30/12; onsdag

Underbar dag ute i det strålande vintervädret. Linus kom hem och sa att grannarna skulle åka skridskor - det var bara att snabbt åka och köpa ett par till honom. Och sen åkte barnen! Linus klarade det riktigt bra!
Och i kväll red jag ett pass på Filippa - det gick bra.
Skön dag - då jag inte hann det jag hade tänkt, t.ex. städa och sortera i källaren. Inte blev det en ny dammsugare heller... Men pappa lyckades fixa vår tvättmaskin igår i alla fall, så det behöver vi nog inte köpa en ny just nu...

Morgnen idag innan ridturen


Tack Sandra för hjälpen idag!

Malte


Pingisfika


K spelar på sin nya julklapp


Malte och Mlain på julpingisen


Linus & Linda


K spelar gitarr


tova & ebba


Limpan


Julafton; jag och Limpan


Humpe, Hedda och Klara - kortet är taget av Sandra


sandra och klara - kortet är taget av Eric


Linus - kortet är taget av Sandra


Julpingis - kortet är taget av Sanda


Klara i snön - kortet är taget av Sandra


Anders och jag gör julgodis! Sandra har tagit kortet


28/12; måndag

Lite sådär håglös, sorgsen och vemodig när helgerna släpper sitt grepp. Även om min vardag inte ser ut som den brukar - jag är ju ledig, men Anders jobbar. Snön har nästan töat bort, men det har frusit till ikväll, aå Humpe och Malin som var påväg  hem stannar över natten i Växjö. Vi båddade hästarna på dagens ridtur. jag höll på att göra en riktig KalleAnka, liksom sitta kvar i luften när Filippa plötsligt vände 90 grader och galopperade iväg. Jag höll på att åka av bakom henne... Men lyckades få tag på attiraljerna igen och hålla mig kvar. Detta hände när vi hade ridit nästan klart och bara skrittade av pållarna som hade varit busiga innan, men just då gick i godan ro och jag hade slappnat av. Humpe och Malin passade barnen när jag var iväg - tack, de stunderna är guld värda!
Det är tyst här hemma, Linus och skrotar omkring. K är hos en kompis. det är liksom mellan dagar - mellan jul och nyår. Man går och väntar. Det är något som jag alltid jobbar på - att leva i nuet, denna dagen, inte vänta och längta efter det som har varit eller det som ska komma. Det är inte alltid verkligheten överträffar dikten. Men visst - just nu längtar jag till Thailand. Till att komma iväg. Även om det är skönt att bara vara hemma... Det är svårt att ta sig för så mycket, det känns inte riktigt på riktigt. Jag gör mindre än vad jag brukar. Ser framåt, men också tillbaka. Minns. Vad kommer jag ihåg från året, från 2000-talet?
Det har varit sköna dagar - tid att umgås, även om jag kan sakna andningshål. Men jag älskar närheten, ömheten - mina nära och kära!
Dags att laga mat. Trevlig fortsättning!


julafton

Det är lätt att minnas hur julaftonarna var... Hur glad man var, hur roligt vi hade, hur mysigt och gott det var. Inga orosmoln, inga bekymmer. Det är bra nu också - kanske ännu bättre - när man ser sina egna barn tindra med ögonen, våga sig fram till tomten, röra vid honom, säga tack. Det kanske är det som är det bästa? Precis det man vill? Även om det inte är lika enkelt längre. Även om man saknar och tänker på hur man skulle vilja ha det.
Någon hade hunnit före oss till graven idag - jag blir så glad när andra har tänkt på det också. Jag är glad. Jag lever det liv jag vill leva. Jag har så många runt mig att älska, att vara tacksam för. Men overklighetskänslan finns där. Känslan av att inte räcka till, att inte göra rätt, säga rätt, vara rätt - inte ofta, inte alltid, samtidigt som jag är övertygad om att det är just så här som det är att leva.
"Var nöjd med allt som livet ger och allting som du kring dig ser
glöm bort bekymmer, sorger och besvär.
Var glad och nöjd
för vet du vad
en björntjänst gör ju ingen glad.
Var nöjd med livet som vi lever här."

Go jul!

mitt år från fb


22/12; tisdag

Efter en lång sovmorgon var Linus pigg. Vi har varit på isen en stund med Klara och Agnes. Det är en rättså lugn dag. Tvättar, plockar, diskar, lagar lite mat... Kanske blir det Rocky road:
600 g ljus choklad
2 påsar dumlekolor
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen och blanda ihop kolor, marshmallows och nötterna. Häll sedan ner smält choklad i blandningen och häll upp smeten i en plåt med bakplåtspapper. Det ska var ca 3 cm tjockt. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

Senare är tanken att jag ska bege mig mot stan och klippa mig.

21/12; måndag

Idag har vi hunnit med ett utvecklingssamtal på dagis, bilden av vår fina pojke stämmer i mycket. men han vilar inte i aktiviteterna så mycket på dagis. han är snabb i det han gör. Han vill inte sitta själv med fröknarna, utan vill göra det som andra gör. De tycker också att han har utvecklats mycket i höst. Han härmar en hel del, och det är svårt att veta vad Han vill.
Sedan har vi hunnit med att vara på isen vid två tillfällen - en kompis till K kom på eftermiddagen. Och sedan kom farmor och farfar och passade barnen när jag skulle vara med på ett möte på jobbet. Där ställs mycket på sin spets. Anmälan - icke anmälan. Om det hade varit tvärtom hur hade vi gjort då? En annan elev? Vad gör vi nu och i fortsättningen? Jag tror att det var bra att vi var med på mötet, och jag tror också att det gick bra... Men det får vi se... När jag komemr hem sitter en sliten Limpa i farfars knä. Lite senare visar det sig att han har feber.
Nu är A och spelar pingis hos en granne. K följde med. Hur ska det gå med min försäsongsträning - julpingisen närmar sig!

Stimma


K åker skridskor på sjön idag


martin & linus


saga och linus


lussetåget


Söta tomtenissen! 14/12


20/12; söndag

Klara är hos Sandra och Eric och bakar. Jag och Linus har badat. Idag är en trött dag hos frun. Vet inte varför. Men luften har gått ur. Jag vänjer mig vid att vara ledig. Även om jag faktiskt inte är det ännu... Imorgon ska jag till jobbet och försöka reda ut en härva. Allt verkade löst. Men så vände det en gång till. Undra om man någonsin kan göra rätt? Undra om man alltid kan göra mer? Undra om det finns rättvisa? Undra hur mycket man kan begära av någon? Ska lärare vara tankeläsare?
I fredags hade vi i alla fall en trevlig kväll. Kollegorna och jag. Jag brukar tänka att jag har väldigt roliga och trevliga kollegor. Helt underbara! Ibland kan det kännas nog, ibland är man trött på att umgås med dem efter långa dagar på jobbet. Men när vi träffas vid andra tillfälle så har vi verkligen roligt! Jag bodde hos en kollega, jag skulle åkt till skåne och hjälpt en annan kollega att hämta hem en häst, men det blev strul med pållens kastrering, så det blev en tur på stan. Själv. Med snowboardbyxor och militärkängor. Fixade en del julklappar. Kvällen tillbringade vi hos Anne och Olof. Snön ligger kvar. Härligt vinterväder. Anders och K har åkt skridskor, skidor och pulka. Idag ville ju såklart pappa julhandla, så Linus och jag följde med. Det mesta var redan fixat, så vi fikade och tittade på möbler istället.
A och jag besökte specialpedagogen som ska hjälpa till på dagis i veckan. Och idag började Linus säga "Linus" istället för "gugga"!

15/12; tisdag

Opp och ner... Livet ändras... Oförutsägbart... En tallrik i en annan elevs huvud (huvudet gick inte sönder, men det gjorde tallriken)... Allt ställs på sin spets. Polisanmälan mot en annan. Och någonstans mitti står jag. Som har gjort vad jag kan genom två och ett halvt år. Försökt medla - utan att få nämna namn. Och utan att få säga något konkret, och som faktiskt inte har hört något på nästan ett år - nu plötsligt har vi inte "gjort" något. Ett hugg i ryggen. De hugger av senan mitt i ett steg. Sätter någon annan i kläm. Orättvisa. Jag känner mig utmattad. Jag har ont i huvudet. Ännu är inget klart. Ännu är allt ovisst. I dag har det snöat. K och jag byggde en snölykta. L och jag la oss på soffan - han somnade. Och igår var jag stolt över honom när han gick med i hela luciatåget och hade tomtekläder på sig.
Dessutom har jag känt olust över att sätta någon annans betyg, efter att ha haft eleverna en gång - jag har uttalat min olust för rektorn, han står bakom. I dag ställdes detta till sin spets...
Folk sitter och pratar om julen. Den stora högtiden för familjen. Om att åka hit och dit. Umgås. Om mat som lagas. Om mammor. Jag Vill inte. Orkar inte höra. Julen suger. Jag vill inte ta på mig masken. Men jag kommer göra det för mina barns skull. Det kommer bli bra. Bättre. Kanske redan imorgon?!

13/12; söndag

Igår tränade jag sök med Keno (lika pigg som alltid), Stimma fick ett spår (hon gjorde det superfint) och så grillade vi korv och körde uppletande.
Nu har vi varit på skolgården och spelat bandy - A och jag mot Klara och Annie, och så spelade vi pingis.
A och K fortsatte med tennis i gympasalen, medan Linus och jag gick hem och bakade mjuk pepparkaka.

Blanda:
3dl socker
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl vetemjöl

Häll i 4 msk smält margarin
och 3 dl filmjölk och blanda.

175 grader i 45 minuter.

Och så önskar vi finaste Lucian ett stort grattis! Det är Hannas dag idag!


Fina tärnor; Klara och Agnes


Dagen idag; Agnes, Linus och Klara äter lunch i skogen över öppen eld


Fin morgon i vederslöv


Linus somnade på Stimma...


23/10; Sandra på ystningskvällen


Kenzo drar Linus


Djävulen själv... 23/10


Fina barnen spejar


FinaLina på Ekö 10/10


Lite höstbilder; K rider på Zeini 2/10


7/11; måndag

Sitter och drömmer om ett ställe långt bort - om en månad är vi förhoppningsvis där!
Nu är det betygsättningsdags. Det snurrar i huvudet. 300 betyg. Vägas. På vågskål. Bedömas. Värderas. Markeras.
Vi är. Finns. Försöker umgås, stötta och finnas för våra barn. Den här veckans ska vi till sjukgymnasten med Linus och så ska vi träffa en specialpedagog. Igår lärde Linus sig att säga "Anja" - istället för "Gagga". Det var en stor dag.
I helgen körde vi ett par spår med Stimma. Det gick bra. Och så har vi handlat en del julklappar! I går var vi i "sidihallen" (=simhallen). Linus fullkomligt älskar det! Och K lekte med Ida E.
Jag försöker att gå en runda på morgonen med hundarna på tisdagar och fredagar innan jobbet eftersom jag har lektion som börjar lite senare. Jag har kört en hel del uppletande då - jag fortsätter att utvärdera att "börja i mitten", vilket jag tycker verkar vara en bra strategi. Och jo, Mia, vi ska försöka prioritera att träna på lördagarna - men vi har gjort det i 12 år. Varje lördag. Halv nio. Och nu har vi börjat hitta anledningar att inte göra det - så då är det säkert så att man ska "fuska"... Men visst kan vi sakna det, sakna vännerna, gemenskapen - men det har varit annat som har pockat på uppmärksamheten och nu när vi inte längre har någon riktig sökhund, utan "bara" en spårhund som vi kan träna hemma, så har det varit lättare att ligga kvar i sängen eller hitta på annat som ska göras... Bättring lovas - nu... eller senare! Vi får se!

3/12; torsdag

Dagarna går. Nian är på prao den här veckan. Allt som jag hade tänkt göra har jag inte hunnit... Igår red jag och farmor bakade lussekatter åt oss. I söndags var pappa och Marianne på julskylning med barnen. Nu har hela familjen vaccinerats mot svinen.

Hörde en låt idag av Carola som hon skrev när hennes mamma dog: