Jag är imponerad...

... av kvinnor - nä människor - som aldrig skriker eller skrattar för högt, som har det välstädat oavsett om de får väntat eller oväntat besök. Jag beundrar kvinnor som ser välvårdade, välsminkade - gärna naturligt - och snygga i håret, dygnet runt - oavsett om de är på promenad runt kvarteret, på väg mot jobbet, nyuppstigna, nyduschade eller precis har tränat. Jag är imponerad av dem som är nöjda efter en hel dag hemma och som helst fortsätter att vara hemma. De som inte har ett behov av att fly någon annanstans, röra på sig eller prata med en vuxen själ. De som inte behöver någon annan utmaning än att ta hand om barn, tvätt, matlagning, städning och skjutsa till olika aktiviteter. Jag är imponerad av dem som kan bestiga berg, lösa svåra mattetal, laga en bil och springa ett maraton. Jag vet att jag kan mycket - men jag är nästan aldrig nöjd. Jag är imponerad av människor som stannar upp och som tillåter sig att vara nöjda. Jag vill också få känna mig nöjd och kunna klappa mig på axeln. Jag är imponerad av dem som kan träna utan att behöva tävla. Som ser träningen tillräckligt tillfredsställande. Jag gillar människor som sällan använder ordet "måste" och "hatar". Jag är imponerad av människor som brinner, som står upp, som säger sin mening och åsikt. Jag beundrar människor som kämpar. Som aldrig ger upp. De som älskar utan förbehåll och krav. Sig själv och andra.
Jag försöker fånga dagen. Försöker säga sanningar. Försöker vara fin - men går gärna osminkad, med en tofs i mina mjukisbyxor. Om man försöker - är man bra nog då? Om man gör så gott man kan - räcker det? Om jag misslyckas då - vad händer då?
Det finns saker jag borde - inte måste - och vill;
-oftare tala om för folk hur bra de är, vad gott de gör mig - hur mycket jag älskar dem. Ge dem en kram, en puss - ett ord.
- kör ett spår, eller ett uppletande - ibland tror jag att jag inte gör det för att jag är rädd att det skulle vara det sista.
-bjuda hem väninnor - framför allt de kvällarna som jag sitter ensam och har varit ensam hela dagen. Ofta inser jag försent (och ofta åker Anders med kort varsel) att jag verkligen hade behövt vuxet sällskap, ombyte, någon att tjattra lite med en mörk höstkväll...
-tala om för mig själv - att "det var bra nog. Det räcker nu. Du kan vara nöjd." Jag borde sjunga mer: "Var nöjd med Allt som livet ger. Och allt det som du kring dig ser. Glöm bort bekymmer, sorger och besvär! Var glad och nöjd, För vet du vad, En björntjänst gör ju ingen glad, Var nöjd med livet som vi lever här. Varthän jag än strävar. Varthän jag än går. Står ljung och snår, Kring mina spår..."
-se att människor jag möter är utsända för att lära mig något om mig själv; som Kay Polack så klokt sa en höstkväll i Halmstad.
-släppa borttappade saker - och inse att de kommer fram förr eller senare... Inte bli frustrerad och arg, irriterad och ledsen... Inse att det är världsliga ting...
-skratta mer (men inte för högt). Se livets förgänglighet och ta vara på det jag har.

Även en grå dag-

är "vår" vik, en fin vik!


27/11; tisdag

Under tiden jag sätter på färg på ögonfransarna för färgning - dricker jag min kopp kaffe, sedan ska färgen verka i 10 minuter - då hinner jag skura golvet. Vill ju hinna innan Sigge vaknar och Linus ska hämtas. Nu är det klart - och jag fick tio minuter "över" innan jag ska hämta L. Kanske hinner jag måla naglarna? En mycket sjuk hjärna - som är helt inprogrammera att göra så mycket som möjligt på minsta möjliga tid. Effektivt. Lite orange nagellack kan pigga upp den gråmulna dagen. Jag ska bara hitta det - någonstans vet jag att jag la det i min framfart över bänkar och golv tidigare. Rensar allt i min väg, omstrukturerar, gör det mer effektivt? Mer effektivt! Jag kommer hinna.

26/11; måndag

Idag hade jag chansen... Och tog inte den! De som känner mig vet att jag har en inre längtan efter att bita i ett finger - bita av ett finger, mest för att få känna hur det känns i käkarna... Idag hade jag en dryg tandhygienist - som hela tiden pratade medan jag låg med öppen mun och inte kunde svara - fingrar i munnen. Jag kunde låtsats att det var av misstag eller för att det gjorde ont - men jag gjorde inte det. Så jag får fortfarande gå och undra. Ett tag till... Och jag lovar att använda tandtråd varje dag, i alla fall om jag avrundar...

Jag kom hem - efter en rättså lång dag på jobbet och citygross hämtandes veckans matlåda - till farmor och barnen som bakade pepparkakor. Jag lagade mat, tackade farmor och la killarna och nu sitter jag i soffan, med klara och spinnande katter och knaprar på en pepparkaka. Kväll.


25/11; söndag

Plötsligt kommer de. Tårarna. I ensamhetens mörker. Barnen har lagt sig. Anders är på tennis. Över världens orättvisor - i Kambodja är sannolikheten att familjerna får klara sig på 7 kr/dag och i Sierra Leone är chansen hälften så stor som i resten av världen att man når ett års ålder. Där finns 78 barnmorskor åt en 6miljonersbefolkning. Jag gråter över min egen orättvisa. Jag saknar min mamma. Idag mer än andra dagar. Sigge är inte helt pigg - inte sjuk heller. Men jag misstänker höstblåsor och imorgon får han stanna hemma. Anders behöver, med kort varsel, åka till Danmark. Jag har mycket på jobbet. Samtidigt som jag inte vill behöva känna mig stressad över att vara hemma med sjukt barn. Jag Vill vara hemma med mina barn - utan skuld och stress över jobbet. Men årets schema - med få, långa lektioner i en halv termin/år, gör mig stressad. Margareta kommer hit och hjälper mig. Men känslan och tårarna finns där. Jag saknar min mamma. Jag saknar tryggheten och det enkla. I ett radioprogram på väg till stallet idag hörde jag en kvinna säga att en förälder älskar sina barn mer än vad barnen älskar sina föräldrar... Jag tänker ofta på min mormor. Hon förlorade sitt barn... Det finns ingen rättvisa. Men som Darin sjöng till Vrethammar igår, och som vi behöver bli påminda om: "jag tror ju på livet före döden... på livet före döden... du har fått ditt liv så lev det... så vad väntar du på?"
Stallet ja, en tur på finaAmiga med Kim och Allegria och så en tur på TS med Kim i släptåg, som den trogna följeslagaren som jag och TS så väl behöver. Idag satt jag på honom halva rundan. Hoppade av och på tre gånger - för att öva på/och avstigningar. Mötte två bilar med släp, och en traktor med släp samt två bilar med brädor som stack ut genom fönstret och som hade brädor på taket... Han var så lugn som man kan begära - ingen häst i stallet hade kunnat göra det mycket bättre. Jag känner mig lugn - TS är lugn. Cirkel. Det känns skönt och viktigt att få göra det här i vår takt. Skapa ett ömsesidigt förtroende. Hållbar utveckling. Ett spännande projekt som jag gillar mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

sista bilden


Sista ridbilden för dagen


Fin dag på fin häst!


Äntligen en ridtur i dags- och solljus!

En riktigt fin sån oxå! En fin häst - finaste estrellan - med en god vän vid sin sida på en annan springare. En Lisa för själen. Att sedan inse att lilla ts inte var halt och kunde få gå en runda och jag kunde hänga på honom med trygga vännen i snöret och vid min och ts sida. Lugnt och fint. Tryggt. I förtroende. Äntligen sol! Sol i sinne.


23/11; fredag

Jag kom hem till ett tomt hus - killarna är i simhallen och klara hos grannarna. Jag sjunker ner i soffan och tänker först lite frustrerat att jag kunde stannat på jobbet ett tag till... Surfar runt - mest jobbtankar i huvudet efter en lång vecka, mest jobbsidor. Dricker en kopp kaffe. Äter en lussekatt. Lägger ett ord i wf. Två nykastrerade, spinnande katter i knät. Slappnar långsamt av. Hör tystnaden och musiken. Och spinnandet. Snart är familjen hemma och jag kommer längta efter lugnet. Allt har sin tid. Ikväll ser jag fram mot att träffaÅkesson/Carlsson.


Vår innebandyspelare...

Eller är det innebandy han ska spela - han tar på sig mössa - jag tror det är "hjälmen", och fotbollsskor - jag tror det är skridskorna - innebandyklubba och tennisboll? Han har lite svårt att hålla i sär idrotterna...

Sagotema i skolan

Linus vann pris för bästa utklädnad - Bästaste Karlsson! Klara var spöket i rum 213.

20/11; tisdag

Nu hade jag önskat att jag satt och tittade på Grey, som jag missade förra veckan för att jag somnade - men det var Premium, så det gick inte att titta på utan att betala... Jag har redan kammat hundarna, lekt en massa med Sigge, och gett densamma mat och lagt honom - dammsugningen får vänta eftersom filtret har blivit tvättat och nära inpå exploderade när jag försökte sätta dit det och det inte var helt torrt. Så istället sitter jag och slösurfar, och kommer in på Skolinspektionens granskning (http://www.skolinspektionen.se/sv/Om-oss/Press/Pressmeddelanden/Bristande-stod-till-elever-med-diagnos-inom-autismspektrumtillstand/) av skolsituationen för elva grundskoleelever med diagnos inom autismspektrumtillstånd. "Granskningen visar att skolpersonalen saknar fördjupade kunskaper om de enskilda elevernas behov och ger dem därför inte det stöd de behöver." De här eleverna med diagnos inom autismspektrumtillstånd, kan ha svårt med social interaktion och kommunikation, till verbal och ickeverbal kommunikation samt begränsad föreställningsförmåga och beteenderepertoar. Det ställer särskilda krav på skolpersonalens kompetens, flexibilitet och förmåga att anpassa undervisningen. Så jag blir inte speciellt förvånad av slutsatsen som de drar. Skolinspektionen menar att skolpersonalen inte har tillräckliga kunskaper om elevernas behov och att eleverna saknar adekvat stöd för att kunna tillgodogöra sig undervisningen på bästa sätt. Man framhåller också i granskningen, att undervisningen bygger på generella kunskaper om autismspektrumtillstånd och inte på hur den enskilda eleven fungerar. Det framgår också att barnen med autismspektrumtillstånd riskerar att inte klara sig genom skolan, vilket så klart får stora konsekvenser i framtiden. Det här handlade om elever inom autismspektrumet - jag anser att det handlar om många elever med särskilda behov, olika diagnoser, olika problem - olika elever. Även utan diagnoser. Vi är väldigt få som har kunskap, tid, förståelse och rätt metoder för att möta Alla eleverna.Vi vill och vi försöker - ofta vänder vi utochin på oss själva för att stödja och möta behoven hos alla elever. Men när kunskapen, metoderna och tiden fattas kan det såklart påverka eleverna.
"– Alla elever har rätt att få det stöd de behöver för att klara undervisningen. Elever med diagnos inom autismspektrumtillstånd måste få möjlighet att få lära sig på sitt sätt. Därför måste skolan ha kunskap om dessa elevers särskilda behov, säger Mirzet Tursunovic, utredare, Skolinspektionen."
Vi måste se styrkor och svårigheter - för att lyckas. Vi måste veta vad som motiverar barnet. Vi måste möta varje barn - där de är. Utan kompromisser... Visst skulle det vara lättare om vi kunde hitta generella lösningar och metoder, det skulle ställa mindre krav på oss som pedagoger - men troligtvis kommer vi inte att lyckas ge barnet bästa möjliga förutsättningar för att lyckas...
Vi behöver kunskap, tid och resurser för att ska bra förutsättningar för alla elever. Som mamma, och som lärare, är min ambition är att mina barn/elever ska vara lyckliga och trygga. Och älskade. Att de ska känna sig som lyckade människor. Vi måste se det enskilda barnet och vi måste ha tillräcklig kompetens för att förstå det vi ser! Än är vi inte där...

18/11; söndag

Jag skulle kunna skriva om hur vi fastnade i tjatträsket igår - hur Linus fastnade i gnäll, ville ha allt, ville följa med när han inte kunde, ville ha läsk istället för vatten till lunch, hur svårt det kan vara att ta ett nej... Jag skulle kunna beskriva hur pedagogisk jag var de första tio minuterna - och hur lite pedagogisk jag var de sista tjugo... Vilken nivå jag sjönk till. Vi alla sjönk till... Jag skulle kunna skriva hur tacksam jag är för räffshjälp av farmor och farfar igår igen. Jag skulle kunna berätta att Sigge sov i sin egen säng till 9.30 igår morse. Eller skulle jag kunna skriva om Klaras ridning eller min egen - en ridtur på Estrella som var riktigt pigg och verkade lite stressad - kanske har hon ont i munnen? Ett tömkörningspass med TS i mörker - hur rädd han var för skuggor, men blev lugn av min närvaro. Förtroende. Eller att jag red en riktigt pigg Baron idag - som gjorde framåthopp, upphopp, slidestopp - hur jag lyckades sitta kvar. Och hur TS och jag - med trygga Kim vid vår sida - bemästrade nerver på en fartfylld gårdsplan med ungar i träd, folk på marken, ryttare på hästar... Jag skulle kunna berätta att Klara har sprungit en runda med en kompis, och att Linus har haft en kompis här - och fick ett bryt för att han inte fick ett nytt tuggummi... Jag skulle kunna beskriva hur Anders säkert ångrade att han hade sagt nej - men var tvungen att stå fast... Hur vi väste lågt att Linus skulle skärpa sig - men efter att tålamodet hade tagit slut, så bar Anders upp Linus och kompisen tassade efter... Hur vi åt våfflor och badade hundar, la in tvätt och städade och fick besök av Sigge kompis Oskar som jag klippte. Jag skulle kunna beskriva känslan av att för första gången på 15 år ha fått fira Hihos födelsedag utan honom... Känslan av tomhet, tacksamhet och stor saknad... Jag skulle kunna berätta hur jag nu hör barnen sitta och rita och diskutera stavning. Hur noggrann Sigge är, hur Linus sliter med att hitta rätt bokstäver - och hur frustrerad han låter när det inte funkar - och vilket tålamod Klara har med pojkarna.
Det finns mycket jag skulle kunna skriva... Men orken finns inte riktigt idag att beskriva alla känslor och händelser utförligt idag...

Vår minsta innebandyspelare


13/11; tisdag

En lyxförmiddag i stallet för en mammaledig i gråmulet väder men med fina tjejer och två röda pållar. Jag red en mycket pigg estrella och tömkörde lilla ts (på bilden). Anders mår mycket bättre - gott.
Igår diskuterade vi tandläkare - jag berättade att jag hade en ny förra gången. Ny och snygg. Och sa: "det var nästan som..." Sen hann jag inte längre innan Linus fyllde i: "... Jag bara ville ta på honom". Skön kommentar - a och jag vek oss av skratt. Hur kom han på det?
Nu är det fullt ös i köket - vi har gått en bebis som bara vill spela innebandy, och de andra hänger gärna på! Vi måste nog bygga ut...


11/11; söndag

Idag är jag mest tacksam...:
... över att Anders är bättre - efter ett par riktigt dåliga dagar.
... att min röst kanske är något bättre.
... att ha fått(!) hela(!) trädgården krattad av Margareta, Gunnar, pappa och Marianne.
... över att redan ha fått smaka goda lussekatter och fått god mat.
... att ha fått fira finaste Elin igår och träffa hela klanen persson!
... att ha tillbringat en timme med TS idag - det gick riktigt bra, först tömkörning och sedan satt jag upp och ner ett par gånger. Lugnt och stilla. Förtroende och känsla.
... ha fått smaka Agnes och Klaras fina muffinsar.
... att fått höra finaste barnkören sjunga i kyrkan idag.
... att ha en fin vän som förstår en frustration och besvikelse - som gråter och skrattar med en!
... för att ha fått fira barnens finaste pappa och min fina pappa på fars dag. Jag tänker på alla som inte har någon pappa kvar i livet eller som inte har någon pappa värd att firas...
... över att ha sett stjärnhimlen ikväll...

10/11; lördag

Jag har varit med Klara på ridningen - hon var så duktig, det var hoppning. Sigge fick följa med på en höft. Jag får gång på gång påminna mig om att det Greene Ross säger: "Kids do well if they can." Eller på svenska, även innefattande oss vuxna:"Människor gör det riktiga om de kan." Det finns en mamma i gruppen innan Klaras som gång på gång gör konstiga saker under ridlektionen med hennes lilla dotter... Mantra: Människor gör det riktiga om de kan... Anders mår riktigt kass - visdomstanden är inflammerad och han har fått antibiotika men febern vill inte ge sig, han är svullen på halsen och öm i kroppen. Idag är en dag när jag önskar att jag kunde ringa mamma och rådfråga. Be henne komma hit eller ta Sigge en liten stund medan jag åker på ridningen. Farmor ringde innan ridningen - men jag tackade nej till erbjudandet att hon skulle komma in och hjälpa mig - så synd om mig är det inte. Det fanns hjälpa att få. Och nyss ringde de och sa att de kommer imorgon. Med lussekatter. Anders har inte sagt många ord idag - men han frågade hur jag mådde och jag svarade med min kraxiga stämma att jag inte hade känt efter - att det inte var någon idé - det var ju ändå jag som skulle få ta hand om barnen och rodda dagen. Jag är ju faktiskt inte sjuk - visst har jag varit trött i veckan, och hes - men nu är jag mest hes och trött på att vara hes... I eftermiddag ska vi på finaste Elins tvåårskalas.
Linus har sovit över hos Matteus. Jag är så oändligt, uppriktigt och fruktansvärt glad för att de frågade om han ville det. Jag är så tacksam. Jag undrar om de vet om hur glad jag, och Linus blev? Jag gillar folk som gör saker enkla och okomplicerade, fångar ögonblicken och tar vara på dagen!

uppsägning...

"Uppsägning från vuxenlivet

Härmed säger jag upp mig som vuxen. Jag har bestämt mig för att jag bara vill ta det ansvar som passar en åttaåring. Jag vill gå på McDonald's och tro att det är en trestjärnig Michelin-restaurant. Jag vill tycka att M&M är bättre än pengar, eftersom man kan äta dem.

Jag vill springa barfota i mjukt gräs, smutsa ner byxorna, ligga under ett stort träd och ha en saftkiosk tillsammans med mina vänner en varm sommardag.

Jag vill ha regnställ och gummistövlar och få plaska i pölarna. Jag vill att mamma gör goda mackor och varm choklad. Jag vill tillbaka till den tid då livet var enkelt. När allt jag kunde något om var färger, multiplikationstabellen och barnsånger.

Och ingenting bekymrade mig, för allt jag visste att jag inte visste, brydde jag mig inte om. Allt jag visste var att vara lycklig för att jag inte kände till de bekymmer jag skulle bekymra mig för.

Jag vill tro att världen är rättvis och att alla är ärliga och snälla. Jag vill tro att allt är möjligt. Jag vill ha möjligheten att bli överväldigad av de små sakerna och händelserna igen. Jag vill leva enkelt igen.

Jag vill inte att min dag skall bestå av datatrassel, berg av pappersarbete och dåliga nyheter. Jag vill inte tänka på att få lönen att räcka en hel månad, jag vill slippa läkarräkningar, skvaller och att mista människor jag tycker om.

Jag vill tro på betydelsen av en kram, ett vänligt ord, sann rättvisa, fred, drömmar, och jag vill göra änglar i snön igen. Så här är mina kreditkort, mina bilnycklar, mina räkningar och min pensionsförsäkring. Härmed drar jag mig officiellt tillbaka som vuxen!

Vill du diskutera detta får du fånga mig först - Kull! Vi ses i sandlådan. Om jag får leka med dina grejer får du leka med mina..."
 
Lånad facebookstatus; Anna Lindh
 
Det finns en uns sanning i de här orden. Jag har många gånger önskat i vuxen ålder att mamma skulle kunna fatta de svåra besluten åt mig, att jag kunde krypa in i mina föräldrars famn när jag är sjuk - få vara ynklig och känna att de bryr sig, jag vill leka och fnissa i hela natten utan att bry mig om morgondagen, jag vill få sjunga utan att bry mig om hur det låter...

9/11; fredag

Idag kapitulerade jag under min egen röst.  Jag tvingades stanna hemma. Kroppen sa emot. Det fanns ingen röst. Att vara lärare utan röst är frustrerande. Men det är också frustrerande att tvingas vara hemma som lärare. Ofta vet man att det inte sätts in någon vikarie... Jag vet hur få lektioner jag kommer träffa en klass innan Jag tvingas sätta betyg. jag tyckte att jag löste det ganska bra med att lägga en uppgift på hemsidan som de kunde jobba med - en annan lärare tyckte dock att de kunde jobba med SO - vi får se... Kanske gjorde jag uppgiften helt i onödan. Vad är oddsen på att jag fick stanna hemma för att vårda mig själv – innan jag fick vabba för mitt lilla nya dagisbarn?
Kroppen ja, rösten är borta. Hostan rosslar stundtals genom bröstkorgen. Jag har ont i en axel och i ryggen. Men jag känner mig inte direkt sjuk - mer än när jag försöker prata, och det endast kommer några få ljud genom strupen... jag får helt enkelt försöka vara tyst. Sällan har det nog varit så tyst i vårt hus som ni - Anders har fruktansvärd tandvärk och väntar på att komma till tandläkaren - halsen är svullen och han har till och med feber... Ingen av oss kan eller orkar prata. Tråkigt... Jag har tittat på en film "Hur många lingon finns det i världen?". Löften är löften och alla har talang.

 

Jag läste på en blogg (http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/en-annan-du-2/) om en indianstam som lär hälsa på människor man möter med orden: Jag är en annan du. Fantastisk tanke tycker jag. Jag skrev till mina elever i uppgiftyer som de skulle göra idag (som de kanske inte gör...) om människans evolution. Om hur lika olika ryggradsdjur är i första stadiet. De skulle jämför tidigiga stadier av fisk/fågel/människa. Vi är lika! Vi människor är lika - även om vi se lite olika ut. Det är mer som förenar än som skiljer oss åt. Vi delar alla samma känslor (även om det kanske är olika saker som triggar dem). Vi har alla samma grundläggande behov av tex näring, trygghet, kärlek, gemenskap, meningsfullhet och självbestämmande. Tänk om vi kunde möta människor utifrån de indianiernas perspektiv... Jag är en annan du. Alla människor tillhör samma art. Mina barn. Mina elever. Mina vänner. De jag inte känner. Alla behöver mötas med respekt och värdighet - i stället för "nej", "fy", gnäll och tjat. 

Ibland fastnar man i  gnället...

Och nu när jag känner hur min röst brister. När inte kroppen vill och rösten knappt bär – så har jag ett mindre tålamod. Hur vi mår – påverkar andra människor… ”När en människa mår bra med sig själv – när hon upplever att hon är omtyckt, förstådd och respekterad precis som hon är – är hon mer benägen att bete sig på ett sätt som tar hänsyn till andra människors behov än när hon mår dåligt med sig själv. Lite mer tillspetsat: Den som känner sig usel tenderar att bete sig uselt. Och den som beter sig uselt tenderar att känna sig usel. (Låt mig för tydlighetens skull påpeka att jag på intet sätt tror att hur vi mår med oss själva är den enda förklaringen till huruvida vi tar hänsyn till andra människors behov. Däremot tror jag att det är en – viktig – förklaring.)”

När allting flyter – du känner dig älskad och omtyckt på jobbet, av din partner av dina barn och vänner. Det går bra på jobbet och du har ork att hitta på roliga saker. Då går det bra. Du orkar mer. Du orkar vara trevlig. Perioder då livet känns trist och meningsfullt, det är stressigt och du räcker inte till på jobbet, kärlekslivet går på sparlåga, du bråkar med mannen och barnen. Då blir det mesta tråkigt och svårt. Petra Kranz Lindgren (http://petrakrantzlindgren.wordpress.com/2011/08/22/det-ar-svart-att-bete-sig-bra-nar-man-kanner-sig-dalig/) ger utifrån de här två känslorna några olika dilemman:
”Du har tagit ledigt från jobbet för att gå till tandläkaren. Väl där visar det sig att tandläkaren är sjuk. Receptionisten beklagar uppriktigt att hon glömt meddela dig. Vilken av de två månaderna – den bra eller den dåliga – är sannolikheten störst att du kan bemöta receptionisten med respekt och avstå från att snäsa eller smälla i dörren när du lämnar mottagningen?
Du får en inbjudan till din kusins 40-års fest. Till din lättnad ser du i kalendern att du redan är upptagen med en jobbkonferens. Du har ingen som helst lust att gå på festen och det är skönt med en ”giltig” ursäkt eftersom du vet att din kusin tar varje nej som en personlig förolämpning. Du gör en minnesanteckning om att tacka nej snarast men tiden går och inbjudan faller i glömska. Två dagar före festen ringer din kusin: ”Jag skickade en festinbjudan till dig för ett tag sedan. Kom den inte fram?” Vilken av månaderna – den bra eller den dåliga – är sannolikheten störst att du motstår frestelsen att skylla på Posten och istället ber om ursäkt för att du glömt att svara?
Vid frukosten lovar din partner att laga kvällens middag. När du kommer hem klockan sex blir du förvånad över att finna honom/henne liggande på soffan: ”Jag vet att jag lovade laga maten ikväll, men jag har haft en väldigt jobbig dag. Jag orkar helt enkelt inte ställa mig i köket. Kan du tänka dig att laga middagen?” Vilken månad – den bra eller den dåliga – är sannolikheten störst att du ger din partner en kram och säger att du kan göra middagen?

Om du besvarat dessa frågor på samma sätt som de flesta människor jag möter på föreläsningar och kurser kan vi så här långt dra slutsatsen att du tycks vara mer benägen att välja ett beteende som tar hänsyn till andra människors behov när du mår bra än när du mår dåligt. Det är lättare för dig att visa respekt, ta ansvar och visa omtanke när du upplever att du själv är omtyckt, förstådd och respekterad. Annorlunda uttryckt: om du känner dig usel är risken större att du också beter dig uselt, eller hur?

Jag tror att precis samma principer gäller barns beteende. Barn och vuxna är inte särskilt olika. Jag tror att ett barn som visar respekt, tar ansvar och visar omtanke är ett barn som själv upplever kärlek, förståelse och respekt. Och jag tror att ett barn som beter sig på ett sätt som omgivningen uppfattar som störande många gånger (åtminstone i den stunden) är ett barn som tvivlar på att hon är omtyckt, förstådd och respekterad. Ett barn som beter sig uselt är ofta ett barn som känner sig uselt.

I det perspektivet tycker jag att det är intressant att reflektera över hur vi vuxna reagerar när barnen beter sig på sätt som vi inte tycker om, när de beter sig – som vi tycker – uselt. För vad gör vi då?! Det är förstås olika från en vuxen till en annan, men jag vågar påstå att tämligen vanliga föräldrareaktioner är att tjata, anklaga, hota, och förebrå.

- Hur många gånger skall jag behöva säga till dig att…?
- Måste du alltid…?
- Tänk om du någon gång kunde lära dig att…?!

I dessa lägen hör barnen inte bara våra ord utan uppfattar också ett underliggande budskap:

- Jag är inte nöjd med dig!
- Du duger inte!
- Du är värdelös!

Vad händer med barnets upplevelse av att vara omtyckt, förstådd och respekterad när hon uppfattar budskap som dessa? Svaret tycks självklart. Den som upprepade gånger får höra att hon inte duger blir än mer övertygad om att hon inte gör det. Ju oftare man får höra att man är usel, desto mer usel känner man sig. Och den som känner sig usel tenderar, som vi sett, att bete sig just så. Barnet fortsätter bråka, slåss och ”testa gränser”. Varvid de vuxna fortsätter tjata, anklaga, hota och förebrå. En negativ, nedåtgående och nedbrytande spiral. Lärdomen: man förmår inte barn att bete sig bra genom att berätta för dem att de är dåliga.

Nu sitter du kanske och hoppar frustrerat framför skärmen. Hur sjutton gör man istället då?! Om man vill bryta de här negativa spiralerna och ersätta dem med positiva, uppåtgående spiraler? Är knepet möjligen att bortse från alla fel barnen gör eller att överösa dem med beröm och berätta hur fantastiska de är?! Faktum är att jag inte tror att det finns några ”knep” för ömsesidigt respektfulla relationer mellan vuxna och barn. Jag tror att det som krävs är samma som i alla andra mänskliga relationer: likvärdighet, intresse, empati, uppriktighet, tilltro och samvaro – för att bara nämna något."

Petra ger ett tips: ”Nästa gång du hamnar i konflikt, fundera över vilket/vilka behov det är du vill tillgodose för egen del och likaså vilket/vilka behov den andre personen vill tillgodose. Försök sedan finna strategier som tar bådas era behov i beaktning.” Vi har olika behov och det finns olika strategier för att uppfylla behovet. Vi får inte låsa oss vid en strategi för att tillgodose ett behov. ” Det är de strategier som vi väljer för att tillgodose våra behov som kan hamna i konflikt med varandra. Detta betyder att konfliktlösning handlar om att försöka finna nya strategier för att tillgodose behoven vi har. Konfliktlösning måste inte innebära att någon eller båda parter ger upp på sina behov! Sann konfliktlösning handlar (enligt mig) om att finna strategier som gör att alla parter kan tillgodose sina behov.”


Tänkvärda ord från boken "Vishetens pärlor"

Vår tids paradox är att vi har högre byggnader, men lägre tålamod.
Bredare motorvägar, men smalare synvinklar.
Vi slösar mycket, men har kvar lite.
Vi köper mer, men njuter mindre av det.

Vi har större hus, men mindre familjer.
Mer bekvämligheter, men mindre tid.
Vi har större klasskillnader, men mindre sunt förnuft.
Mer kunskap, men mindre omdöme.
Fler experter, men mer problem.
Mer medicin, men mindre välmående.

Vi har flerdubblat våra ägodelar, men reducerat vår uppfattning om värde.
Vi pratar för mycket, älskar för sällan och hatar för ofta.
Vi har lärt oss att klara dagen, men inte att klara ett helt liv.
Vi har lagt år till livet och inte liv till åren.

Vi har varit hela vägen till månen och tillbaka,
men har problem att korsa gatan för att hälsa på den nya grannen.



6/11; tisdag

Städar - dammsuger, dammar, putsar och plockar - och bygger ett torn med Sigge, läser en bok för honom, kör en bil och skrattar tillsammans med honom. Att städa blir mycket roligare om man leker samtidigt. Att leka är att leva - sa en klok vän. Bo Kaspers sa "Vi kommer alltid att leva, vi kommer aldrig att dö..." Så är det ju inte - eller vad som händer vet vi inte. Allt har sin tid... Samma kloka vän sa "Att leka är att leva om att leva är att leka". Vi borde leka mer=borde skratta mer=borde leva mer...
Efter städningen gick vi ut. Jag, Sigge och finaste hundarna. Hundarna som börjar bli gamla, men som fortfarande är glada och som kalvar på grönbete när man kommer ut. Visst är stegen tyngre och sinnet stundtals lite lugnare, och blickarna är grumligare - men de är kloka och speglar skönhet, ärlighet och kärlek när den är som bäst. En gammal hund. En kär vän. Så många minnen och upplevelser. Att känna någon, som inte pratar samma språk, så väl är en mäktig känsla. Vi vandrar genom skogen. Vandrar tillsammans genom livet.
Hundar lever i nuet. Hundar dömer inte. Vi människor har ibland svårt att inte döma, vi har svårt att förstå och respektera andra människor som de är. Många gånger tänker vi tankar som visar vår respektlöshet för olikheter. Är det det som är att vara människa? Jag tror att vi alla ska sträva efter att bli mer empatiska, försöka förstå andra människors sätt att vara, leva, tänka, andas och tro. Inte ifrågasätta - visa respekt och försök förstå...
Som vanligt fick jag mig en tankeställare när jag läste Madelens blogg (http://adhd-add-allaharlattheter.blogspot.se/) om pysparagrafen. "Man kan inte och bör inte jämföra elever med funktionshinder med barn utan andra hinder i sin vardag än det att vara människa. Staten har sett till att man kan visa hänsyn när det gäller att bedöma. Man ska kunna räkna bort de bitar av en bedömning som eleven inte klarar av på grund av sitt funktionshinder. Det kallas för att man kan "pysa en elev". En elev som inte kan springa skall därför inte bedömas (och därmed misslyckas) i hur fort den kan springa och hur högt den kan högt den kan hoppa i ämnet idrott, för att ta ett exempel. Vi lärare använder pysparagrafen alldeles för sällan och för lite och för sent, om du frågar mig vad jag tycker. Vi behöver pysa mer, oftare och tidigare, tycker jag. Inte sällan pyser vi när väl betygen skall sättas. "Kan vi pysa den här eleven", säger vi i bästa fall när vi sitter och skriver in betygen - men bedömningen kring vad som eventuellt skall pysas på en elev skall göras när eleven börjar sitt läsår på skolan. Vilka bitar skall vi pysa och hur skall vi göra det, är frågor som vi behöver ställa oss INNAN eleven börjar sin termin och vi skall bedöma. Vi pyser för sällan och för lite. Vi är så oroliga för att göra fel att vi hellre "fäller än friar" en elev. ... Jag hoppas att vi, lärare, blir bättre på det, att visa hänsyn och ge elever som gör sitt bästa, men inte kan göra på samma sätt som sina klasskamrater chans att också få glänsa genom att pysa dem i sina svårigheter. ... Kvällens vädjan blir till alla lärare; börja använda pysparagrafen i början av läsåret istället för i slutet och börja använda den mycket mer än vad du gör nu, för elevernas rättvisas skull."
Det handlar om respekt, förståelse, glädje, kärlek - livet/leken.

4/11; söndag

En härlig höstlovsvecka går mot sitt slut. Ishallsbesök, shoping, besök hos frissan, umgänge av goa vänner i olika omgångar, simhallsvistelse och pållar... Jag har träffat den lille känslige TS ett par gånger den här helgen. Han som är svår att övertyga om att människan i grunden är god. Igår kände jag mig mest som en spindelman när jag tömkörde honom - idag gick det betydligt bättre. Jag hade bättre koll på grejerna och TS var mindre misstänksam mot tömmar... mot mig. En liten bit på väg mot ett bättre förhållande? Igår kändes det som om jag ville ge upp projektet, som om jag var fel människa för uppdraget... Idag kändes det inspirerande och mer rätt. Tiden får utvisa... Vi går ge det tid. Tid som finns?
Imorgon ska ekorrhjulet snurra igen. Farmor och farfar får rycka ut för att få ihop vardagen - Anders ska till Malmö/Köpenhamn ett par dagar, jag ska ha utvecklingssamtal.

fler ystningsbilder

 

och någon vakade över oss...

 
Det är AllaHelgonnaHelgen. En av de där dagarna då man ägnar gamla vänner, släktingar och bekanta en tanke. De som inte längre finns bland oss, som lämnade in för tidigt. Vi tänder ljus. Sigge och jag gick till kyrkogården. Vackert. Men smärtsamt. Öden. Tårarna kommer... Jag viskar ord. Smeker Sigge på kinden. Berättar för honom. Minnen. Jag vill aldrig att vi glömmer. Jag vill att han ska känna sin mormor. För några ögonblick är vi där och då, tillsammans.
Vi ystar ost - och på bilderna syns den vakande handen. Anden. Som vill vara med. Som inte vill missa något. Jag är inte rädd. Jag vill att hon vakar över oss.
Vi tänker på dem som har lämnat oss - men umgås med dem fina vänner som finns. En bra dag.
 
 
 

Ystning

 
Och som vanligt blev det fler ostar än vanligt, samma diskussioner om hur många år vi har hållt på - men lite nytt var det... vi har aldrig ystat på en lördag eller börjat så tidigt...

sigge

 

Halloweenfest

 

3/11, lördag

Sigge och jag har pratat med änglarna och tänt ljus för dem. De andra i familjen åker skridskor men är nog på väg hem nu - då blir det stallet för mig.
Jag tänkte tipsa om citygross bästa recept på vardagsmat enligt oss de senaste veckorna, först en favorit från vecka 40:
 
Köttfärslimpa med svampsås, kokt potatis

  • ca 800 gram potatis
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl vatten
  • ca 600 gram blandfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • Svampsås:
  • 125 gram champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 msk kalvfond/
  • 1 buljongtärning
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk soja
  • Morotssallad:
  • 500 gram morötter
  • 1,5 msk raps-/matolja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop ströbröd och vatten, låt svälla i 5 minuter. Under tiden skalar du potatisen.
  3. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten i ca 30 min. Skala löken.
  4. Rör ner blandfärs, 0,5 riven lök, ägg, dijonsenap, vitpeppar och salt. Blanda och tryck sen ut färsen i en ugnsfast form. Den ska vara ca 3-4 cm tjock. Laga i ugn i ca 30 min.
  5. Gör nu morotssalladen. Skala och strimla morötterna fint antigen med en kniv eller med hjälp av potatisskalaren. Lägg allt i en skål och häll på olja, vinäger, honung och dijonsenap. Krydda med salt och peppar. 
  6. Nu var det dags för såsen. Hacka svamp och lök. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sen svamp och lök i ett par minuter. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i grädde, mjölk, fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar. Låt såsen koka upp och håll den sen varm tills det är dags att äta.
  7. Servera.
  8. Och det här från v. 42:
 
Senapsdillbakad torskfilé med varma vinägrettgrönsaker & mosad potatis
    • Ca 800 gram potatis
    • 2-2,5 dl mjölk
    • 1 msk smör/margarin
    • 2 krm vitpeppar
    • 0,5 tsk salt
    • 2 msk söt senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 tsk torkad dill
    • ca 500 gram torskfilé
    • 0,5 tsk salt
    • 1,5 krm vitpeppar
    • 250 gram broccoli
    • 1 rödlök
    • 1 röd paprika
    • 1 msk smör
    • 1,5 olivolja
    • 1 msk äppelcidervinäger
    • 0,25 vitlök
    • 1 krm vitpeppar
    • 1 krm salt

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala potatisen. Koka den sen i lätt saltat vatten.
    3. Rör ihop den söta senapen med dijonsenap och dill. Salta och peppra fisken och lägg den i en ugnsfast form. Smeta på senapsröran och laga i ugn i ca 10-15 minuter.
    4. Dela broccolin i buketter och slanta stammen. Skala och strimla löken. Strimla även paprika.
    5. Hetta upp smör i en stekpanna och stek grönsakerna i ett par minuter. Medan den steker rör du ihop olja, äppelcidervinäger, pressad vitlök, vitpeppar och salt. 
    6. Dra av stekpanna från värmen och häll vinägretten över grönsakerna. 
    7. När potatisen är färdig gör du ditt mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
    8. Servera.
     
    Och de här från v. 43.
     
    Currydoftande köttfärslimpa med morötter och pressad potatis

     

    • Ca 800 gram potatis
    • 1 gul lök
    • 3 morötter
    • 1 röd paprika
    • 0,5 msk raps-/matolja
    • Ca 600 gram blandfärs
    • 0,5 tsk svartpeppar
    • 2 tsk curry
    • 2,5 dl vatten
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 äpple
    • Grönsallad:
    • 0,5 isbergssallad
    • 1 tomat
    • 0,5 gurka

     

    1. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten.
    2. Skala och hacka löken och morötterna. Dela även paprikan i mindre bitar.
    3. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tillsammans med löken, morötterna, peppar och curry. Lägg över allt i en gryta. Häll på vatten, fond och tomatpuré. Låt färsen puttra under lock på svag värme. 
    4. Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Rör ner det i grytan stax innan servering tillsammans med paprikan. 
    5. Gör grönsallad genom att strimla salladen, skiva tomat och gurka.
    6. När potatisen är klar pressar du den i en potatispress eller genom en sil. 
    7. Servera.

    Ostfylld kyckling med potatisklyftor och örtig sås
    • Ca 800 gram potatis
    • 2 msk olivolja
    • 0,5 tsk salt
    • Ca 600 gram kycklingbröstfilé
    • 0,5 tsk salt
    • 2 krm vitpeppar
    • 1,5 dl ost
    • 1 tsk dragon
    • 1 tsk oregano
    • 1 tsk basilika
    • 1 msk smör
    • Örtsås:
    • 2 msk smör
    • 2 msk vetemjöl
    • 3,5-4 dl mjölk
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 tsk soja
    • 2 krm vitpeppar
    • 2 krm dragon
    • 2 krm oregano
    • 2 krm basilika
    • 3 tomater
    • 0,5 rödlök
    • 1 msk balsamvinäger

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta av potatisen och klyfta den. Lägg den på en plåt, ringla över olja. Salta och laga i ugn i ca 10 minuter.
    2. Skär ett snitt i kycklingfiléerna på längden men inte helt igenom. Vik ut, salta och peppra.
    3. Blanda ost med dragon, oregano och basilika och strö ut det över filéerna. Vik ihop och färst eventuellt ihop med en tandpetare. 
    4. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna så att de får fin färg. Lägg sen in dem i ugnen och laga dem tillsammans med potatisen i ca 15-20 minuter. 
    5. Gör nu såsen. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjöl och sen mjölk. Börja med 3 dl mjölk och späd sen till önskad tjocklek. Låt såsen koka i 3 minuter.
    6. Häll i fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar, dragon, oregano och basilika. 
    7. Skiva tomaterna och löken, lägg på en tallrik och ringla över balsamvinäger.
    8. Servera.
    Ja, vi är nöjda med matkassen - här kommer favoriterna från v. 44:
    '
    Kålpudding med potatismos och brunsås
     
    • 1 kg mjölig potatis
    • 2-2,5 dl mjölk
    • 1 msk smör eller margarin
    • 2 krm vitpeppar
    • 0,5 tsk salt
    • 1 gul lök
    • ca 600 gram blandfärs
    • 1 ägg
    • 1 dl mjölk
    • 1 tsk salt
    • 0,5 tsk vitpeppar
    • 400 gram vitkål
    • 2 msk smör
    • 0,5 dl vatten
    • 1 msk sirap
    • 2 tsk soja
    • Sås:
    • 1 msk smör
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 3 dl vatten
    • 1 msk kalvfond/
    • 0,5 buljongtärning
    • 1 krm vitpeppar
    • 1 tsk soja

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och koka potatisen.
    3. Skala och hacka löken. Rör nu ihop färsen med lök, ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Platta ut den i en ugnsfast form så att den blir ca 2-3 cm tjock. Laga i ugn i 30 minuter. När det är 10 minuter kvar lägger du på den stekta kålen. 
    4. Nu är det kålens tur. Strimla kålen och fräs den sen i smöret. Häll på vatten, sirap och soja. Låt det putta i ett par minuter. När det är dags häll kålen över färsen och laga i 10 minuter i ugn. När köttfärsen varit inne i ugnen ca 20 min häller du kålen över färsen och lagar i 10 minuter till.
    5. Gör nu såsen. Smält smör i stekpanna som du tidigare hade kålen i. Häll i 2,5 dl vatten. Rör ut mjölet i 0,5 dl vatten och häll sen i det i stekpannan. Smaksätt med fond/buljong, vitpeppar och soja. Låt det puttra till det är dags att äta. När kålpuddingen är klar kan du hälla av spadet från kålpuddingen ner i såsen. 
    6. När potatisen är mjuk gör mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
    7. Servera.

     

    Kokt torsk med äggsås
    • Ca 800 gram potatis
    • Ca 500 gram torsk
    • 0,5 tsk salt
    • 5 dl vatten
    • 1,5 msk fiskfond/
    • 1 buljongtärning
    • Sås:
    • 3 ägg
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 3 dl mjölk
    • 1 -2 krm salt
    • 1 krm vitpeppar
    • 2 msk persilja
    • 0,5 dl vätska från
    • fiskkoket
    • 1 påse morötter,
    • spara 2 st till kycklingen!

     

    1. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten. 
    2. Hårdkoka äggen i ca 8-10 minuter. När äggen är färdigkokta skalar och hackar du dem. Medan äggen kokar förbereds såsen.
    3. Vispa ihop mjöl och 0,5 dl av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Vänd ner ägg och hackad persiljan. Ställ såsen åt sidan.
    4. Koka upp vatten och fond/buljongen i en kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock i ca 3 minuter. 
    5. Koka upp såsen och häll i 0,5 dl av buljongvätskan från fiskkoket.
    6. Skala och grovriv eller gör tungor av morötterna. 
    7. Servera fisken med såsen, och kokt potatis.

     

    Kyckling i currysås med ris
    • 4 port basmatiris
    • 2 morötter
    • 200 g rotselleri
    • 1 gul lök
    • 1 pkt persilja/kvistarna
    • Ca 600 gram kycklingbröstfilé
    • ca 4 dl vatten
    • 2 lagerblad
    • 2 krm vitpeppar
    • 1,5 dl mjölk
    • 2,5 msk mjöl
    • 0,5 msk curry
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 krm salt
    • Persiljesallad:
    • 2 tomater
    • 0,5 isbergssalladshuvud
    • persiljebladen

     

    1. Skala och tärna morötterna och rotsellerin. Skala den gula löken och skär den i bitar. Dra av persiljebladen från kvistarna. 
    2. Dela varje kycklingfilé i 3 delar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker. Lägg i morötter, rotselleri, lök, lagerblad, persiljekvistar och vitpeppar. Låt allt koka under lock i ca 15-20 minuter, tills kycklingen är klar.
    3. Koka riset enligt anvisningar på paketen.
    4. Gör nu salladen. Tärna tomaterna och blanda dem med strimlad sallad och persiljeblad.
    5. När kycklingen nästan kokat klart gör du basen till såsen. 
    6. Vispa snabbt ihop mjöl, mjölk, och curry i en skål och häll sen ner allt i kycklinggrytan. Häll även i fond/buljong. Rör runt och låt grytan koka i 5 minuter till. Smaka av med lite salt om du tycker att det behövs.
    7. Servera.

1/11; torsdag

Snart får vi besök - av en gammal vän från förr. Det är så roligt att hon hör av sig när hon är i byn! Snart. Det luktar kolakakor - Klara har bakat. Jag har städat. Och burit ut soprna. Efter att jag torkade golvet. Vilket resulterade i att jag fick göra om det... I botten av soppåsen var det en liter vätska... Droppen dripp, droppen drapp... Ja, ja - sånt händer. Sen har vi fått en ny behållare till matavfall... Såklart välte påsen med allt kladd i... På golvet... Ja, ja... Sedan bar jag ut soporna och skulle lyfta upp papperspåsen med avfallet - då gick ju botten sönder... Och allt matvfall låg på marken utanför soptunnan... Jag tvivlar redan på att det kommer funka. Jag trodde inte att vi hade något val - inte för pengarna, utan för min tro på biogas och ett hållbart miljötänk... Nu undrar jag om jag kommer bli galen på kuppen?