31/1; söndag

Barnen och pappan har mest åkt skridskor.  (null)
Maxi gör snöänglar och älskar att hela världen består av isglass.  (null)
(null)
Och jag har ridit. Klara har skrivit ga och är nu på fotbollsträning. Vi värmer upp våra frusna kroppar framför innebandymatch och ser fram mot vm-final för handbollskillarna ikväll. 

30/1; lördag

"Jag vill känna morgondagen nalkas här i lugn och ro
I en vintervärld, finns det någon tro?
Jag vill känna önskan om en tid så ljus som friheten
Känna tro igen"
Jag nynnar medan solen går upp, i mitt vinterland.  (null)
Jag nynnar medan jag fixar stallet och rider en sväng, i mitt vinterland.  (null)

(null)
Jag nynnar när vi skottar isen, leker ismaskin och åker skridskor - i vårt vinterland.  (null)
(null)

(null)

(null)
Låten sjöngs på mammas begravning, och om mamma hade varit här hade hon sagt: "det är så levandes grannt". Och vi hade hållt med. Vinterlandet är fantastiskt. 
"Drömmarna vi har känns som bleka höstar
Där har sommaren redan regnat bort
Det spelar ingen roll hur vi gråter våra tårar
Svaren är en viskning i en värld långt bort"
...
"Du sa: "Inget här är givet, för sådant är livet""
...
"I en vintervärld, finns det någon tro?"


27/1; onsdag

I dag på Förintelsens minnesdag måste vi minnas. 
När rasism och hat breder ut sig. 
När människors rättigheter ifrågasätts. 
När sanningen förnekas och historien skrivs om. 
Då får inte tystnaden ta över. 
På Förintelsens minnesdag tänder vi ett ljus. För alla de som mördades. Och de som stod emot. 
Det är också en dag för att påminnas om allas lika värde. Alla dagar. 
Tillsammans håller vi minnet vid liv. 
Vi får aldrig glömma... 
Det är vårt ansvar, skyldighet och plikt - dag för dag, handling för handling och ord för ord - att göra motstånd mot ondskan. 
(null)

(null)
(null)

(null)




25/1; måndag

Idag sprang jag en runda när jag kom hem från jobbet. Inte för att jag inte hade ont i ryggen - utan för att jag behövde det. Jag är trött på att ha ont. På att kroppen begränsar. På att inte bli trött i kroppen och musklerna. Jag vill kunna träna. Jag vill bli andfådd. Och känna hur musklerna är starka. Jag vill få träningsvärk  - inte bara värk. Jag behöver det. För huvudet.  (null)



21/1; torsdag

Igår skulle mormor fyllt 100. I natt drömde jag om mamma. Så surrealistiskt. Så verkligt. Och ändå - så overkligt. 
På morgonen var det en dramatisk vy över sjön.  (null)
(null)

Jag tror att de hade haft 100-årsparty. En sprakande fest. Jag hade velat vara med... Himmel och helvete - och allt där imellan. 
När jag körde till jobbet idag fick jag sladd - på sladd- på sladd. Jag hade kört ungefär 50m. Ingen hög hastighet. Jag pratade med mig själv. "Du kan klara det, bromsa inte, du kan klara det..." Jag klarade det. Någon vakade över mig idag. 



17/1; söndag

Återigen en fin vinterdag. Mindre sol ute - men i sinnet lyser den! Flera ispass, ridtur, paddel och en sopsorteringsrunda.  (null)
(null)
Nu läxläsning, vipersmatch och vila i soffan (ryggen mår dåligt - men själen fint, och nej jag har inte åkt skridskor - enaktivitetsregeln gäller för min kropp...). 

16/1; lördag

Sol. Snö. Hästar. Vänner. Ridtur och stalljobb (vilket inte är lika charmigt när vattnet är fruset och fingrar och fötter förfryser). Släkt. Paddel. En snabb städning. Skridskor på vår privata rink. Semlor utomhus. 
En bättre vinterdag!  (null)
(null)
(null)
(null)
Ikväll får vi heja på lakers - igår fick Linus en hälsning av Joel Persson på födelsedagen. Och en tröja av Linus Pettersson, Vipers, med autografer från laget! 
(null)

Lite sol på nästan. Vind- och kylpinade kinder. En kall märg men ett varmt sinne efter flera  lisor för själen.  (null)






15/1; fredag

En fyller två och en femton. 
(null)

(null)
Femtonåringen önskade fisk- och skaldjurssoppa. 
(null)


13/1; onsdag

(null)
Klara i pressen. 

11/1; måndag

Egen termos och möten via teams.  (null)
Första dagen är avklarad - nu är det bara 99 kvar innan jag loggar ut för semester...
(null)
Jag har planerat mycket i stort - men vad ska jag göra imorgon? Samma känsla som vanligt. Imorgon välkomnar vi eleverna tillbaka. Vi saknar långtidssjukaskrivna lärare - bland annat fortfarande i teknik - och de lektionerna är inte lösta. Men jag hoppas att budskapet gick fram - att vi inte orkar. Att det är stor skillnad på att ta extra lektioner i ämnen man känner centralt innehåll och kunskapskrav. Att man måste vara rädd om oss. Ikväll har jag väldigt ont i ryggen, så efter middagen och en liten promenad får det bli soffan - och hopp om att det är bättre imorgon. Med hopp om att vi får hålla oss friska. Med hopp om att vi ska orka. 

Lite till...

Linus och Maxi sprang i snöyran. Linus är en hårding och hade bara t-shirt på sig!  (null)
Det känns lite märkligt att gå till jobbet imorgon. Att träffa folk - att utsättas för 500 kontakter - när man har undvikit all social kontakt med nära och kära under så lång tid...

(null)

(null)


10/1; söndag

Utsvultna på socialt umgänge var en promenad i vinterskrud- fyra människor och två hundar - precis det vi behövde. 
Sedan kom vi hem. Barnen önskade pannkakor - jag föreslog våfflor. Lite senare kom Anders hem - han hade handlat för... våfflor! Utan att vi hade pratat om det. Odds på den? 
Vi gjorde våfflor i vår stuga. Skapade en våffelstuga och hejade fram skidåkare och önskade att vi också åkte skidor!  (null)


9/1; lördag

Mitt vinterland.  (null)
Mitt hem - min borg. Våra ståtliga ekar. 
Jag har städat idag. Och ridit med fina vänner. Tyvärr kändes Blyte lite halt - mitt hjärta blöder. 
(null)

Igår tittade hela familjen på catwalk- gör det ni oxå om ni inte har gjort det! Väldigt bra film som verkligen utmanar fördomar som vi har när det gäller personer med funktionsnedsättning, i filmen människor med intellektuell funktionsnedsättning. 

Alla människor har drömmar som vi vill förverkliga. Genom hårt arbete och en stark vilja kan vi alla uppfylla våra drömmar.

För att detta ska bli möjligt krävs det att människor tror på varandra och vågar ställa krav. Och samtidigt stöttar när det behövs.
       (null) 



Jullovsprojektet i hamn

8 år med familjen.  (null)
100 sidor med minnen när minnet sviktar. 

Vi har alltid sagt...

... att godis är frukt!  (null)


Dagens bild av framsidan

(null)
Anders målar på. Vänder och vrider. Jag imponeras av hans engagemang. Lyssnar. Hejar på. Förkastar. Tjärvitrol. Stående panel. Fransk balkong. Stora skjutpartier.  (null)

Och från sidan.  (null)


8/1; fredag

Tegnell säger "hotet kommer nu",  på en presskonferens i veckan. "En tickande bomb" - tänker jag... Anna Ekström säger egentligen ingenting: "Högstadiet får stänga om intresse finns men helst ska det vara öppet men vill man stänga går det förstås bra men vem är jag att säga vad du ska göra och mummel mummel..." Och skolverkets Peter Fredriksson tycker att vi ska "hålla distans i klassrummen" samt "öppna fönster och vädra..." plats som inte finns när klassrummen är dimensionerade för 24 elever men klasserna har 30 elever och öppningsbara fönster finns inte... Han fortsatte i dagens morgonsoffa:   "Lärarna slår knut på sig själva. Vi ska värna om undervisningen. Om vi inte har några lärare har vi ingen undervisning..."

På måndag börjar jag jobba. På tisdag kommer eleverna. Hur kommer det att se ut? Vem kommer vara där? Vilka är sjuka? Klassrumsundervisning eller distansundervisning? Idag bestämde Växjö kommun att högstadieskolorna ska bara öppna - men vi ska vara beredda på att snabbt ställa om till distansundervisning g... Jag har ungefär 2h att planera min vecka på måndag - om man räknar bort mötena jag ska vara närvarande på. Jag kommer behöva sitta ännu mer på min lediga tid och planera - vilket jag redan har gjort... Dubbelplanera. Förresten har inte arbetstiden räckt på länge... jag har undervisat en timme extra i veckan i ett ämne som jag inte "kan", utöver vikariat för sjuka kollegor. 

Det är en mental press att gå in i en skolbyggnad varje morgon för man vet att man inte kan hålla distans - det är omöjligt att leva efter restriktionerna som finns i det övriga samhället. Det är en mental stress att inte veta hur jobbet ska bedrivas eller hur många extra lektioner man kommer få. Ovissheten tär...

Skolledningen har gjort allt som går att göra - de har gjort om det slimmade lunchschemat, möblerat om i matsalen, satt upp tejp på golvet, bemannat i stort sett alla lektioner. De får hjulen att snurra, skutan att flyta... och vi lärare håller i alla fall näsan över vattenytan... åtminstone de flesta...

Men det tär på mig. Än en gång ska jag utföra ett jobb under bristfälliga förutsättningar och utan att kunna följa rådande restriktioner. Grupperna har blivit allt större och undervisningstiden och konferenstiden har ökat under de tjugo år som jag har varit lärare. Men nu - med de här omöjliga fysiska utmaningarna, mer vikariat och mindre planerings- och bearbetningstid så är det nästan övermäktigt... Åtminstone över tid... Hur länge ska det pågå? Hur kan man underlätta för för pedagogerna som står på barrikadens rand?  Kommer vi bli erbjudna vaccin i förtur som utsatt yrkesgrupp? Ska man stänga skolorna en längre tid? Hur kan man anpassa skolmiljön?  Finns det externa vikarier? 

Jag tror att de flesta lärarna allra helst vill hålla skolan öppen. Stängda skolor skapar problem. Distansundervisning är svårt för många. Jag gillar att undervisa, vara på plats och möta eleverna, hitta på aktiviteter och laborationer som kan skapa förståelse och lust. Samarbeta med mina kollegor. Men jag är också rädd för vad som händer - hur smittan sprids och hur sjukvården ska fixa det om smittan sprids ytterligare... och hur vi i skolan ska orka... (null)


(null)
(null)

(null)

Det är nog dags att återigen bjuda in politiker och förvaltningsledningen för studiebesök i skolans värld - vilka uppenbarligen inte har samma verklighetsuppfattning som oss pedagoger. Och när de ändå är där kanske de kan hjälpa till så att vi kan ha halvklass?
Vår ventilation är sedan länge under all kritik. Men vi kanske skulle kunna sprida ut oss i det nybyggda kommunhuset? Där finns det säkert ventilation och kanske kan man till och med vädra? 


Yin & yang

Yin och yang. Gas och broms. Drömmar och verklighet. Anders och jag. Vi spottar ut idéer och förkastar eller spinner vidare. Drömmen lever.  (null)
(null)


7/1; torsdag

Äntligen blev den grå vardagen lite vitare.  (null)
Det kräver broddar. Den nu det charmiga delen av vinterns intrång... Jag - eller läs ryggen - tänkte ge upp. Jag ringde Kim - räddaren i nöden - men jag blev faktiskt klar innan hon hann dyka upp. Tack ändå!  (null)
Och så är det fruset vatten... Men det är ju inget problem för en vinnare som vann en termobar!  (null)


5/1; tisdag

Snurrar i huvudet. Ångesten lurar i kroppen. Lite oro. 
Fick en fråga.  (null)
Försöker svara. 
(null)

Jobbar lite samtidigt. Fick ett mail. Och fick jobbångerst.  (null)
Jag är kallad till typ alla möten vilket gör att jag inte får, i stort sett, någon tid till egen planering. 
Och så snurrar tankar med renoveringssug/behov. Kanske satte Grand designers lite griller i vårt huvud. Vi trivs med tomten. Och till viss del med huset - men det kunde stå ett annat hus på tomten... skulle man byggt nytt? Renovera? Vad är möjligt?  (null)
(null)

Ny fasad? Nya fönster? Skjutpartier fram?  Öppna upp vardagsrummet? Hur blir det med dörrar? Element? Tak? Enhetligt. Lite modernare.  (null)
Drömmar. Vad är verklighet? Vad är möjligt och realistiskt? 
Jag red en lite runda med hunden idag också. 
Och så var killarna och jag på agilitybanan med maxi. Hon är duktig. Men trots att jag inte tror att hon någonsin kommer erbjudas en tävlingskarriär kan jag bli irriterad när killarna "gör fel", det sitter i min ryggrad. Gr rätt förutsättningar. Var tydlig. Ge ett kommando. Belöna. 






4/1; måndag

En ovanligt fin ridtur - med två av mina finaste vänner. En brun. Och en grå. 
(null)

(null)

(null)




3/1; söndag

Jag fixade hela stallet. Det gjorde ont. 
Jag red en rättså lång runda. I ganska hög fart. Blyte skötte sig fint. Men det gjorde ont. 
Nu - efter att ha slängt in en tvätt och lagat lite lunch - sitter jag i soffan. Inte för att jag vill - utan för att det gör ont. 
Det börjar bli svårt att acceptera att jag får så ont efter fysisk aktivitet... men jag vet inte vad jag ska göra åt det... (null)
(null)
Igår fick vi racklett av grannarna. (null)
Och Linus och Anja hade gjort en tårta.  (null)


2/1; lördag

Lite snö. Lite sol. Hästar. Sällskap. En bättre morgon.  (null)

(null)
Sol ute - sol i sinne. 
Linus: "det är så fint ljus idag". 
Jag: "det kallas sol". 


Som sig bör på nyårsdagen...

... pizza.  (null)


Nyårsdag 2021; fredag

En nyårsafton med god god mat, bubbel, lekar och spel. 
(null)
Och nyårsdagen inleddes med paddelspel. 
(null)