30/6; onsdag

The. Perfect. Day. 
(null)

(null)
Med en vän. På en ö. 
(null)

(null)

(null)


(null)

(null)


(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
Och så åkte Sverige ut från em på kvällen. 
Och sen kom dagen som jag fasar för - även om det värsta redan har hänt. Det kan aldrig bli lika jobbigt igen. 
Men jag vänjer mig aldrig…
Mamma dog för 15 år sedan idag. 
Mamma Eva för så många - och för humpe och mig i synnerhet. Jag fick ha henne som mamma i 29 år. Men jag gråter för mina barn som inte fick lära känna henne. 
Klara var på graven. Hon hade mammas ringar - precis som på balen och studenten. 
(null)
Jag städar i källaren. För plötsligt blev det regn istället för sol. 
(null)
(null)

(null)


(null)
Jag saknar henne. 
Hon hade stillat min oro. Hon hade delat vår vardag. Hon hade funnits Här. I nuet. I stunden. 
Istället har hon lärt mig vad riktig saknad är. 
Jag försöker förmedla det viktiga till mina barn - jag hör hennes röst. Hur man ska vara Här.  Om det finns hjärterum… 
På begravningen sjöngs bland annat tears in heaven. 
"Ofta undrar jag:
Kan du se mig från himlen?
Är det du och jag
Fastän du är i himlen?
 
Jag samlar kraft
Jag aldrig haft
Tar min tid tills jag får frid
Där i himlen
 
Minns du då min röst
När vi ses där i himlen
Får jag ge dig tröst
När vi ses där i himlen
 
Min plats är här
Det dröjer men, vi ses igen
Där i himlen
 
Tid kan bryta ner
Tid kan slita ut
Tid kan krossa mig
Men jag håller ut, håller ut
 
I nästa sfär
Bortom det här
Blir tårar skratt…"

 
På promenaden lyssnar jag på Denise rudbergs sommarprat om hennes mammasorg. En annan sorg. 
"… 

Mamma, en rädsla jag har är att jag inte längre minns dig. Det är bara lösryckta fragment som flimrar förbi då och då. Ibland drömmer jag om dig. Ibland ser jag dig på stan vilket får mig att rycka till, innan jag inser att jag tagit fel. Det kan inte vara du, eftersom du inte längre lever.

Jag minns inte heller mycket av vårt förflutna, den tid i livet då vi fortfarande var mor och dotter. Hur kan det vara så? Vad gör hjärnan med mig? Jag måste minnas. Jag måste minnas det som var du och jag. …"









26/6; lördag

Fotbollsfest i lada! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Och Sverige är klart för åttondelsfinal! 
Midsommarfest i lada! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
(null)
(null)
En blandning av vardag och fest. En blandning av sött och salt! Det är blandningen som gör det! Det är vi som gör det bra! 

23/6; tisdag

BaraVaraTiden. 

BaraVaraStället.

Hela året går jag för fort i korridorerna. Tänker fort. Dricker kaffe fort - eller lämnar halvdruckna kaffemuggen för att något händer som jag behöver reagera på.

Nu är tiden efter det. Eleverna har fått sommarlov. Några träffar jag efter sommaren igen, andra ska vidare i livet. Jag oroar mig för några. Den trasiga. Undrar hur de har det.  Jag kommer få nya elever att lära känna. Och sakta bleknar minnet av de som var. De finns där inom mig. Speciellt de trasiga. Vi har städat, rensat och utvärderat - försökt tänka framåt och planera inför hösten med våra trötta, utmattade hjärnor som återigen konstaterar att vi "klarade det". Vi gjorde vad vi kunde för varenda unge. Korridorerna är tomma, liksom våra glasartade blickar. 

Och nu sitter jag här. På mitt BaraVaraStälle. Övar på att dricka kaffe långsamt. Tränar på att skrida fram, långsamt. Tar beslut långsamt - överväger, tänker till oavsett om det handlar om vad vi ska äta till middag eller om jag ska bada nu eller senare. Övar på att BaraVara. Att inte ställa väckarklockan - jag vaknar av måsarnas skri. Utvilad. Lugn. 

Det behövs ingen klocka. Vi är så vana vid att följa schemat slaviskt - kemi 50 minuter, ställtid 10 minuter, ny kemilektion i 50 minuter, 5 minuters rast innan biologilektion (hinner jag kissa och plocka undan, plocka fram och byta sal?), lunch 40 minuter, sedan 50 minuter kemi (och då måste jag ha hunnit plocka fram laborationsutrustningen, lägga nya uppgifter i classroom och kissa också - för det hann jag inte innan) , ledningsgrupp i 120 minuter innan dagen avslutas med en biologilektion. Och förberedelser inför nästa dag… nu räcker Matochsovklockan långt. Vindarna är ljumma. Solen värmer. Vattnet kluckar. Och sakta infinner sig lugnet. Pulsen sjunker. Och jag minns knappt hur snabbt jag sprang. Att det finns en annan verklighet - med trånga korridorer, motstridiga budskap, covid-19 och oro - att det finns en annan jag än läraren som springer i korridoren och lämnar halvdruckna kaffekoppar.  Och snart har jag förträngt att jag snart kommer vara en del av det igen… Snart kommer jag vara närvarande i mina beslut, kunna njuta av den välförtjänta ledigheten och känna lust inför kommande utmaningar. Men just nu är min största utmaning att BaraVara och aldrig är det så enkelt som på mitt BaraVaraStälle. 

(null)


(null)


(null)


(null)

(null)




21/6; måndag

"Sol, vind och vatten
Höga berg och djupa hav
Det är mina drömmar vävda av"
(null)
(null)
(null)

Fotboll. Sol. Grande. 

(null)
(null)
(null)
Ett snabbt åskoväder drog in. 
(null)

Och sedan 29 grader igen. 
En löptur med efterföljande bad i stenbrott. 

(null)
Ekö. Semester. 
"Sol, vind och vatten
Höga berg och djupa hav
Det är mina drömmar vävda av"…
"Sol, vind och vatten är
Det bästa som jag vet"
Ledighet när den gör oss som bäst. 
Sommaren när den är som mest. 
Vi - när vi gör varandra bra! 


16/6; onsdag

Efter några veckor utan längre återhämtning, så försöker jag känna känslan oändligheten. En sommar utan så många krav ligger framför mig. Jag jobbar för att komma ner i varv. Låta tankarna vara oviktiga. Och stanna i det väsentliga. Och jag vill leva i känslan att sommaren är oändlig…
Jag går en runda med hunden när linus tränar golf. Låter fötterna gå på okända stigar. Efter en timme tänker jag att det är bäst att gå mot golfklubben. Försäkerhetsskull frågar jag ett par om jag är på rätt väg, de svarar: "ja, men det är rätt långt…" (då hade jag gått sju kilometer), och jag svarar "det gör inget" och går vidare… (null)
Jag städer och plockar undan på jobbet efter året som har präglats av covid-19. Sprit - mest utvärtes… (null)
Idag passar vi sälle. 
(null)
Nu loggar jag ut. Väl kämpat detta coronaår alla förskollärare, fritidspedagoger, lärare, rektorer, elevstödjare, lokalvårdare mfl. Jag önskar er alla sköna, fina och friska dagar! 

12/6; lördag

(null)

Studentvecka - som inleddes med bal och avslutades med en hejdundrandes fest - är slut. 
Klara har tagit studenten som "årets förebild" - själv blev jag "årets redbull". 
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
Idag är vi lite trötta. 
Men vi är så stolta! 
Vi är så glada! 
(null)
Nu stundar sommarlov! 


9/6; onsdag

Vi får inte förutsättningar som lärare - men vi löser det. Livlustdagar, uf-dagar  med redovisning inför företag, "roliga aktiviteter" - utan ställtid, utan planering och utan förutsättningar. Men vi gör det. Utan äkta entusiasm. Men med ett leende. Trött. 
Kommer hem. 
Anders och klara har handlat och börjat baka hamburgerbröd, egen dressing och ketchup… Hade jag fått välja hade vi kör bröd, hamburgare (köttet ska malas imorgon), dressing och ketchup - inte för att det är godare, utan för att min energi är så låg. Anders åker till snickaren med ritningar - bestämmer fönster, dörr, plåt, ventiler… Jag klipper linus. Sorterar tvätthögen. Vattnar solrosor. Skär rödlök och lägger in. Börjar sortera gamla kläder i källaren och går till återvinningsstationen. Kör sigge till och från fotbollsträningen.  
Jag laddar för en sista dag med elever läsåret 20/21. Och för student. 
(null)




8/6; tisdag

Fler balbilder.  (null)
(null)
(null)
(null)
(null)
Glädje. Och sorg. 
(null)
Idag känner jag personen bakom statistiken. En chef och medarbetare - en pappa och man, en före detta pluggkompis kropp orkade inte mer… Vi fick beskedet tidigt på morgonen. Sedan gick vi till våra lektioner. Klistrade på ett leende. Höll uppe fasaden. 
Igår fick en kompis häst somna in efter att brutit benet i hagen. 
Ikväll behövde jag ridturen. Idag är mitt tålamod kort. Mitt sinne nedstämt. Min kropp trött. Mitt hjärta tungt. För att orka ladda om. Det är lite mycket nu… (null)




7/6; måndag

Helgen. Så mycket. Så många känslor. Så många bilder. Jag ger er ett axplock och återkommer med orden. Glädje och sorg, vemod och lycka, koja och slott, rädsla och förhoppning, stress och återhämtning…
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null) (null)

(null)
(null)
(null)
Studentvecka och skolavslutningsveckan är inledd.