30/10; tisdag

Jag brukar alltid säga att årstiderna har sin charm. 
Idag när det regnade och blåste och var mörkt innan jag kom ut från jobbet - kände jag inte riktigt så...
Stallet väntade. Det lockade inte idag. 
Jag hoppade upp på blyte. Med den dåliga pannlampan som ledljus. 
Det var jag, hästen och ett dovt hovtramp. 
Vinden stillade sig. Regnet upphörde. Min värld krympte till det som fick plats i skenet av lampan. 
Ingen omvärld - bara jag och en häst. 
Det är min yoga, mindfullness, meditation... kalla det livets charm och det enkla livet. Precis det jag behövde.  (null)






29/10; måndag

Studiedag på jobbet.  (null)

(null)

(null)
Hlr-utbildning och skräcknatt. 
Imorgon väntar gymnasieskolsbesök - jag anser min/vår tid kunde utnyttjas bättre. Våra kompetensbaserade skulle kunna användas bättre - en kort önskelista: Ist och npf... på den långa kunde det funnits mycket mer innan "gymnasiebesök" dök upp. 
Huvudvärken avlöser huvudvärken. Jag kokar ingefärsdricka. 


28/10; söndag

När man kommer till söndagens kräk-pass med intentionen att bli svettig och riktigt trött - och det visar sig att det är ett yoga-pass...
När man har en kropp med leder som är svåra att hålla på plats...
När man går till träningen för att skratta och prata...
När musiken är dämpad och man blir tillsagd att vara tyst...
(null)

Då blir man lite besviken. Även om jag förstår att yoga borde vara bra för mig... 

"Yoga är en uråldrig tradition som härstammar från Indien och består av olika system som tränar både sinne och kropp. Yogan innehåller många olika delar, bland annat andningsövningar (så kallade pranayama), fysiska positioner (så kallade asanas), olika meditationstekniker och avslappningsövningar. 

I öst har man utövat yoga i tusentals år medan det är först på senare år som det fått ett uppsving här i väst. I takt med högre prestationskrav, högre tempo och ett enormt informationsflöde tycks vi bli mer och mer medvetna om att det finns något att hämta i det där som tidigare setts som flummigt och konstigt.

Yoga handlar kort och gott om att lugna hjärnan och sinnet genom olika tekniker. Syftet är att skapa inre ro, minska stress och släppa spänningar i kroppen. Yogan kan hjälpa dig att skapa en medvetenhet för att bli närvarande i nuet, med alla sinnen fokuserade. Du övar upp ditt tålamod, blir mer lyhörd för dig själv och andra och kan bygga upp en inre trygghet. Det gäller att testa sig fram, lyssna inåt och gå på magkänslan. Med detta sagt är det självklart utmanande på många sätt, precis som det ska vara. Vi behöver utmaningar i livet för att växa och utvecklas.

Positiva effekter som yogan kan ge:

  • Skapa lugn både mentalt och fysiskt.
  • Minska stress.
  • Förbättra sömn.
  • Öka kroppsmedvetenheten.
  • Stärka självförtroendet.
  • Göra dig lugnare och gladare.
  • Ge en smidigare och rörligare kropp.
  • Stärka upp kroppens muskler och leder.
  • Förebygga skador.
  • Öka fokus.
  • Öka koncentrationsförmågan.
  • Öka cirkulationen i kroppen."
(Källa: 
https://yogobe.com/se/yoga/om-yoga)
Men "jag var där, jag var där, jag var nära".
Och om mina förväntningar hade varit annorlunda hade det nog blivit ännu bättre. 

23/10; tisdag

Jag möter så många trasiga själar - så många öden - varje dag. En har just fått reda på att sonen är sjuk, en annan har förlorat jobbet, någon misslyckades på ett prov, en persons svärfar fick en hjärtinfarkt i natt, en kämpar mot väggen, en annan mot försäkringsbolaget, en mot cancer, och en förlorade just kampen mot densamma, en har just opererats, en annan har just fått missfall och en har just fått en diagnos... jag åker mot stallet - jag ser en regnbåge, den ser ut att landa i stallet... (null)
När jag kommer till stallet möts jag av skatten - baron är tillbaka. Jag ropar på honom och går mot honom - han kommer galopperande mot mig. Svänger på luggen. Han är glad. Allt är kul. Alla borde ha en baron i ditt liv!  (null)
(null)

(null)
(null)

(Tack Kim för bästa boken! )
(null)

På posten har ett smycke kommit - kampen mot bröstcancer, för alla som kämpar.  (null)




21/10; söndag

Sommaren är aldrig så vacker som på hösten.  (null)

(null)

(null)

Oktoberfest på bröllopsdagen.  (null)

(null)
Efter en dag i sporthallar.  (null)

(null)
Ett sista försök att rädda en del av sommaren. (null)

(null)
Hösten står och stampar på tröskeln.  (null)
(null)

(null)


18/10; torsdag

En bra dag. Kurs och morotskaka. En skön kväll. En trevlig middag med killarna. Prov för Linus idag (han hade kunnat "ganska många länder och huvudstäder"), och imorgon - spanska. Jag kan ingen spanska. Men förhör honom på glosorna. Det går bra. "Vi skulle kunna berätta om vår familj oxå..." "Kan du det då? ... Har du några anteckningar på det? ...Någon bok? ... Bad du inte klara hjälpa dig med det? ..." Lejonhonan vaknar i mig. Från att ha legat och latat sig i solen - mätt och glad -till att vara spänd i hela kroppen, redo att slåss, redo att skydda, redo att strida, redo att fly... Vrålet i strupen. Jag vill inte att han ska misslyckas, igen. Vill att han har gjort sitt bästa, att han har fått förutsättningar att lyckas, vill att han ska lyckas. Han hämtar en skrivbok - men konstaterar bedrövat att man inte kan läsa vad han har skrivit. "Skriver du inte på paddan?" Jag googlar. Skriver i ett googledokument och delar med Linus. Skickar till min kollega. Hon rättar och berömmer.  (null)
Jag blir så ledsen för att det ska vara så svårt att vara elev - och förälder. Jag blir så besviken för att det inte är mer förberett. Jag blir så arg för att det ska "tulla" på vårt förhållande - för att skolan har brustit, igen. 



14/10; söndag

En fantastisk dag. Klarblå himmel. Solen värmer.  (null)

En ridtur på fina pållar och en gammal vän från förr. Jag åkte hem och lagade mat och ny ingefärsdricka och läste läxan med Linus - den här veckan har han två prov och nästa vecka ett på måndag. Vi åt tillsammans. Hela familjen - Sigge och Anders hade kommit hem från städning av vallen och hockey, strax skulle Anders och Klara åka på innebandymatch och Sigge och Linus på fotbollsavslutning. Plötsligt slog det till. Ångesten. Kraven. Stressen. Jag tog fram dammsugaren. Plötsligt såg jag dammtussarna som avslöjades av solen. Plötsligt känner jag hur kroppen säger ifrån - ryggen smärtar. Plötsligt såg jag alla spanskaglosor, alla Europas länder och huvudstäder och idrottens krav på att kunna olika sorters brasor... Jag såg alla krav som inte är anpassade, nedbrutna. Jag har försökt kompensera, hitta bilder på ätbara bär och brasor, sammanfatta, hitta appar att lära sig glosor, huvudstäder och länder... Men ändå... "Du är fri och tar allting för givet, du kan skratta åt livet. Du lever för stunden, precis som jag. ... Men det är nåt som gnager ändå. ... I ett virrvarr av chanser och val.... Jag blir oinspirerad och ledsen av kraven och stressen. ... Här står livet i farstun, så nära inpå. Men det är nåt som gnager ändå. Det kallas tvivel, det där som stör. Det kallas för en klump i magen och ett konstigt humör. ... Här ligger ångest och prylar i drivor. ..." Jag går en runda med Myggan.  (null) 

Googlar särskolans kursplan och tänker att det kan bli bra. Än är vi inte där. Men vi måste i vilket fall vända misslyckande till lyckanden. Jag går sakta i solen. Den värmer. Jag andas lugnt. Jag ser Myggans glädje.  (null)

Jag smittas. Ångesten släpper. Det vill bli bra.

(null)



8/10; måndag

Efter en helg med innebandymatch - där jag var speaker - fotbollsmatch, springlopp, hockey- och innebandyträning, kalas med goa vänner, ridning, gympa, söndagsmiddag hos farmor och farfar... så kickstartade vi veckan med jobbdag och vidare utan mellanlandning på innebandyträning för Sigge - en dag från 7-7. Anders och klara har innebandyträning nu. Och jag har läst läxan med Sigge och förhört Linus inför biologiprov. I veckan väntar tre extra möten, utöver de vanliga aktiviteterna. Jag satte mig just i soffan, tände ett par ljus, försöker andas långa andetag...

4/10; torsdag

Idag har jag andats höst och häst.  (null)
Fyllt lungorna med syre. 
Jag har känt energin under mig - den spred sig. Vägkanterna kantades av vissnade ormbunkar som gett vika för hösten.  (null)

(null)
Men det fanns också rölleka och blåklockor som ännu inte dukat under av höstens kyla och frosten.  (null)

(null)
Jag red förbi stolta flugsvampar - som inte angripits av andra organismer.  (null)
På jobbet blev jag bjuden på kanelbulle.  (null)
Idag har jag sett till att kroppen har fått förutsättningar för en effektiv cellandning! Energin är påfylld! 

3/10; onsdag

Efter en hyfsat produktiv studiedag, så kommer jag hem till ett hus och en trädgård som farmor och farfar har tagit hand om idag - djupt tacksam. Jag går en stilla promenad genom den stilla kvällen med en sprallig hund vid min sida och fyller lungorna med kall luft. Jag ser de färgglada träden spegla sig i den spegelblanka sjön. Nu är det en annan typ av vår - den där som inte ställer så många krav.