27/4; tisdag

Idag var jag med K i skolan. Så fint. Tog i hand när de gick in, satte sig i en ring på golvet. Pratade om dagen. Sedan satte de sig i grupper och läste läxa för varandra, och skrev omdömen om de andra, och efter det var det pysseldags innan fruktstund och idrott.
Sedan var det dags för mig att åka till jobbet. En elev blev hämtad av polisen för förhör. De fick brotta ned honom på marken eftersom han försökte ta sig därifrån, och förde sedan bort honom med handfängsel. Jag blev illa berörd. Jag vill så gärna att det ska gå bra för mina elever. Men kanske är det just detta som räddar honom? Jag känner med hans föräldrar. Och undrar hur han och de har det just nu. Hur hanterar man det? Hur känns det i mammahjärtat?
Jag fick förresten inget svar på mitt mail. Så idag skickade jag ett SMS, som jag inte heller fick svar på. Men när Malin ringde och sa att vi tänkte åka dit, såsa de att det var okej, och efter en stund fick jag ett SMS att det var ok. Så ikväll har vi longerat pigga hästar. Och så har jag kört ett pass lydnad med Stimma. Nu rör jag mig inte ur fläcken - jo förresten snart till sängen!

Linus, Klara och Tova på fågelskådning


Tova tittar på fåglar idag


Linus i båten


17/4 bryggiläggning


Linus rider 16/4


WyssNilssonFamiljen


diplomutdelning


Alla barn


Linushoppet


Linus&Anja


Gympaavslutning 13/4


Linus och Anja

25/4; söndag

Jag sitter i vårt älskade uterum, njuter av värmen och av helg utan en massa måste och så mycket inplanerat. Dricker kaffe och äter farmors kaka. Linus är med bästa Eric och Sandra - de firar hans födelsedag De skulle till simhallen, men jag vet inte om de kom dit, Linus blev skeptisk och sa "mamma jag vill bada hemma, det är mycket vatten där, fattar du?!".
Igår njöt jag av att vara med goa hundmänniskor i skogen, jag la spår (som gick kanon) och sedan körde vi lydnad på klubben. Idag har jag oxå varit i skogen, la ett spår. Påsläppen har gått mycket bra i helgen. Och så sprang jag en runda. Och körde ett lydnadspass. Sedan har jag städat och kammat hundar. Pappan och barnen var och tittade på fåglar med Henke och Tova. Tova stannade här sedan, men har åkt hem nu. Anders spelar golf.
I fredags var jag i stallet (jag ringde dem i torsdags och de tyckte att jag kunde komma ut på fredagen för det skulle komma kunder och Malin skulle åka ut så jag följde med henne). Jag fick en olustig känsla när jag hade varit där. Helt ignorerad av mannen i huset/stallet. Och jag har funderat på hur jag ska gå vidare, om jag ska gå vidare. Men jag vill veta hur de tänker. Jag vill inte truga. Men bestämde mig för att skicka ett mail och fråga. Vill de att jag tex sätter igång Filippa som vi sa förra veckan? Vi får se om/när de svarar. Det var så bra i höstats - något hände när jag var i Thailand. Jag vill att det ska vara som det var. Att det ska kännas bra - annars kan det kvitta.

21/4; onsdag

Kvickilsk, något bipolär, en aning schizo... det är jag, i en salig blandning - en person som snabbt blir arg, ledsen, deppad och känner att världen rasar och tror att det ska vara för evigt - för att nästa stund inse att livet inte är så tokigt. Fördelen med att vara just mig är att det vänder snabbt åt det positiva hållet oxå! Och en annan stor fördel jag har är att jag har en familj att älska och en man som lyfter upp mig när jag dalar, en man som får mig att skratta och le, även åt mig själv... I måndags, när jag befann mig i en svacka, i min ensamhet (svackorna kommer ofta när jag är ensam) - så kom Anders hem, han fixade klockan, han fick mig att le. Han fick mig att somna - och vakna vid gott mod.
Tisdagen innehöll ett besök på ortopedtekniska, manen jag träffade var trevlig och insåg att det var ett problem med min axel, och kanske är det ett ännu större problem att hitta något skydd som kan hålla min taniga axel på plats... Han lovade att göra ett försök, och ett är allt jag begär. Och så var jag på tandläkarbesök - jag hade ett hål! Va?! På kvällen, samma dag som jag visste att habiliteringen hade remissgenomgång, ringde de och erbjöd en tid. Ännu en gång får vi dra historien, ännu en ny person som ska försöka utreda, som ska försöka förstå. Vad finns det att utreda? Vad finns det att förstå?
Ikväll har jag ridit. Markarbete. Det gick bra. Farfar hämtade barnen och fixade med middag till dem samt lämnande och hämtade på fotbollsträning - allt verkade ha gått utmärkt! Och jag hann hem och pussa på barnen och läsa saga innan de somnade. Anders är ute med jobbet för att fira av en kollega som ska sluta. Och jag njuter av tystnaden, ensamheten.

lite till

Ikväll är en kväll när det mörkar inte ger vika. Jag är ensam. En kväll när jag vill säga "Stopp", "nu räcker det", "jag orkar inte". Jag har försökt att få energi av barnen, min mitt tålamod svek, och Klara sa när hon gick och la sig "mamma jag älskar dig, hoppas att det suriga har gått över till imorgon", jag försökte träna med Stimma - det gick hyfsat, men jag blev inte piggare. Bara kallare.
Jag hoppas att Klara har rätt - imorgon känns det bättre! Jag gillar inte mig själv när jag tappar orken och tron...

19/4; måndag

Måndagskoma. Fullständigt dränerad på energi. Trots sol. Jobbat. Varit på möte hos Linus psykolog. Inget nytt. Vi lämnas över till habiliteringen - det känns nog bra. Jobbat igen. Ortopeden. Axeln är minst så dålig som jag trodde. Om den bara hade hoppat åt något håll så kanske det hade gått att operera - men den är instabil i alla lägen, och då finns det inget att göra... Fick en tid redan imorgon på ortopedtekniska - kanske kan man prova något slags skydd på natten för att hålla den i sitt läge... Gjorde ett par snabba ärenden på stan. Köpte bland annat en väckarklocka åt mormor - när vi går med den till henne, funkar den inte. Då höll jag på att bryta ihop. Orkar inte. Ta mig in till stan igen. Fan. Anders är och fiskar. Jag har lagat mat. Barnen badar. Snart läggdags för dem, och tid för mig att bryta ihop för att kravla mig upp igen...

18/4; söndag

Idag blev det den goa anananspajen - finns under "recept". Och så har vi tvättat bilarna, bytt däck, gått långpromenad, ätit stek, tränat lite, fixat i rabatten, rättat nationella prov, städat - en dag bland andra, där vi mest finns...
Imorgon väntar jobb, träff hos Linus psykolog (men jag har ju pratat med henne per telefon) och ett besök hos ortopeden med min dåliga axel (vet inte vad jag hoppas på, jag tror inte att det finns så mycket att göra med den, men jag sover så dåligt eftersom den hoppar varje gång jag råkar rulla över på vänstersidan, vilket händer ca 10 gånger per natt)... Linus har fått en ny cykel idag - vi köpte den av en granne, och så passade han på att trilla ner för en trappa i deras uthus och skrapa ryggen rättså illa. Men han är en hårding.

17/4; lördag

Spårat i Karlshamn. Fullt på upptaget och spåret. Sedan "sket" det sig på uppletandet istället. Svår ruta. Konstig vind. Öppen ruta. En traktor som körde precis utanför rutan. Berghäll. = 3 föremål. 6,5 och 7. Lydnaden var rättså hyfsad - med 9a på inkallningen och 9or på apporterna och 8,75 på fria följet. Ena sträckan på framåtsändandet var bra = 7. Krypet var hon trög på och höll på att resa sig då gav jag ett dk = 6,25. Skalet 6,5. 10 på plats, stege och hopp. Det blev totalt 581p = 1,25 från ett cert... Jag kunde nästan gjort vad som helst för de få poängen... Nu kopplar jag av och ta helg. Laddar om. Hoppas!

13/4; tisdag

En snabb uppdatering är nog på sin plats. Igår var jag med Linus hos öronläkaren. Han tittade i en förtvivlad linus öron. Vi fick hålla honom, hårt - en sköterska och jag. Han kommer ihåg alltför väl hur ont det gjorde när han hade öroninflammation. Läkaren pratade med en annan läkare. Jag påpekade återigen att han Alltid är snorig. Han kikade i näsan - han kunde tydligt se att han är väldigt snorig och kanske är det en polyp. Och läkaren fixade att vi fick komma och kolla hans hörsel direkt. Vilken flexibilitet! Jag var riktigt imponerad! Och jag imponerades av Linus som kunde följa instruktionen. Sitta med hörlurar och flytta kulor när han hörde pip. Det visade sig att han hös sämre på höger öra (där platsröret har trillat), men ändå hyfsat bra! Vi bestämde att avvakta ett tag till på operation eftersom han faktiskt hör ganska bra nu och att vätskan i örat hade blivit mindre - men om han fortsätter vara snorig (varför skulle han inte det?) så skulle man operera och då kontrollera eventuell polyp samt sätta in plaströr vid behov.
På kvällen hjälpte Anders mig med Stimma litegrann. Lite lydnad. Fokus på inkallningen. Och så tog Ulice och jag en promenad i det goa vårvädret!
Idag började dagen med en löparrunda med två hundar. Jobb. Hem - körde ett lydnadspass, och fortsatte till Linus gympa. Sista gången. Linus är så duktig. Härmas inte alls så mycket nu. Kommer med egna tankar - kan man gå baklänges på bommen? Jag la ett litet spår till Stimma, ett upptag med slut. Hon bakspårade. Jag gjorde ett nytt upptag längre fram på spåret - klockrent framspår... Nu sover barnen. Anders spelar badminton. Jag slappar i soffan. Imorgon väntar inspirationsdag för hemsidan - jag och Kjell ska gå!

11/4; söndag

Söndag igen. EN fin söndag. Tävling i Sölvesborg. Hon är så het på upptaget. Vet inte riktigt hur jag ska göra för att lugna henne. Hur långt innan jag ska ta ut henne. Hur jag ska göra ritualen... Får klura vidare. Idag blev det bakspår. Sedan fullt på spåret. Och fullt på uppletandet. Lydnaden hade sina ljusglimtar, men även det som inte var så bra. Skriver inte ut alla betyg - jag orkar helt eneklt inte... Men ska förklara i korthet. Fria följet kändes bra - hon var tyst, och visst lite vid i några svängar, samt sate sig inte ner i en halt. På inkallningen valde jag att göra ett dk med handen på ställandet Och det blev bra! Men så fick vi en tidig start hon från ligg. På framåtsändandet gick hon något snett efter gruppen, men väldigt bra på fösta sträckan, på andra sträckan blev hon kort. Krypet gjorde hon bra! Skallet var som det är - lite hoppigt, men hyfsat för att vara henne. Apporterna gick bra så när som på avslutet på tungen som var segt. Hoppet, stegen och platsen gick bra. Certpoäng (553,5p). Trött.
När jag steg upp idag hörde jag ett konstigt ljud, och insåg att det skvalade i källaren - väckte snabbt Anders, eftersom jag inte vågade gå och se efter själv. Det visade sig att slangen från tvättmaskinen lossnat och sprutade - det var alltså inte så farligt som det lät... Nu ska jag lägga barn.
Imorgon väntar öronläkaren för Linus. Jobb.
Idag är det även Henriks födelsedag - tack för god mat och stort grattis!

10/4; lördag

Igår på jobbet kändes det bra igen - jag hade bestämt mig för att inte älta. På källen kom Eric och Sandra. Grillade. Paratade. Skrattade. Och de fick mitt leende att bli ännu större och innerligare!

Idag har jag varit i skogen med hundarna - kört spår och uppletande som gick finfint. Lydnaden gick oxå bra. Hoppas att det går bra imorgon oxå! Sölvesborg nästa. Tyävrr är inte vädret så bra idag. Det är ett väder som gör mig trött...

Vi har bakat bullar och dumlekakor. Nu kommer pappa och Marianne, pappa ska se om han kan hjälpa oss med blandaren som inte ger varmt vatten i duschen...

Linus pratar mycket om mormor nu. Frågar. Han frågar om allt. Det fick mig att tänka på en låt...

SOMMARKORT, EN STUND PÅ JORDEN


Somliga säger vi lever i evighet,
fast döden är det sannaste som dom vet.
Andra säger lyckan finns i ett ögonblick,
fast dom aldrig hann i fatt de dom fick.

I kärlek och hat, fiende, kamrat,
glädje och sorg, hydda och borg.
Tar vi ett kort på barnen i sommar tid,
när dom dansar, när vi dansar.
En stund på jorden.

Om du går runt i cirklar, eller rakt dit du vill,
om du står långt i från eller tätt intill.
Vi spar alla lögner till morgonen efter,
och reser dom glas som föll under festen.

I kärlek och hat, fiende, kamrat.
glädje och sorg, hydda och borg.
Tar vi ett kort på barnen i sommartid,
när dom dansar, när vi dansar.
En stund på jorden.

Tar vi ett kort på barnen i sommartid,
när vi dansar, när vi dansar.
En stund på jorden.

 


7/4; ännu en gråtkväll...

Tar det inte slut. Jag lämnade inte Linus på dagis idag. han fick vara hemma med Anders. Anders var piggare idag. Men jag gick in på dagis och sa att han skulle vara hemma. Linus och Anders hade inte träffats vi har hållit oss borta från honom så mycket det gå - idag fick de umgås. Inget val... Jag blev såklart upprörd när jag pratade med dagis. Men nu har vi följt regler som inte finns. Eller? Finns de? Jag följer gärna nedtecknade regler, som är bra! Men att vädja till sunt förnuft och dåligt samvete, det är lågt...
Men det tar ju inte slut där. Idag fick vi den nya tjänstefördelningen - då 4 arbetslag skulle bli 3. Jag har varit runt i alla arbetslagen, och har vädjat att slippa byta för mycket. Vet ni vad som händer? Den enda från B-laget som kommer i mitt "nya" lag är Jag. Jag blir ensam från B-laget. Det finns ingen från A-laget, men några från C och E. Ingen rättvisa. De flesta från B-laget blev kvar i ett lag. Jag har tänkt att det nog kunde bli dåligt - men så här dåligt kunde jag inte tro i min vildaste fantasi att det kunde bli. Eller dåligt? Jag tycker om många av de människorna som hamnar i mitt nya lag - men att komma själv från ett lag, kan inte vara bra. Jag är Ensam. Då hade det nog känts bättre att byta skola... Just u vill jag inte mer. Jag skickade ett mail till chefen - bad om ett möte med honom så fort som möjligt, ska be om förklaringar - för att försöka förstå orimligheten och rättvisan i detta beslut... Jag kommer säkert le. Men idag känns det svårt...
Jag ska åka till stallet. Försöka samla mig. Men tårarna rinner - bryta ihop och komma igen...

6/4; pestotisdag

Vaknade i natt av att Anders sa att han mådde dåligt - han gick ner och spydde. Sov så klart dåligt efter det. Tog barnen och åkte till jobbet. Hade ett utvecklingssamtal, planerade, rättade, hade lektioner. Och fick ställa in besöket hos Karin/psykologen eftersom hon ville att båda skulle vara där och var rädd för magsjuka... Men vi bestämde att vi skulle ta en del av det per telefon vid den tiden som vi hade - hon ringde. Och vad sa hon? Att hon har kunnat genomföra testningen, det var bara ett område som hon inte hade kunnat testa. Att det hade skett en stor utveckling. Att han har svårt med instruktioner i nya situationer. Att han kanske är svagbegåvad (han är ojämn, men ligger inom normalkurvan, men längst ner...), men inte utvecklingsstörd. Att hon hade pratat med habiliteringen, och de hade lovat att ta emot oss. Ett team som kan se Hela Linus. Jag tackade ja.
Åkte till dagis och hämtade barnen. Frågade om hur det egentligen är med sjuka föräldrar och barn på dagis... De ville inte att barnen var på dagis om någon i familjen var sjuk. Anders hade inte kunnat ta hand om Linus idag. Då hade jag fått vara hemma. Det fanns inga regler, men rekommendationer. Vem skulle jag sökt vab för? Hur ska jag göra med Klara? Gäller skolplikten eller ska hon oxå vara hemma? Vem får rätt om man driver det? Jag vill inte sprida sjukan vidare. Men jag vet ju inte om jag är sjuk innan jag är sjuk. Jag ringde Klaras rektor - Linus föreståndare svarade inte - han menade väl oxå att man kanske ska vara hemma om någon är sjuk, å andra sidan om barnet är piggt kan det gå... Man är ju liksom pigg till man blir sjuk... Och vad jag vet smittar man inte förrän precis innan man märker något, och under tiden, och ett par dygn (och i sällsynta fall i tre veckor). Sunt förnuft får gälla sa de. Men om det hade varit mina barn, sa dagisfröken, så hade jag haft dem hemma (även skolbarn). Jag vill oxå att folk är hemma när de är sjuka. Och har man två dagisbarn och ett är sjukt, så tycker jag gott att båda kan vara hemma, men när föräldern är sjuk och inte kan ta hand om barnet som är friskt, är det då rimligt att den andre friske föräldern ska stanna hemma? Jag vet inte. Jag blir inte klok. Kanske behöver jag inte fundera på detta - kanske blir jag sjuk fortare än kvickt, eller något av barnen, och då blir det inget dilemma längre.
Det är i såna här lägen som jag saknar min kloka mamma mer än någonsin. Och kanske hade jag till och med kunnat lämna ett friskt barn hos henne! Fast jag kanske inte heller ska jobba om jag har någon sjuk - jag kan ju oxå vara smittade? Men om jag träffade någon igår som var sjuk i affären - då Kan jag ju vara smittad och smittbärare, så då kanske jag ska stanna hemma? Jag skulle vilja att det fanns klara regler - då skulle jag hålla mig till dem. Men rekommendationer och sunt förnuft.
Vi stannande i alla fall hemma från gympan, vilket jag inte heller hade tänkt göra. Vi gick en promenad. Hoppade studsmatta.
Jag ringde Sandra. Farmor ringde. Fick prata av mig. Anders pratar inte idag. Han är sjuk.
Sedan ringer hästflickorna, de stannar till här på väg hem från stallet. Berättar om hur konstig ägaren är. Jag känner hur jag saknar livet i höstas. Ridturerna. Skratten. Träningen. Jag känner hur mycket jag hade behövt just det Nu.
Imorgon är en ny dag. Då vet jag hur jag ska göra.

5/4; måndag

Imorgon väntar jobbet igen. Idag värker kroppen. Höfter, axlar - ja i stort sett alla leder. Imorgon är det nog bättre igen.
Idag har jag inte gjort så mycket. Städat. Tvättat. Läst böcker för Limpan. Lagat mat. Tränat med Stimma - mest fritt följ, inkallning och kryp. Jag har fokuserat på noggrannhet och tystnad idag. Hon har tenderat att gå igång för mycket ett tag. Idag har jag försökt att tala om att det inte behöver vara så jävla roligt... Svårt. Vi tycker ju att det är så roligt. En balansgång. Och så har jag kammat hundarna. Badat bubbelbad med barnen. Och gått en promenad med hundarna. Anders har tittat på pingis och innebandy. Nu ligger han uppe och tittar på hockey och jag tittar på Johan Falk.
Imorgon väntar ett nytt besök hos psykologen för Anders och mig. Hon ska tala om vad hon har sett nu. Vad hon har kommit fram till. Planerna för framtiden? Rädd? Ja! Och nej!

Full fart mot Blåkulla!


hela ligan!


fina kärringar!


stimma och kenzo


kenzo


hiho


fina Hiho


Kalasdags för Agnes och Klara


4/4; söndag

Idag har jag tävlat med Stimma. Kristianstad. Fält. Upptaget strulade lite - hon vek till höger direkt och gick alltså inte ut i rutan till att börja med i den kraftiga motvinden. Men tog sig ut, utan hjälp. Valde höger, vände - 2 meter, innan hon vände igen - höger. Ut ur rutan. Rätt! Tyvärr dog de till 8 och 9. Alla pinar! 16 minuter. Hittade alla föremål. 5 skick. Snabbt. Effektivt. Men hamnade utanför rutgränsen ett par gånger i den starka sidvinden: 8,5 och 8. Lite tråkigt att hon gör så rätt - men får så dåligt betalt! Men det är ju inget att hänga upp sig. Domaren dömer. Och hon gjorde det bra! När lydnaden började hade det, förutom halv storm, dessutom börjar regna och hagla. Ett djävulskt väder, och det var svårt att höra vad tävlingsledaren sa. Tyvärr började jag med att stiga henne på tassen när vi gick in, vilket resulterade lite i en osäkerhet tror jag.
Fritt följ: 8 7
ink med stå och ligg: 5 (det blev kajko på ställandet, om det var vinden som gjorde att det blev missförstånd vet jag inte, fel blev det...)
framåtsändande: 9 8
kryp: 0 (hon kryp hela sträckan, men var troligtvis hög någonstans... det var svårt att se uppifrån)
skall: 8 7 (satt bättre än vad hon brukar första omgången, och var tyst mellan)
metall: 9,5 10
tung: 10!
hopp: 10 9,5
stege: 9
plats: 10
Jag är nöjd med raden - men inte med totalpoängen (543), även om det blev certpoäng. Jag känner mig rent av lite bitter, spåret och uppletandet gick bra - och då får jag ändå dåliga poäng på det... Trist. Men det har varit en rolig dag. Jag älskar att tävla med Stimma. Nya tag. Nya tävlingar.
Nu är jag trött. Ska nog hoppa i badet. Kikar på hästhoppning. Har ätit. Barnen och Anders åkte för att träna badminton. En dag ledigt till.