26/4; tisdag

På väg från jobbet lämnade vi ett par fotbollsskor till en flicka från Ukraina som har börjat spela fotboll med vdif. 
Sedan sprang jag (#rsd274) det virtuella loppet för Ukraina (på lite stela ben efter helgens T81 km på den vita springaren). (null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)
"Mot oändligheten och vidare."
(null)


25/4; måndag

Som jag älskar denna häst! Älskar varje mil på honom! En sån ynnest att få rida honom! Kraften. Energin. Viljan. Samarbetet. 81 km. Vinst med ca 20 minuter. 
(null)



(null)

(null)



(null)
(null)

(null)




(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

Nu har jag varit i stallet och duschat och pysslat med honom. Min hjälte.  (null)
Och sprungit dag 273 - på lite stappliga, korta steg. En blånagel. Ont i lår, rumpa, rygg och vader. Men efter en stund vaknade kroppen till och det gick bättre. 




21/4; torsdag

Tacksam…
Över en löptur i sol.  (null)
Över en ridtur i sol. Förberedelser inför söndagens Dackeritten.  (null)

(null)
Över att ha gått igenom samtliga Np. Och att eleverna i stort har varit duktiga. 
Över en liten planta som fortfarande lever.  (null)
Men snart behöver den en större kruka…

19/4; tisdag

Eleverna har skrivit nationella prov i svenska. Och biologi. Snart kommer engelska, SO och matte oxå. Och i moderna språk. Vi lärare har vaktat - roddat med salar och extra anpassningar. Vikarier - för att eleverna ska få ha sin ämneslärare vid provtillfället. Rättat. På påsklovet - tack för att det kom - så jag hann rätta! Visst ska vi sambedömma - men en stor del måste jag göra själv. När ska jag annars hinna? En rättningsdag - får vi tre biologilärare för att rätta 171 prov (4 delprov) - för likvärdig bedömning - men som långt ifrån täcker all tid det tar att rätta. En dag som återigen kräver vikarier. Lektioner som jag måste planera. Och den här veckan genomför vi NP-laborationer med sju klasser. Det kräver sin logistik. Pulvret vi behövde var slut hos leverantören. Det krävs en kemisal. Och tre lärare. Två som övervakar och bedömer labbprovet och en som vaktar utvärderingen av laborationen. Vikarier som tar våra ordinarier lektioner. Laborationerna sprider sig snabbt. På tictok och från mun till mun. De ger oss lite - vi har labbat så mycket… Vi har gjort bättre labbar - sett mer. Det är inget nytt…
De nationella proven är en stress för många elever. Men också för många lärare. Alla dessa timmar som går åt till förberedelse, genomförande och rättning. Är det inte så att det tar - men än det ger? Är de värt allt? Ofta bekräftar det bara det som jag redan vet efter tre års undervisning.
För vem gör vi NP? För eleverna? För lärarna? För skolverket? Vi skickar in några elevers bedömning till skolverket - tyvärr får vi aldrig någon respons på arbetet vi har lagt ner.
När proven väl är rättade ska betyg sättas. Skolverket menar att de nationella proven "ska särskilt beaktas i betygssättningen - men inte alls vara alldeles avgörande"… Proven tar tid från min ordinarie undervisning, från yngre elevers undervisning och från min fritid. Tid som jag kunde lagt på mina elever…
Jag ber om bra bedömningsuppgifter (gjorda av proffs) i en provbank som vi kan använda när vi vill under året. Och som kan säkerställa "nivån" på undervisningen.
Jag ber om att få lägga tiden på mina elever.  Planera och genomföra spännande, givande och intressanta lektioner. Hinna bedöma alla mina elever - inte bara niorna.  (null)




18/4; måndag

Påsklovet går mot sitt slut. (null)
Det har varit ett lov av blandad kompott. Nu hejar vi på vipers i den avgörande semifinalen - just nu efter en period 2-2. Ikväll åker jabba hem. 
(null)

Kräftpasta med champinjoner, sparris, rökt vitlök, rödlök, chili och saffran och ett litet glas vitt vin. 


16/4; lördag

Igår. 
Ridning. 
Fika hos Henke och Linda. 
Samkväm och grillningen med persson/Andersson och Alriksson/Bengtsson. 
(null)
Idag. 
Reclaim ladan. Vi stålsatte oss och for inte iväg på vare sig golf eller till stallet. 
Vi sorterade, slängde och eldade.  (null)
Barnen gick upp till morfar och letade påskägg. 
(null)

Maxi rullade sig i massor av bajs. 
(null)

Nu är det semifinal för vipers. 


13/4; onsdag

Fri. Proven är rättade, så långt jag kan göra nu.  En lättnad. 
Ett tandläkarbesök med sigge. 
En god pastasallad - där killarna hjälpte till. 
En promenad med hundarna och sigge. Plötsligt. En liten hand i min. Prat och skratt. Badande hundar.  (null)

(null)
En fika. 
Påsklov. 

12/4; tisdag

10 prov när jag äter frukost och dricker kaffe… (null)
Innan en löptur och rastning av hundarna.  (null)
8 prov innan ridtur.  (null)
Våfflor. Ett par prov rättas under tiden jag gräddar.  (null)
4prov till innan jag dammsuger. Och kammar maxi. 
Sätter mig ute - och rättar några prov innan en promenad med Sandra och hundarna.  (null)

11/4; måndag

Sol. De första vitsipporna. Ledighet.  (null)
Och ändå. Känner jag stress. Och trötthet. Två klassuppsättningar nationella prov. Jag har börjat rätta. Men det är svårt. Det tar tid. Orimligt mycket tid. För att bekräfta det jag redan vet? Det är inte rätt att sitta och rätta på lovet - men det är en omöjlighet att hinna när man jobbar… (null)


10/4; söndag

(null)
Ridturer lördag och söndag. 
En fotbollsmatch.  (null)
(null)
Och en innebandycup får avsluta helgen. 
Men vi har också hunnit med att jobba på vipersmatch, spela lite golf, en innebandyträning, två paddelmatcher och några löpturer.            (null)
Avsluta helgen… Och inleda påsklovet. 


7/4; torsdag

5 grader, snålblåst och ihållande regn. Blöt in på trosorna. Två hästar genom vattenpölar. En god vän. Och två älgar som överraskade oss. Det är något speciellt med ridturer i ruskväder. Medaljturer. De som sållar agnarna från vetet. De som inte dödar - men härdar. Nu tinar jag upp under filten och tittar på lakers - killarna är i vida och klara på innebandy. Idag kan lakers säsong vara över… (null)

Igår hade någon stoppat ner en orm i min handväska på jobbet - idag slingrade den fram från luvan när jag tog på mig den.  (null)
Idag fick vi godis på jobbet.  (null)




6/4; onsdag

Matbilder ser nästan aldrig goda ut…  (null)
Men idag symboliserar den tacksamhet. Två påsar med biffar från farmor. Koka potatis, sås och  morötter, steka lök och värma biffar och middagen är komplett. En lång jobbdag med nationellt prov i biologi, lektioner, möte,  löptur, en snabb tur med dammsugaren och mer planering… fotboll för klara och hockey för sigge. Kväll. 



En ridtur…

En ridtur i aprilväder. Sol. Regn. Snö. Hagel på tvären. Blåst. Och ändå var det ingen jättelång runda. 
(null)
Nu hejar vi på Växjölagen i innebandy och hockey, äter tacos och laddar för nationella prov i biologi under morgondagen. 

5/4: tisdag

(null)
Vårkänslorna är borta. Vårskriken fastnade i halsen. Jag blundade när jag sprang för att slippa få det snöblandade regnet i ögonen, men kände hur det piskade i ansiktet. 
Kvällen i stan på miss Li var trevlig.  (null)
(null)



2/4; lördag

En sen jobbkväll igår. Välkomstfest - något försenad - för sjuorna. Endast en löprunda mellan.  (null)
(null)
Jag vinkade av Sigge och anders klockan fem i morse - de skulle på innebandycup i Varberg. 
En långrunda på Blyte. 
En löptur. 
Någon slags diffus oro kroppen - det är tävlingen som spökar i huvudet, plus mycket jobb… Det är inte värt det… varför ska det skapa hög puls, brännande tårar, bultande hjärta, oro i magen och ångest? 
Strax ska jag - och några tjejer - ut och äta och sedan gå på konsert med miss Li. 
Klara och linus tittar på innebandy i gransholm. 
(null)

(null)