28/2; tisdag

När jag går hem från jobbet - tokhaglar det... När jag har hämtat Sigge och vi går ut med myggan - skiner solen. Flyttfåglar flyger över himlen. Isen på sjön har börjat släppa. Och på marken finns några tappra snödroppar. Jag dröjer mig kvar ute. Andas djupa andetag. Känner hoppet. Värmen. Njuter av ljuset. 

Sen går jag in och lagar mat. Snart är det dags för fotbollsträning för Linus, Sigge kommer dröja oss kvar så att det inte blir någon mening att åka hem - och innebandyträning för klara. Mat. Kanske en semla på semmeldagen. Mörkret sänker sig. 


26/2; söndag

En vecka i trysil. 

En vecka av vänskap och kärlek. 
"Upp och ner - ner och upp". Bildligt och bokstavligt. Ibland lite tjatigt. Ibland bara njutbart. 
Några tårar. Och frustration. 
Längdskidor och utförsåkning. 
Pulka. 
Pinande vind. 
Strålande sol. 
Bitande kyla. 
Snö som yr. 
Nypistade backar. 
Iskalla fötter och händer. Förfrusna. 
Bastu. 
Irish coffie och hot shorts. 
Öl. Vin. Cider. 
Lycka. 
Och några misslyckanden. 
Försök. Och nya försök. 
Några kompromisser. 
Kortspel. 
Chips. 
Bacon. 
En vecka med icke fri tillgång på surf. På gott och ont. Allt behöver inte vara som hemma - när man är borta. 
En vecka utan sina leksaker. Sina andningshål och sina ventiler. 
En vecka med extra allt. 

En vecka går fort. 

Nu sitter vi hemma. 
Med en massa tvätt. 
Och fina minnen. 
(I ett rent hus - tack farmor!)
Allt har sin tid...


23/2; torsdag

En dag med extra allt. Ibland blir det inte mycket bättre... Sol. Ett berg. Snö. Vän och dotter. Två hundar. I ett längdåkningsspår på förmiddagen, innan vi mötte upp de andra för grill i backen på eftermiddagen. 

Sol. Skidor på längden (ca 1,5 mil) och tvären. Grill. Lek i snön. Bastu. ...


Dagens fortsatta bilder

började inne i snö och stark vind - "slutade" ute i sol. Nu afterski i stugan. 


22/2; onsdag

Igår hände det som man inte vill när man är nio personer i en stuga... Sigge kräktes. En gång. Nu är vi inne. Tittar på snön som faller utanför. Sigge är pigg och jag känner mig helt nöjd med att vara inne för tillfället. Kroppen har sagt ifrån lite. Jag känner mig inte lika nöjd över paniken jag kände igår kväll - som kom ut som skrik. Frustration. Rädsla. Katastroftankar.... innan jag får kontroll. Tvättat. Sanerat. 

Nu hoppas vi att det stannar här. Att snön slutar vräka ner. Att vi får sol ute och sol i sinne...


20/2; måndag

Livstecken från trysil! 


15/2; onsdag

Imorgon ska Myggan till veterinären - för att få maskmedel, för att få följa med till Norge. Då behövs stamtavlan... Och den vet man ju var den är... men var? Började leta. Stillsamt. Efter hand mer frenetiskt. Man letar på alla ställen där den möjligtvis skulle kunna vara. Ma hittar saker som man inte visste fanns. Som man inte trodde att man hade kvar... Högar med papper. En gång. Två gånger. Jag har alltid varit ganska dålig på att leta... Paniken börjar infinna sig... Alla de ställen där jag trodde att den skulle vara på, har jag redan letat på. Och så börjar jag bli sen - till dagis, och till jobbet... Men vet att det bästa är om jag hittar den - nu - annars har jag svårt att fokusera på dagen. Varför skulle jag börja leta efter den innan jobbet... Jag har ju en kväll. En natt. Och en halv dag på mig... Tittar i spritskåpet - en gång, där fanns nämligen "viktiga" papper förr... Men de har blivit förflyttade. Ser liksom mappen framför mig... Anders har också letat i skåpet. Jag tittar igen. Varför. Så orealistiskt. I spritskåpet! Och så plötsligt finns den framför mina ögon. Bland flaskorna. Precis där jag trodde. Lugn infinner sig. En känsla av tillfredsställelse. Jag har blivit bättre på att leta...
Åker till dagis, och vidare till jobbet. Jobbar. Står på labbet. och får återigen sådär fruktansvärt ont i ryggen. Vet inte hur jag ska stå. Vet inte hur jag ska lyfta benen. Försöker böja mig. Försöker sitta. Det gör bara så ont... Detta händer mest på labbet. Och idag, precis som vid tidigare tillfällen, så släppte det en stund efter labben...
Kom hem sent efter utbildning. Gick en runda med myggan - fortfarande i sol. Underbara eftermiddag! Hänger tvätt och plockar upp och ner i diskmaskinen. Lagade mat. Åt. Skickade iväg Klara på fotbollsmatch - hon ska spela med damlaget ikväll. Nu har jag lämnat killarna på fortet - innebandymatch för A-laget. Hämtat joggi - som ska få följa med till veterinären imorgon. Och för mig så väntar gympa.

13/2; måndag

Idag fick jag ett sms och en bild av en "gammal vän". Jag scrollar förbi vänner på Facebook - och det påminner mig om hur många jag saknar - vad fattigt mitt sociala liv är. Kanske har det aldrig varit mindre innehållslöst? Jag har alltid varit en social varelse. Tror jag. Egentligen. Men mitt jobb som bjuder på människor dagarna i ända, några barn med aktiviteter åt olika håll, samt ett liv i stallet - som visserligen inte bjuder på så många människor, men som tar mycket tid - gör att det varken finns lust, tid eller ork till större sociala sammanhang.... men jag saknar ändå. Och går dålig samvete...Jag vet ju hur mycket sanna vänner betyder. Hur lite något är värt utan vänner...det finns så många som jag vill träffa, så många som jag verkligen vill höra hur de mår... så många jag vill bjuda på en kopp kaffe. Imorgon är det alla hjärtans dag - och ni ska veta att ni är många som ryms i mitt hjärta. 


12/2; söndag

Känslan när baron brakar iväg... skuttande, åt sidorna, framåt och bakåt, uppåt och neråt. Till synes utan kontroll... Jag skrattar mest. Känner honom. Tittar bakåt för att se att han inte drar med sig tindra. Känslan när man fattar en ny galopp. Han lugnade sig efter en stund. En något mer samlad galopp. 

Och så har Linus, myggan och jag åkt skidor. 
Sigge har spelat hockey. 
Klara har tittat på innebandy. Två matcher. Sigge och Anders en. Och så handlade de. Jag har klippt myggan och ett par killar. Och nu tränar Anders. Innan jag ska träna. 
En del helger blir liksom inte mer spännande än en hopplagaloppstund på baron...





Och återigen förundras jag över engelskaläxan... En följetong utan slut... Den här gången passar inte glosorna alls till texten... Vad är meningen med det? Finns det någon? Eller har någon återigen haft otur i tanken? 


11/2; lördag

Igår - en kväll med Anna, Lena och Martina. Bowling, tak och pinchos. Skratt. Någon tår. Högt och lågt. Vin och god mat. Precis vad jag behövde - men inte visste att jag orkade. 

Idag - en längre ridtur på fin blyte med sällskap av tindra och Kim. Ett längre bad med familjen. Ett långkok - god mat. Anders är på fest. 


politiker...

Nu tar Socialdemokraterna ett hårdare grepp om skolan och föreslår bland annat skolplikt fram till 18 års ålder. Socialdemokraternas partistyrelse föreslår kortare lov, obligatorisk lovskola för de som inte klarar kraven i årskurs 8 och 9...
Och jag blir så trött... Det känns som om politiker inte kan något om skolan - om verkligheten vi lever i - om individerna bakom siffrorna som pekar nedåt... Skolplikt till 18 årsålder, kortare skollov och för dom som riskerar att inte nå målen ska få obligatorisk lov skola?! .....obligatorisk lovskola till de elever som inte riskerar att nå målen är ju de elever som av någon anledning har det jobbigt i skolan och behöver loven - mer än någon annan.
Det som behövs är mindre klasser och mer resurser, för att kunna möta dagens barn och ungdomar. Människor som inte har det svenska språket - sätts ut i klasser utan hjälp. Och det är upp till läraren att se till så att alla når målen...?! Eleven med annat modersmål, utan skolbakgrund får inte en ärlig chans i dagens skola. De som har det jobbigt i större grupper, de som inte hänger med, de som skulle behöva en avskalad kurs... det är inte rätt mot dem heller.
Vad finns tankarna på eleverna - och lärarna i förslaget? Vem vinner på det här? Man får inte glömma att de flesta gör så gott de kan. De flesta vill göra rätt om de kan. Människor vill lyckas och tror att de kan lyckas - innan de har misslyckats tillräckligt många gånger...

9/2; torsdag

Igår ringde jag "Linus resurs". Inget omprov. Hon höll med mig i allt. Synd bara att Linus skulle behöva tro det... 

Ledig dag idag.
FIFA.
Städa. Tvätta. Plocka.
Fika.
Luncha.
Jobba lite.
Åka skidor med killarna!

En ridtur på blyte på snömjuka vägar. I den mörka kvällen. Tillsammans med Kim och tindra. 


7/2; tisdag

"Mamma, tror du att jag får omprov på engelskan?". Jag vet inte hur många gånger jag har svarat på den frågan den senaste tiden... Och jag svarar - "Nä, det tror jag inte, du gjorde så gott du kunde, du la ner mycket tid... Man kan bara göra så gott man kan. Och det är good enough." och så knyter jag tummarna i fickan och hoppas att läraren tänker likadant. För vad skulle ett omprov om en vecka göra? Om man redan har gjort sitt bästa... I dag kom L hem och sa att han skulle göra omprov nästa vecka. Jag undrade vad han skulle läsa på. Det visste han inte. Eller " allt som han missade på provet". Jag skulle vilja se provet. Jag hoppas att jag får tydliga, avgränsade anvisningar - jag hoppas allt att de jobbar med det i skolan. Att han får hjälp med det han inte kunde. Och jag hoppas att han får behålla känslan av att vara nöjd. Att han duger. Att han gjorde så gott han kunde. Att Han inte är underkänd - utan resultatet... Jag vill att han ska lyckas. Vad ska kunna förändras på en vecka? Och dessutom två prov på fredag... Historia och idrott. Vad gör de med eleverna? Med våra barn? Jag vill inte vara med... Jag tror inte på dem. Jag försöker ha tålamod. Jag försöker förstå. Jag försöker förklara. Jag försöker vara tolerant. Vi gör så gott vi kan.
Jag vill att mina elever, mina barn, får fokusera på energin, livsglädjen, hoppet och lusten att lära. Jag tror att barn som redan i fyran har prov, stora prov, många prov, som hetsas av poäng (95p på ett engelskaprov), betyg, omprov och bedömningar riskerar att ge upp. Tappa lusten och hoppet, och tron på sig själva. Vart tog nyfikenheten och lekfullheten vägen? Någon blir bäst - någon blir sämst - de delades in i två grupper nu efter engelskaprovet (vilket i sig inte behöver vara dåligt...). Jag vill tro att skolan får mina barn att lyckas. Efter sina förutsättningar. Jag vill tro att de arbetar för att bibehålla lusten. Jag vill se mina barn skutta iväg till skolan. Jag vill se dem lyckas - efter sina förutsättningar. Jag vill se dem tro på sig själva. Utan det - är de inget...
Och idag kom beskedet - precis när solen höll på att gå ner. Att även Hans Rosling har lämnat jordelivet. Strax efter Lennart Nilsson. Hans Rosling och Lennart Nilsson har gett oss förklaringar, kunskap och nyfikenhet i ord, bilder och statistik. Hur ska vi nu förstå, förklara och behålla hoppet och tron på framtiden? Inte bara se avgrunden...Vem ska nu få oss att tro att världen är god? Vem ska förmedla hopp och möjligheter? Vem ska göra faktan begriplig även för vanligt folk? Att vi kan påverka - att det är vår plikt och vårt ansvar att göra världen bättre.
Vila i frid... Och som min kollega Måns skrev på fb: "...när ni ändå är där uppe i himlen kan ni ju förtydliga för hen/hum där uppe med lite fakta, statistik och bilder, hur det egentligen ligger till så hen/hum kan fokusera och lägga sin tid på att fixa till det där med barncancer, svält och alla former av utnyttjande av barn..."

Anders födelsedag!

Grattis allra finaste vän! Min själsfrände. Min bättre hälft. Min livskamrat. 

"Jag skulle ge dej
allting du pekar på..."
40 år. 
I natt frågade jag honom vad han gjorde mest när han fyllde 10? 20? 30? 
Vad han vill göra mest nu när han är 40? 
Jag önskar dig allt gott. Lyckliga år. Friska år. Guld. Silver. Kärlek. Lycka. Barnasinne i behåll. Lek. Golfrundor...
Tack vänner för bus - det kommer ett 80årskalajs när vindarna blir varmare! 
Tack farmor och farfar för att ni fixade god middag, vit duk och tårta - denna mörka måndagskväll. 


3/2; fredag

Mina fyra mest oväntade krämpor för dagen:

Ett ögonlock
Ett revben
En käke
Ett tumveck

Annars började dagen lugnt. Lite smink. Lite kläder och frukost. Lite FIFA för Sigge. Som blev förlängning. Och straffar. Och inga strumpor. Och var ör overallen? Och vantarna? Innebandyklubban? Lugnet försvann. Stress i kroppen. Rösten höjs. ... Från lugn - till stress på en minut... Kickstart. 


2/2; torsdag

Jag städar. Dammsuger och tvättar golvet. Frid på utsidan, när det är strid på insidan... När det gnager. Och så bestämmer Sigge att han ska leka med Oscar. Jag släpper städningen. Och åker till stallet. En inre stress. Mockar. Fyller på vatten och hö i farlig takt. Gör i ordning blyte. Skrittar iväg... lugn. Här andas jag som bäst. Släpper lite på trycket. Ett par tårar. Ett par andetag av  lite fulgåt. Tänker på att jag snart fyller 40, och min mamma är inte med... Hon borde vara med. Min ledstjärna.  Jag minns hennes fyrtioårsdag. Jag borde planera pappas 75årsdag och Anders 40årsdag. Men orken finns inte. Och sedan lugn. Tårarna torkar.  Det finns bara jag och blyte. Och vi gör det bra. Vi gör varandra bra.