30/3; onsdag

(null)
Aprilvädret kom tidigt i år. "April - en kall och nyckfull vän."
Det är tur att jag plockade in lite av den begynnande våren. Det gör ont när knoppar brister... 
(null)

(null)


28/3; måndag

Lycka en måndag - efter tidsomställningen: 3 fiskar i botten av väskan. 
(null)
För övrigt hade det varit bättre om vi har flyttat fram klockan nu: 15.00 på måndagen istället för mitt i natten…

26/3; lördag

Jag springer vidare. #rsd243
(null)
Jag ser knoppar brista. Kämpa mot kylan på morgonen. De är så vackra… Kanske de vackraste?  (null)

(null)
Jag har ridit en långgrunda idag. Han gick så fint. Älskade Blyte. Varje runda är en ynnest - på lånad tid… Efter en lång karriär som galopphäst, efter en bäckenfraktur och artros… Jag red med planer snurrande i huvudet. Tankar som inte kan stanna. Vad vill jag? Dackeritten närmar sig. Ska vi anmäla? Vilken klass i så fall? Nationellt eller internationellt? Varför tvekar jag? Är jag rädd att misslyckas - efter två raka segrar? Är jag rädd att riskera något? En tävling medför risker… det gör alla träningspass, men kanske ännu mer en tävling? Är det värt det? För vems skull skulle vi tävla - eller inte tävla? om jag skulle tävla i år kanske det är en tävling på hemmaplan? Jag gillar att tävla. Jag gillar att tävla? Men jag älskar träningen mer. Varje runda. Energin. Glädjen.  (null)

När himlen är en tavla. 
Utsikten överträffar sig själv - gång på gång…


22/3; tisdag

Magiskt. 
Vårskrik i soluppgång och solnedgång. 
Det gör ont när knoppar brister. 
(null)

(null)

(null)

(null)


20/3; söndag

Det bar emot att sätta sig j en ishall idag - när solen sken ute. 
(null)
Men det är kul att se sigge spela. 
Mindre kul när jag återigen kritiseras för ett "låtval" - denna gången "Tony tuggar tuggummi" - en vanlig låt i idrottshallar, men likväl är texten inte "lämplig". Jag behöver någon som kollar ursprungsland och analyserar låttexter till nästa säsong. Over and out. Nu är det utesäsong. Inga speakeruppdrag. Inga låtlistor. 
Och jag hann ut efter matcherna. Ut i solen. Med sälle och maxi.  (null)

(null)


17/3; torsdag

Jag har stått längst fram i frontlinjen mot viruset i två år. Utan visir och munskydd. 
Jag har fått tre sprutor. Och tvättat händerna. 
"Alla" andra har varit sjuka. För de flesta är det "över" nu. 
Restriktionerna är hävda. 
Och nu kunde inte kroppen längre stå emot virusets mutationer. 
En annan tid hade jag inte testat mig. Men av någon anledning gjorde jag ett test - kanske pga av den lilla hostan, den svagt diffusa dosigheten i huvudet, sticket i halsen eller… Och hade inte anders testat positivt förra veckan - då hade jag nog inte testat mig - då hade jag nog jobbat nu…
Men nu - efter en löprunda, jobb, en ridtur och Stallfix, klippt maxi - då satte jag mig och tittade på serie: Pörni.  (null)
Jag kunde haft det sämre…

16/3; onsdag

Två streck. 
Förr betydde det "gravid". 
Senare "covid". 
Och nu "lindrig" förkylning?  (null)
Lite lätt hostig. Kraxig. Inte snorig, ingen feber, ingen huvudvärk, inget halsont… Lite besviken - jag ville vara en av de odödliga. En av dem som aldrig fick "det".  Nu får jag hålla tummarna för att det fortsätter att vara lindrigt…
Har ägnat dagen åt jobb. Planerat lektioner och prov. Flyttat möten. 
(null)

En liten löprunda. 
(null)
Städning av bil och hem.  (null)

(null)
Tvättat. Klippt hundens klor. Ätit lunch. 
(null)

Jag önskar att jag hade ro att ligga på soffan och titta på serie…



15/3; tisdag

En löprunda (#rsd232) innan klockan 6.
En vacker, kall morgon.  (null)
Hjärnan vaknar. 
Lektioner planeras. Livets lott. Matproduktion - problem och möjligheter. 
(null)

Dricker en kopp - dyr - kaffe. El-, bränsle- och kaffepriser… De högsta vetepriserna på över 30 år. Stor risk för ökad svält. Ukraina och Ryssland tillsammans står för 30 procent av världens produktion av vete och 20 procent av den odlade majsen, två grödor som är basföda för miljarder av människor. 
Ryssland producerar också enorma mängder näringsämnen, som kaliumklorid och fosfat - nyckelingredienser i gödningsmedel. Fosfor ryggraden i DNA…
Kretslopp. 
I livets lotteri…


14/3; måndag


(null)

(null)
(null)

Just nu lever vi i en mardröm - drömmer om fred - men vaknar varje morgon till nya hot och bombningar. 
Grålle är dock nöjd över den fina disktrasan på sig själv som han gav anders i julklapp. (null)

(null)


12/3; lördag

En lite längre och snabbare i ridtur. 
Lite pyssel i huset. Några uppdaterade bilder. 
(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)


10/3; torsdag

Finfrukost och skönsång 🎶på morgonen, i arbetsrummmet, i klassrummen och från hästryggen! 
(null)

Och fruktlåda, kanelbulle och  tårta i stallet!
(null)

(null)

(null)

Energi och pussar från en av mina bästa! 
(null)

Grattisar och hälsningar från nära och kära! 
Pizza. Ett glas vin. 
(null)
Tacksam! 
Idag firar vi inte bara min födelsedag utan även att Linus har sprungit 800 dagar! 
(null)



8/3; tisdag

Jag vaknade i gryningen. 
Och sprang medan ljuset sakta tog över mörkret. 
(null)

Jag kom till jobbet - och fick höra att planen hade ändrats. 
Kanske kommer vårt tvålärarskap i kemi att bli lidande framåt våren när en lärare i matte ska sluta - men det kändes bättre än att vara tekniklärare. 
Efter jobbet åkte jag till stallet. Och jag hann både ut och tillbaka innan solen försvann i horisonten. På ridturen hann jag planera morgondagens lektion med mina kollegor (efter att det nationella provet hade tillkännagetts), samt besvara fråga från en förälder. Jag löser det.  (null)
Och samtidigt - på internationella kvinnodagen- lyssnar jag färdigt på Mia skäringes bok. Hon skriver utlämnande. En självbiografi, men också om gammelmormor Annie, mormor Nancy och mamma Gun.  Kvinnoöden. Ett hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi. Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd.
Och jag tänker på primärskriket som lämnade min kropp när mamma dog. Och på mormor som dog idag - för sex år sedan - en stark kvinna som överlevde sitt eget barn. 
(null)

Idag har vi fått golv o sovrummet, lampor i vardagsrummet (varde ljus!) och toalettpappershållare. Bara en sån sak! 


7/3; måndag

Historien upprepar sig. 
Ångesten i bröstet. Tårar som bränner. Orkar inte. Vill inte. 
Teknikläraren är återigen sjukskriven. Och jag blir tillfrågad(?) om att ta två lektioner i veckan resten av terminen. Nya klasser att betygsätta. Ny kursplan och kriterier att läsa in sig på. Ett ämne sm jag inte behärskar och inte brinner för. 
Kan jag säga nej? 
På vems bekostnad? Mina kemielever  - vi kommer inte att få vara två lärare på kemilektionen. Teknikeleverna som får mig - utan kunskap… Min! Jag kommer ju att försöka förbereda mig, lära mig och göra det bästa. Det kommer ta tid. 
För vem blir det bra? För eleverna? För skolan! För mig? 
Jag springer en runda (#rsd224) - på små stigar. Jag springer på onda ben - knät gör fortfarande ont. Jag hör mina suckar - frustrationen måste ut. Jag springer för det jag tror är rätt. Jag springer med fladdrande lockar. Jag ser en kråka. Min kind är flämtande röd. Jag parerar. Genom vatten. På tunn is -som brister. Jag famlar mot ljuset. Jag springer mot ljuset. Mot trygghet och värme - för  det som är riktigt och sant. Jag vilar i steget. Med bultande hjärta. Och jag vet - att jag återigen kommer lösa det. På min bekostnad…
(null)

(null)

(null)





6/3; söndag

Helgen går mot sitt slut. Innebandy x 4. Hockey. Ridturer. Löpning. Sol. 
Det var emot att sätta sig inne idag i sekretariatet- spela musik - på vida. Men jag tog revansch - trots att känslan var i fredags att jag aldrig ville göra det igen…
(null)
(null)
(null)


Ber om ursäkt…

Jag gjorde en Brynäs - och det är bara att be om ursäkt. 
(null)
Listan är gammal - och låten också - och jag hade inte en tanke på att den var rysk… Djupt ångerfull. Den mänskliga faktorn. Ett misstag. Låten är bortplockad från listan nu. För sent - jag vet… men tyvärr inget jag kan göra ogjort. Så dåligt samvete. Djupt bedrövad. Så ledsen… Jag gjorde det inte för att vara elak eller för att jag saknar sympati. Jag tänkte inte alls. Visste faktiskt inte… kanske har jag fler ryska låtar på listan? 
Matchen vann haif! 6-3. 
(null)

(Men klumpan i magen finns kvar… jag gillar inte att göra fel, att såra någon…)




4/3; fredag

Men niorna diskuterar jag genteknik. Gentekniken ställer svåra etiska frågor. Gen-etik. Här finns inga rätt eller fel, men många av frågorna berör oss på något sätt.
Man har sedan urminnes tider hållit på med växtförädling och gediget avelsarbete för att få fram bättre mjölkkor, större vakthundar, snabbare hästar… Men med kunskapen växte även rasbiologin fram som sågs som ett verktyg att använda mot hotet om en försämrad befolkning. Steriliseringslagar och tvångssteriliseringar. Lagstiftningen riktades åt de som kallades sinnesslöa, personer med olika funktionsnedsättningar och de som uppfattades som "svagt begåvade". Men även kvinnor som inte ansågs kapabla att fostra barn kunde steriliseras. Överlag gick lagen ut på att dessa grupper inte skulle tillåtas föra sina arvsanlag vidare – och detta skulle gagna den svenska befolkningen. Lagstiftningen om sterilisering fanns kvar ända till 1975 i Sverige.
De moderna bioteknikerna sätter kraftfulla verktyg i våra händer. Genteknik som Crispr gör det möjligt att väldigt precist redigera i gener.
De kan användas till en rad saker vi uppfattar som goda: bota och förebygga sjukdom, producera mer och bättre mat och mildra miljöpåfrestningar. Men teknikerna kanske också kan användas till sådant som de flesta av oss associerar med onda makter i science fiction-berättelser t.ex. till att skapa stora arméer av klonade genmodifierade supersoldater, skapa en genetisk underklass av starka men ointelligenta arbetare, specialdesigna barn, så att de matchar sina föräldrars önskemål och drömmar eller samhällets krav...
Forskningen går framåt och vi måste ta ställning till hur det ska se ut och vad som ska vara tillåtet i framtiden. I ett demokratiskt samhälle är det i slutänden vi alla tillsammans som bär ansvaret för vad olika tekniker används till. Och vad de inte används till…
Vem vill inte det bästa för sitt barn? Vad är det bästa? Vem vill inte vara frisk? Vem vill inte det bästa för sitt barn? Vem vill inte att barnet ska vara friskt, ha lätt för att lära, kunna springa snabbt, ha fina ögon…? För individens bästa - men också för samhället… Om man väljer att föda ett barn med en känd "avvikelse" t.ex. Downs syndrom - ska man då ha rätt till samhällets stöd? Ska det vara obligatoriskt med provrörsbefruktning - där ägg och spermier med de "bästa" generna väljs ut? Eller bör vi förbjuda sådant testande helt, eftersom det innebär att man sorterar mänskliga egenskaper och därmed också människor i önskade och oönskade? Om du har ett sjukt barn - och det är svårt att hitta en donator med tex rätt benmärg - ska det då vara tillåtet att "designa" barn för att kunna hjälpa ett annat barn? Är det rätt att inte "designa" barn för att kunna hjälpa ett annat barn?
Tänk dig att du är helt frisk men att det finns en ärftlig sjukdom i familjen. Det finns risk för att du är bärare av anlaget, att du kommer att utveckla sjukdomen och föra anlaget vidare till dina barn. Skulle du välja att leva ovetande och ta problemet om och när det dyker upp - eller skulle du välja att få besked med risken att leva resten av ditt liv i vetskapen om att du någon gång kan komma att bli sjuk?
Vem ska få reda på resultaten av gentester? Försäkringsbolag? Blivande arbetsgivare? Staten? Släktingar och vänner? Ska en bror få ta reda på en ärftlig sjukdom som systern inte vill veta något om?
Vilka fördelar och nackdelar finns det med att ta reda på om du har anlag för en sjukdom där arvet samspelar med din livsstil? Ska man testa alla som vill börja arbeta på arbetsplatser med cancerframkallande ämnen? Och avråda dem som har högriskgener från att ta arbete där?
Ska vi tillåta xenotransplatationer? Är det rätt att genmanipulera grisar för att de ska bli mer lika människor för att de ska kunna donera organ till oss? Vem liv är mest värt?
Är det rätt att utnyttja bakterier för att producera insulin åt människor?
Vill du äta genmodifierad mat?
Vill du äta laboratorieodlat kött?Vilka fördelar och nackdelar finns med det?
Vad gör kunskap om vad förändringar i kromosomer och gener - hur man kan förändra i dem med vårt sätt att se på funktionsnedsättningar och egenskaper? Vad händer med tanken om "människors lika värde"?
Vi måste vara vaksamma på hur genteknikens möjligheter kan påverka hur samhället värderar olika egenskaper och riskerna att människor kan komma att diskrimineras. Det handlar både om människosyn och vilket samhälle vi vill leva i.
Nu väntar match - jag sitter vid mikrofonen som vanligt. (null)




2/3; onsdag

Löjligt glad över: 
-ljuset på löpturen (efter lång jobbdag, i väntan på speakeruppdrag på haif-matchen ikväll) 
-att få springa på spångar på nygamla vägar
-bitchbananen som låg i personalrummet.
(null)
(null)

(Jag hade visserligen glömt sporttopp, mössa och vantar - tur jag har små bröst och att det inte var så kallt. Jag har i alla fall lyckats få med mig schampo och balsam samt rena kläder. Benen bar mig även om knät gör lite ont - och så blev jag omsprungen… men mitt glada humör finns kvar! )

1/3; tisdag

En löptur (#rsd218) en tidig morgon när solen håller på att gå upp - så vackert. Jag och maxi. Stillheten. Tystnaden. På stigar vi känner väl. Min verklighet.  (null)

(null)