28/5; tisdag

Bland möten, bedömningar, planeringar, rättningar, summeringar och betygsättning är det en tur på blyte jag behöver mest! Han följde mig dom en hund idag när vi gick lite vilse över stock och sten - trots att han egentligen inte vågade. Han är på! Han vill! Han ger energi! Älskade häst!  (null)




26/5; söndag

Mors dag. Saknad. Men också tacksamhet. För min mamma - och för att jag fick bli mamma. 
Firade med ridtur (var det blytes eller min egen smärta jag kände i ryggen?). Shopping med Klara medan killarna var på tårtbuffe i moheda. Och fotbollsmatcher x 2. Kaffe och chokladboll.  (null)


24/5; fredag

Historielektionen är slut - jag är hemma. För en del elever blir resan en smärtsam påminnelse om det som de har varit med om, för en del ger det en djupare förståelse för det som man har pratat om i lektionssalen. Men jag tror att det berör alla. Det kräver eftertanke.  (null)

(null)

(null)

Resan vittnar om det som hänt. Om psykisk och fysisk terror. Om folkmord och förintelse.
Vi besökte Stasis hemliga fängelse i stadsdelen Hohen­schön­hausen. Ingen visste att fängelset fanns och fångarna var fullständigt isolerad från omvärlden. Dag och natt förhördes fångarna av säkerhetspolisen (Stasi). De enda de hade kontakt med förutom förhörsledarna var de fångar som de delade cell med. Medfångarna arbetade emellertid för Stasi och allt de pratade om spelades in via dolda mikrofoner. Ingenting lämnades åt slumpen i fängelset som förblev en av DDR-regimens bäst bevarade hemligheter ända tills Berlinmuren föll 1989. Fängelset i Hohenschönhausen syntes inte från gatorna runt omkring. Det låg dolt bakom höga byggnader som Stasi förfogade över. Här fanns bland annat den central som tillverkade falska papper åt DDR-agenter. Gatorna kring huset var dessutom avstängda för civil trafik och soldater patrullerade området dygnet runt. Fängelset var heller inte utmärkt på någon karta över Östberlin – där fängelset låg fanns bara en vit fläck. De östtyska myndigheterna var så nitiska att civila flygplan dirigerades om så att ingen skulle upptäcka byggnaderna från luften. Före andra världskriget rymde byggnaderna ett ångkök men efter krigsslutet år 1945 upprättade ryssarna ett fångläger på platsen. Året därpå flyttade den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD in och började bygga om komplexet till ett fängelse. I källaren inrättade NKVD en mängd ouppvärmda, underjordiska celler där fångarna stuvades samman i veckor utan dagsljus eller frisk luft. I källaren fanns även tortyrkammare – några av dem kunde fyllas med vatten.
På 1950-talet övertog Stasi fängelset och under de följande 40 åren byggdes komplexet om och ut flera gånger. Fängelset fungerade nu som häkte för politiskt oliktänkande och regimkritiker. De nya fångvaktarna var inte mindre uppfinningsrika än ryssarna när det handlade om att knäcka internerna såväl ­fysiskt som psykiskt. Det var omöjligt för de 200 fångarna att komma i kontakt med varandra. Varje gång en person skulle hämtas ut ur sin cell var givetvis fängelsevakterna med. För att vara säkra på att fångarna inte skulle möta varandra i korridorerna reglerades "trafiken" med röda och gröna lampor. Alla brott mot ordningsreglerna ledde omedelbart till inlåsning i någon av fängel­sets små straffceller – pyttesmå rum utan fönster, så små och med så lågt i tak att fången varken kunde stå upprätt eller ligga utsträckt. De fänglade vilseleddes. Varje gång internerna skulle byta avdelning eller kontrolleras av en läkare skickades de iväg på en åktur i någon av fängelsets fångtransport­bilar. Även om läkaren befann sig i fängelset eller personen bara skulle flyttas till en annan cell, kördes de alltså först runt i Berlin i anonyma fångtransporter utan fönster. Syftet var att få fångarna att tro att de transporterades till ett nytt fängelse. I själva verket kördes de bara tillbaka till Hohenschönhausen.
(https://varldenshistoria.se/kultur/guider/har-lag-ddrs-hemliga-fangelse)
Vi besökte Sachsenhausen - ett koncentrationsläger i Oranienburg, norr om Berlin. Det byggdes i juli 1936, av en grupp fångar som hämtades från andra läger. Sachsenhausen byggdes mer än tre år innan kriget bröt ut, men enligt SS-chefen Heinrich Himmler så byggdes det med syftet att ett stort antal fångar skulle kunna placeras där under det kommande kriget.
Sachsenhausen var verksamt som koncentrationsläger i nästan nio år. Under dessa år passerade alla olika kategorier av fångar lägret: politiska fångar, judar, romer, homosexuella, kriminella, Jehovas vittnen med flera. Under kriget kom också krigsfångar och ett stort antal fångar från de tyskockuperade länderna till lägret. Största delen av alla norrmän som deporterades till Tyskland, placerades i Sachsenhausen.
Efter Kristallnatten i november 1938, sändes 1 800 judar till Sachsenhausen. Omkring 450 av dem mördades efter ankomsten. Under 1940 sändes 26 000 polska fångar till lägret. Sommaren 1941 genomförde nazisterna massavrättningar av sovjetiska krigsfångar i Sachsenhausen. Under några månader skjöts mellan 13 000 och 18 000 krigsfångar.
År 1943 installerades en gaskammare i lägret, men den användes bara vid ett fåtal särskilda tillfällen. Ett av dessa var i februari 1945, när SS gasade ihjäl tusentals sjuka och svaga fångar, innan lägret skulle evakueras.
Det utfördes också fruktansvärda medicinska experiment på romer, judar och homosexuella i Sachsenhausen. SS-läkaren Werner Fisher försökte bland annat bevisa att romers blod var annorlunda än "ariskt blod". Judar och romer mördades, för att deras skelett och organ skulle användas som forskningsobjekt vid tyska universitet.
Under huvudlägret Sachsenhausen fanns 61 satellitläger där fångarna tvingades till slavarbete för olika tyska företag. En av de största och värsta arbetsplatserna var ett tegelbruk i närheten av huvudlägret. Där arbetade omkring 2 000 fångar varje dag. Arbetet var hårt och tungt och en stor del av de som arbetade där dog efter kort tid. Från och med 1943 fick många av fångarna arbeta med krigsmaterielproduktion, bland annat med att tillverka motorer till flygplan och stridsvagnar. Tegelbruket gjordes om till en granatfabrik år 1944.
Sachsenhausen var byggt för 10 000 fångar men i början av 1945 fanns över 50 000 fångar i lägret. Uppskattningsvis passerade totalt omkring 200 000 fångar Sachsenhausen. Omkring 30 000 av dem dog i lägret. Denna dödssiffra inkluderar inte de sovjetiska krigsfångar som fördes till Sachsenhausen enbart för att avrättas sommaren 1941.
När den sovjetiska armén närmade sig våren 1945, evakuerades Sachsenhausen. De flesta av fångarna tvingades ut på en dödsmarsch genom Tyskland. Många dog utefter vägen.
Sachsenhausen befriades av sovjetiska trupper den 27 april 1945. Kvar i lägret fanns då endast 3 000 fångar. (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(https://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen/koncentrationslager/sachsenhausen)
Givetvis tittade vi på muren. Orsaken till Berlinmurens uppförande var att Östtyskland höll på att tömmas på människor, främst på unga och välutbildade medborgare. I och med detta hotades hela Östtysklands och det kommunistiska systems överlevnad. Från 1949 till 1961 hade 2,7 miljoner människor lämnat landet för friheten i Västtyskland. Nu stoppades detta. Hädanefter var en flykt över eller under muren förenad med livsfara. Trots detta lyckades omkring 5000 personer att fly till Västberlin fram till murens fall den 9:e november 1989. Beräkningar visar samtidigt att ca 150-200 personer dödades vid dessa flyktförsök.
Enligt den östtyska kommunistregimen var det officiella syftet med Berlinmuren att förhindra inkräktare från väst att ta sig in i landet. De östtyska ledarna gav den därför namnet "Den antifascistiska skyddsmuren".
För västvärldens människor (och många av de instängda östtyskarna) utgjorde Berlinmuren en konstruktion som tydligt visade upp den fysiska järnridå som skilde östblocket från länderna i väst. Muren blev på så sätt en symbol för ofrihet och för den kommunistiska diktaturen som växte fram i Östeuropa under kalla kriget. Berlinmuren revs 1989 i samband med återföreningen av Tyskland. (null)

(null)

(null)

Vi besökte Förintelsemonumentet - ett minnesmärke i centrala Berlin. Det tillägnades alla judar som blev mördade under förintelsen. Minnesmärket består av 2711 betongpelare med olika höjd.  (null)

(null)

När man går på gatorna finns det snubbelstenar - guldfärgade gatustenar - med namn och vilket år personerna i huset deporterades, och till vart - det är en påminnelse om det vi inte får glömma. I några hus finns skott i fasaden. Historien upprepar sig. Om detta må vi berätta…  (null)

(null)

Vi har såklart sett ännu mer. Upplevt ännu mer. På en resa händer det mycket. Mycket som behöver bearbetas. Det behövs tid för eftertanke. Jag gjorde det på Blyte idag. Listan på vad jag ska göra idag är lång - men jag jobbar långsamt. Jag blandar högt och lågt. Det djupa med det ytliga. Eftertankar med ytligheter. Lite trött. Vi har tyvärr fått brottas med stora dilemman på resan - då ett par elever drack en kväll och fick skickas hem. Vi vill ha med alla. Men vi måste följa regler. Vi kan inte bara se mellan fingrarna. Vi får inte blunda. Vi får inte sluta bry oss. (null)




Jag ser det snöar

Ni som är oroliga att det snöar eller att det skulle vara polleninvasion - kan lugna er! Det är aspfrön. Frön är inte samma sak som pollen. Pollen är som spermie som frön är som barn. Det är alltså snö aspbarn som flyger omkring i luften!   (null)

(null)

(null)

Och nä, det är inte maskrosor. 
Slut på biologilektionen för idag! 
Mot historielektionen! 


Ett par bilder från tävlingen

(null)
(null)
(null)
Han var lycklig - jag var lycklig. Fina baron! Var det hans sista tävling? 


19/5; söndag

3 mil. Så länge var det roligt igår. Och som vi njöt baron och jag. Vi hade kul. Vi ledde. Tyvärr var han halt i besiktningen och det roliga tog slut. Vi fick ägna oss åt fruktstund.  (null)
Och godisstund.  (null)
Och heja och vänta på våra stallkompisar som tog sig alla de åtta milen.  (null)

(null)

(null)
Idag har den värsta besvikelsen lagt sig och jag är mest tacksam för de tre milen och att han såg ut att må bra idag. (null)

(null)


17:e maj; fredag

Ibland tror jag att jag vet vad som är, blir, bäst. Men jag vet inte. Jag kan inte se in i framtiden. Det finns olika vägar att gå. Det kan bli bra på olika sätt.  (null)
Tårarna rann på jobbet. Hur ska jag veta? För vem är det bäst? Vi är ensamma i beslutet. Och det finns inget facit. 
Klara och jag har handlat inför morgondagens tävling.  (null)
Vilken färg skulle du välja på plockgodiset om du bara fick välja en? Jag väljer rosa! 
Vi har ätit halomimackor. Anders är på jobbfest och Sigge hos en kompis. Min kropp har gått ner i sparläge. Den är trött och vilar sig inför kommande utmaningar. (null)


15/5; onsdag

När man kommer hem från jobbet. Efter ett möte där nästa års organisation presenterades. Idel försämringar. Känns det som. Vi muttrar idag. Och kanske imorgon förmiddag. Sedan. Löser vi det. Mer undervisning. Mer vikariat. Längre dagar med längre raster. Mer elevens val. 
Jag kommer hem. Med tryck i tinningen. Stressen i halsgropen. Jag är sen. Två barn ska iväg. Fotbollsmatch i väckelsång och träning på vallen. Några frågor för mycket. Sigge har ont i magen - i magsjuketider - "jag har nog ätit för lite" (i den här familjen betraktas man som pesten vid magsjuka och när det dessutom stundar tävling och Berlinrresan.. och i den här familjen säger man inte att man har ont i magen om msn inte verkligen har det...). Det bubblar över. Jag är inte stolt över det. Jag blir orolig för det jag inte kan påverka. Magsjuka. Tanken gör mig rädd. Det knyter sig. Andningen blir kort. Skriken för gälla. 
Jag tvingar mig att andas i triangel. Jag ler. Sänker axlarna. Och påminner mig om att jag ändå inte kan påverka det. Jag fokuserar på det jag kan påverka. Disken. Dammet. Jag sätter på musik. Öppnar dörren - släpper in syre och ljus. Jag hämtar in tvätt från strecket. Säger "hej då" till barnen. Lagar mat. Och fortsätter andas. Ett andetag i taget. En sak i taget. 
(null)

(null)
(null)








14/5; tisdag

Jag har vittnen. Och DNA-analysen är så gott som klar. Med andra ord, snaran dras åt. Jag vet vem som är den skyldige!
Ibland har jag en oro i kroppen som inte går att sätta fingret på. Många gånger beror oron på något som jag inte kan påverka. Det får mig att spänna en muskel, andas med korta andetag långt upp i strupen och hjärtat att banka lite för hårt och fort. Det är så onödigt att lägga energi på det som man inte kan påverka. Och jag får påminna mig om att andas i triangel, att le, att slappna av. Och lägga fokus på det som jag faktiskt kan påverka.

13/5; måndag

Undra vem av våra vänner som hoppas på swingersparty eller tycker att det är dags för oss att bli swingers?  (null)

(null)
Det finns typ tre på min lista över misstänkta! Men jag har säkrat spår, så om ni inte ger er till känna så är det snart analyserat på labbet!  (null)
Och för er som inte är helt säkra på flamingons betydelse:  (null)


12/5; söndag

Min litenhet är stor i den stora storheten. Jag pyntar mig för att hylla den vackra kärleken. Jag försöker göra rätt. Men ibland blir det fel ändå. Det gnager i mig. Jag pratar med mina elever -försöker få dem att förstå, och så gör jag samma misstag. Gör om - gör rätt. För fler. För människan. För kärleken.  
Moraliska och etiska dilemman har påverkat min dag. Min kropp. Min själ. 
(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

Igår red jag Blyte. Jag insåg att förtroendekrisen ligger hos mig - krisen är min. Han litar på mig. Vid ett tillfälle blev han rädd. Han blåste upp sig. Jag klappade honom lugnade och sa att det är okej. Han gick. Han litade på mig. Det dröjer nog innan vi är där vi var. Men jag är fast besluten om att vi ska ta oss igenom min kris. Vi har gjort det förut, vi kan göra det igen. Han är en fantastisk häst. Jag sitter med lätt hand, lätt rumpa och ett ordentligt mantag. Vi ska ta oss igenom detta! Vi kan göra det - tillsammans!  (null) 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)









10/5; fredag

Ikväll har vi firat vår nyblivna åttaåring med sushi.  (null)
Veckan har passerat - med allt vad den innebär. Träningar och jobb...  (null)
Håll i - håll om - håll ut. 
Skrivbordspedagogdn på Fb uttrycker det: 
"HUR MÅNGA DAGAR HAR DU KVAR TILL SOMMARLEDIGHETEN?
Arbetsdagar

1. Dagar? 714 timmar och 23 minuter. Söndagar exklusive.

2. För många för mina nerver, för få för betygssättningen.

3. Räknar inte. Försöker överleva en dag i taget. Carpe die, eller vad det heter. 

4. Känns som 523 och alla de dagarna är måndagar i slow motion.

5. Försöker tänka positivt, nä det gick inte. Det är alldeles för många. 

6. Är man seriös räknar man inte ned. Man njuter av varje arbetsdag som om det vore en semesterdag på Bahamas med fri bar och barnfri strand. 

7. Tillräckligt få för att se ljuset i tunneln och vara hyfsat säker på att det inte är ett mötande tåg. 

8. Alldeles för få. Har inte hunnit med renässansen, buddismen eller statsskicken i Mellanöstern. Dessutom är inte alla franska oregelbundna verb böjda ännu. 100 dagar till hade inte räckt. 

9. Har fem treotuber och två kartor blodtryckssänknade kvar till ledigheten.

10. Har ingen aning. Maj är ett dimmigt töcken med röda dagar och klämdagar i en enda röra. Svårräknat"

4:e maj

(null)

(null)
(null)

Dagen bjuder på snö, sol, hagel, regn... ridtur, fotboll, shopping och eköfix (för Anders del). 


3/5; fredag

Utanför Ica stod årets första jordgubbsförsäljare - i kraftigt snöfall. Som sommarklänning med snowjoggings...
Aprilväder i maj.
Tiden är ur led. 

2/5; torsdag

Bff. Tills döden skiljer oss åt.  (null)
Amigo och baron fick några sista dagar tillsammans. 
En sista måltid. 
Amigo (1992-2019). 
En mycket speciell häst som för alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta. 
En trotjänare. 
Mil efter mil. 
Över 5000 tävlingskilometer. Vi gjorde några ihop. Jag fick äran. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Nu får han springa på de evigt gröna ängarna i körsbärsdalen. 
(null)

Saknad. Aldrig glömd. 
Adios amigos - tills vi ses igen. 
När jag och baron tog en tur ikväll under de regntunga molnen - kom det en strimma ljus mellan molnen. Jag tror det var en hälsning. Jag tror han att han ville säga att han har det bra. Där ovanför molnen är himlen alltid blå... Just idag är det svårt att tro det...
(null)

Idag stod det om Vederslöv i pressen.  (null)

(null)
Några arbetare hade traskat upp till Anders innan de hade lokaliserat felet och berättade att vi hade en fet vattenledning under huset - och om det var den som läckte riskerade huset att sjunka. Felet var överjävligt - men 50m längre bort på vägen... Vi har fortfarande inget vatten...
Igår sprang klara milen på växjöloppet på strax över 47 minuter! 
(null)

Och Linus fick en kram av Robert Rosen!  (null)







Första maj

Veckan började med måndag. Sedan kom fredag. Idag söndag. Sen måndag och efter det fredag igen. 
Valborgsmässoafton firades med goda vänner. Ingen eld, men bål.  (null)

(null)
Våren firades in. Valborgsmässoafton var förr vinterns sista dag och därmed började sommarhalvåret, då man trodde att onda krafter var i rörelse. Djuren fick komma ut på ängarna igen. Man tände eldar för att skrämma häxor och vilda djur.  Bondens - och djurens - nya år. Bränn det gamla, det onda - låt det goda segra. Ge liv åt det nya.