31/5; söndag

Mors dag. 

Frukost ute.  (null)

Fin presen - kiwiträd och aprikosträd, chili och persilja.... Även om den absolut bästa presenten är att jag får vara mamma.  (null)
(null)     En ridtur.  (null) 
Lunch ute.  (null)
Lite vila i solen. Min luft hade tagit slut. Orken var borta. Och vilan välbehövlig. 
Anders åkte till sin mamma. Klara och jag tog en promenad. Plockade blommor. Och besökte min mamma. 

Du fattas mig mamma. Varje dag. I allt jag gör. I varje framsteg och i varje bakslag. I alla konversationer, tankar, beslut, planer och drömmar... så fattas du mig och oss. 

Idag var jag kanske närmare min mamma än många andra var... Jag satt nära. Och ändå - så otroligt långt borta. 

"När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt."

Göran Tunströms dikt... jag viskar, men jag vill skrika "Förstår ni? Min mamma finns inte mer och jag vet fortfarande inte efter alla dessa år, åt vilket väderstreck jag ska gå!" 

Men jag skriker såklart inte. Jag går, trevar mig fram. Letar efter kompassen. Tvingar mig framåt. Jag är själv mamma. Jag ska vara den trygga, den som visar vägen och vägleder mina barn. Jag skulle behövt hjälp med det. Av mamma. Min trygghet. Det finns inget substitut för henne. Ingen som bryr sig om mig på samma sätt som hon gjorde. Ingen som förstår som hon gjorde. Hon stod alltid vid min sida. För alla. Hon fanns alltid. Och så plötsligt var hon borta. Precis innan sin 60årsfest. Hon hade älskat att öppna paket. Ha kalas. Dricka vin och träffa alla. 

Det finns så mycket jag hade behövt veta innan hon dog. Det finns barnbarn som aldrig fick träffa henne - som hon aldrig fick träffa. Det hade hon velat. Hon var inte klar. Jag var inte redo. Det blev inte som vi hade tänkt. Men jag ska aldrig sluta sakna henne. Aldrig sluta prata om henne. Berätta hur hon var. Jag ska gråta - stilla tårar - för all kärlek jag fick. Som alla fick. För sån var hon. Villkorslös kärlek. Utan krav. Hennes kropp gjorde ofta ont. Hon lagade alltid mat. Klippte gräs. Skjutsade oss barn, skötte all social kontakt och hon fanns alltid där - till den dagen då hon inte gjorde det längre... Vi var hennes värld. Hon var vår...

(null)

(null)
(null)

Vi lagade mat ute. Igen.  (null)
Mors dag. Helt i mors anda. Där mor trivs som bäst. Med sin familj.  (null)









30/5; lördag

Utekökspremiär ikväll! 
Paella. Och Cava.
Sämre kan man ha det.  (null)


29/5; fredag

Jobbar. 
Handlar. 
Tänker att jag ska dammsuga och gå en runda när jag kommer hem - anders ska till golfbanan. 
Kommer hem till en renbäddad säng och ett röjt hem! 
Jag plockar in maten - och inser att jag börjar bli som älskade svärmor - jag har bunkrat kaffe och deo... (null)
Det är säkert bra att ha i coronatime?! 
Klara, myggan och jag går en långpromenad. 
Jag lagar mat, kör in k till stan och tar helg! 

28/5; torsdag

Ett sargat knä.  (null)
Och väldigt ont i ryggen. 
Och det beror inte på att jag höll på att krocka med en älg på ridturen - i galopp. En tvärnit, men jag satt kvar. 
Nä, knät beror på att jag slog det på jobbet. Och ryggen är som den är. 
Men nu har jag bättrat på nagellacket.  (null)
Duschat. Och tagit en tablett. Satt mig i soffan och väntar på bättre tider... Hoppas det går fort! 


26/5; tisdag

(null)
Hopp om dagen! 
Trots betygstider. 
Blå himmel och sol. 
Hopp om sommaren! 

24/5; söndag

En blandning av sött och salt. Långledighet när den är som bäst. Lite jobb. Lite pyssel i trädgård. Lite ekö. Lite hemma. Fotbollsmatcher, ridturer (med sällskap!), golf, biljard och kortspel. Sol och regn. Vi har varit och är. Lite här. Lite där. (null)
(null)


Den första klunken vin...

... är alltid bäst!  (null)

(null)


Känner livet i mig.

(null)
(null)


21/5; torsdag

Den första klunken kaffe är alltid bäst. Och nu har jag med kaffets hjälp rättat klart proven. 
Nu kan jag ladda för ledighet. Och packa inför ekö! Och ja - vi har handlat maten och tankat  "hemma",  - och vi har en timmes restid och ska inte umgås med någon på den öde ön!  (null)


20/5; onsdag

Var går skillnaden mellan vitt och svart?  (null)
Var går skillnaden mellan jobb och ledighet? 
(null)

Jag satt på Blyte - gick igenom dagen, tänkte på proven jag ska rätta ikväll och planerade nästa veckas lektioner.
Var går skillnaden mellan skratt och gråt? Himmel och helvete? Liv och död? 



17/5; söndag

Helgen går mot sitt slut. 
Vi har rensat ladan och källaren. Klippt gräs. Ridit, sprungit, spelat golf, ätit gott... jobbat lite, läst läxan... coronastyle - its coronatime... 
(null)
(null)





15/5; fredag

3/5 skrev jag "Sköna maj välkommen"...  nu - några dagar senare inser jag - som jag alltid gör varje maj- att ingen lärare sjunger "sköna maj välkommen". Aldrig nånsin.  Och allra minst i år. 

Sommarlovet är så nära - men är ändå så långt borta. Tiden är knapp och vi har så mycket som ska hinnas med. Och i coronatider blev det inte lättare...  

Vi tänker på nästa veckas röda dagar med skräckblandad förtjusning - vi vet inte om vi ska se fram mot dem eller inte. Vi är inte klara ännu... Kommer vi bli klara? Kan man bli klar? Klar med vad? 

Vi lärare på grundskolan har krigat mot viruspartiklar i korridorer, matsalar och på laborationer - som om vi vore odödliga. Vi har löst lektioner åt sjuka och vabbande kollegor och gjort uppgifter åt elever som av olika anledningar inte är i skolan - samtidigt som vi har klarat av vår egen undervisning. 

Viruset tar ingen hänsyn till att vi har betyg att sätta, prov och uppgifter att bedöma - rättvist. Vi måste få våra elever att orka lite till, göra sig själva rättvisa - samtidigt som vi, och eleverna, är så trötta. 

Vi ska inspirera våra elever - locka fram det sista utan att stressa dem - och lugna de stressiga och aldrig nöjda eleverna med prestationsångest samtidigt som vi ska krysta fram roliga, spännande och viktiga lektioner. Vi är skådespelare, kameleonter, poliser, kontorister, hyenor, lejon, kattungar - lärare och medmänniska. Och vi har hela tiden vetskapen i bakhuvudet om att tiden är knapp och snart är terminen slut och innan dess...

Och vi vet att när juni kommer så kommer betygen att vara satta - även om det känns som en omöjlighet just nu. Vi vet att det inte finns någon annan väg, ingen annan som kan hjälpa mig med den rättvisa bedömningen - ingen som känner mina elever så väl, som jag. 

Vi vet att vi kommer få ihop det i år igen. Men vi vet inte hur... 

Jag vet dock att jag har med mig prov hem i helgen och betygspärmen... Att jag sover dåligt på nätterna. Att jag vänder ut och in på mig själv för att se så mycket som möjligt. Att kroppen värker och huvudet bultar. Att jag kommer hem på fredagseftermiddagen - helt slut efter att ha utmanat min simultankapacitet till max hela dagen, hoppat lunchen, handlat, gått en promenad och gjort en snabbsanering av hemmet...

Och vi vet att vi snart står där och sjunger "den blomstertid nu kommer". (null)






9/5; lördag

Och så kom frågan. Kan jag köpa moppe? Det är inte första gången...
Mammahjärtat blöder. 
Mina argument tar slut. 
Tillslut känner jag mig tvungen att berätta sanningen - varför jag är orolig. 
Kommer han att klara uppkörningen, teorin och trafiken? Barnet med lif. Som jag försöker skydda från misslyckanden. Som jag vill tro på - som jag så gärna vill att han ska lyckas och få vara "en vanlig tonåring" som åker runt alldeles för sent om nätterna på din moppe för att träffa kompisar...
(null)

(null)

(null)


Sigges nioårsdag

9 år sedan vi höll om honom för första gången. Den här killen som har visat så mycket omtänksamhet, glädje, empati och kärlek. Han älskar alla former av bollar. Det har han alltid gjort. Han är en lagspelare såväl på planen som utanför.  (null) (null)

(null)


7/5; onsdag

Världen har aldrig varit vackrare - än när mångfaldens färger speglar sig i himlen över min gamla skola på kvällspromenaden.  (null)

(null)

Växjö har valt att hylla mångfald genom att smycka staden i regnbågsfärger en vecka i maj. Varje år samlas människorna i den lilla staden för parad och folkfest i färgglada färger för att hylla kärleken för alla - men i år är inget som vanligt.  Det blir såklart ingen parad eller folkfest - men flaggorna vajar i vinden och visar värdegrunden som hela världen borde dela, det borde vara en självklarhet. 
Jag pratar med mina elever om det. Och samtidigt funderar jag på om det var några av dem som eldade upp två prideflaggor på teleborg för någon dag sedan, i skydd av mörkret. I rädsla. Eller av hat. I protest. Men jag kommer inte sluta prata om allas lika värde - oavsett vem man är eller vem man älskar - jag kommer fortsätta prata om  det vackra i kärleken. Jag vill tro på mångfalden, på kärleken. På olikheterna och färgerna. 
(null)

När jag går över min gamla skolgård lyssnar jag på "sverige" och önskar av hela mitt hjärta att alla vill stämma in: 
" Sverige, Sverige älskade vän

En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är var du än är"

Och ikväll visar världen sin egna prideflagga. Det blir inte vackrare... (null)



Love is in the air

Två brudar som står och trånar efter blyte.  (null)


Ett rosa läckage

Ett rosa läckage när jag är bildvikarie - på min rosa dag! (null)

(null)

(null)


5/5; tisdag

Tre nyanser av rosa - allt för att pigga upp en regnmulen tisdag.  (null)


3/5; söndag

"Sköna maj välkommen"... 

I en tid när det onormala är normalt nynnar vi in våren.  Utan majbål/majbrasa/valborgseld, valborgsmässobål/valborgsmässoeld - kärt barn har många namn. Vi hyllar helgonet Valborg som levde i Tyskland på 700-talet och som blev helgonförklarad den 1 maj (enligt vissa källor den första författarinnan i Tyskland).  I förkristen tid var detta tidpunkten då gränsen mellan de levande och döda var som svagast, vi eldade för att skydda oss mot häxor och för att skrämma bort annat ont, vi eldade för att hålla borta vargar och andra vilda djur så att boskapen kunde släppas ut på bete den 1 maj. Majbålet är symbolen för våren och ljuset, elden ger plats för det nya och "med tacksam tunga tusen fåglar sjunga liksom vi: Välkommen, sköna maj!"

I affären möter vi människor med munskydd och plasthandskar- och vi reagerar knappt. 

Det onormala har blivit normalt...

Jag möter en vän som just förlorat sin mamma - jag ger honom en kram... i coronatider. Och genast säger barnen "man får inte kramas". Men ibland behöver man en kram - eller ge en kram. 

Ibland behöver det onormala få vara normalt.  (null)

Vi klarar oss - vår hjärna är programmerad så - att det onormala blir normalt. Vi vänjer oss. Vi ställer om. Och ställer upp. 

Jag ser maskrosor och tänker på Maskrosbarnen. De som finner väg genom asfalt och betong. En livskraft som ständigt imponerar på mig. 

Fina. Och oönskade. Hatade av många. Vackra i sin enkelhet. Och har Kraften att överleva. Även när det är onormalt.  (null)

(null)