30/11; måndag

Små onda jävlar
vad gör dom här
öppnar jag dörren utan att se vilka det är
små onda jävlar
säg mig hur kom dom hit
jag kan inte minnas att jag bjudit in dem på visit
så hjälp
hjälp mig den som kan
och säg mig när jävlarna vann
mig över på sin sida

Små onda jävlar
små onda jävlar
små onda jävlar
säg mig, vad har jag gjort för ont

Nu är det inte hemorojder - nu är det lössen som är de små djvälarna! Klara hade löss igår! Alltid på en söndag! När apoteket är stängt... Ringde runt och fick tillslut på medel hos Ejermark. Räddarna i nöden. Nu har jag satt mig in i problemet. Läst in mig. Kan allt om löss! Raderat gamla myter om äckliga hår... "Löss trivs bra nära hårbotten. De kan varken hoppa eller flyga. Det krävs därför nära kontakt hår mot hår för att lössen ska kunna krypa över och smitta en ny person. Risken för spridning av löss via kammar, hårborstar eller mössor är mycket liten. Lössen har svårt att klara sig utanför hårbotten som är varm och fuktig, där de kan suga blod. Om en lus skulle fastna i en mössa kan den överleva där i ca ett dygn, men efter bara fyra timmar är den i så dåligt skick att den inte kan fortplanta sig. Barn som nyligen blivit smittade och vuxna som har löss har ofta inga symptom och kan därför lätt smitta andra utan att själva veta om det. Det är med andra ord lätt att hela familjen drabbas om någon i familjen får löss. Många som får löss skäms och tror att problemen beror på dålig hygien. Så är det inte. Löss trivs faktiskt bättre i rent hår än i smutsigt hår. Dagens problem med huvudlöss beror snarare på dålig kunskap om löss, och att så få tar sig tid att regelbundet undersöka om de är drabbade. Dessutom vågar många inte prata om att de har löss. Det är därför viktigt att berätta för andra på dagis och i skolan om du har löss. Gör du inte det är risken stor att andra drabbas och att du själv får tillbaka lössen - det är ju någon i din närhet som smittat dig!"
Tipset är att köpåa
NitFree.
Alltid lär man sig något! Nu har jag lärt mig mycket om löss.

26/11; torsdag

Jag är rädd...
... rädd för sanningen...
... och det som sägs som sanningar... trots att det inte finns belägg...
... rädd för att folk ska fatta beslut,
sätta fel diagnoser....
och för att folk inte ska säga något...
Men idag är jag inte rädd. Idag gick det bra hos talpedagogen när Anders var där med Linus. Hon sa inga "sanningar" om autism t.ex. (som hon gjorde förra gången). Han hade varit samarbetsvillig.
Ikväll väntar föräldramöte på dagis, och så har jag en massa kemiprov att rätta (men de får nog ligga till sig...). Linus kanske ska få sin spruta. Och jag har e envis huvudvärk, någonstans i huvudet - diffust. Har svinet invaderat? Kommer jag bli sjuk innan jag hinner ta sprutan? Rädd?

Jag bjudet på en film oxå...

... framför allt riktad till trögtänkta och i synnerhet till ekonomer...

24/11; tisdag

"Lyxar" på morgonen - går en runda med hundarna när jag har lämnat på dagis, kör ett uppletande (min strategi att börja i mitten funkar bra!), en snabb dusch och sen iväg till jobbet. Jobbar. Skyndar en sväng till stan. Ska bland annat hämta medicin åt mormor... Där får jag frågan om jag vill vänta eller gå en runda medan de packar ihop de fyra mediinerna, det kan ta lång tid får jag höra. "Okej, jag kommer om fyrtio minuter", "då kan du gå till kassa 2 och se om den är klar". Kommer tillbaka, och tränger mig fram till kassa 2, när hon redan har tryckt fram nästa kund för att fråga. Jag får sitta ner, och så börjar hon packa medicinen. Jag säger såklart något om att det var den sämsta strategin de har haft på detta bygget. Sur som en ättika, svarar jag även på frågan om de får byta till en billigare medicin - jag hade skrivit det på lappen som jag var tvungen att fylla i... Och så fick jag visa leg - igen... Parkeringen höll på att gå ut. Stress. Varmt. Och när hon väl är klar, så hör jag henne säga "du får gärna hälsa till Gertrud från mig". Jag ler lite och inser att hon känner mormor, och där jag har stått och varit hur sur som helst...
Idag har K fått sprutan. Hon ar ont i armen. L är snorig, men ingen feber. Borde han vara hemma? Jag har varit och ridit i mörkret och regnet...

22/11; söndag

Nu står kladdkakan i ugnen:

Ingredienser

12-16 port

100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Till servering:
vispad grädde eller glass och frukt

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.


Annars regnar det mest idag, och städas. Och en promenad i regnt. Ridturen blev inställd. Men igår tog vi en härlig tur ner i Sjödahls skog, gamla minnen väcktes till liv.

19/11; torsdag

Dränerad på energi... Orkar inte mycket mer. Ont i kroppen. Trött i kroppen. Slut. Kanske började denna komakänsla av att de tog min "odugliga" dator idag för att den var för dålig. Kunde inte jag få bestämma det? En dålig dator är i alla fall bättre än ingen... Jag behöver verkligen en dator på jobbet för att kunna jobba. Det fanns inget att säga till om. De tog den. Kanske får vi en efter jul... Efter jul! Jag kommer inte klara morgondagen! Sånt här stressar! Catta var snäll, och förstod - så hon hämtade datorn som hon brukar ha, och ställde på mitt skrivbord - tillfälligt. Vad är det som avgör om man får en dator? Varför har jag haft en tidigare? Jävla orättvisa. I dagens samhälle, i den svenska skola, borde datorn vara en rättighet - en skyldighet. Eller ska jag återgå till flaskpost när eleverna skolkar? Att uppdatera en hemsida är omöjligt. Idag fick vi inte kopiera heller - kanske ska plocka fram blåstencilerna när jag ändå letar flaskor?
Gick en runda - men kom knappt hem, jag hade så ont i kroppen. Tog en ipren. Fick kaffe och kaka. Satte mig framför min egen dator. Energin återkommer nog sakta...

16/11; måndag

Ny vecka - Anders är i Köpenhamn. Farmor och farfar hämtade barnen. De bakade pepparkakor. Linus började sin dag med "inte dagis", "inte kläder", "inte borsta tänderna"... fortsatte med "inte mat", "inte spela spel", "inte pussla", "inte borsta tänderna", "inte välling", "inte läsa bok"... - men det slutade både med mat, välling, tandborstning, spel, pussel, och bok. Jag biter ihop. Tålamod. Men jag Tröttnade tillslut på allt gnäll. Allt är nej. Allt är inte. Hela tiden måste jag övertyga. Bearbeta. Tänka på vad jag säger. Ge rätt förslag. Bägaren rann över - och jag bad honom sluta gnälla. "SLUTA!" Andas. Läs boken. Förklara. Klara börjar nästan gråta. Jag förklarar ännu mer. Hon förstår. Förstår han? Linus är nöjd när jag lägger honom i sin säng - även om han såklart helst hade velat ligga kvar i Klaras säng... Jag äter en pepparkaka - och hoppas att jag är snällare imorgon. Hoppas att tålamodet är tillbaka. Hoppas på så mycket. Hopp. Kanske går jag ut och tränar Stimma en stund för att andas. Samla kraft.

14/11; lördag

Anders spelar innebandy. Jag har städat, och om en kvart är jag i stallet. Ännu en jobbvecka avklarad, en vecka närmare Thailand.
Igår ringde psykologen. Berättade vad som händer nu - ett sjukgymnastbesök inbokat och en specialpedagog ska komma till dagis (han härmar, han för inte leken framåt, hur kan man hjälpa fråknarna att hjälpa honom - hämmar han andra barn lek? Det vill inte jag bidra till. Då får vi hitta en annan lösning "Åh det var inte så jag menade - han är visst bra för andra barn - ni ska inte ta honom ifrån sitt dagis..." Jag bröt ihop. Grät som ett litet barn. Hon försökte förklara. Mina kollegor, underbara kollegor tröstade mig, pratade med mig. Men just nu kan jag inte vila i tanken - just nu får min själ ingen ro. Nu känns det tufft.)- tyvärr blir det inte förrän i slutet av januari (nu måste jag återigen vara psykolog, nu kan jag inte vila i att bara vara mamma). Och så måste en utredning göras - för att kanske bli berättigad språkis.
Nu hinner jag inte skriva mer. Ska till stallet - samla energi! Anders kom just hem - det hade gått bra, så det blir en förlängning ikväll.

10/11; tisdag

En vecka sedan jag skrev... Ofta beror det på att livet tuffar på, utan att vara för tufft för mig. Och just nu känns det bra. Jag sitter hemma efter en ridtur, jag hann umgås med mina barn, Anders är på hockey, jag har jobbat och haft tre bra lektioner idag. Jag hann köra ett uppletande på morgonen - jag började i mitten, vilket verkar vara "the shit", då hittar hon ett föremål, och håller sig i rutan. Värt ett försök. Jag har avslutat mina utvecklingssamtal. Vi har haft en skön helg - men ridning, en släktträff här hemma, med god mat och goa människor, och en pubkväll som slutade efter förfesten (alltså det blev ingen pub).
Love...

3/11; tisdag

Jag "följer en blogg där jag läste det här idag: "Med tiden så upptäckte jag saker. Lite av min sköna naivitet försvann någonstans mellan 25-30. Jag blev vuxen. Upptäckte svek, ånger och otillräcklighet.  Upptäckte att jag att försökte vara till lags.  Att det var jobbigt att vara obekväm. Alltid den där leende Lotta som var så jävla glad och käck jämt. Jag har jobbat hårt de senaste åren med att försöka hitta tillbaka till den där naiva tonårstjejen men kanske med en knivsudd mer pondus. Försökt att lära mig sätta ner foten och säga vad jag tycker.  Det senaste året har jag ju fått mer än nog av min beskärda del från  livets hårda törn. Detta trodde jag inte när jag satt på höskullen med mina ridbyxor instoppade i ett par gamla sköna stövlar." Det kunde varit jag som skrev det. Den spralliga Lisan med ridkläder, där livet lekte i ett sandslott - med fina vänner och en underbar familj, där pengar fanns och himlen var sådär oskyldigt, naivt blå, jag var glad, hade självförtroende i lagom mått, jag hade hyfsade betyg, jag var frisk -även om min kropp redan då började prydas av diverse ärr på grund av dåliga leder, jag träffade min underbara man tidigt, vi hade roligt, vi skrattade... vi var förskonade från mycket. Och är fortfarande - jag har det bra! Jag lever ett liv som jag vill leva med en familj som jag älskar, jag mår bra, men jag har gått på en del törnar, mött en del motgångar, märkt att inte alla är dem som jag tror, känt otillräcklighet. Jag har känt sorg, jag lever med min sorg - men känslan av lycka är ändå större, måste vara större. Jag ser mina barn, min man, mina vänner och känner kärlek, glädje och lycka. Vill leva.
Idag har vi varit hos psykologen - hon hade egentligen inget att säga. Visst fanns det observandum - en del i grovmotoriken till exempel. Men han är duktig på att slå kullerbyttor tex, men inte på att cykla. Han är ojämn. Hade har lite svårt att hålla fast i en aktivitet - men det känner inte vi igen hemifrån. Här leker han ganska enformigt och länge med en och samma sak. Sedan härmar han mycket - vilket han började med sent, typ i somras. Och så är det ju språket. Hon föreslog att en specialpedagog kunde komma ut till dagiset, hon föreslog även att en sjukgymnast kunde titta på honom, samt att en anmälan skulle skickas till språkförskolan, vilket vi faktiskt gärna skulle vilja, i alla fall känns det så i nuläget. Det känns bra. Vi har förtroende för henne. Jag fällde bara ett par tårar. Utlämnad. Ensam. Ändå var det ju positivt. Ingen klar diagnos. Toppar och dalar. Inget solklart fall. Han är duktig på mycket! Han utvecklas! Vi tackar inte nej till något - så länge det inte blir negativt för honom, man får kanske ompröva om det blir så att han känner sig obekväm i situationerna. Han är ett litet barn. Jag lämnar över diagnostänkandet, och hur man kan hjälpa honom, till någon annan, jag koncentrerar mig på att vara mamma. Hans bästa. Vilar i det.

2/11; måndag

En utflykt till Virserum med eleverna skulle bli en bra start efter lovet. En konstutställning med workshops - men så hade studierektorn dubbelbokat oss, så vi fick packa ihop oss i bussen igen och åka hem, några elever komemr få åka på onsdag igen...
En lektion. Möten. En snorig Linus. Nattsvart ute - natt? Go natt. Tänker på en vän, mina tankar finns hos henne och hennes man idag, och samtidigt läser jag denna
artikel om tystnaden kring missfall... Jag citerar, och håller med, Calle: "Vi är extremt många som är med om samma sak. Låt oss prata öppet om det. Låt oss skita i de tolv veckorna och ta glädjen när den kommer och sorgen när den kommer.
För en sak vet jag: tar man ut glädjen i förskott får man i alla fall vara glad en gång."
Imorgon ska Anders och jag träffa psykologen som har träffat Linus. Få veta vad hon tänker så här långt. Det är med blandade känslor, som jag har skrivit tidigare...

1/11; söndag

En hektisk, men roligt helg är snart till enda. Detbörjade med ett besök hos Klaras häst i fredags förmiddag, sedan en snabb dusch och sedan iväg till Göteborg. Eric, Sandra och jag satte oss på en restaurang och åt och drack innan Anders dök upp och det var dags för Winnerbäckkonsert. Efter det var vi på Skybar - räkmacka och drinkar! På lördagen gick vi på stan innan vi tog tåget tillbaka. farmor och farfar hade passat barnen, räfsat, städat, passat hundar, bakat bullar och lagat mat! Tack snälla!
Idag åkte Stimma och jag på spårtävling i Ronneby. Hur många gånger kan man ha otur - innan det kallas otränade? Det känns som om vi har otur - hamnar på fel sida vinden i en helt vindstilla uppletanderuta, trasslar in oss när hon är påväg ut helt rätt i spårrutan och då tror hon att hon är fel och vänder... Spår är en materialsport - nu måste jag köpa ny lina!
Så tyvärr inget cert idag heller, men certpoäng. Vi missade ett föremål i den vindstilla rutan och så ett perfekt upptag – ett par seg åt fel håll, vände och fastnade… - och när jag hade trasslat upp oss blev det… bakspår… Vi fick ett litet tapp när man skulle gå rakt mot en sjö och hon blev frågande om hon fick gå mot sjön eller inte. Jag vände och hittade ett ”säkert” ställe och vi hade gått rätt från början, fick alla pinnar och hann inom tiden. Betygen ä i genomsnitt... Lydnaden var lite blandad… bra fritt följ (8,75), en hyfsad inkallning (7,5) men hon hade satt sig upp, en bra sträcka på framåtsändande och en sämre (6), dk på krypet – men kröp bra (7), studsar på skallet (7,5), bra apporteringar (metall: 9,5, tung: 8,5, pga en dålig ingång)), stege, plats och hopp (10). Det var ekipage som körde 624, 622, 617, 614, 601… Imponerande! Våra poäng blev blyga 557,5 - men jag är rättså nöjd ändå. Vi jobbar på bra. Vi gör det vi kan. Jag skickade på bra ställen - vi missar ett föremål, vi trasslar in oss och missar en massa poäng... Vi har roligt och trivs!
Dags att ta sig samman för jobb imorgon, dock var Linus väldigt snorig ikväll...