30/1; söndag

Ännu en sushilördag. Och kortspel med grannarna. 
(null)

(null)

(null)

(null)
Och en ridtur i stormens spår. 
(null)
(null)

(null)
Ett nytt sekretariat på sigges hockeypoolspel i vida.  (null)
Nu EM-final i handboll mellan Sverige och Spanien. Och semmelätare efter taccosöndag. 
(null)

Och några bilder från gårdagens paddockjobb.  (null)

(null)

(null)



29/1; lördag

Lugnet före stormen? (null)
Det är inte riktigt sant. Bilden bedrar. Det blåser redan. Men de varnar för starka vindar ikväll och i natt. 
Jag har ridit lektion idag. Det var länge sedan. Men det var kul. Blyte var duktig. Mina drömmars häst.  (null)
(null)


28/1; fredag

Igår tog jag tredje sprutan. Jag sov lite oroligt. Men vaknade okej. Steg upp. Till en underbar morgon.  (null)
Jobbade. Och längtade ut till solen.  (null)
Jag hann springa i det sista dagsljuset.  (null)

Tacksam för dagen. Ljuset. Semlan. Vaccinet. 




24/1; måndag

#rsd182. Ett halvår. Jag sprang för att jag kan idag. För livet. För dem som inte kan. Ett steg i taget. Framåt. Varken mer eller mindre. Inte för att jag orkade - eller inte orkade. Jag behövde det. Vikariat. Egna lektioner. Möten. Och trasiga elever.  I pannlampans sken klarnar bilden av verkligheten.   (null)


Söndag kväll

Mobilisering för veckan. 
Vinst i Westbo. Klara gjorde 4piäng.  (null)
Lite jobb, en löptur, en ridtur, en promenad med sälle, maxi och Sandra samt lycka på ett galler.  (null)
Ett samtal med mina två närmsta kollegor som är sjuka/sitter i karantän. Ändrade förutsättningar. Samla kraft. En dusch och nytt nagellack. Redo? 


23/1; söndag

Vi gick all in på att lära grande att äta sushi - det var Martinas nyårslöfte.  (null)
(null)
Jag sov lite oroligt. Anders och klara skulle upp tidigt för att spela match. Och tidigt insåg jag att gomseglet hade svullnat upp igen - tidigare har jag försökt googla på "snopp i halsen som svullnar" osv, (gör inte det…) - det känns som om man ska svälja tappen som hänger ner och att det är svårt att få luft. Det gick inte att somna om… Nu äter jag lite frukost. Men det är svårt… Hoppas svullnaden lägger sig snart - det brukar ta några timmar. 
Idag får det bli lite jobb (förutsättningar har ändrats, då den närmsta kollegan testade positivt igår…), en löptur och ridtur… kanske träning ikväll… 

19/1; onsdag

En massa jobb. Två klassers prov att rätta. Föreläsning i två timmar. 
Idag lös inte månen på dagens löprunda. Pannlampan fick duga. Inte ens det smattrande regnet syntes i mörkret. 
Jag fortsatte jobba lite till. Innan kapitulering, serie och popcorn på popcornets dag.  (null)

(null)


17/1; måndag

#rsd175. Med en föreläsning i lurarna, det sista dagsljuset och månens ljus som tog över ledstjärnans roll och hunden som sällskap sprang jag. Långa skuggor. Som hopar sig. Snaran dras åt. Många sjuka på jobbet - en extra timmes vikariat idag. Låt oss slippa allt annat än att få verksamheten att rulla. Låt oss hålla näsan över vatttenytan. Låt oss orka en stund till. En dag i taget. För våra ungars skull.  (null)
(null)


16/1; söndag

Jag sätter mig i soffan. Slötitta på tv. Och chilla en stund. 
"Idag är en teve mer regel än undantag i de flesta hushållen och hushållens teveapparater är idag också ofta en datorskärm. För barn är skillnaden mellan teve och dator idag obetydlig och diffus. Men så har det inte alltid varit. De första reguljära sändningarna i Sverige ägde rum 1956, men televisionens historia är äldre än så och tekniken har gjort enorma framsteg under åren."
Anders har köpt ny tv till oss. Den är stor. 
(null)
Sedan 50-talet har man kunna trycka på en knapp och titta på tv. Inte nu längre. Det ska klickas. Väljas mellan en massa kanaler. 
Och sen snurrar det. Jag orkar inte! Vill bara trycka på en knapp. Inget mer. Kanske kunna byta kanal med ännu ett klick. Höja och sänka ljudet med en annan knapp. Jag begär inte mycket. 
Men tv:n är stor. Och säkert är både ljud och bild bra - om man får igång den… det finns fler kanaler än jag önskar - men ingen går att titta på…
Men jag bryter ihop. Samlas ihop mig. Hittar knappen med internetuppkopplingen på tv:n. Startar om och då händer det! Bilden blir rörlig.  (null)



15/1; lördag

(null)
Ge mig hopp, ljus och tulpaner (och semlor) så ska jag nog överleva. Känslan när jag vaknar. 
Jag öppnar ögonen och tittar ut genom fönstret. Ljus. 
(null)
(null)

Vi firar linus som fyller 16! Vår superhjälte som föddes mitt i ett semmelkalas. Och maxi som fyller 3. Som kom till oss som en räddare. Två kompisar. Födda samma dag! 
(null)
Jag rider en runda. Uralstring av energi. Underifrån. Och ovanifrån. Jag känner energin flöda genom kroppen.  (null)
Jag springer en runda. I ljuset - i solen.  (null)

Ikväll - när anders och klara kommer hem från match i Jönköping - blir det semlor från Tofta strand (i dessa tider har man ju vant sig vid ändrade planer pga en oinbjuden gäst - covid - så farmors semlor får vänta någon vecka). Det finns hopp om andra tider. Men just nu är det så här… 
(null)

  (null)
Och tulpanerna köpte jag själv. 
Ljus, hopp och tulpaner! (Och semlor)



13/1; torsdag

#rsd 171, på jobbet innan digitalt öppet hus. 
(null)
Kul att springa i nygammalt elljusspår, i dagsljus. Med vinden vinande. 4 km i maklig takt. 

10/1; måndag

God morgon världen denna arla morgonstund. 
Ledigheten är över. Vardag. Rutiner.
Jag tänkte att jag skulle springa ikväll - men vaknade. Och tänkte att det var lika bra att hunden fick komma ut. Anders ska börja på nytt jobb idag. Nu en kopp kaffe.  (null)
Jag önskar er en fin dag! 


9/1; söndag

Ett lov går mot sitt slut. Alltid känner man att det kunde varit längre. Att vi kunde gjort mer. Men vi har fått mycket gjort. Plockat undan, rensat, kört till toppen och Erikshjälpen… tidigt. Tränat. Umgåtts. Varit. Det har varit skönt att hinna strukturera och tänka klart. 
Lite slående är det ändå att jag sov hela natten - den första natten på jullovet, det hade jag inte gjort på länge… och kommer säkert inte göra på länge… 
För ett år sedan kunde man läsa (på tal om det jag skrev igår,   https://www.gp.se/debatt/bef%C3%A4ngda-r%C3%A5d-till-oss-l%C3%A4rare-ni-verkar-tro-att-vi-%C3%A4r-korkskallar-1.39635874?fbclid=IwAR2HNlRM0JuB9Bg2StPWzzKzXwW6ljl7xoo9mD8rZRHV9hhH5rDWIKdnGTk ) " Låt gå för att vi ska hålla skolan öppen till varje pris. Utbildning är det viktigaste som finns. Men vi lärare är högutbildade tjänstemän, behandla oss inte som okritiska korkskallar. Att måla upp luftslott och påhittade utopier gör oss ingen tjänst. Sanningen är ju att de flesta skolor inte kan upprätthålla distans eller följa några av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och det må så vara, jag köper det. Att hålla skolan igång är viktigt för att hela samhällsapparaten ska fungera, jag fattar det. Men ge oss lärare åtminstone respekten av ett erkännande. Skriv istället i klarspråk på Skolverkets hemsida: "Frys halvt ihjäl vid öppna fönster och be till högre makter att just du inte blir smittad". Det hade på något sätt känts mer vördnadsfullt."
Same same. Idag läste jag om den "nya mutationen" deltacron - en blandning mellan delta och omikron. Samma dubbla budskap - då som nu. Samma restriktioner. Samma omöjliga uppdrag. Samma oro. Samma brist på respekt. Samma luftslott. Samma önskan…
Idag har jag varit ute typ hela dagen. Ridit. Promenerat. Och Sprungit. I dagsljus. 30000 steg. Tankat energi.  (null)
Nu ska jag fixa naglarna. Laga mat. Fläsk och löksås - mammas favorit. Och tänka på henne och Jan (pappas kollega) som är mycket sjuk. och be till högre makter om både det ena och det andra. 


snart är det skolstart...

Det närmar sig skolstart.
Häromdagen var jag på innebandymatch. Små pojkar spelade. I en stor hall. Nästan ingen publik. Jag fick visa vaccinationsbevis för att få titta. När jag skulle in i en affär fick jag vänta eftersom det fick vara 6 personer i butiken. Men på måndag börjar jag jobba igen. Då är allt som vanligt…
Skolan är gammal så ventilationen är obefintlig. Fönster går inte att öppna. Vi sitter 10-15 lärare i ett arbetsrum. Eleverna sitter tätt ihop i korridoren, fritidsgården, i klassrummen och i matsalen. Det krävs inga tester, inga vaccinationsbevis eller skärpta restriktioner. Jo förresten, vi ska vara på plats - men har konferenser på teams - med personer som jag sitter med i samma rum hela dagen. Och vi ska tvätta händerna och uppmuntra föräldrar att hålla barn med symtom hemma. Vi ska hålla avstånd och se till att ventilationen i skolan är god. Jag arbetar i en verklighet som är otänkbar för, nästan, alla andra - utom just i skolan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer går inte att följa i skolan - de är på låtsas och känns som ett hån mot oss som är där. Dag ut och dag in. Och vi vill inget annat. Vi vill “upprätthålla god undervisningen” som Tegnell uttrycker det. Det är viktigt. Men sluta hävda att skolan är en trygg plats. Och att prata om att hålla avstånd är ett hån mot oss som inte har något val... Vi undervisar och laborerar och är nära varandra. Vi behöver det. Så ser verkligheten ut! Låtsas inget annat!
Jag hoppas att rektorerna tänker om och låter oss arbeta hemifrån när det går - den tiden vi inte har undervisning. Låt oss skippa onödiga konferenser, utbildningar och möten som inte direkt gagnar eleven eller vår undervisning. Låt oss fokusera på det som rör undervisningen - det som är bra för eleverna. Låt oss gå hem och planera inför nästa skoldag. Vi lever i en speciell tid, en tid som inte liknar någon annan - vi behöver hjälpas åt för att eleverna - nu - ska få den bästa skoltiden. Både för elevernas skull - och för vår.
Jag hoppas att man som förälder ser till att tonåringen är vaccinerad och att man håller barnen hemma vid minsta symptom - vårt uppdrag är inte att agera smittkontrollant. Jag måste kunna förutsätta att man är hemma när man är sjuk. Och jag hoppas att ni elever tar igen det som ni missar när ni inte är i skolan - kanske inte just när ni är som sjukast, men sen. Och att eleverna är i skolan om de inte är sjuka! Elever som drar runt på dagtid - när de borde varit i skolan - riskerar att smitta de äldre när de är på LIDL eller ICA. När eleverna är friska ska de vara på skolan - en del har inget fungerande internet hemma, ingen studiero, ingen motivation, ingen drivkaft att få något gjort, ingen möjlighet att få hjälp av en utbildad lärare, ingen vuxenkontakt, inget umgänge… vilket i sin tur skapar problem i samhället.
Jag hoppas att man från Folkhälsomyndighetens sida kan ge skolpersonal respekt istället för att utbringa floskler. Berätta hur viktiga vi är och uppmuntra oss att kämpa vidare. Det hade känts bättre än tomma ord.
Om ni gör det - då gör jag det jag kan. Jag sitter här, en lördagskväll, och ser till så att jag har en planering för ett par veckor framöver. Som fungerar såväl för mig - som om det skulle behövas en vikarie, och som elever kan ta del av - oavsett om de är på plats eller om de behöver vara hemma. Bara så att ni vet - jag lägger den i classroom. Precis som jag har gjort nu i flera år.
Jag hoppas att vi kan hjälpas åt nu - för det är inte slut ännu. Covid, Delta, Omikron... Same, same - but different...

8/1; lördag

Det som skiljer en runstreakare från en "vanlig" löpare - är att det blir gjort. Idag är en dag då jag kunde räknat upp många skäl att inte springa. Snön var ett. Det snöade på snedden. Ett annat att var att jag sprang jämte hästen när Elin red idag. Ett annat - att jag sprang ju igår. …
Men jag sprang. Inte vackert. Inte fort eller långt. Men jag sprang. Precis som jag gjorde igår och 164 dagar innan dess. Och om inget oförutsett händer så springer jag imorgon igen. För att jag kan.  (null)
(null)

6/1; torsdag

Solig vinterdag. 
Med hästar. Och vänner. 
Med hundar och vänner. På promenad. 
Och #rsd164. Med en trogen hund i släptåg. 
(null)
Anders spelar paddel. Klara är på innebandyträning. Sigge har haft kompisar här och begrav sig sedan till vida för att fortsättta hemma hos en annan hockeykompis. Linus sitter i badet. Ensam. Nöjd? Vi andra far runt. Han är mest hemma. Nöjd? Han uttrycker inget annat. Vi går mot en orolig tid. Han "borde" börja övningsköra, det är naturligt att göra det när man fyller 16, en självklarhet - men med hans diagnos krävs ett läkarintyg. Jag har kontaktat habiliteringen (som jag inte har så mycket till övers för) som har lovat att fixa. Det var i november - än har vi inte hört något… I februari ska han välja till gymnasiet. Han tror att han vet ungefär vad han vill. Det borde vara en naturlig fråga att ställa till en niondeklassare "vad ska du gå på gymnasiet?". Valmöjligheterna krymper. Tryggheten försvinner. 
Det man såg som självklarheter när barnet var litet - kompisar, skola - grundskola, gymnasie och högskola - körkort, jobb, fester, lägenhet, partner och såsmåningom barnbarn. Är ingen självklarhet längre… då när det föddes med ena armen först - som en "superhjälte" som barnmorskan sa - har fått en ännu större betydelse när man ser hur mycket han kämpar. För att passa in, förstå och bli accepterad och få finnas i ett sammanhang utanför familjen. 
Han är vår superhjälte. Vi kämpar. För hans självständighet. För att han ska förstå sociala koder och för att han ska få vara i ett sammanhang. Vi ska hjälpa honom så mycket vi kan. Vägleda. Finnas. Vara. Och låta honom vara nöjd. 



5/1; onsdag

En dag med ännu mera röj. Två vändor till tippen. 

(null)
Och ikväll skulle det bli räkfrossa. Jag var förutseende och hittade ett paket räkor i frusen, och köpte ett paket när jag lämnade sigge på hockeyträning. De hade tinat. Och jag skulle skala. För att få äta i lugn och ro. Vi skulle dela upp i lika högar för att slippa huggsexa. Möjligtvis skulle man få trada… Jag skalade första påsen. Drack ett glas vitt. Anders är på innebandyträning,  och klara bakade baguetter,kokade ägg och gjorde aioli. Andra påsen hade frostskadade räkor… anders får köpa en påse till på vägen hem. Vi får snabbtina och snabbskala. Klockan är 20.30. Jag försökte ge killarna lite stödfodring - men ingen vill ha… 
(null)

Och någonstans där fick klara besked om att hon "bara" är förkyld - ingen ny covid. 


3/1; måndag

Ni vet dagen. Grå. Regn. 
Jag ska öppna skjutgardoben som krånglar - och slinter så att lillfingret känns som det går av. Fortfarande svullet och gör ont. 
Springer en runda med hunden - som blir lerig och måste duschas. 
Sätter mig och jobbar. Wi-Fi krånglar. 
Försöker uppdatera telefonen - utan framgång. 
Linus springer en runda med hunden - som blir skitig - och måste duschas igen. 
Vill sätta på tv:n med vinterstudion- men anders har bytt abonnemang, och det krävs inte bara en fjärrkontroll och tv längre - utan användarnamn och lösenord.  (null)
Och jag kommer inte in…
Linus har duschat och badat och kommer in - vill ha lunch. Jag vill bara att tv:n ska funka. Hur svårt kan det vara? linus undrar om jag är sur - jag låter sur. Kan han hjälpa mig? Han får igång viaplay på sitt konto. Skidorna är slut. 
Jag skickar till Sandra och frågor om vi ska gå en runda med de glada flattarna. Det vill hon. 
Jag letar efter regnbyxorna. Länge. I garderoben. I den provisoriska garderoben i form av en hög på klaras rum. I källaren. Hittar dem till slut - på en galge under en väst. 
Sandra och sälle kommer. Lyckliga hundar. Stora vattenpölar. En go pratstund. Precis det jag behövde.  (null)
(null)
Och vi kom in - och maxi fick duscha igen. 


1/1; lördag

Igår gjorde vi - som många år tillbaka - summerade årets höjdpunkter och händelser. Ett år som mest präglats av covid i det stora och renoveringstankar i det lilla. 
Alla val vi har tagit - från drömmar i Grand designs till en verklighet. På en plats vi älskar. 
(null)

(null)

Det är lätt att glömma alla små händelser som bildar livet… det är bra att påminna varandra. 
-skidresan som vi gjorde trots att Malmgren fick kasta in handduken pga covid.

(null)
- stunder med djuren. 
(null)
-balen i ladan.  (null)
-studenten
(null)
-midsommarfest
(null)
-eködagar
(null)
-löpturer
(null)
- fotbollsfest
(null)

-vm 
(null)
-Dackeritten med vinst efter att ha gått omkull ett par veckor tidigare. 
(null)
-maraton
(null)
Och allt det där andra…
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
Ett nyårsfirande av rang. Vi kom hem strax efter fyra efter att ha skålat in det nya året. 
(null)

Det är något befriande och spännande när ett nytt år inleds. 
Nu glädjs vi över det som varit - tack till alla som har förgyllt vårt liv med skratt och upptåg, kärlek och vänskap - och ser fram mot det som kommer! God fortsättning! 
(null)