunde vrida tiden tillbaka en och en halv vecka...

Halmstadlägret; 2003

Halmstadlägret; 2003

Mamma kom ner till Halmstradlägret och passade Klara medan vi tränade hundarna hela dagarna. Hon sov i förtältet. En mamma som Alltid ställde upp!


Mamma på Ekö; 2003

Mamma på Ekö; 2003


Mamma där hon trivdes bäst - på Ekö, med kikarn i handen.  Kanske kikar hon på oss nu...

Missade straffarna...

Jag missade straffarna - trots att jag vakande lagom till dem. Jag såg första - men somnade om... Men jag vet att italien vann!

Idag har vi varit i stan och fixat massor. Tränat knät - och pratat med sjukgymnasten som sa att knät svullnar för att jag är för aktiv. Jag måste vila. Och jag måste räta på benet - annars kan det växa fast där. Och det är inte konstigt att det fortfarande gör ont - eftersom det är stora sår i knät...

Min energi tryter - den går åt som smör i solsken, bara att gå och sen ska man andas oxå, och helst umgås och försöka le ibland... Men  i mellanåt blir jag förvånad över hur livet överhuvudtaget kan funka så bra som det gör. Det är nog för att jag plockar fram lite sorg i taget... Hade jag tagit all samtidigt hade jag fallit sönder, och aldrig rest mig igen...

Jag ska lägga in lite bilder nån dag - kanske redan ett par idag...

Stora kramar!

Snabbt inlägg från sidolinjen...

mitt i fotbollsfinalen. Italien - Frankrike.

Vi har varit på Ekö över helgen. Fredagen gick rättså bra. Men det var lite jobbigt att åka dit - det var därifrån vi tog mamma dagen innan hon dog. Det var där min mamma älskade mest att vara...

Lördagen var en riktigt hemskt dag - jag grät mååånga tårar. Jag försökte plocka ihop hennes kläder... Vi träffade goda vänner och grannar på ön. Och det blev så påtagligt att mamma saknades. Hon fanns alltid där - jag kan räkna gångerna jag har varit på Ekö utan mamma... Och jag får gång på gång tala om för mig själv att det är på riktigt. Hon kommer inte komma tillbaka. Men varje gång telefonen ringer tror jag att det är hon... Jag kan inte förstå att jag har sett, pratat med och kramat min älskade mamma för Sista gången. Att den gången redan har varit... Det går inte att förstå. Det är omöjligt.  Det gör så ont att paniken växer i mig när jag tänker på det. Jag förtränger det - och sen bubblar det upp med full kraft. Igen och Igen... Det är tur att man har en underbar familj och underbara vänner som hör av sig, skickar kort och blommor - som tänker på oss och som visar det!

Vattnet var varmt - tyvärr blommade algerna redan. Men jag vågade inte bada med mitt knä ändå, det är så svullet och jag har svårt att räta det. Vi hade fått låna en vattenskoter av en vän och det var hur roligt som helst att köra.

Klara sa idag att hon saknade mormor lite. Och då sa hjag att jag oxå gjorde det - och då sa hon "men du saknar henne ganska mycket va?". Hon har haft så roligt med barnen i grannhusen. Skönt.

Linus övar krypställning men det slutar oftast i ett fall på hakan. Och jag har nog glömt att tala om att han fann sina fötter söndagen efter midsommarafton - och det är en spännande upptäckt fortfarande.

Hoppas att ni har haft en skön helg!

Jag går snart sönder...

Jag orkar inte... Hela dagen har jag orkat - eller försökt.. Varit stark. Men så gick jag och la Klara, plockade i hennes saker - hittade saker och kläder som mormor har köpt. Hon älskade att skämma bort Klara, sa att det var mormorns rätt. Hon kommer aldrig mer att göra det... Aldrig mer... Jag ser saker som måste göras - men det Går inte. Jag har ingen kraft. Jag hör människor som säger att de vill hjälpa till... Men jag vill bara ha min mamma. Självklart är jag hur tacksam som helst för allt stöd jag får från nära och kära, men det är mamma som jag hade ringt om kraftet hade sinat, om jag hade behövt hjälp att ta mig upp - nu kan jag Aldrig mer göra det. Nu när jag Verkligen behöver henne - så finns hon inte... Mina tårar rinner. Mitt inre är i uppror. Vi har så många beslut att fatta - men jag kan knappt tänka... Jag går snart sönder...

Ibland önskar jag att detta bara är ett skämt - att hon kommer och säger att det bara är en dröm - en mardröm (som Klara trodde när hon vaknade) - men så tänker jag  att  "då får jag ju gå igenom detta igen", och det vill jag Verkligen inte. Hur overkligt det än känns i mellanåt, lika verkligt känns det stunden efteråt... Och ibland funkar nästan livet - för att sedan rasa...

Kram

Klara skrev ett brev

Idag skrev Klara ett brev till mormor och la det på trappan. Sen var det borta och då sa hon  "åh, nu har mormor tagit mitt brev"... och hon blev så glad.  Åh vad många tankar hon har vår lilla dotter.

Och vi med... sorgsna och glada tankar, blandade med ångest, ilska, frustration, längtan, saknad... alltihop på en och samma gång...

Stora kramar till Alla som har stöttat oss de här dagarna!

Klaras tankar...

"Mamma, nu missar mormor sin födelsedag. Men jag ska skriva ett brev och rita och sen ska jag skicka upp det till mormor i himeln..." Tårarna rinner. Älskade lilla dotter.



Värsta bergådalbanan...

Livet är en berådalbana.
Livet är kort - det blir påtagligt när döden knackar på...
Döden suger.
Det finns ingen rättvisa eller logik.
Ingen turordning - inga kölappar.
Lunginflammation dör man inte av - men det gjorde mamma, enligt obduktionen. Tecken på blodbrist hade hon oxå. Hon kunde kanske överlevt - om...
Men om inga Om fanns...

Nästa vecka blir det begravning.
Sen ska livet gå vidare. Hur vet jag inte... Vardagen ska fungera. Det kommer den att göra, på något sätt - det måste den göra.Men det kommer Aldrig bli sig likt.
Jag tror fortfarabde att det är hon som ringer, eller hon som kommer i en grå liten bil... Jag saknar henne - som mamma, men kanske mest som mormor. Hon var en underbar mormor.

Igår sa Klara att "det är inte roligt att mormor är himeln", vi pratade om att man kan prata med mormor ändå, och Klara sa att "mormor kanske var lite gammal ändå...".

En hälsning från Anders brors familj:
"Det bor en ängel i mitt rum
hon har sitt bo ovanför mitt huvud
hon gör mej lugn
och hon viskar till mej
allt det jag säger dej"
Ewa Dahlgren 

Nu ska vi åka till goda vänner. Solen skiner.
Krama varandra!

Fler dikter som Lina skickade till mig...

Ett stort tack till dig Lina - en underbar vän!

Bortom bergen ligger sommarn

Bortom dimman ligger den

Bortom mörka vida vatten bor min egen sommarvän

Bortom frosten, bortom stormen kanske rosen blommar än.


Njut av livet den tid du har, ingen vet vad som finns kvar. Ge värme till din vän så kär, visa klart vad vänskap är. År till år som aldrig kommer åter. Låt hjärtat tala till en vän som gråter. Vi människor behöver väl varandra, räck ut din hand - sluta klandra.


Om idag inte var en ändlös landsbyggd och i natt en vild och krokig stig om i morgon inte kändes så oändlig, då är ensamhet ett ord som inte fanns.

Men bara om min älskade väntar bara om jag hör hans hjärta sakta slå, bara om han låg där tätt intill mig, kan jag bli den jag var i går.

Jag kan inte se min spegelbild i vattnet, jag kan inte säga sorglösa ord, jag hör inte mitt eko slå mot gatan, kan inte minnas vem jag var i går.

Det finns skönhet i flodens silversånger. Det finns skönhet i grynings solens sken. Men då jag ser i min älskades öga en skönhet större än allting jag vet.


Gråt inte för att jag är död, (Barbro Lindgren)

Gråt inte för att jag är död, jag finns inom dig för alltid. Du har min röst, den finns i dig, den kan du höra när du vill. Du har mitt ansikte, min kropp. Jag finns i dig. Du kan ta fram mej när du vill. Allt som finns kvar av mig är inom dig. Så vi är jämt tillsammans.


Vi önskar dig en sömn så lugn och stilla

En vila till en fjärran morgondag

Då ingen oro mer gör dig illa

Och där vi åter möts en dag

Vi hann ej säga dig farväl

Ty döden kom så fort

Men nu vi säga dig vårt tack

Vi evighetens port

Att somna in kan inte vara farligt

Att sväva bort mot ro och frid

En vänlig hand som leder varligt

Långt bort från jordelivets strid.


Kraften har sinat...

Jag orkar inte...
Det gör ont.
Käkarna spänner.
Magen knyter sig.
Tårarna rinner.
men det hörs inget.

Jag ser solen skina från enklar blå himmel - som ett hån.
Vi skulle varit lyckliga nu.
Njutit av somaren.
Linus första sommar.
Planerat Klaras födelsedag.
Mammas födelsedag.
Åkt till Ekö.
Åkt på utflykter.
Bara varit.
Skrattat.

Den lilla kraft jag har går åt till att hålla masken för mina barn.
Klara är en så förståndig flicka, en flicka som tar åt sig. Som säger förlåt när mamma gråter - oavsett varför mamma gråter... Och igår sa hon till Malin att "idag har inte mamma gråtit".
Idag satt hon och klappade Fia (mammas älskade hund), och då sa jag att det var bra att hon klappade och tog hand om Fia för att hon saknar säker din mormor. Och då sa Klara att "Fia saknar inte mormor, hon har ju morfar, och oss och gammelmormor...".

Det är så många frågor, som inte har några svar.
Så många känslor som gör ont.
Så många minnen...

Anders och Klara tog båten till badplatsen. Linus ligger och sover. Fia ligger vid mina fötter. Jag försöker andas - men det gör så ont. Det trycker. Det bränner. Jag fattar inte hur jag ska klara det. Jag fattar inte hur vi ska klara oss. Livet kommer aldrig bli detsamma. Livet kommergå vidare. Det måste det göra. Det finns värre öden. Jag är medveten om det. Men just nu - i denna stund - är livet grymt. Alla har rätt till sitt öde, sina känslor och sin sorg. Man måste tillåta sig att skratta, gråta och fortsätta leva - även om det är svårt. Även om det gör ont. Även om kraften sinar...

Kram till alla som har tänkt på oss och hjälpt oss de här dagarna!

En trogen vän skickade en text till mig...

 
Det finns ett hus långt bort, där vi kan leva och må gott. Det finns en trädgård, full av blom, underbart friskt vatten för mun och gom. Det finns en skog med lugn och ro, där finns en stadig bro, där finns den naturliga kraften. Det finns en himmel så klar och ren, det finns en sol så skön och len.

Letade upp några dikter... och fann de här...

Skrev den här för några år sedan...

Jag kämpade och brann

medan livet långsamt försvann

bröt ned –

jag stred

för livet i sig

för dig och mig.


Jag önskade att bli kvitt

att få leva fritt

att må väl

i en frigjord själ

att härda ut mina oändliga plågor

som kom i skyhöga vågor.


Men nu, i min döende kropp

ryms varken skräck eller hopp.

Men det är bara kroppen som är ett mål för döden,

ett rov för år och öden.

På jorden stillas aldrig kampen

ingen framgång löser krampen

som den väg som smärtan tvingar mig att gå

jag har kommit dithän att jag vila vill få.


Jag strider

jag lider

Många gånger har jag nu stått med ögat mot döden

nu har jag tappat glöden.

Nu vill jag träda in genom dödens port

jag är ju ingen liten lort.

Jag vet att ingen återvänder

Men här är folk från alla länder

Någon ska nog bli min kamrat

sedan kommer ni ju snart.


Ingen vet när döden på en kalla

men den ropar på alla.

Jag kan ej längre förstå varför jag ska finnas på livets gröna kvist

när döden tillslut tar ut sin list.

Jag har levt i lycka och nöd

tagit det som livet bjöd.

Snart tar döden mig till sin oändliga vila – min kropp ska få vila ut

min smärta får ett slut.

Gråt för det som fanns, inte för att jag inte ska finnas

det är det ljusa du ska minnas.

Jag har sluppit min smärta

Låt mig alltid finnas i mitt hjärta

Va glad för att jag slipper lida

att jag äntligen slipper strida -

mot min västa fiende

Cancern.

   

En dikt...

som jag skrev för några år sedan...

Jag viskar

Jag skriker

Jag snyftar

Jag gråter-

Du hör inte

Du är död


Oändliga plågor; en dikt jag skrev för länge sen

 

Jag vrider och vänder

Tills allt blir stilla

Inga ljud

Inga syner

En dröm

Om en svart man i svarta kläder

Han står vid min säng

Han sliter i mig

 
Jag är trött på alla

Alla som fortfarande hoppas och tror

Det finns ingen tro

Inget hopp

Jag är trött på dem som fortfarande klagar

De som gråter

 
Nu finns inga krav

Ingen vet vem som kommer

Ingen vet vem som går

Ingen vet vem som nästa gång träder in i dödens portar

Och får skåda livets blomsterprakt

 

Snart är det också du

Du som är stark och fri

Vad vet vi om lycka

Vad vet vi om landet där borta

 
Från kärlek och ömma stunder

Går jag till stillheten

Det gör alla

En djup och oändlig vila i djup oändlig natt

 
Jag är lycklig 

Allt handlar om dig; en dikt som jag skrev för några år sen

ALLT handlar om DIG.
Blommorna som jag plockar,
är till för dig.
Tankarna som jag tänker,
handlar om dig.
I minnena som jag har,
finns du.
Längtan som finns i mitt bröst,
spränger för dig.
Saknaden jag känner,
är efter dig.
Den kärlek som jag känner,
vill jag åter ge till dig.
Du som är så långt härifrån.
Snart kommer vi åter att träffas,
i tidlöshetens värld,
där ingen saknad,
eller längtan råder.
Där går kärleken tillsammans,
där är den menad för två.
Där långt bortom floden,
ska kärleken som jag känner,
åter delas av oss.

Jobbigt att leva...

Allt är så förvirrat. ingen förvarning. Alltid pigg. Ett hjärta för alla. Hon var Mamma Eva för så många. Vi planerade för hennes 60-årsdag den 26 juli - och nu får vi planera hennes begravning istället...

Vi funderar mycket på om Klara ska få se sin Älskade mormor en sista gång - efter obduktionen. Kanske ställer det till mer för henne än vad det gör nytta. Och vi får väl helt enkelt se hur mycket frågor och så det blir. Just nu känns hon så nöjd med att mormor inte kommer tillbaka och är hos Tjipp i himeln. Hon var ju aldrig sjuk heller, så sista minnet är en underbar dag i skärgården, då Klara står på bryggan när mamma kommer med båten och ropar "mormor kommer, mormor kommer..." och hoppar upp och ner. Hon såg inte henne på morgonen. Och jag velar hur vi ska göra. Hon berättar för alla att mormor är i himeln och att de inte kan träffas mer... Som jag tror nu, så kommer inte Klara få vara med när vi ser mamma en sista gång - det känns som om hon är lite liten, och att hon ska få ha minnet av sin mormor som glad och pigg kvar. Det kanske är förvirrande om hon får se henne en gång till, när hon är i himeln, då kanske hon tror att hon kan komma tillbaka fler gånger... Eller så är det otäckt - eller så blir det jättebra...?! Usch så svårt. Vi är väldigt öppna med våra känslor och pratar - utan att "pracka" på henne. Det känns som om hon har "förstått" på sitt sätt - men såklart kommer det komma dagar då hon inte alls förstår och frågorna är många...

Begravningen kommer hon få vara med på - det känns det som. Och Linus oxå - mamma hade velat det, och det gör inget om han skriker. Hon älskade Liv.

Det är jobbigt att leva. Klara undrade om vi skulle vara ledsna idag oxå... Och så sa hon att "det är roligt utan mormor oxå...". Och "nu får morfar och jag gå till lekplatsen och pärla..."

Skuldkänslorna är många... Samtidigt så var det Hennes vilja. Och hon kunde Själv sagt att Nu vill jag iväg till sjukhuset. Jag är så glad att vi hämtade hem henne från sommarstugan som ligger på en ö i Karlshamns skärgård, där hon var alldeles själv tills vi hämtade henne på torsdagskvällen, sedan somnade hon in på natten... Nu vet vi alla fall att hon hade folk i närheten och hon kunde bett om hjälp om hon ville. Och visst, det känns ju bra att vi gjorde som Hon ville - men jag kommer alltid att undra om det hade kunnat se annorlunda ut idag. Om min Älskade Mamma hade funnits idag om jag hade stått på mig. Om jag hade fått fortsätta planera hennes 60årsdag den 26 juli istället för hennes begravning...

Så orättvist, så ofattbart, så jävligt, så overkligt - men ändå så smärtsamt verkligt... Rättvisa och turordning finns inte och man kan inte spola tillbaka tiden... Men jag är i alla fall glad för att vi flyttade tillbaka hit - vi bodde ca en halv kilometer från varandra, och vi träffades ofta. Klara åkte dit i stort sett varje dag, vi fikade och åt tillsammans, när vi kände för det och vi pratade i telefoneon nästan varje dag om det lilla och det Stora...  Hon hjälpte mig oerhört mycket, och betydde så mycket för mig, för barnen, för Anders och många andra. Man ser hennes kläder hemma hemma, man ser blommorna som vi köpte strax innan midsommar och som hon hjälpte mig att välja, man ser hennes bil och jag ser gråa bilar köra förbi och väntar på att hon ska svänga in, jag hör telefonen ringa och jag väntar på att höra hennes röst...

Krama varandra!