Skottdagen 2020

Skottdagen 2020 kommer inte gå till min roligaste. 
Mannen är sjuk. Sigge hade innebandyträning.  (null)
Mitt effektiva jag handlade och jobbade under tiden. 
Och så kom vi hem. Åt lunch. 
Och så hade vi lakerskiosken. Men innan dess lekte jag martyr. Städade - plockade in tvätt och dammsög. Trots att det egentligen inte fanns tid - eller ork. 
Sedan hade den sjuke mannen glömt tala om att Sigge skulle gå på matchen ikväll. Så plötsligt skulle Sigge med - och klara, hon skulle jobba på matchen. Och sedan ska de ju hem ikväll - en vid 20 och en vid 2130. Och jag blev trött. Ensam. Stressad. Frustrerad. Över att inte veta hela bilden eller kunna planera. Och över att inte hinna rida... 
Jag jobbade i kiosken. Och jag lyckades styra upp att Sigge kan åka med en kompis ikväll och så hämtar jag honom när jag hämtar klara. Jag har just kommit hem. Trött. 
Men det är ju inte mig det är synd om. Ändå gjorde jag mig själv till ett offer. Det löser sig. Det vill bli bra. Även om det inte blev någon ridtur idag. Även om det inte blev som jag visste. Även om mannen är sjuk. Men ibland är det bara inte så roligt... (null)




27/2; torsdag

Ibland undrar jag...
Varför vi bir där vi bor - långt från t.ex idrottshallar...
Men så vaknar jag upp gill det här: (null)

(null)
Och jag kommer hem och går en promenad:  (null)
(null)
...varför jag blev lärare? 
Och så har jag en lektion som engagerar, där jag ser hur eleverna tänker, drar slutsatser och lär sig. 
Varför jag ska gå på Lisa Nilsson ikväll?
Men så minns jag att jag hellre är med än inte. Med mina vänner. En torsdagskväll. 


26/2; onsdag

"Hej mitt vinterland". Jag vaknade till en vit värld. Från meteorologisk vår till vinter på en natt. 
Sigge skulle till tandläkaren. 
(null)
På vägen tillbaka hamnade vi bakom plogbilen.  (null)
Jag blev sen till kursen jag skulle gå på - men jag kom fram. 
Kursen knöt ihop. Och gjorde vissa saker klarare.  (null)
Att träffa lärare från andra skolor är roligt och intressant. Och en lärare berättade att hon hade sagt upp sig utan att ha en annan plan - kanske volontär i Afrika. Hon var trött. 
Jag kom hem och gick en runda i skogen. Glad hund. Glad matte.  (null)

(null)

(null)

(null)
Och så jobbade jag ifatt(?) lite - jag har ju "missat" en hel dag. Och ledningsgrupp på ledig eftermiddag igår. Det tar tid. Föder stress. Men ikväll går jag på gympan. 

25/2; tisdag

Är man dum -stressad - ska man lida.  (null)
Jag vet fortfarande inte vad jag gjorde för fel... 
Jag skulle på jobbmöte - jag var sen och hittade en plats att parkera. Upenbart fel plats... 
Och så körde jag från mötet. En timme senare körde jag samma väg igen - åt samma håll. Då hade jag lämnat ett barn på innebandy och hämtat ett. 
(null)
Jag åkte till stallet. Stressad. 
Jag mockade.  (null)
Tog in blyte. 
Jag lyssnade på han monotona, rofyllda tuggande. 
(null)
Jag red ut. Hovarna klapprade rytmiskt mot asfalten. 
Jag andades in. Andades ut. Lät axlarna sjunka. Slöt ögonen en kort stund. Följde med i hans mjuka rörelser i den allt mörkare kvällen. Jag tittar upp mot himlen - jag ser inga stjärnor. Men det finns en trygghet att jag vet att de finns där - bakom molnen. 
Jag pysslade om blyte och sopade golvet - det finns inte en stalltjej som kan lämna ett stall utan att ha sopat. 

(null)

(null)

(null)
(null)
Jag kom hem till lagad mat, goda besked om myggans knöl, klaras knä och semlor på fettisdagen.  (null)
Jag betalade räkningen, och skrynklade ihop lappen. "Borta". 
(null)
Sudda sudda sudda bort din sura min...





24/2; måndag

En vacker morgon. (null)
Och ikväll märktes det att vi går mot ljusare tider - vi hann komma ut innan det blev mörkt (men inte in).  (null)


23/2; söndag

Idag hade både blyte och jag vårkänslor på den något blåsiga ridturen. Småfåglar sjöng och solen tittade fram. Blyte fick luft under sina vingar. Och inga vattenhinder (eller nedfallna träd) var för svåra.  
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Blyte skrev om fantomens ordspråk "när fantomen rör sig står blixten stilla" till "när blyte rör sig - står vinden stilla".  (null)




22/2; lördag

Fyra hästar på tur - blyte skötte sig fint! I ösregn och blåst. Blött in på trosorna. Ut på tur - aldrig sur. 
Det var föga förvånande att Växjö slog rekord igen: (null)

(null)

(null)

(null)


En paus

En ond rygg
En katt på magen
En tablett senare (just nu är det svårt att somna, svårt att sova, svårt att gå upp, svårt att leva utan tabletter... och ändå tar jag dem sällan, jag härdar ut, härdar igenom tills jag kapitulerar)
En bok i handen - boken som jag hade tänkt läsa på lovet - öppnade jag nu
En paus
(null)



21/1; fredag

Veckan har varit full av sammanträffanden - öden? Slump? För att nämna några...
Martina och jag satt och pratade mammografi - och i samma stund hittar jag en tennisbollsstor knöl i Myggans armhåla (mer om den senare).
Någon dag senare skrollar jag på fb, och så plötsligt är det ett klipp som lockar mig att öppna det - trots att jag aldrig gör det i ren princip. Samtidigt fångar något mig på TV:n - det är samma klipp. Klippet på älgen i skidbacken i Åre.
Någon dag senare tittar Linus och jag på skidor från Åre - då frågar Linus om jag har varit i Åre. Jag nöjer inte m ed att säga "ja", utan jag berättar att vi åkte upp samma kväll som Olof Palme mördades. Jag minns det så väl. Mamma och pappa som ville lyssna på radio - och höra om det kom några nyheter - själv tröttnade jag snabbt på sorgemusiken som spelades. Linus frågar vem Palme var - och jag berättade - och i samma stund kommer det ett reportage på TV om Palmemordet...
Tillbaka till knölen. Jag beställde en tid på djursjukhuset - det är svårt att acceptera en knöl utan att kolla upp den. Idag var vi där. Veterinären trodde att det var en godartad knöl. Hon tog ett prov på den. För säkerhetsskull. Och troligtvis behöver man ta bort den i vilket fall eftersom den sitter illa till, den är stor och den kommer troligtvis att sakta bli större.
Appråpå hundar. Jag har tänkt på en sak. Om ni är min vän. Om ni känner förtroende för mig. Fråga mig innan ni skaffar hund. Jag förstår att man vill ha en "fin" hund. Människan har alltid haft sinne för vad som är fult och vackert. Man har avlat fram flera hundra raser - variationer av smak och behov. En hund blir ännu finare om den passar för ändamålet. Man tror att hunden och hunden har levt "tillsammans" i ca 12000 år. Under den tiden har både hunden och människan förändrats. Hundens historia kan ses som historien över hur människans krav har förändrats. Människor har försökt forma hundar som passar för olika behov och syften - jakthundar, vallhundar, gårdshundar, vakthundar, sällskapshundar... Det är oftast svårt att få en jakthund att börja valla eller stanna på tomten. Det är svårare att göra vissa raser till brukshundar. Man kan göra det olika svårt för sig. Och självklart finns det individer inom en ras som är undantag från den regeln som evolutionen har skapat genom slump, naturligt urval och gediget avelsarbete. Kunskap ger makt, men brist på kunskap kan leda till dumheter och svårigheter. Och att köpa "fel hund" kan skapa onödiga konflikter. När vi försöker få den att passa in i sammanhang den inte är ämnad för kan det leda till problem.
Jag är ingen expert - jag försöker vara ödmjuk. Men jag vill så gärna att man köper "rätt hund" - jag vill bara att se människor och hundar som får glädje av varandra.

Jobbar jag på lovet?

Och på promenaden?  (null)
Jajemän - jag lyssnar på Anders hansens vinterprat om hjärnan. Nästa vecka börjar niorna arbetsområdet om nervsystemet och droger. 

20/2; torsdag

Att ha lov... det är inte så komplicerat. Men man kan lätt få lite ångest över bilder från alperna, fjällen, solsemestrar, klättring, innebandy, grill... Klara har åkt till Stockholm med en kompis. Ikväll ska vi åka till våra vänner. Sigge spelar - efter tre dagar på innebandycamp. Linus har sprungit - 50:e dagen på rad. Nu tömmer han båten. Vi har ätit och fikat. Jag har ridit. Det behövs inte så mycket - det är ganska enkelt.
Livet. Det är verkligen inte så komplicerat... egentligen.
- Jag har stunder av frustration, ilska och besvikelse. Stunder när livet är främmande och jag känner mig isolerad och ensam.
- Jag har stunder av glädje, stolthet och fullkomlig lycka. Stunder då min familj - mitt liv - är fullkomligt.
- Jag sörjer förlusten av mitt noggrant kartlagt liv. Jag sörjer att det inte blev som jag hade planerat - det finns många anledningar till det. Det följer inte mallen. Normen.
Men jag har en inre styrka att navigera mitt liv.
- Jag är ledsen över att min son inte kan kommunicera, fullt ut, sina tankar och känslor. Att han inte alltid förstår det andra förstår.
- Jag är imponerad av hans enkla enkelhet.
- Jag önskar att min dotter kunde ha njutit av en mer "typisk" familj.
- Jag älskar den mognad, styrka, kärlek och generositet hon har utvecklat.
- Det skär i mig när jag ser rädsla, sorg och smärta hos min make.
- Jag känner mig så lyckligt lottad som har hittat en så underbart, omtänksam partner att dela mitt liv med.
- Jag känner mig arg på samhällets okunnighet och grymhet.
- Jag inspireras av samhällets medkänsla och förståelse.
- Jag gillar inte utmaningarna med autism/LIF.
- Jag är skyldig autismen/LIF en skuld jag aldrig kan betala tillbaka för att visa mig ett djup av kärlek och syfte jag aldrig visste var möjligt. En enkelhet - trots att inget är enkelt för honom - som inte finns hos någon annan.
Texten är delvis saxad och lånad av en okänd Mr. B B B B B B B B - någonstans på nätet, som kämpar.

19/2; onsdag

Sportlov. 
Sportandet består mest av ridande, promenader och titta på sport på tv. 
Lovandet  består mest av att göra så lite som möjligt på så lång tid som möjligt. Klippa en hund. Plocka in tvätt. Byta i sängarna. Laga mat. Allt och inget.  (null)
(null)
Ikväll ska jag heja fram duplantis till nytt världsrekord.  (null)
(null)

Min rygg och höft är verkligen inte med mig den här veckan - och tyvärr är det svårt att sova...


18/2; tisdag

Nytt rekord i Växjö... (null)
Jag tror det händer för att pröva oss (eller pga konsekvenser av mänskliga aktiviteter i form av tex användning av fossila bränslen. I vilket fall som helst så prövar det min vite springare/drake. Ibland får jag hoppa av och be honom följa mig, andra dagar räcker det med en mikropaus, en klapp på halsen eller ett uppmuntrande ord för att få honom igenom de översvämmade vägarna. 
(null)

(null)
(null)

(null)

(null)
(null)


17/2; måndag

En tidig morgon. Anders skulle jobba. Sigge på innebandy. Och jag åkte till stallet. Klara fixade brunch till några vänner.  
En ridtur under svart himmel och ösregn, och under blå himmel och sol. Som livet. Ömsom regn - ömsom sol.  Det växlar snabbt. 
(null)

(null)
Och så kommer jag hem till brunch. Lite jobb. Och familjen Hammarström!  (null)



Flygkurs

Igår hade vi flygkurs för Henke "jag kan flyga - jag är inte rädd".  (null)
Och så bokade vi resa. 
(null)


16/2; söndag

Surigheten (efter den frånvarande vassa kniven när man skulle öppna höbalen i stormen, den otankade bilen, över allt och inget...) - var som bortblåst efter ridturen på den magiska hingsten blyte i blötan. Långa tyglar i alla gångarter, över stock och sten och genom vattenpölar, mot och med blåsten i ösregn.  (null)
(null)


15/2; lördag

Efter ridturen - och innan städningen - en väntan på att värktabletten ska verka. Ryggen är kass, vissa dagar blir jag så less. Idag är en sån dag... Huvudet vill - men kroppen... Tänk om de hade varit överens!  (null)


14/2; fredag och alla hjärtans dag

Morgonen gav kärlek. (null)
Och det fanns kärlek på jobbet.  (null)
Och kärleken fanns i luften när jag kom hem.  (null)
Sportlov. Skönt. Men det finns också en längtan efter skidåkning och irish coffie, underställ och after Ski. 

13/2; torsdag

Medicinbollspass, modus och två spinningpass på jobbet - därefter en ridtur. Tyvärr var inte min kropp på sitt bästa humör - men jag vann.  (null)

Och när jag var lite lost på ridturen fick jag vägledning i naturen.  (null)
(null)
Det var bara att följa pilen! 



10/2; måndag

Jag lämnade hemmet i morse vid 7.30, jag landade hemma igen kl 20, efter att ha jobbat och kört vidare för att hämta Sigge på hockyn. 
Mackmåndag. 
Och nu borde jag...
... plocka ner tvätten...
... gå ut med soporna...
... gå ut med hunden...
... måla naglarna...
... 
lite av det kommer jag kanske att göra lite senare... men först orkar jag inte. 

9/2; söndag

I lugnet före stormen(?) stormsäkrar jag. För mig och blyte.  (null)
(null)
(null)


5/2; onsdag

Vacker morgon.  (null)
Ett djupt andetag och dagen är igång. 
Flera lektioner. Möten. 
Nästa gång jag kommer ut - är det mörkt. 
Handla. Laga mat. Hjälpa till med läxan. 
Och ikväll är det innebandymatch. 


2/2; söndag

Idag får semlan ge energi till träningen.  (null)


1/2; lördag

Och vi började dagen i en ishall.  (null)
(null)
Och där träffade jag min "gamla" vän Linda! Ett par timmar i en ishall gick fort när allt mellan könskorrigingar och korta muskelfibrer via gymnasiemord och körkortsårtal debatterades. Och ett datum för en date bokades in - första lediga fredagen eller lördagen - 18/4!  Vi kunde konstatera att det nog inte var ovilja som gjort att vi inte träffas lika frekvent längre - bara livet...