28/6; torsdag

En cykeltur med fem barn runt sjön. Med två badstopp och picknick. En sol. Enklare och bättre kan det nog knappast bli.  (null) 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



28/6; torsdag

Igår hejade vi fram Sverige till gruppvist i fotbolls-VM.  (null)
(null)

Och så en grill med malmgrens och (Oups) spontanköp av flygbiljetter till Mallorca, sista veckan i juli. Nu är det "bara" boende och hundvakt som vi behöver fixas!
Nu laddar grålle och jag inför ännu en sommardag. Och planerar sommarens planer och lata dagar. (null)





26/6; tisdag

Vi fortsätter att rensa garderober och fixa. Idag stod passfix på tapeten. Två timmar i kö. Vi höll ut och vi gjorde det. Sedan åkte vi till Everdahl. Sigge var sugen på att hoppa från trampolin och jag var inte sugen på simhallen. Sigge hoppade från femman - även de andra barnen. Man ska göra det man inte vågar - annars är man bara en liten lort.   (null)

(null)

(null)

Inspirerad av att göra saker man inte vill/vågar - tog jag tag i min lön som verkar ha blivit fel. Flera år av bortglömda arvoden... Nu har jag kastat bollen...
I söndag skulle vi ha en lugn dag - vi bestämde oss för att åka till Ikea och köpa säng till Linus. Lugn och ro. Ingen stress. Hela familjen. Och så skulle jag rida på kvällen. Och kompisar frågade om klara ville på bio. Sigge skulle sova hos en kompis. Och då hörde humpe av sig - kunde de komma förbi? Äta kvällsmat? Saker man vill göra, vänner man vill träffa. Men plötsligt fanns stressen i kroppen. Vi hann - både det ena och det andra, och hämta ett biljardbord, montera sängen och en runda golf. 
Vi blandar högt och lågt. Vilja och måsten. Lugn och stress. Hopp och lek. Sött och surt. Det enkla med det svåra. 
Vi försöker ha tålamod med varandra. Vi försöker att ge varandra utrymme. Vi försöker i det lilla när världen blir allt hårdare. När ett misstag på fotbollsplanen kan ge hatiska och rasistiska kommentarer.
Många har backat Durmaz - visat kärlek och stöttat, men många av dem har ifrågasatts. Hur kan det vara rasistiskt att kritisera en fotbollsspelare? Men hatet riktas med Durmaz och inte hans insats som fotbollsspelare. Det handlar om hans identitet.  För vissa av oss är ett misstag på fotbollsplanen just ett misstag, en brist på omdöme eller möjligtvis talang. För andra av oss kopplas samma misstag genast till hudfärg, religion och etnicitet. 
Vi måste börja i det lilla. Vi måste acceptera. Vi måste sluta hata. Vi måste börja jobba som ett lag - som vinner - och förlorar - tillsammans. I det lilla - och det stora!  (null)

(null)




23/6; lördag

Jag vaknade tidigt. Efter en sen kväll. En lång dag. Tårttillverkning.  (null)
Lunch med sill, nubbe, rabarberkompott... 
Kransar (null)
(null)

. (null)
(null)
Dans runt midsommarstång. Traktor till brännbollsmatch. (null)

(null)

(null)
Grill. 
Tårtor. 
Dans och barhäng. 
Och cykling hem genom den kalla natten. Lite regn i luften.  (null)


21/6; torsdag

50 dagar av ledighet. 
Oändligt med tid. 
Och ändå - en panikkänsla. 
Över att inte hinna med. 
Över att ha för mycket att göra? Eller för lite? 
Anders jobb har bytt arbetsplats och plötsligt fanns det bord, stolar, soffor (6 blå soffor!), biljardbord... Vi började röja i ladan. Och fortsatte med tv-rummet uppe. Garderober rensades ut och sorterades - böcker, spel, lakan... En sparahög, en slängahög, en sparatillframtidenhög och en skänkahög... En soffa som skulle säljas. Överallt högar. Oändligt med saker. Som ska flyttas. Ett lass behöver åka till tippen, ett annat till Erikshjälpen. 
Och så en pastasallad till 30 fotbollsungdomar som skulle roddas ihop. 
Andas i en trekant - andas över huvudtaget. Jag pratade med en vän igår - hon och hennes barn hade suttit på morgonen på golvet och gråtit. Inga rutiner. Inga cirklar att klamra sig fast vid. Drömmar som spricker. Sommarlov och semester förpliktigar. 
Vad vill jag göra den här semestern? Vad vill familjen göra? Bilden av lyckliga barn, i ett välstädad hem som luktar nybakta bullar... Ibland stämmer inte verkligheten med bilden. Och som en prövning i början av semestern kommer midsommar. Urtypen av press och stress. Det ska vara fint väder. Man ska ha en klänning - helst en ny. Man ska plocka blommor, klä stången och kransar att sätta i håren (som de söta barnen, i sina fina kläder ska springa runt med på huvudet resten av dagen). Man ska dansa. Äta gott. Dricka nubbe. Man ska vara glad...
Få av våra semesterdagar är planerade. Bra eller dåligt? Vi kommer få dagarna att gå. Vi fyller dem med ridning och golf och familjeaktiviteter. En fotbollsskola, lite ekö, kanske Västervik ett  par dagar, en fest, en fotbollscup, ett innebandyläger - ska vi boka en resa oxå? All inklusive? Vi får se. 


15/6; fredag och skolavslutning

Sång. Skratt. Minnen. Tårar. Lycka. Stipendier. Avtackningar. 
En lång ledighet väntar för alla barn som kämpat ett helt läsår i skolan, gått upp tidiga morgnar, gjort läxor och nationella prov. För de som hade klätt sig i fina kläder idag och sjöng den blomstertid nu kommer. För de som kramade sina kamrater och kompisar. För de som fick stipendier för goda studieresultat och god kamratskap. 
Men det är de jag tänker på mest idag. De som förtjänar lovet mest är kanske de som inte var där idag. De som inte klädde upp sig och kramades. De som inte tillhör. De som inte är direkt saknade. De som inte har lyckats på proven. De som har försökt - men inte klarat att leva upp till alla krav. De som vet att de borde - men inte förmår. De som inte har lyckats ta sig till skolan. Alla de som har svårigheter som skolan inte lyckas kompensera för. De som skolan inte lyckas stötta. De som inte fick stipendier - trots att de kanske har kämpat mer än vad någon förstår. 
Nu är alla lediga på samma villkor. Nu behöver inte de inte misslyckas. Nu behöver alla lov. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

Jag tänker på min kollega som trots att hon inte vill sluta jobba - tvingas sluta jobba eftersom kroppen säger ifrån. 
Jag tänker på alla lärare, pedagoger och rektorer och annan skolpersonal som gör allt i vår makt för att våra elever ska växa, lyckas, trivas och må bra.  (null)

(null)

(null)

(null)
Vi behöver alla ledighet. 



14/6; torsdag

En ledig morgon. Framåt eftermiddagen ska betygen fixas. Revyn genrepas och spelas upp. Avslutningsfest för niorna. 
Jag hjälper Linus att plocka blommor som de ska smycka kyrkan med imorgon. Jag kommer missa avslutningen - som vanligt känns det som - min klass går ut nian. Blommorna spretar - jag låter dem spreta. De Är olika. De har olika färg och form. Ger mångfald. Bryter mönster. De har olika förutsättningar. Att överleva. Tids nog kommer de pressas ner i en vas - för att passa in.  (null)

Vi går till skolan. Vem ska hålla myggan? Båda pojkarna vill. Båda får. Men Sigge först. Mitt skrik tonar upp. Frustration över det som varit. Blommorna i handen ett hån i sommaridyllen. 
Lämnar killarna och blommorna på skolan. 
Fortsätter min runda med hunden. Sakta genom landskapet. Plötsligt blir jag rastlös. Det går för sakta. Det är för mycket som ska ut. Jag börjar springa. 7 km på halva tiden. Jag springer för livet. För att få ut frustrationen. För allt som är mig kärt. För att jag kan. Och vill.  (null)





13/6; onsdag

En lång jobbdag. Tre år med en klass. Ett långsamt farväl. Jag fick ett brev och en blomma. Känslan.  (null)

En fläck på en tröja - som jag aldrig har använt - som inte gick att få bort i tvätten. Knappt längre synlig. Men den finns där. Stör. Känslan. 
En förlorad fotbollsmatch. Känslan.  (null)

Med för många knott. Känslan. När de kryper innanför och utanför skinnet. 

12/6; tisdag

(null)

(null)
I dagens samhälle tävlar vi om allt. Vem har mest att göra? Vem har mest ont? ... Det är inga tävlingar man vill vinna. Men att vara årets glädjespridare - det är en tävling man vill vinna! En utmärkelse att vara stolt över! Att göra andra glada! Vi ska vinna tävlingen - gör det du och andra mår bra av och blir glada av att göra! Det är klart att vi ibland måste göra saker vi inte vill eller blir glada över... Men oftast kan vi välja och oftast kan vi välja på vilket sätt vi gör dem! 
"Fred Neil sjunger "Everybody´s Talking"

och det är vad alla gör
Sjunk inte, sjunk inte ner
gå ut och var glad!
Om du tvivlar, om du tvekar, sitt inte bara där
rör på dej!
Om din dröm har dött, sjunk inte
gå ut och var glad!
Var glad att du lever, var glad att nån annan är där
som kan höra dej, se dej
Var glad att du andas ännu
Var glad att du finns

Gå ut och var glad, din jävel!
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern
Gå fort och le genom shoppingcentrat
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen
Dra ett streck och gå vidare
Livet väntar därute
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?

Steve Earle sjunger "In My Dreams"
men det är inte så det blev
Ah, sjunk inte, sjunk inte ner,
gå ut och var glad!
Du är vad du gjör, du är dina val,
dina handlingar
Stäng av tv:n nu, lämna ditt rum
gå ut och var glad, din jävel …

Lär dej italienska, planera en resa
sy en kostym, ta det lugnt, sponsra en späckhuggare
Köp en bit regnskog, ta nye vägar, var inte lat!
Gör nåt annat, gör nåt annat!

Gå ut och var glad, din jävel!
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern
Gå fort och le genom shoppingcentrat
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen
Dra ett streck och gå vidare
Livet väntar därute
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?

Ta reda på var du vill bo
Hitta en livskamrat igen
Töm alla hyllor, kasta, ge bort
Ett vackert, men enkelt hem
Odla vänskap, skaffa ett ställe i solen
Låt bedrövelsens väg gro igen
Ah, tänk dej lycklig, det går, din jävel!
Du kan inte tänka nånting sen (nånting sen)

Gå ut och var glad, din jävel!
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern
Gå fort och le genom shoppingcentrat
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen
Dra ett streck och gå vidare
Livet väntar därute
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?" 

//Ulf Lundell 

(null)


10/6; söndag

Stolt och imponerad över Sigge som kom upp och åkte en runda idag på vattenskidor! Igår gjorde han mig stolt på fotbollsplanen. Lagets enda målskytt, en fin målvaktsinsats, men framför allt en fantastisk lagspelare. Passar och peppar.  (null)
(null)
(null)

Stolt över Linus som tog sig samman och åkte på fotbollsträningen trots att det kändes jobbigt eftersom vi var tio minuter sena. 
Stolt över blyte. Som plötsligt blev orolig i skogen när han hörde ett djur. Jag lugnade honom med orden "det är bara ett rådjur". Han går vidare - jag tittar in i skogen. Två meter från mig tittar någon på mig inifrån skogen. Ett vildsvin. 



9/6; lördag

Anders inledde lördagen på golfbanan. Myggan och grålle invaderade sängen. Som hund och katt.  (null)
Vi - läs jag eftersom Anders var på golfbanan - packade ihop för att Sigge skulle spela fotbollscup och sedan skulle familjen vidare till ekö. Och så klippte jag Sigge. Och tvättade en maskin. Tvätt och disk. 
Fotbollscup.  (null)

(null)

(null)
Och då vidare för att handla. Alla är hungriga och varma när vi kommer till ekö. Lite trötta efter en dag i solen.  Vi behöver bädda. Och dammsuga alla muslortar. Anders lagar mat och jag bäddar.  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Allt är inte guld som glimmar. Allt är inte en dans på rosor. Verkligheten överträffar inte alltid dikten. (null)

(null)
Men jag lever i min verklighet. Med allt vad det innebär. Högt och lågt. Här finns det enkla och det svåra. Det svåra i det enkla och det enkla i det svåra. Jag putsar inte fasaden eller polerar ytan. 



7/6; torsdag

En dag med labb och konsert på jobbet.  (null)

 idare på öppet hus på f-3. Hem. Försökte stjäla några minuters vila i soffan samtidigt som jag prisade mig själv för att ha förberett pastasalladen igår.  Fotbollsmatch i Lessebo. Förlust för killarna. In i märgen trött. En dålig kroppsdag. Jag ser fram mot en stund i soffan innan sängen. Då kommer Linus på att bokrecensionen som han hade hävdat var till nästa vecka - är till imorgon, precis som jag trodde. Lägger Sigge. Försöker skriva en bokrecension för en bok jag inte har läst, samtidigt som mittbästföreklockslag för länge sedan har passerat. Linus hade dessutom bytt bok från den jag föreslog - till en som var något för svår... irritationen stiger. Pulsen ökar, liksom tonläget i takt med att tålamodet sjunker... Försöker sätta mig in i boken. Men hjärnan vill inte samarbeta - tar liksom inte in orden, skapar ingen helhet... Då kommer klara - älskade klara - "jag kan hjälpa Linus. Jag har läst boken, jag vet vad den handlar om." Jag går ut. Sätter mig i den lite svala, men så sköna kvällen. Andas. Nerifrån magen. Sakta. Vilar i andetagen. Min räddande ängel.  (null)



Sveriges nationaldag

Jag rider en runda på morgonen genom det vackra Sverige. Förbi artrika diken, kalvar, nyfödda rävungar, harar... Och så plötsligt... ett hästben! (null)
Vi äter lunch på teleborgs slott - tack för den födelsedagspresenten!  (null)

(null)
Vi köper blommor och placerar på grindstolparna.  (null)
Anders spelar golf och jag dricker kaffedrink i solen. (null)
Jag tänker på livets lotteri. Ingen rättvisa. Jag tänker på eleven som just fått avslag. Låt Sverige stå för det vackra och snälla. Låt plantorna växa, fröna gro och artvariationen bestå! 

5/6; tisdag

Sitter på altanen efter en löprunda - Linus följde med en bit - den går inte till historiens mest bekväma; ont i ett knä och ryggen. Men det var skönt. Huvudet rensas en aning. Efter 340 deffade betyg och träff med en blivande sjua behövs det. Jag handlade efter jobbet. Lagade mat. Bytte i sängarna. Och så en löprunda - och en kort paus i solen. Imorgon är vi lediga för att fira att Gustav Vasa befriade Sverige från Danmark från Kristian tyrann - tänk vad man lär sig när Linus har prov!  (null)


1/6; fredag

Trots en strålande fin dag. Trots en tavarapådagenochridenfantastiskrundapåfinasteBlyte. Trots det. En obehagskänsla. Ihopknipen mun. Uppdragna axlar. Olustkänsla. Jag tänker på den svenska skolan. Den inkluderande skolan. Skolan där alla har en plast. Där alla får vara. Där har rätt att utvecklas. Alla ska ha samma chans. Alla ska stå på scenen. Trots att det är obehagligt. Trots att de inte vill. Trots att de hånas. Trots att de sjunger fruktansvärt falsk, spelar i fel tonart, inte kan texten, inte kan... Det borde finnas annat de kan göra - än att stå framför en stor publik, med sin ukulele eller bakom sin alldeles för låga mick. Det borde finnas annat de kan få göra - riva biljetter, byta bilder på vita duken, sminka... Men kunde gjort det så mycket bättre. Man kunde gjort eleverna bra. Detta är bara ett exempel där intentionen inte går ihop med elevens bästa. Om det hade gjorts efter barns förutsättningar - så hade min känsla av förnedring, olust och besvikelse varit mindre idag...