30/11; lördag

Ljuset är fantastiskt. (null)

(null)
Det ger energi - för både mig och pållen. 
(null)

(null)

Och avslöjande - idag har jag dammsugit och putsat - och så kunde man se att svinen har varit här igen.  (null)





Och när mörkret är kompakt...

... är det en poäng med juleljus. (null)


Fasiken: 29/11

Efter en måndag som såg ut att gå mot rekord - minst soltimmar på mycket länge - så visar sig solen idag. Kunde den inte väntat till söndag så att vi i slla fall kunde hNågon nytta av detta kompakta grådis som har varit i november?  (null)

(null)


27/11; onsdag

Det känns lyxigt att inte behöva äta skolmat eller sin medhavda fikakorg. Det känns lyxigt att prata om samtal och gruppdynamik en hel dag när det finns så mycket annat man kan prata om - betyg, inköpslista och inköpsstopp, arbetstider, bedömning...

Men jag är inte superbra på låtsasövningar - jag  är bättre på att lösa riktiga problem och delta aktivt i riktiga diskussioner. Men kanske gör mig utbildning i kollegialt lärande och samtalsmetodik ännu bättre - på riktigt? 


25/11; måndag

Jag vaknade för tidigt - Anders ska med flyget till Stockholm. Det är mörkt. Och jag tänker på att jag längtar till jag ska få gå och lägga mig igen. Vilken hemsk tanke - att det som får mig att vilja stiga upp - är att få gå och lägga mig igen... Jag får tänka om. Vad vill jag idag? Jag kom fram till att jag ville få kaffe. Det fick mig att stiga upp. Jag satte på kaffe. Och dagen var igång. Och jag får se till att fylla den. Och le.

Myggan

... klämde svansen i dörren igår. Det blödde fruktansvärt mycket. Och hemmet liknade en brottsplats. Och så fort hon viftade på svansen skvätte blodet på väggar och golv.  (null)

(null)


(null)


24/11; söndag

Jag gillar inte den jag har blivit... den där som går in med skeptism, med ett negativt och kritiskt förhållningssätt. Jag har sett mig mestadels som en positiv person... Men jag är inte alltid det längre. Jag ser problem. Jag är benägen att ändra mig. Och gör deg oftast. Jag löser det. Och ser det ofta positivt efter ett tag... ser lösningar. Mycket som har hänt och de förändringar som har gjorts på jobbet på senare tid har lett till försämringar - kanske är det en anledning?  (null)

(null)

(null)
Anledningen spelar ingen roll. Ingångskänslan behöver förändras. Framför allt när jag ändå vet att det mesta blir bra - till slut...
Igår vid frukosten sa jag till Anders att jag kände mig stressad inför den stundande julen. "jaha - vad är det som stressar dig?" "Julpysslet och så..." Anders bryter ihop "men du har ju inte julpysslet på 40 år..." Det kanske är det som stressar - min bild av mig, mina förväntningar på mig själv och den jag är stämmer inte överens. 

19/11; tisdag

Jag fick ett sms. "Kommer ni upp till Stockholm innan jul?" Jag trycker bort det. Är det långt till jul? Eller nära? Jag vet inte. Jag har tappat tidsuppfattningen. En sak i taget... 
Jag kom hem vid 16 - jag hann ut en runda med hunden och slänga i mig en macka innan jag landade på sigges innebandyträning 1645 inne i stan. Anders och klara åkte på match i Värnamo.
Medan Sigge tränar - handlar jag. 
Vi kör hem. Och jag möts av en hund som har rullat sig i något. Jag sätter på pastavattnet och duschar hunden. 
Killarna och jag äter. 
Min väska luktade skunk och behövde saneras. Jag tömmer den.  (null)

(null)
Det här och mycket annat fanns i den. Det som inte finns i en kvinnas väska - finns inte? Jag slänger in väskan i tvättmaskinen. Jag har ingen aning om man kan göra det... (null)
Jag hoppar in i duschen. 
Snart ska jag lägga mig jämte Sigge i sängen och läsa - de har läsvecka. 

16/11; lördag

Igår jobbade jag även på kvällen - serverade våra åttor på restaurang Tc.  (null)
En trevlig kväll men idag lider ryggen. 
Sigge och jag åkte tidigt till Karlskrona på innebandy. Och fortsatte till hovshaga sporthall. Det blev vinst i samtliga matcher. 
Vi landade hemma vid 18. Anders drog direkt på fest utan att passera hemmahuset. 
Jag har landat i soffan efter matlagning och promenad med hunden. Helt slut. Ryggen värker. Imorgon är en ny dag. Hockeyturnering i rydaholm. Innebandy med speakeruppdrag. Och så skulle jag gått några vändor på huseby med pållarna på ponnyridning - men de klarade sig utan mig. Jag hoppas kunna rida en liten runda. Men vi får se... Insha'Allah. 

På morgonen...

... där bland frukostflingor, hundpromenader, logistikplanering och kaffesump - och barnet säger att han behöver överdragsbyxor till skolan. Idag. Det är klart han behöver! Det är höst - typ vinter. Det regnar. Och snöar. För att inte tala om blåsten. Jag är typ världens sämsta mamma. Ett knip i hjärtat. Och stress i kroppen. 
Men jag röjer i mina gömmer - och hittar ett par. 

Jag förstår inte...

Vissa personer verkar alltid bli matförgiftade. De blir aldrig magsjuka. Kräksjuka. Får maginfluensa eller vinterkräksjuka. 
Och de verkar inte fatta - att för mig spelar det ingen roll. 
Jag vill inte träffa dem om de har kräkt! 

12/11; tisdag

I min bästa värld

Kom eleverna till skolan för att de ville.

Hade jag inte behövt sätta betyg och framför allt hade man inte "gjort saker för att få betyg" - utan för att man ville.

Hade alla fått den hjälp de behövde och utvecklats utifrån sina förutsättningar.

Hade vi kunnat fokusera på allt bra i ställer för att se "fläcken". Se styrkor och färdigheter - det positiva- istället för felaktigheter och problem - det negativa. (null)


I många situationer i vårt liv behöver vi lära oss "Zooma in och zooma ut" – det är en viktig del för att vi ska få förståelse för att vår situation inte är så dålig som vi ofta vill få den till att vara.

Mellan åren 1997-2006 så var en man vid namn Kofi Annan generalsekreterare och alltså högsta chef för FN (och som förresten är gift med en svenska). Under dessa år som kämpade Kofi Annan för att skapa fred, förändra orättvisor i världen, och helt enkelt försöka göra världen till en bättre plats. Men han kom också under dessa år i kontakt med oerhörda hemskheter. Samvetslösa människor, krig, folkmord, korruption, övergrepp – Mörker. Men han fortsatte hela tiden att kämpa för att göra världen bättre. En tid efter att Kofi Annan hade slutat som generalsekreterare för FN fick han frågan om hur han under denna perioden och fortfarande idag kunde se sig själv som en optimist och ha en så positiv inställning trots alla hemskheter, all frustration, allt motstånd och allt jobbigt han sett och varit med om. Kofi Annan tittade då på journalisten som ställt frågan och började sedan berätta en historia om när han var liten och gick i skolan. Kofi Annan var en av skoleleverna och satt i klassrummet när läraren kom in i rummet. Läraren tog fram ett vitt papper och ritade en svart prick på pappret. Han höll sedan upp pappret framför eleverna och frågade vad de såg. Kofi Annan och alla de andra svarade att de såg en svart prick. Läraren tittade allvarligt på alla eleverna. "Nej, det är fel", svarade läraren. Kofi Annan och resten av eleverna kände sig förvirrade. Då svarade läraren: "Det här allra främst ett vitt papper. En liten del av det vita pappret innehåller en svart prick. Låt inte allt fokus ligga på det svarta i tillvaron när det finns så mycket ljus". Åter vände sig Kofi Annan till journalisten och svarade leende: "Och därför är jag en optimist."

Det är så lätt att vi fokuserar och låser oss vid det mörka, dystra och svåra. Ingen optimism, bara negativt. Men tänk på det vita pappret och den där svarta pricken. Den svarta pricken som ibland är brutalt hemsk och jobbig —men som trots allt faktiskt bara är en prick på ett stort vitt papper. 

Vi behöver inse att ljuset är större än mörkret. Utan att föringa det jobba och problemen.

I kväll lät jag månen lysa upp den kompakta himlen på kvällens ridtur. En ljus punkt i det mörka. Ibland försvann den bakom molnen. Ibland bländande den mig. Ledde mig framåt. 

(null)

(null)





11/11; måndag

Det slår mig allt oftare.
Det är inte lika roligt längre.
På jobbet.
Det som jag har älskat - och älskar.
Långsamma förändringar. Och när jag tänker på det så är det inte mycket som har blivit bättre - men listan kan göras ganska lång på saker som har blivit sämre...
Läraryrket är ett yrke där vi förväntas kunna hålla många bollar i luften och prestera på topp oavsett vilken elevgrupp vi än möter.
Skolans och lärarens ansvar för att eleverna ska uppnå de angivna målen är mycket stort. Av den anledningen anstränger sig lärare att förbereda, genomföra och efterarbeta sina lektioner.
Och jag gillar det. Jag försöker göra det tydligare, bättre, individanpassat, intressant… jag utvärderar, tänker nytt och jag älskar att försöka hitta lösningar. Att nå fram till varje grupp. Att se varje elev.
Vi lärare förväntas bemöta lågaffektivt, kunna hantera de extra anpassningar i form av korta pauser och enskilda i instruktioner. När vi ber om hjälp får vi ständigt höra om bildstöd, tydlighet, struktur och inläst material.
Men hur ska vi hinna med allt vi förväntas göra? Hur ska vi hinna se alla elever när var och en - eller i stort sett alla - behöver, och har rätt till, enskilda instruktioner, skrivhjälp på prov, förlängd provtid… De extra anpassningarna har blivit norm och de lärare som inte lyckas är misslyckade. En elev som inte lyckas är en misslyckad lärare.
Vi lärare kan få råd av “experter” som inte arbetar med eleverna - utan ger oss lärare råd i hur man kan anpassa och individualisera undervisningen. Vi får råd av ”experter” som säger att lärare måste bli bättre på att anpassa och individualisera undervisningen, men de ger sällan konkreta råd om hur det faktiskt ska gå till. De har inte alltid ens träffat eleven…
Att en lärares rop på hjälp inte hörsammas direkt - utan lärarens kompetens istället blir måltavla beror på att skolan inte har tillräckligt med resurser för att nå de höga kraven på skolan. “Alla elever ska lyckas”. “Alla elever ska inkluderas”. “Alla elever ska få en likvärdig undervisning”. Till vilket pris som helt. Och det är lärarens uppgift att se till att det blir så.
Kunskap kostar.
Barn kostar. Skolan kostar. Det är vår investering för framtiden och den kan inte annat än att få kosta.
Vuxna kostar.
Vi får vad vi sår…och just nu sår vi för utbrända lärare och en framtid av misslyckade skolgångar. När lärare förväntas trolla med knäna och ”anpassa” sin undervisning utan resurser så är det inte konstigt att de vill lämna klassrummet.
Det är inte lika roligt längre. Det är inte roligt att inte räcka till. Det är inte roligt att inte kunna sova på nätterna. Och ständigt bli syndabocken - för det är läraren som misslyckas och borde göra bättre. Till vilket pris som helst? Till vilket pris som helst. Till vilket pris som helst...

10/11; söndag

Igår idogt regnade. Först en ridtur för kropp och själ. Vi red över broar och förbi vissnade ormbunkar som om det var första - och sista gången. Som om det gällde livet. Tillsammans är vi modiga. Tillsammans är vi bra. 
Och sedan ledde jag hästar på ponnyridning på huseby julmarknad.  (null)
Och wordfued med familjen - old style.  (null)
Idag - en stillsam frukost tillsammans. Hela familjen. Fars dag. 
En ridtur med en fin vän i lätt snöfall. Iskalla händer. Men varmt hjärta. 
En innnebandymatch. 
Ett snabbt stopp hos pappa. 
Och ikväll träning för mamman och pappan - på olika håll. 


8/11; fredag

Från den grå. Mot och under den rosa.  (null)
Jag går promenaden under den rosa himlen.  (null)
I mina lurar sjunger molly om rosa himmel. Är det en slump?  (null)
Mitt knä svullnar. Är det bara ett symptom på klaras smärta eller är det min egen? 
Jag har lättare att hantera min egen än hennes...
(null)


5/11; tisdag

En oro i kropp och själ...
Kanske beror det på att det snöar?
Eller på att det känns som om ett par personer -i olika sammanhang - inte har respekterat mig och mina känslor? 
Kanske beror det på högen med prov som jag borde rätta? (null)
Eller på lektionerna jag birde planera? 
Eller personen som jag inte riktigt hann med idag? 
Eller på att jag åt för lite lunch?
Kanske beror det på att klara just nu ligger nyopererad på uppvaket - och jag inte är där?  (null)
Det gör ont i mig. 


2/11; lördag

Höstlovet går mot sitt slut. Men först en fullspäckad lördag. Poolspel i hockey och innebandy. Ridning. Jobb för klara. Och fest.  (null)

Innan ett lov får jag alltid lite ångest. Så mycket jag vill göra. Behöver göra. Samtidigt som jag inte vill göra något. Våra barn är i olika åldrar och det är svårt att hitta något som alla vill göra. Det här lovet var speciellt. Klaras knäoperation är planerad till tisdag. Hon ville inte missa träningar. Vi behövde alla vila upp oss, samtidigt som vi blir rastlösa om de inte händer något... Men vi fick balans. Och har fyllt dagarna med lagom mycket. Fyllt på med energi. 
Igår var det den traditionsenliga ystningen. På alla själars dag... Alltid uppenbart att en saknas. Men mysigt och trevligt!  (null)
(null)
"Ingenting försvinner - allt finns kvar". Alla atomer. All energi.  (null)