mer tankar denna söndag...

Ekorrhjulet snurrar... Klara har spelat fotbollsmatch - de förlorade. Vi stod i kiosken. Vi kom iväg med andan i halsen. Saker överallt - men inga på rätt ställe. Snart ska jag röja. Klara och Linus följde med morfar och Marianne till Langes efter matchen. Anders och Sigge slängde i sig lite mat, och åkte till tennisbanan för vinterfix. Jag ska snart iväg och rida - men först...
Jag blev påmind om mina värderingar och principer, om mobbing och utanförskap - inte bara mellan barn, det finns överallt - mellan vuxna och mellan vuxna och barn. Det gör så ont i hjärtat.
Våra gener styr hur vi blir, inifrån och utifrån - kanske har speglingen vi får av andra människor minst lika stor roll som våra gener. Arv och miljö. Därför är det så viktigt hur vi bemöter barn - och kanske ännu viktigare är vårt bemötande mot dem som är lite annorlunda, som inte riktigt följer normer, som kanske har en funktionsnedsättning som inte syns. Som har svårigheter som man inte kan hjälpa - funktionsnedsättningar som man behöver hjälp med. "Annars blir de biologiska svårigheterna ytterligare begränsningar, tyngre och svårare att bära än vad de var från början. Och så hjälper speglingarna av andra till att bekräfta bilden att man är dålig, lat, långsam, ouppfostrad o s v..." som Malene (http://adhd-add-allaharlattheter.blogspot.se/) - en av mina klokaste - skriver. Hon brukar säga: "När du inte ser att du inte ser, hur skall du då förstå att du inte förstår..."
Många gör egna tolkningar när de möter barn som de inte riktigt förstår sig på - de gör egna tolkningar av varför ett barn "misslyckas",trots att barnen, efter sina förutsättningar, gör sitt bästa. Orättvist. Att bli bedömd på felaktiga grunder.
Alla behöver feedback - efter matchen fick Klara höra att hon var duktig (även om hon säkert kunde sprungit snabbare, gått på mer, gjort fler mål) trots att de förlorade matchen - hon får ofta höra att hon är glad och pigg, gör sitt bästa och är duktig. Alla får inte den känslan. Andra får ofta höra att de borde kunna göra bättre, att de underpresterar och om de bara Försökte så skulle det gå bättre. En del försöker så gott de kan - och ändå räcker det aldrig... Alla vill uppfattas som duktiga, goa och glada. Att de sköter sig och gör så gott de kan. Alla vill lyckas. Alla får inte den känslan. Och ibland är det helt enkelt generna/biologin, och ibland miljön, som sätter käppen i hjulet, slår undan benen och bryter ner den positiva spiralen som alla har rätt till...

30/9: söndagsmorgon

Det är morgon. Bara Sigge och jag (och två hundar och två busiga katter är vakna). Sigge äter päron och jag dricker kaffe. Morgonstund har guld i mun? Helst kanske jag skulle ligga kvar i sängen ett par timmar till - innan säsongens sista fotbollsmatch, en ridtur för mig, tennisträning och tennisbanefix väntar för Anders - innan dagen drar igång på riktigt... Jag tänkte på alla helgmorgnar som jag har stigit upp för att träna och tävla med hundarna. I helgen läste jag på fb att de hade grillpremiär i skogen - och jag kan sakna det, jag kan sakna människorna i skogen. Lika mycket som jag nu är nöjd med att hinna iväg till Klaras ridning på lördagsmorgonen... Vi har gamla hundarna (Kenzo är aktningsvärda 12 och Stimma 10) - de har liksom gjort sitt bästa, och i och med det är det inget svårt val var jag ska tillbringa mina lördagsmorgnar...
Jag är ju en "tävlingsmänniska". Jag har vinnarskalle. Jag vill prestera, jag vill lyckas... Jag har tävlat. Jag har lyckats. Och misslyckats. Misslyckats även med "andra" har tyckt verkat lätt... Jag har så när som tappat lusten att hålla på med det som jag tyckte var allra roligast, för att pressen blev så stor... Vi har, genom åren, haft förmånen att träna med och för några av, vad jag anser Sveriges duktigaste hundmänniskor i de discipliner som vi har tränat - Anders och Annica Reitmaier, Kenth och Niina Svartberg, Mona och Anders Kjernholm, Sofie Åkerberg, Pigge Ohlsson för att nämna några... De har hjälpt oss och bidragit med otaliga råd - och vi har sett dem lyckas och vi har sett framsteg hos oss själva... Att träna och tävla var en väldigt stor del av vårt liv. Ambitionsnivån var hög. Och oftast träningsglädjen. Men det fanns dagar som jag var tvungen att börja med ett träningspass bara för att det på kvällen innan hade gått så dåligt och jag inte kunde jobba om inte tex "fjärren" funkade... Jag kände stress, press och ångest utöver det som är sunt. Ofta gav mig träningen ett andrum - där jag kunde koppla bort andra tankar och endast fokusera på "oss". Hunden och jag. Ett flow. En glädje. Ett samarbete. En lek.
Det fanns kurstillfällen som jag valde tränare efter om jag trodde att personen i fråga skulle vara "snäll" - ge mig den önskade kritiken och försöka strunta i det som jag redan visste och det som jag försökte ställa mig över för tillfället. Det var så mycket som var så fantastiskt bra - men som sällan påtalades för det fanns ju saker som behövdes tränas på... (Eller kanske var det bara jag som hörde det som jag redan visste, det som var negativt...) Det var ju bara en upplevelse jag hade - det var aldrig någon som sa att vi var dåliga, tvärtom... Vi fick vara med de "stora" barnen och leka. Ingen annan krävde att vi skulle prestera. Pressen kom från mig...
Många gånger önskar jag att jag hade njutit mer av tiden på tävlingsbanan med både Hiho och Kenzo - den var ju så kort. (Med Stimma upplevde jag inte samma press - och det berodde nog en del på att jag vid det laget mest tränade själv, satte egna mål och insåg att tiden var begränsad.) Våra fina killar var inte alltid lätta att tygla - stor energi och lätt till ljud... Jag önskar att jag hade funnit mer ro i det jag gjorde. Istället för att känna prestationsångest.
Redan när Kenzo var mycket ung fick jag ofta höra vilken stor potential han hade. Hur långt vi skulle nå. När det inte riktigt blev som vi (eller framför allt alla andra förutspådde) blev jag frustrerad och såg att det var jag som var begränsningen. Han opererades för L7S1 när han var 3 år. Vi kom tillbaka med råge. Vi nådde mål. Högre mål än vad som kunde varit möjligt med en dålig rygg. Han fick flera cert i sök och han var en reserv på SM. Vi tävlade elitlydand. Med Hiho erövrade vi lite framgångar på agilitybanan, i spårskogen och i sökskogen. Och i de gröna kläderna var han kung.
Jag är glad att jag träffade människor som fick mig att tro på oss igen. Jag är glad att jag fick höra att vi hade potential, och att det peppade och hjälpte oss. Att vi ibland kunde ställa oss över de där detaljerna som var så svåra att få till. (Men jag är ledsen för att vi aldrig kunde få bort ljudet på kenzo - tänk om... Ljudet eskalerade. Han var tyst som en mus när han var liten. Men med självförtroendet och glädje ökade det - trots många metoder att få bort det...) Nu när Kenzos tävlingskarriär är över - kan jag ju se att jag gärna hade varit med på ett SM (jag är ju tävlingsmänniska med höga prestationskrav), men det jag saknar mest är ändå samspelet och glädjen att träna med honom (och grillningen med gänget i skogen).
På senare år har jag lagt mindre tid på hundarna och mer tid på hästarna. Där har inte funnits samma prestationskrav för mig. Jag har inte tävlat där. Och jag hoppas att jag kan fortsätta att tävla med hästarna samtidigt som jag rider för att jag mår bra av det. När jag rider gör jag det för att träna men oxå för att koppla av - på hästryggen försvinner så många andra tankar. Jag kan inte fokusera på att både rida och lösa personliga och världsliga problem. Jag kan inte ha med mig barnen på samma sätt som jag hade när jag tränade hundarna. Det är tid för Mig. För att jag Mår Bra av det. Jag hoppas att, om jag någonsin, ska träna en hund igen - så kan jag för att det för att det är kul och för att vi mår bra av det. Jag hoppas att jag kan göra det för gemenskapen, för att få sitta i skogen varje lördag och fika och grilla. Jag hoppas och tror att vi kommer nå våra mål - att vi hittar drivkraften och motivationen att ge oss ut på tävlingsbanan, för det har varit fantastiska år.

27/9; torsdag

Jag kom ihåg att nämna för Linus lärare idag om XX igår. Tre timmar senare ringer rektorn upp och berättar att han har pratat med eleven och dennes föräldrar. Han tyckte att det var viktigt att reagera. Tacksam. Och lite förvånad. Ikväll har det varit fotboll och tennis, och så skulle det varit innebandy för pappan - men den var inställd.

26/9; onsdag

Igår råkade jag sätta på ett program om mobbning på SvT. Jag såg. Jag grät. Jag blev berörd. Jag blev frustrerad och kände maktlösheten och frustrationen hos föräldrarna. Det var en film från USA - men mobbing förekommer överallt. Överallt. I Sverige oxå... På TC. Det är lätt att gömma sig bakom floskler, det är lätt att blunda och släta över. Lyssna utan att känna.
Idag kom Linus hem och sa att XX tyckte att han var äcklig. Hans snor var äckligt. Linus har en näsa som konstant rinner - vi vet inte varför. Han berättade för oss och jag gjorde en minnesanteckning i min hjärna om att berätta det i skolan. Tala om det andra vuxna kanske inte ser. När ens barn berättar att någon känner "äckel" över dem - gör det ont. Det är inte första gången Linus berättar att XX är dum och säger dumma saker - det är inte alltid om honom... Om vi vuxna får höra att ett barn blir kränkt, utsatt, mobbat och inte tar det på allvar - blir dubbelt utsatt. Att inte bli tagen på allvar sårar. Barn som förklarar vad de utsätts för, men som ingen tar på allvar och ingen hjälper på riktigt - slutar berätta. Och i värsta fall kan det sluta som i filmen - de tar livet av sig...
Det är ofta vi vuxna inte ser mobbingen - speciellt på högstadiet. Och nu sker mycket via datorn. Det är mer eller mindre osynligt. Och många gånger vill vi inte se. Vi vuxna sviker gång på gång. Vi har bortförklaringar och förklaringar. Vi försöker medla och få barnen att be om förlåtelse.
Jag möter föräldrar i skolan som är förälder till ett mobbat barn - de kommer till skolan fulla av oro och frustration. Jag hör hur de svarar i filmen, jag hör oss lärare svara, "barn är inte alltid snälla... det är alltid två parter... vi kommer göra allt på skolan... högstadiet är en jobbig tid...". Vi klappar på axeln, ser tårarna i ögonen - och undrar i vårt stilla sinne Vad Vi Kan Göra... Det ligger på oss vuxna att se till så att barn inte mobbar andra barn - att barnen mår bra. Vi måste se, ingripa och lyssna på riktigt. I vårt samhälle finns det så lite tolerans för det annorlunda - som jag skrev om igår - vi måste jobba på att förklara och acceptera.

En dikt av Bosse Parnevik...

Invandrarna

 

En kom hit för att fly från döden
En kom hit för att undgå döden

 

En kom hit, av terror tvungen
En kom hit för att gifta sig med kungen

 

Dom är tyskar, iranier, greker och turkar
Mest är dom snälla, andra är skurkar

 

En del är ärliga, andra är skumma
En del är genier, andra är dumma

 

Mest är dom fredliga, andra vill slåss
Med andra ord, dom är precis som oss

 

Med fel och brister, tuffa och mjuka
Fast inte lika avundsjuka

 

Vissa är färgade, andra är arier
Som köper sin bruna färg i solarier

 

Vissa är svarta, andra gula
Vissa är vackra, andra är fula

 

Men fast dom ibland aven annan färg é
Är dom precis som vi i Sverige

 

Och när dom vill jobba här, är tacket
- ni får inte jobba än, för facket

 

En del är båtfolk från Vietnam
Som inte kan sjunga ”We shall over come”

 

Som inte kan ”rulla di rulla” som vi
Och dom blir sällan så fulla som vi

 

En del är mera judar än vi
En del har andra gudar än vi

 

En del söker lugnet istället for bråket
Det enda vi svenskar kan bättre – är språket

 

Det sägs att vi stammar från Adam och Eva
Som inte var svenskar – men ja må dom leva

 

 

Ja - med andra ord - är "de" precis som oss... Ibland är "vi" så fruktansvärt inskränkta och trångsynta. Igår satt jag på en föreläsning som bland annat handlade om hjärnan. Trevor Dolan berättade bland annat om många av skaparna (fb tex...) på sista tiden som har någon form av diagnos... I Sverige strävar vi ofta efter ett "koncept" som funkar, allt annat blir jobbigt, alla som inte passar in i ramen är udda. Vi vill medicinera, ändra på dem som är annorlunda - istället för att lära oss att bemöta dem, lära oss av dem - vi vill lära dem hur de ska vara, istället för att ändra på oss... Alla borde få plats... Vi är människor. Med olika öden. På olika platser...


23/9; söndag

Jag går i hemmahuset med mina killar. Tankar virvlar runt. Jag tittar ut över sjön - nu är det lungt, solen tränger nästan igenom, löven börjar bli röda och gula - hösten är i antåg. Det har regnat - mycket både fredag och lördag, idag bara lite... Jag nynnar med i min spotifylista... "Du går nedtryckt i två alldeles för grova skor, det börjar visst bli höst, men den är aldrig riktigt lika grym och svartvit som man tror... Nu faller löv, det blåser på, det börjar om... Jag säger Kom, här är världen, här är livet vi ska leva i... Vi, och alla duvorna på marken, alla fåglarna i skogen... Alla mänskorna i parken, alla herrarna på krogen... Här finns ingen som kan döma, här finns ingen mera lärd om ditt liv, om din stad, om ditt land, om din värld..." Jag tänker på min vän - en av mina allra finaste. En som finns i mina tankar mer än i min närhet. En som jag alltid har sett upp till, och därför alltid finns inom mig, är en del av mig... Nu skulle jag vilja ge henne en kram. Livet blev inte som hon tänkt sig... Jag skulle vilja säga "Kom, här är världen, här är livet vi ska leva i. Det börjar bli höst, det börjar om - hösten är aldrig lika grym och svartvit som man tror..." "Vi föds och vi dör - så har det alltid varit..." De flesta träffar någon att dela livet med - för en längre eller kortare tid. Några får barn, köper hund, hus och villa. Några gifter sig - lovar trohet i nöd och lust. Vissa bygger slott och andra luftslott. För vissa blir templet ett fängelse. Och även de soligaste dagarna är grå. En del skiljer sig. Livet har sin gång. För några överträffar dikten verkligheten, för andra blev inte sagan så rosenskimrande som man hoppades... "Det kan hända så mycket på bara några år...
Du kan tappa den där blicken som är så klar...Tappa dina drömmar, tappa alla svar, tappa allt du har" En del går skilda vägar innan de ens har träffats, andra håller ihop för barnens skull, tappar bort sig själva på vägen... Några blir offer. Andra tyranner... Några lever livet. Livet de vill leva. Några förlorar allt de har. Vissa har planer, visioner och drömmar - andra lever sin mardröm. Ödet spelar in - ödet som vi till viss del skapar själva... Livet är för viktigt för att inte levas på ett värdigt sätt. Vi har ett ansvar - mot oss själva, mot våra barn och medmänniskor. Samtalet på morgonen fick mig att omedelbart ringa till Anders - jag ville höra hans röst, berätta för honom hur mycket han betyder för mig. "Sjung sånger för mig på radion... Sjung för mig igen, du lät som regn... Sjung sånger för mig om varma gator... Sjung för mig igen, mitt hjärta tyst... Och i mitt land så får man inte vara förmer... Det här är Sverige och vi gråter aldrig mer... Det finns inga ord för det, på det här jävla språket... Jag har inga ord för att vi andas, tänker, känner samma sak... Sjung en sång utan ord om ljusa nätter... Sjung för mig igen, du lät som snöfall... Jag håller andan med dig, för jag vet hur du känner... Sjung om de gånger vi delade ett liv med en blick... Känner samma sak... Känner samma sak... Det är så många här som aldrig sagt nej och som aldrig kommer få en chans så många här som aldrig såg mig och jag vet att jag haft tur som få... Så många här som ville ha dig men vi kände samma sak... Vi känner alltid samma sa..."
Hösten framkallar frågor. Existentiella frågor söker svar. Frågor om alltets förgänglighet. Hopp om en fortsättning. Löven trillar. Och till våren kommer det nytt... Jag letar efter tecken - jag önskar att jag var en av dem som var övertygad om livet efter detta - det som ingen vet något om... Jag är en naturvetare - kanske gör det mig blind för tecken från det okända? Jag nynnar vidare... "Här står livet I farstun, så nära inpå...Men det är nåt som gnager ändå... Det kallas tvivel, det där som stör... Det kallas för en klump I magen och ett konstigt humör... Och jag ser hur du tänker på nåt... Hur du längtar dig bort... Som en fågel I bur... En obehaglig distans... En konstig känsla nånstans... Det känns tomt - eller hur?..." I mina tankar återkommer jag ändå till naturvetenskapen - hjärtat som pumpar runt blod med syre till alla mina celler. Celler med cellandning. Koldioxid ut. Mer komplext än vad jag kan förstå. Energin som bara kan omvandlas. Atomer som går ett evigt kretslopp - atomer som omgrupperas. Vad är själen? Vad är kärlek?
 

18/9; tisdag

Det var länge sedan världen var så vacker som idag. Idag ser jag löven på träden. Idag ser jag gräset. Idag har jag hämtat ett par av mina nya glasögon!
Och inte nog med det - idag är det höst. Lätt luft att andas. Luft som når ändå ner i lungorna. Som fyller lungorna med liv. Och snart beger jag mig till stallet för en tur med de finaste.
Idag har jag Allt.

Teslan

Det var inte bara jag som gillade bilen...


Idag inleddes dagen...

... med ett ridpass på baron - sedan byttes hästkrafter mot hästkrafter när vi fick prova en tesla! En elbil som gör 0-100 på 3,3s. Den krossar många myter.


Fina Maggan med sitt fina bagage


Estrella/Yvonne blev 2:a i dm 80km


Tyvärr slutade Annes/maggans dag efter 500m

Maggan gick ner på knä och en veterinär tvingades sy.


Några bilder från helgen; medeltidsritten i halmstad

Me and My self


12/9; onsdag

På riktigt. Jag är trött. Trött på att saker försvinner. På riktigt. Idag orkar jag inte riktigt. Jag har letat i tre dagar nu. Efter ett träns (som senare återfanns i Yvonnes bil). En gympasko - som fortfarande är borta. Och idag ett par gummistövlar som har försvunnit spårlöst på dagis. Mamma försvann en dag - plötsligt. Och jag har aldrig mer sett henne. Och en del av mig försvann med henne - jag hoppas att hon tar hand om den spillran. Efter den dagen tycker jag att det är jobbigt när saker försvinner - när jag inte har kontroll... Rubba inte mina cirklar...


11/9; tisdag

Många dagar känns livet som "ett enda stort nollbyte" - som min kollega uttryckte sig igår... Men idag har jag fått den där pausen, den där ställtiden, den där tiden då jag hinner Vara, städa, leta (var är den förbannande Lilla gympaskon?), äta, tvätta, sitta i solen och njuta, titta på busiga kissar som leker, läsa en tidning, sitta med gosiga katter i knät, läsa en bok för Sigge, diska och plocka upp ur diskmaskinen, sortera tvätt, se regnet strila utanför fönstret, fika och skrota med min älskade lilla Sigge (som nu sover gott), blogga, ringa alla de där samtalen (till tandläkaren för att byta en tid, till skolsköterskan för att be henne titta på Linus fot - men hon bad mig ringa till Aktiv Rehab och där fick vi en tid på torsdag)... jag kommer snart att hämta mellanbarnet och efter det dröjer det inte länge förrän stora flickan med kompis kommer hem. Jag kommer hinna träffa barnen - sitta och prata med dem, baka och fika - och ändå kommer jag att hinna få min egentid i stallet med finhäst och goa tjejer. En sån här dag är guld värd - för mig, för alla...

8/9; lördag

Jag är hemma medan Anders är på fotboll på den nya arenan med de stora barnen - Sigge och jag skulle följt med men eftersom vi redan har varit på Klaras fotbollsmatch idag och ska iväg ikväll till Anne och Olof så mesade vi ut - vi blev bekväma. Lät Sigge sova gott i sin vagn några timmar. Och jag har plockat tvätt. Tvätthögar tar energi. De växer. På höjden och mentalt. När vi hade tvättstugan i källarna såg man inte dem, nu syns de, och de suger... och blir lätt berg. Som är svåra att bemästra. Tvätthögar, liksom högar av post - suger energi... Jag ska nog snart ta tag i en posthög oxå... Någon gång för länge sedan läste jag att högar i trappan, tar väldigt mycket energi - posthögen och tvätthögen fanns säkert oxå med i artikeln...
Igår åkte vi till VC med Linus - han hade trillat från klätterställningen på fritids dagen innan och kunde fortfarande inte gå på foten. Inget var brutet konstaterades det på röntgen, men han har krupit i två dygn... Så ont har han - men nu i eftermiddag går han på foten lite. Det känns bra!

Trots massiv support från Sigge på olika positioner...

... Och stundtals mycket bra spel av tjejerna, förlorade vdif idag mot urshult.


Sigge - avbytare


Sigge styr upp spelet


Sigge taktiker


Sigge - publik


En i laget - sigge


Tuff match


Sigge spelare


Maskotarna


Sigge hade många positioner att fylla på dagens match!

Maskot...


Sista


Bildbombning


Jag/Estrella, Anne/TS


Fler bilder på oss!


Kul att se?!


Fina Estrella


För att se fler bilder..

...gå in här;

Utkast: Sep. 04, 2012

Bilder från simlångsritten!

4/9; tisdag

Ledig dag - då jag lämnade barnen (alla utom Sigge), var hos optikern och banken, sprang ut och in i några butiker och städade, innan det var dags att hämta Limpan igen. Ikväll blir det en ridtur. Och imorgon är det jobbdag igen. Jobba. Pausa. Jobba. Jobba. Jobba. Pausa. Pausa. Dagarna. Kvällarna. Nätterna. Det går så fort. Och det märktes att jag nästan (sånär som på en timme) var vaken ett dygn mellan lördag och söndag - först en distansritt och sedan en kräftfest med dans in i natten. Jag önskar att jag hade lite mer tid för vänner - det finns många som jag saknar lite väl mycket nu, som jag har träffat alltför lite på sista tiden. Ingen nämnd, ingen glömd - men ni är många, och ni är inte glömda, inte bortvalda, inte ersatta... Men jag hoppas att ni har det bra - lever era liv, älskar och har det gott!

Idag är det Anjas födelsedag!


Siamesiska tvillingkatter


Go och gla!


Anne somnade i en spann

Tack till Anne för sällskapet en bit på 5milsrundan - tyvärr blev ts halt och fick inte fullfölja. Estrella och jag kom i mål på vår andra cr. Underbara, fina häst! Tack estrella! Så positiv! Tack snälla Yvonne - för lånet, för skjutsen, för hjälpen! Tack Kim för all hjälp och lånet av hjälm! En underbar dag med fina hästar och Goa människor, som fortsatte med en hejdundrande kul kräftskiva på rydet hos finaste Sandra och Eric! Tack för att även vi citybor fick komma! Och tack till farmor och farfar som passade barnen!


Gosbebben