Årets sista dag; nyårsafton 2020

2020
Summering. Hur summerar man ett så annorlunda år?
Pissår? Fuck 2020? Många säger det… Vad är det som säger att det är skit just nu? Vi delar upp tillvaron i bra och dåligt. Vi vill ha det ena - men inte det andra. Vi lever och drömmer om regnbågar, enhörningar och skumpa i överflöd. Fest, klänningar och blommor i håret. Vi hoppas - men med hoppet skapar man samtidigt ett missnöje med nuet. På dagens ridtur trotsade vädergudarna väderapparna - ljuset vann över mörkret och solen tog sig igenom det tjocka molntäcket. Det summerar året. Ljus och mörker.
Visst! Covid-19 är piss. Att många har varit svårt sjuka är tråkigt. Att många har dött av covid-19 är väldigt sorgligt. Att inte få krama nära och kära och inte få umgås inomhus känns konstigt och ledsamt. Mina tankar går till alla som förlorat någon, sett sina livsverk gå upp i rök, och till alla inom vården som kämpar hårdare än man kan föreställa sig. 
Men om jag bortser ifrån allt detta och tänker på hur året har varit för mig och min familj så måste jag säga: 2020 – var ett bra år. Men inte bara… Det har varit ett annorlunda år. Anders har jobbat hemifrån sedan i mars. Och Klara har varit hemma större delen av den tiden. Vi har lämnat över två djur till evigheten - oändligheten. De fattas mig. Innerligt. Båda - på sitt sätt. Myggan i sin godhet och Chilla i sin egenhet. Men Klara och Anders hemmifrånjobb möjliggjorde att vi kunde ta en ny hund - 23 kilo mjuk och brun kärlek, ett plåster med klister. Som har följt med på Linus löparrundor. Idag har han sprungit varje dag - i ett helt år! Det är så imponerande. Av alla som gör det i allmänhet - men av Linus i synnerhet! 
(null)
(null)

Givetvis har covid-19 ställt till det på olika sätt. Vi fick ställa in en utlandssemester - en semester som såg så oerhört bra ut - men sommaren bjöd på hemester som innehöll bland annat en alternativ midsommarfest, paddling, hinderbana, mer Ekö och go-cart. Klara fick körkort, två stipendier och fick äntligen - efter ett år av rehab börja spela innebandy igen - men det blev endast några få matcher innan idrotten återigen fick stängas ner pga covid-19. Det finns avståndsmarkeringar i affärer och ständigt påminns man om att hålla avstånd i högtalarsystemet. Överallt finns lappar med påminnelser om handtvätt och handsprit. I media har vi följt de uppdaterade siffrorna om antal smittade och döda. Efter en inställd tävling i våras blev det en tävling i höst - med munskydd i veterinärgrind och vinst i bagaget. Vi har hittat nya sätt att umgås. Vi umgås på avstånd, vi coronahälsar och coronaanpassar på två meters håll och träffas ute.


(null)


(null)

På jobbet har det nästan känts som vanligt - förutom allt vick då... Restriktionerna har varit svåra att följa fullt ut. Men sällan har jag träffat så friska personer i skolan - folk har stannat hemma med minsta symptom. Vi har haft färre fysiska möten - men möten på det bästa sätten jag vet - behovsmöten, med dem jag behöver och för att vi vill - inte för att "sitta av tiden". 
(null)

Året har fått mig att förstå - ännu mer - att vi är en del av helheten. Aldrig förr har väl så många varit hobbyepidemiologer men utgett sig för att vara stadsepidimilogsexperter - trots att de flesta inte visste att de existerade för ett år sedan… Händelser utlöser andra. Vi påverkar vårt öde. Men om vi ska påverka på riktigt måste vi göra det tillsammans. Det här året har gjort det lite tydligare för mig att jag ofta inte förstår vad som händer och varför det händer och att mina förhastade slutsatser ofta är begränsade. Jag vill förstå, snabbt, och forma min åsikt för att kunna agera - för att fortsätta leva på hoppet. Men vad vet jag om vad som är rätt? Vad vet jag om framtiden? Det har varit ett år som vi inte kunde drömma om eller förutse för ett år sedan. Precis lika lite som vi vet om 2021. Vi har förhoppningar och hopp och vi har fått en massa nya ord (https://www.expressen.se/nyheter/arets-nyord-2020-ar-du-en-boomer/), som har präglat vår vardag - blivit vår vardag - och kanske förblir vår vardag?
Coronaanpassa:
vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset.
Coronahälsning:
Hälsningsgest som uppkommit under coronapandemin.
Kommentar: Vanliga coronahälsningar är att nudda armbågarna, knogarna eller fötterna.
Covid-19:
Infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2.
Hobbyepidemiolog:
Person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin.
Kommentar: Även soffepidemiolog används i samma betydelse.
Hungerpandemi:
svält orsakad av coronapandemins konsekvenser.
Hälsolitteracitet:
Förmåga att förstå hälsoinformation.
Immunitetspass:
Intyg som visar att en person är immun mot coronaviruset och därför ges möjlighet att exempelvis resa eller besöka vissa platser.
Kommentar: Immunitetspass förekommer även inom idrotten. Idrottare som har antikroppar mot coronaviruset slipper under en viss tid genomgå fler tester. Även coronapass används i liknande betydelse.
Infodemi:
global spridning av skadliga rykten.
Klustersmitta:
Spridning av virus bland personer i en avgränsad grupp.
Lockdown:
Restriktioner som begränsar rörelsefriheten i ett samhälle och möjligheten att använda olika samhällsfunktioner.
Mjuta:
Stänga av mikrofon eller ljud.
Platta till kurvan:
Hålla smittspridningstakten på en jämn nivå.
R-tal:
genomsnittligt tal som visar hur många personer som smittas av en redan smittad person.
Självkarantän:
Isolering i hemmet eller på annan plats när en person har eller kan ha smittats alternativt vill undvika risken att smittas av coronaviruset.
Social distansering:
det att hålla fysiskt avstånd och att ta hänsyn till riskerna för smittspridning i sitt sociala umgänge.
Superspridare:
Person som sprider en sjukdom till ett stort antal personer.
Turistkorridor:
Överenskommelse som möjliggör semesterresor mellan länder där smittspridningen är på låga nivåer.
Tvåmetersregeln:
Rekommendation eller bestämmelse om att hålla två meters avstånd mellan personer som inte tillhör samma sällskap.
Underturism:
Situation där besökarna är för få för att turistberoende orter ska klara sig ekonomiskt.
Vårdskuld:
Uppsamlat behov av sjukvård som uppstår när vissa åtgärder skjuts upp till förmån för åtgärder som är mer akuta.
Men 2020 var inte bara corona... Det har varit både ljus och mörker.
Barnkonventionen blev svensk lag. Det var gräshoppsinvasion i Afrika och skogsbränder i Australien. Kamala Harris blev USA:s första kvinnliga vicepresident och Biden blev president. Några utrotningshotade djur kom tillbaka - t.ex. glasgrodor i Bolivia som man inte har sett på 18 år. Koldioxidutsläppen minskade - naturen fick en andningspaus under corona. Utsläppen i Sverige beräknas minska med tio procent under 2020, jämfört med 2019. Och koldioxidutsläppen i världen beräknas ha minskat med sju procent under 2020 (- men troligtvis är det bara en tillfällig positiv effekt på den globala uppvärmningen - tidigare finansiella kriser har ofta har lett till att världens ledare satsar ännu mer på fossilindustrin för att få igång ekonomin igen…). Polio utrotades i Afrika. Dublantis sätter världsrekord. Det sista kända fallet registrerades 2016, men det är först nu man med säkerhet har kunnat säga att kontinenten är fri från den dödliga sjukdomen. Skottland gick i bräschen och erbjuder nu gratis mensskydd. Minkar avlivades i Danmark. Bomben i Beirut. Gensaxen fick äntligen nobelpriset.Sudan förbjöd könsstympning. Jordskred i Norge. Samkönade äktenskap fick ökat stöd i flera länder...
Jag sitter och nynnar på Lalehs låt "Tack och förlåt":
"...Tack mamma
tack pappa
tack till alla vägar som man gått
tack till livet som vi bara fått
tack till hjärtat som vill fortsätta slå
tack till jorden
TACK"
Så tack och förlåt. Tack till livet, tack till hjärtat som fortsätter slå, tack till jorden...
"En dag ska vi dö, alla andra ska vi leva...."
Citatet ovan är från författaren Peo Enquist som avled i april, 2020.
Tänk ändå vad många dagar vi lever! Och alla vi som går omkring och lever får göra det på allra bästa sätt. Livet är ändå det allra största och vackraste vi har.
"Glädjen har sin egen sorg min vän.
En drink av vemod fyller glasen igen.
Dom tårara som aldrig sett ljuset, dom kommer nu.
Här på årets sista dag.
Och jag lovar mig själv ännu en gång,
att inga löften ska lämna dessa läppar.
För alla löften stiger mot skyn,
som ett norrsken som flammar upp och dör.
...Här på årets sista dag...
I våra händer vilar vår framtid… (Uno Svenningssons "Årets sista dag")
Tro, hopp och kärlek till er alla! Så här på årets sista dag - framtiden vilar i våra händer! (null)

(null)










uffe

Anders och Klara åkte och spelade paddel. Jag och uffe. Ett glas rött. Jag kan texterna. Texterna som berättar - om det religiösa och romantiska i naturen,fåglar, det enkla, det vackra, kärlek, sårbarhet, uppbrott, längtan, frihet, ensamhet, vilsenhet, fest och kaos i stan... Så många minnen. Vi har sjungit dem på fester, konserter och när vi har gått hem genom natten. Han har funnits där i alla mina dagar. Han var en av mina första - en av mina största… Jag nynnar med nu - som så många gånger förr.

...Kär och galen igen
Det är allt jag vill va
Dag efter dag
Tills jag skrålar besatt i änglarnas kör..

...I oktobernattens grav,
I Stockholms svarta skog,
värms jag än av det
Du gav och det du tog.
På hyllan under spegeln,
Där står din läppglans kvar.
Buteljen ligger tom i regnet.
Där våta löven far….

… Barn skriker ängslan, du skriker makt
Du skriker vanmakt mot himlarnas pakt
Barn leker längtan, du leker död…

...Det finns en hunger här en längtan här
Efter att få tillhöra något
Som man vet vad det är
Vi byggde tillsammans,
Vi byggde ett slott av sand på stranden
Nu spolas det bort
Nu är stranden full av gråtande barn
Mamma och pappa har åkt in till stan
Farfar ligger begravd i hagen där
Och storasyster är kär i en miljonär
Du kanske tror att det är LO
Eller nykterhetsrörelsen
Eller Fångarna på fortet
Eller kanske Jungfrufödelsen
Men det är folket som bygger landet
Folket är dom enda som kan det
Det kommer underifrån
När den dagen är här
Om folket vill så bygger folket landet...

...Jag såg ett kort häromdan där vi sitter i solen
Och kisar mot kamerans lins
Vi såg lyckliga ut, fria och vilda
Men det är kanske bara det jag vill minnas
Som jag minns...

...Stackars Jack
vad ska du göra med drömmen som sprack
Nu när röken och dimman har lagt sej
och dagen gryr
och ditt äventyr
aldrig nånsin vill komma igång
Din skiva tycks ha fått sej ett hack
Du går på som om ingenting hänt
på alla dessa år
Ja, jag vet hur du mår
idag, men tiden går
Och också du måste skynda ikapp oss andra
För jag tror vi ska komma
att behöva varandra
om vi nånsin ska komma nån vart
Stackars Jack...

...Snön faller och vi med den, snön faller till morgonen.
Då blir det ljust...

...Det har nog hänt att jag känt för att lämna landet
Men det är inte så lätt att slita bandet
Det bor en viking i mitt blod
Jag är både tungsint och rastlös
Och lika svart som åkerns jord
Men när jag kysser havet
Är jag fri från alla hämningar
När jag kysser havet
Försvinner alla främlingar
Då är vi alla och envar allt vi har
Och vi lever här och nu i denna stund
När jag kysser havet
Är jag tätt intill det verkliga...

...Jag trivs bäst när havet svallar och måsarna ger skri När stranden fylls av snäckskal med havsmusik uti
När det klara och det enkla får råda som det vill
När ja är ja och nej är nej och tvivlet tiger still
Då binder jag en krans av löv och lägger den vid närmaste sten
Där runor ristats för vår skull, nå'n gång för länge sen...

...Jag kan höra tisslet, tasslet, men jag värjer mig
Mot räddare i nöden av alla slag
Vad vill de annat än att ta sin chans att hävda sig
Och få sin styrka av nån som tycks dem svag...

...Du har nerver
Du vet inte vad du ska göra
I morgon ska allting hända
Du sträcker dej efter klockan
Som ringer för dom tidigt brända
Det är bäst du sätter på dej ditt leende
För du måste gå naken nerför gatan själv...

..Nu kan du leva
Ännu en dag
Var gör det ont?
Armbågen eller är det ryggen eller knät?
Är själen okej?
Eller hatar du världen?
Försonas en stund
Är det en möjlighet?
Gå nerför trappan, håll dig i räcket... (null)

(null)

(null)

(null)



30/12; onsdag

Ikväll fixade vi i ordning ett nytt lekrum.  (null)
Annars fördriver vi mellandagarna med ridning, golf, löpning, promenader, hockey, städning... Lugn och ro. Återhämtning. Upphämtning. 
Igår tänkte jag sätta mig och jobba - men jag lyckades bara få fram datorn... idag lyckades jag i alla fall strukturera upp ett biologiområde...

26/12; lördag

Vilka träffas kl 12 på juldagen för en camp Malloytävling? En tävling där det gäller att hitta vilse så rakt och snabbt som möjligt, och dessutom ta det snyggaste kortet också. 
Grande familia så klart.  (null)
(null)
(null)

Och så blev det en annan dag.  (null)
Ridit. Promenad. Städat garderober. Paddel. Och resten gör vi en annan dag.  (null)




Julafton; torsdag

Julen 2020. Ridtur. Golf. Lämna julgåva i moheda. Löpning. Julbord. Promenad. Kalle anka. Spel. Julklappar. Skumpa och räkfrossa. Familj. Julefrid. Ont i ryggen, höften, en tå... Som vanligt - men ändå inte. En annorlunda jul - men en fin jul. Jag önskar er en stilla natt och änglavakt. (null)
(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
(null)

(null)
(null)

(null)




Dan före dan; onsdag

När man ska hämta pållen i hagen - och han bara "jag ska bara".
Anders har spelat golf, klara har spelat paddel och jag har ridit. Och så har det handlats mat, slagits in paket och nu laddar vi för bingo. Vi gör det vi vill - och det vi behöver. Lite på vårt sätt.



22/12; tisdag

Bloggappen är ur funktion sedan flera dagar tillbaka- så ni får stå ut med en massa bilder i stort format. För idag har vi överraskats med en dag ute. Vid en eld. Det var regn och blåst - men i mig - idel- värme.Tävlingar. Värme. Vänskap. Kärlek. Grande. När det är som bäst. I coronatime. Med grande. Tack klara och Alva!

 




21/12; måndag

Medan jag red... blev granen huggen och klädd.
Det är signifikant för vår familj. Saker händer. Medan något annat händer... Tittar ni noga under granen ligger vår julbock där. Eller julgris. Eller grålle. Igår blev det en tur med fika utomhus hos farmor och farfar.
Ikväll ska vi fira. Idag vänder det. Idag blir det ljusare igen!
Och nu verkar det som ett vaccin har godkänts. Första vaccineringen skulle kunna göras den 27:e. Hur blir det sen? Affärer, tävlingar, flyg och bussar är öppna för vaccinerade och de som har antikroppar + en till?
2020-12-21 @ 17:26:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


18/12; fredag

Aldrig så trött som en fredag.
Aldrig så trött som innan lov.
Nu ska jag försöka att vara mer mamma än lärare ett tag.
Nu ska jag försöka njuta av ledighet, efter att önskat mina elever och kollegor detsamma.

”Någon” skrev en passande dikt:
Höstterminens köld är svår
Tio små lärare på skolgård går
Isfläck gömd under skynke vitt
Bryter lärarens ben på mitt
Vaktmästartiden snabbt tryter
Därför i blod läraren nu flyter

Nio små lärare i midnattstimma
Rättar prov i månljusstrimma
När läraren är på väg till sitt näste
Istappen faller tyst från fäste
Magistern spetsas utav tappen
Han ligger död där på trappen

Inför julen väntas pensionsavgångar
Åtta lärares intresse det fångar
Under stigande desperation de ser avtalet nalkas
En lärares hjärta av stress förkalkas
Hon sliter, hon kämpar, hon svettar sig blöt
När kommunen sitt arbetsmiljöavtal bröt

Långa korridorer skolan har
Där sju lärare fram sig tar
Inspektionen som bak dörren ruva
Slukar lärare med hull och luva
I resterna av en lärarkalender
sätter inspektören sina tänder

Sex små lärare mot skolmatsalen ila
Snabbt de fram till disken kila
Lilla majjen, stackars saten
Slänger i sig av skolmaten
Rusar ut för att på rasten vakta
Hinner inte för "väggen" sig akta

Lärare fem i väldig iver
Springer runt, ty betyg de skriver
Hjälp till ny och outbildad kollega
Läraren måste nu dubbelt knega
Lusten tar slut och orken tryter
läraren till ett annat yrke byter

Fyra lärare till PISA-resultat bidrar
En gammal major äran åt sig tar
Upp och ner på nyheten de hoppar
Men för detta golvet ej stoppar
I tak, på golv, på gardin med frans
Finns nu lärarens hjärnsubstans

Tre små pedagoger har nu testat
ny plattform som tålamodet frestat
Mot kaffet de rusar i samlad tropp
För att ta dryck i var sin kopp
Men kaffet är både kallt och slut
En pedagog ger upp med ett tjut

Två tappra fröknar mellan klassrum ila
Mellan lektioner och rastvakt ingen vila
Till slut en av dem vågar fråga:
"Kanske måste kraven få va låga?"
Doftar snart likt vidbränd stek
Att bli utbränd är ingen lek

Kommunala besparingar dyker upp om natten
Nu ska läraren trolla fram soppa av vatten
Under "effektiviseringens" tunga toffla
Ensamma läraren blir en krämig våffla
Snön ligger vit lite här och var
Inte en enda lärare finns kvar
2020-12-18 @ 17:16:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


17/12; torsdag

Plötsligt påmindes jag om pandemins brutala verklighet. Människans sårbarhet och dödlighet. När jag vet ett av namnen bakom de anonyma siffrorna i den dystra statistiken. Det är så hemskt att vi ska behöva påminnas på det här sättet för att förstå...
Och jag inser att det är ”på riktigt” - att julen är en ickefråga. Att jag hoppas att det kommer många fler jular att fira. Jag hoppas vi kan träffas ute - ta en fika eller en promenad. Jag hoppas att folk inte först träffar den ”ena sidan” av släkten för att nästa dag träffa den ”andra sidan”. Att man inte åker land och rike runt. Att man faktiskt inser att det är på riktigt. Att människor dör. Och jag vill i alla fall inte vara den som smittar dem som jag älskar. Jag hoppas att vi är rädda om varandra - för att få träffas igen!
2020-12-17 @ 21:19:00 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


1000 km

Kanske blir mina första 1000 mina sista? Kroppen är ju riktigt med på mina upptåg...
2020-12-16 @ 16:52:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


16/12; onsdag

Säg att jag ska lösa lektionen, att jag ska vikariera och göra mitt bästa - men be mig inte att göra något skoj. Be mig låta eleverna läsa s. 52 och svara på frågorna eller räkna 10 mattetal - men be mig inte leka med en klass jag inte känner för att ”slå ihjäl” tid...
2020-12-16 @ 16:33:08 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


15/12; tisdag

Jag kom till jobbet. Väl förberedd med tillförsikt av dagen. Kände att jag hade kontroll. Sedan kom vickmailet. Återigen fick jag rädda upp situationer på bekostnad av mig - och mina elever. Vi fick tänka om. Det jag hade förberett fick stå tillbaka för det oförberedda. Planeringen jag hade gjort var i onödan. Energinivån sjönk. Lågenergilampan var tänd. När jag kom hem åkte jag till stallet. 7 boxar att mocka istället för fem. Värken i höften och ryggen blir allt påtagligare. Regnet öste ner. Det positiva var att i mörkret doldes regnet - även om det avslöjades i pannlampans sken... Och så hästarna förståss och sällskapet. Och att när jag kom hem luktade det mat - klara hade lagat mat! Energidepåerna fylldes sakta på. Nu är ett ljus tänt - istället för lågenergilampan. En stund i soffan framför ”vår tid är nu”.
2020-12-15 @ 21:00:06 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


En lussekatt till.

(null)
En lussekatt till som kan konsten att njuta. 
Och tittar man noga - ser man två!  (null)


2020-12-14 @ 20:12:54 Permalink bilder Kommentarer (0) Trackbacks ()


14/12; måndag

Håll ut. 
I år var det inget vanligt luciafirande. Såklart. Men likväl lussebullar och sång - inspelat. Vi gör vad vi kan - på ett annat sätt. 
Ungefär en vecka kvar innan julledigheten - och det är en hektisk tid för många lärare. Det ska rättas, bedömas, skrivs in betyg, kommuniceras, ge feedback och feedforwards. Betygsvarningar ska avslutas och motiveras.
Samtidigt ska skoldagarna fyllas med fortsatt innehåll - jag vägrar att visa en "meningslös" film, pyssla för pysslandets skull eller leka för att slå ihjäl tid - som vi annars känner att vi inte har... Jag försöker hålla ångan uppe. Jag börjar gärna nya arbetsområden för att vara igång med något i januari. Vi diskuterar etiska dilemman och extraherar DNA från kiwis med niorna och dissekerar hjärtan, lungor, lever, njurar med åttorna... En lektion i sex och samlevnad brukar få trötta sjuor att lyssna och en viktig lektion om eld och brand innan ljusens högtid.   (null)

Det bästa är att hålla i. Fylla dagarna med lärande. Och inte bara tidsfördriv. Vi håller ut. Håller i . Och håller igång. 
Kämpa. Snart är det lov! 

2020-12-14 @ 17:28:04 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lussekatt

En av våra lussekatter.  (null)

2020-12-13 @ 20:01:26 Permalink bilder Kommentarer (0) Trackbacks ()


Luciasöndag

Lucia. Tredje advent. Nybakta frallor. 
(null)

Jag rider en runda på Blyte. Det är lucia. Jag sjunger som så ofta när jag rider själv - idag är det luciasånger på repertoaren. Det är fragment av sånger. En rad som har satt sig. En strof. Några ord. Ibland dikt - ibland verklighet - och ibland är gränsen hårfin och otydlig.
"… Nu viker mörkret undan, nu ljusnar det igen - men det är inte våren som är betvingaren, för marken den är frusen och klädd i vinterskrud…
… Skumma ligga stigarna där mänskobarnen gå,
och tysta ruva stugorna med snöskägg på. …
… Hon kommer den goda med ljuset hit,
hon kommer med hälsning om julefrid …
… Den femte han var apelgrå, apelgrå,
apelgrå, den plägade Staffan rida på. …
… Se livet, som höljes av frost och av snö,
skall seger ånyo dock vinna.
Välkommen, välkommen på nytt i vårt hus,
du ljusbrud, som natten betvingar
och tänder i mörkret en strimma av ljus
och hoppet och glädjen oss bringar! …
… Tänd ett ljus och låt det brinna
Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
Men det blir ljusare igen
Tänd ett ljus för allt du tror på
För den här planeten vi bor på
Tänd ett ljus för jordens barn
Dom dom dom
Jag såg en stjärna falla
Det var inatt när alla sov
Jag tror jag önskade
Att du var nära …
...Lova var rädd om dig själv
En hälsning du får
Tänd ett ljus och låt det brinna
Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
Men det blir ljusare igen…
...Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor,
där intet mörker är. …
… Och jag vill tända en stjärna till
Den som har frusit och gått fel i världen
För den som inte finns hos oss
Tänder vi nu ett bloss
Brinner en låga klar
Kom hit, här är de …
...December kommer, allt går fort
Värre och värre för varje år
Höll min mamma samma takt
Eller var vår värld en annan då
Där människor var hemma och umgicks ihop
Gjorde pyssel och slog in paket se på oss nu, vi rusar iväg, försöker köpa oss julefrid
Vill ha en stilla natt, en helig natt
Att höra ängelns röst, är en outsäglig tröst vill se en stjärna klar, lite frid får jag
Få sluta denna dag med en stilla natt..."
Det är en märklig tid vi lever i. Jag såg kantareller i diket på dagens tur. 
(null)

Och jag tänker på samtalet i veckan. Hur förklarar man för någon skillnad mellan vän och fiende? Var går gränsen mellan skratt och hånskratt? Hur säger man till någon att de skrattar åt en istället för med? Varför frågar man om personen har några vänner - när man inte tror man vill höra svaret och egentligen redan vet... Att vänskap inte ska bygga på villkor dikterat av en person. Att det aldrig är okej att någon får en att göra saker man inte vill, får och ska… 
(null)

Vi behöver hopp och tro. Vi behöver ljus. Och lugn. Värme och tröst. Det är mörkt nu - men det kommer bli ljusare igen.
(null)


2020-12-13 @ 14:23:23 Permalink texter Kommentarer (1) Trackbacks ()


10/12; torsdag

I pannlampans sken. På en häst. Där det enda som ryms är häret och nuet, jaget och Viet. Jag skjuter undan Jobbigheter och  svårigheter. Fokuserar på oss. Energiöverföring. Kanske är det idag jag behöver det som mest - när det känns som jag hinner det som minst? En stund i stallet ackompanjerad av lugnande medicin - hästarnas tuggande. 
(null)
(null)
(null)

(null)

2020-12-10 @ 18:10:07 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


6/12; söndag

Lite av helgens goda: https://www.ica.se/recept/ankbrost-med-potatiskaka-och-bjornbarsas-717391/
(null)

https://karlstein.nu/skummig-hummersoppa-med-pankofriterad-chili-cheese/
(null)

https://matlabbet.com/2017/11/08/dekonstruerad-halloncheesecake/  (null)


(null)

(null)
Det goda ska vinna över det onda. 


2020-12-06 @ 19:18:59 Permalink recept Kommentarer (0) Trackbacks ()


5/12; lördag

Helg! 
En ridtur och stund i stallet. 
Städning. 
Lite bedömning och betygssättning innan god mat och spelkväll. 
Efter den här veckan är helgen extra  efterlängtad. Det har hänt för mycket tråkigheter på en vecka på jobbet. Efter en jobbig vår - och höst. Där pandemin har präglat samhället - och skolan. I tidningar och på sociala medier har det skrivits mycket om Tc. Oftast av folk som inte har en aning. Aningen sensationslystna. Det går inte att försvara, eller förklara, någon av händelserna. Det är så många misslyckanden bakom - av enskilda personer, av skolan och av samhället. Så många öden. Det är barn vi pratar om och som ställs mot väggen. Och bakom barnen finns förtvivlade föräldrar och runt dem finns ledsna syskon och vänner...
I svårigheterna med att få ihop skolans verksamhet i år, med hög personalfrånvaro och oro, tappar vi kanske en del av det sociala arbetet? Kanske det viktigaste uppdraget vi har? Men TC är ingen skola i kaos eller i förfall, tvärtom. Jag känner inte igen bilden av en otrygg skola. 
Nu försöker vi ladda våra batterier, så vi orkar lite till. För våra barns skull.  (null)



2020-12-05 @ 17:39:52 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


4/12; fredag

Jag äter för fort. Springer för fort. Tänker fort - och ibland för fort. Jobbar fort - men inte tillräckligt fort? Blodet rusar för fort. Hjärtat slår hårt och oroligt. Hjärnan är på högvarv. Har jag gett alla elever - efter deras förutsättningar och rättigheter (till anpassningar) möjlighet att visa vad de kan? 
Tiden går för fort...
Jag vill hinna stanna upp. Se barnen växa. 
Hinna stanna upp och prata med eleverna, kollegorna, vännerna - och familjen. 
Vi tvingas att springa i skolsystemets ekorrhjul som ständigt trimmas till nya hastigheter. 
Vad skulle hända om jag lyssnade på rösten i huvudet "jag orkar inte"? Om jag skulle säga "nej". Sluta jobba på kvällar, helger och luncher. Skulle  någon annan göra jobbet? Skulle jag bli utköpt av kommunen? Skulle jag få lönesänkning? Skulle jag bli av med förstelärartjänsten? Skulle jag bli omplacerad? Skulle jag få sparken? Skulle jag bli få betala kaffet själv? Bli utfryst av kollegorna?
Det är svårt att veta men alternativet kan vara värre... (null)


2020-12-04 @ 17:02:15 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


1/12; tisdag

I högtalaren strax innan 12 på jobbet: "Allvarlig händelse har inträffat. Stanna i salen." (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)





I en tid när vi redan har det tufft. Två grova misshandlingar på lika många dagar. Det trygga blir otryggt. 
Chefen som kallar till möte: "vi måste upp på hästen igen."
Jag tog honom på orden. Jag åkte till stallet. I fullmånens ljus skingrade jag tankarna som inte vill stanna ikväll. Det är så många parametrar. Så många sanningar. Så många öden.  (null)
(null)
Och den finaste bilden som togs av stallkompisen anne på de vackraste vännerna:  (null)

Jag var uppe på hästen. Klamrade mig fast. 
Imorgon är allt som vanligt - trots att inget är som förrut. 


2020-12-01 @ 21:48:22 Permalink texter Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 0.91