26/9; söndag

Komaläge. Söndagskväll! Efter en dag i Åseda spårskog. Återigen ett perfekt upptag ett utmärkt spår, ett fint uppletande - och en Stimmig Stimma på lydnaden. Hon såg ut som en valp och ljudade lite mellan varven. Och kunde inte krypa... 0:a på krypet leder till minus 40p. Leder till 563,5p. En andraplats. Och jag är ändå nöjd. På riktigt och av hela mitt hjärta. Klart att jag kunde varit ännu gladare och nöjdare. Visst vill jag verkligen få till det som jag vet att vi kan, men när det inte blev så bra som det kunde, så blev jag ändå nöjd. Vi har roligt. Stimma hade Väldigt roligt idag - jag som trodde att hon kanske skulle vara lite loj efter 4 tävlingar i rad... Framåtsändandet var riktigt snyggt idag. 10a på tungen! Och nu sitter jag med en ny dator i knät och letar tangenter. A spelar tennis.Barnen har lagt sig. Imorgon väntar en ledig dag - med bad, ridning, öronläkarbesök, logopedbesök, tennis... A ska till Köpenhamn. Jag blir matt av tanken.

Äppel, päppel, piron paron...

Ingredienser

4 port

4-6 äpplen
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl Arla Köket® crème fraiche
2 1/2 dl vaniljsås

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa i crème fraiche. Häll smeten över äpplena. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Vispa vaniljsåsen lätt och servera den till.


Jag är hemma efter att ha jobbat. Det är härligt väder. Ska nog ta en ridtur när A kommer hem. På torsdag nästa vecka åker jag och fyra andra lärare, samt 16 elever till Spanien. I helgen väntar tävling på söndag. Annars är det nog en "vanlig" helg, med ridning för Klara och återhämting med tillhörande städning, gräsklippning, god mat och tvätting som gäller. Inga större planer.

Vad säger man?



Igår var vi i Moheda och firade farfar som fyllde 70! Grattis! Imorgon kommer han hit och passar barnen som har studiedag. Anders har varit i Köpenhamn idag oxå, och jag jobbade länge för jag var på möte om Spanien - om en vecka åker vi! Så pappa hämtade barnen ikväll och körde till fotbollen...

20/9; måndag

Äppelkaka
7 st äpple(n)
2 dl vetemjöl
1 dl socker
125 gram smör, ca
Tillagning
4 - 6 portioner

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem tätt i en form.

3. Blanda mjöl och socker och häll det över äpplena. Skiva kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg det över, så att det täcker mjöl- och sockerblandningen.

4. Grädda i ugnen tills ytan fått en gyllenbrun färg, ca 45 minuter.

Äppel på träden blir äppelkaka på bordet! Idag har det varit bad i bassäng för Limpan och mig - Limpan tog baddaren! Jag hade med mig Stimma och körde till klubben, efter intag av kanelbulle från bensinstationen, och körde några lydnadsmoment med Linus tålmodigt väntande. Och så red han en sväng. Sedan åt vi lunch och hämtade K, frissan väntade för dem båda. Så duktiga och så fina! Nu spelar K tennis. A är i Köpenhamn. Linus tittar på Lotta, samtidigt som han leker med sina gubbar och säger efter ALLT Lotta säger. Jag retar mig lite på att jag glömde ta med mig prov hem från stan som skulle rättas, men är jag ledig så är jag...
Jag gör lite mat istället...
Rullpankaka med trattisstuvning
Ingredienser

* 125 g smör
* 2 dl mjöl
* 3 dl mjölk
* 3 ägg
* 1 tsk salt
SVAMPSTUVNING
* 3 dl trattkantareller (färska eller torkade och blötlagda)
* 1 finhackad lök
* 1 dl grädde
* 2 dl mjölk
* 1 msk maizena
* 1 näve färsk babyspenat
* smör till stekning
* salt och peppar
Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smöret och rör i mjölet. Häll i mjölken under omrörning. Låt smeten svalna något och vispa i äggen. Tillsätt salt.
3. Klä en djup ugnsplåt (25x35 cm) med bakplåtspapper. Pensla papperet med lite smör.
4. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.
5. Skala och finhackka löken. Fräs med svampen i lite smör. Häll i grädden och mjölken. Låt koka ihop under omrörning.
6. Blanda maizena med 2 msk kallt vatten och red stuvningen under omrörning. Krydda med salt och peppar.
7. Bre stuvningen över pannkakan. Fördela spenatbladen över och rulla ihop. Skär pannkakan i ca 3 cm tjocka bitar. Garnera gärna med färska örter.

Och som sig bör så bara måste jag väl kommentera valet igår. Det historiska när alliansen lyckas sitta kvar, men Sverigedemokraterna blir vågmästare. Ett främlingsfientligt parti i riksdagen - hur tänkte ni nu, ni som röstade på dem? En dag när vi alla får rösta - när vi alla har lika värde!? Jag åg just en intervju med Jimmie Åkesson i kostym, som talar om invandring. Då, 1988, var "Grundarna en löst sammansatt grupp av skinheads, småkriminella och mer eller mindre ljusskygga äldre herrar med ett förflutet i den nazistiska rörelsen." (Aftonbladet). Nu står de i kostym. De har inte låtits höras i valdebatterna i TV - kanske hade det varit bättre. Hade de hade fått göra bort sig. De har delat ut flygblad med texten: ”Om fyra år finns inget svenskarnas Sverige. Med kanske en turk som ­diktator och en neger som utrikes­minister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som inte talar svenska utan olika språk huller om buller.” Det här vill de inte prata om nu. Nu pratar de om invandrare... och muslimer i synnerhet. "Sverigedemokraterna har lyckats svetsa samman den nya ideologin med sin kallhamrade syn på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det är den frågan som har trummats allra hårdast på torgmöten under årets valrörelse. Invandrare som ett hot mot Sverige. Mot välfärden. Mot tryggheten. Mot julafton. Mot skolan. Mot gemensamma badhus. Mot … ja det mesta. Och det är i den frågan Jimmie Åkesson nu tänker ta ton i Sveriges riksdag. " Nä, idag förstår jag mig inte på 5,7% av mina medmänniskor i Sverige.

18/9; lördag

Nu säger kroppen ifrån - efter att ha stigit upp vid halv fem, kört till Kkrona, kört ett fantastiskt spår och tillhörande påsläpp, gått en lydnad med bra fritt följ och apporteringar och hopp, hyfsat kryp, men dåligt framåtsändande och skall, hittat tre föremål inom tiden och ett precis när tiden gick ut, fått 570p, kört hem, badat med Linus och tackat farmor och farfar, ätit lite, gosat och längtat efter K som är hos Sandra och Eric på födelsedagspresent (Kreativum, pizza, kräftor, övernattning) och A som är på fest hos en före detta jobbarkompis i Linköping. Nu har jag ont i kroppen, är fruktansvärt trött, men även nöjd. Nu går jag och lägger mig. I alla fall snart...

igen...

Vi hade en sån mysig eftermiddag, barnen och jag. Sedan brakade helvetet loss. Linus blev arg och sur på Klara och Anja. Jag pratade, tröstade. Lirkade. Försökte. Hade tålamod. Tills. Det Tog slut. Då hade Linus vänt. Han var glad och lekte med de andra. Spelade spel. Anja och Linus tjatade om att få bada hela eftermiddagen, och tillslut sa jag att nu kan ni få göra det. Linus ville ha med en massa saker i badet. Och Prusseluskan - som vi inte hittade. Han skrek att jag skulle hitta den. Jag letade. Och letade. Och Humpe ringde. Mitt i allt. Och helt plötsligt hade jag, gud vet hur, två ledsna barn i badkaret. Anja grät och Linus var ledsen. De fick gå upp. Jag blev sur. Hur kan man vilja bada och tjata om det en hel eftermiddag, och fylla ett helt badkar och sedan inte vilja bada mer... De har dessutom badat varje kväll. Jag är inte stolt över mig själv när mitt tålamod tar slut. Jag blir besviken på mig själv när jag inte orkar mer. När jag skriker på barnen. Jag blir ledsen. Och arg.
Sedan lagade jag mat. Glada barn. Jag kunde inte äta. För många känslor. Trötthet. Jag gick ut och tog mitt lilla spår. Perfekt.
Ett påsläpp, ett hjärta som bankar - ibland behövs det inte mer för att få mig på fötter igen...

16/9; torsdag

Växlande molnighet - inne och ute. Ömsom regn och oväder, ömsom sol. Inombords mest sol, men jag är trött. Anders är på innebandy. Jag städar lite, och borde rätta prov.
Jag ska lägga ett spårpåsläpp snart.
Men först ett recept som jag gjorde när jag kom hem, snabbt och lätt:
Stekpannebröd 6 st

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 dl vatten

Blanda ingredienserna, platta ut brödet och stek i stekpannan, använd inget fett.

14/9; tisdag

Bakade en Äppelpaj idag, den åts med god aptit.
Receptet är för 4-6 personer.
* 125 gram smör (eller margarin)
* 3 dl vetemjöl
* 1 dl socker
* lite kanel
* 3-4 deciliter skivat äpple eller äpple i små tärningar
Gör så här
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i äppeltärningarna, strö över kanel och sockra lite lätt. Smula sedan mjölblandningen över äppelbitarna och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.

Annars har det varit jobb. Regn. En snabb handling.
Och igår var jag ledig. Linus och jag var på rehabbad - skönt med varmt vatten. Men det känns lite halvkluvet. De andra barnen har verkligen mycket större problem än Linus, och Linus får nog inte ut så mycket av de andra. Men de kanske inte gör något? Han får bada, vi gör något tillsammans, han får ta instruktioner. Och sedan fortsätter vi till pållen. Han älskar att rida. Trots det ihållande regnet, så ville han gärna rida en lång runda. Och han skrattar högt när hästen springer, "snabbare, snabbare". När vi hade hämtat K, åkte vi till bästaste Helen och fikade innan det var dags för tennisskola för K, och ridning för mig.

11/9; lördag

Snabb uppdatering innan middagen serveras. Stimma och jag har tävlat! Det gick bra. Fullt på specialen - ett superuppletande. En hyfsad lydnad, hon var glad, men ett dåligt skall, dk på framåtsändandet och krypet och dåliga ingångar på annars bra apporteringar resulterade inte i skyhöga lydnadspoäng. Men känslan fanns där. Vinst 589p och cert. Marginalerna är så små, 10 p till är ju ingen omöjlighet, men ack så svårt.
Igår fick jag en ridlektion på Philippa av Sara, min gamla ridlärare - kul och nyttigt!
Nu är jag helt slut. Mat. Säng. Sova. Sova. Säng. Säng. Säng.

7/9; tisdag

Chockar, och skriver för tredje dagen i rad! Tar det lugnt. Har jobbat. I år känns det som om jag har underbara elever - i alla fall nu. Hämtat barnen. Linus hade trillat från klätterställningen och tappat luften och var rättså dimmig när jag kom. Men han känns pigg nu. Sedan bakade vi kladdkaka, lagade mat. Åt och fikade. Och så la jag ett litet spår utanför på den slagna vallen. Bakspår. Hon hade riktigt svårt på jorden. Och jobbade länge. Kopplade loss. Började om. Gick rätt. Hittade slutet. Slutet gott, allting gott. Barnen vilar framför TVn. Jag har duschat. Nu vilar jag oxå. Fotboll. Idol. Det komemr bli lätt att slappa ikväll...

6/9; måndag

Dagen började ed bad för Linus och mig. I 34gradigt vatten. Tillsammans med två ledare/sjukgymnaster, och två gossar, en med sin mamma och en med både mamma och pappa. Linus var inte alls i deras "klass", de var rättså gravt handikappade. Linus kan ju i stort sett simma. Han kan prata. Han hoppar. Han dyker. De kunde säkert en massa saker, men inte jämförelse med honom. Det kanske inte är rätt grupp för honom?! Ledarna sa det, men vi får se. Det är ju bra med instruktioner. Sedan tog vi med oss fika till hästen och fikade innan Linus fick rida en runda. Jag stekte pannkakor när vi kom hem och sedan kom farfar och jag åkte till jobbet för att ha några samtal. Två dök inte upp. De borde få en straffavgift! EN av dem bokade jag om till senare på dagen, en får ett samtal nästa vecka.Klara har spelat tennis ikväll. Anders är i Köpenhamn. Jag körde ett uppletande utanför - det gick perfekt! Vi kan.

5/9; söndag

Tävlingsdag i Nässjö. Jag väljer att tänka Om. Om inte Stimma hade vänt från sitt framspår, och valt bakspår. Om inte vi bara hade hittat två föremål... Då hade vi haft 100p mer... och dagen hade slutat annorlunda. Jag väljer att höra vad de säger. Att lydnaden såg väldigt trevlig ut, att hon var så glad. Hon gjorde alla momenten. Det kändes inte superbra. Men det såg Trevligt Ut.
Anders har spelat golf. Och Om inte båda vi hade varit på varsitt håll och farmor och farfar hade passat barnen - hade inte alla fönster blivit putsade och gräsmattan trimmad. (Det gick bra för A på golfen.)
Annars har det varit fullt upp i veckan. Jobb - en kille blev väldigt arg på mig och skrev några väl valda ord, men när han hade lugnat sig dagen efter var det en helt annan kille. Jag vet att han har problem, men det är aldrig roligt, eller bra, att få en sådan urladdning. Det har varit föräldramöte. Och välkomstfest för sjuorna. Och så har vi firat vår 40åriga Jenny. Grattis. Ett par ridturer har jag oxå hunnit med. Men imorgon är jag ledig - eller nästan. Först ska Linus och jag och bada. Och en runda till hästen. Sedan komemr farfar och jag åker och har några samtal på jobbet. Klara ska spela tennis. Och Anders är i Köpenhamn måndag till onsdag.