lunch

För att ha börjat dagen som "kokvinnan" (enligt Linus), kammat tre hundar, tvättat ett par maskiner, bytt i sängarna, dammsugit, fikat, sövt Sigge och lagat lunch - så kan jag, nästan, räta på ryggen nu! Benens längd skiljer sig ca 4 cm, och jag tänker på hur jag sätter fötterna i varje steg - men det går - ett steg i taget. Precis som Sigge försöker sig på. Att gå med stöd kan han sedan länge, likaså när man håller honom i en hand - men dagens övningar är svårare än så. han ställer sig utan stöd, rakt upp och ner på golvet i världens lyckorus, och bara väntar på att jag ska klappa händerna! Och klappa - det gör jag! Precis så högt som när jag står i köket och hör hur Linus tränar stavning på ipaden. Klockrent kan han tala om vilken bokstav allt börjar på - till och med "quiz".
Det är många bollar i luften - de kommande dagarnas undervisning kittlar läraregenen lite - men skapar samtidigt rysningar längs den logiska ryggraden. Jag arbetar som lärare och ska undervisa i kemi - men just nu är jag mest mamma och är översvallad av kärlek, pratar bebisspråk och försöker rodda familjeföretaget och jonglerar vidare genom livet samtidigt som jag slår knutar... I eftermiddag styr jag mot TC. I eftermiddag är lite mer lärare, men inte mindre mamma.

29/2; onsdag

Vi hade kommit överens om att Anders skulle försöka ta Sigge i natt, för att spara min rygg. Det gick en stund. Men när liten gnyr och försöker nå sin mamma - går man genom eld och det får skära som knivar genom ryggen... Mammainstinkten är så stark. Och det är värt det - när man ligger och snuffar på sin lilla bebbe, som somnar fridfullt (efter ett antal långa minuter).
Nä, ryggen är verkligen inte bra. Men jag red igår. Lite otäckt var det dock när foten, och en bit upp på vaden, somnade i stigbygeln. Jag måste försöka få ta på en kiropraktor som kan hjälpa mig. Men jag ska ju jobba torsdag och fredag oxå... Just det, jobba. Maria blev sjuk - mitt hopp stod till henne i första hand. Jag lyckades få tag på Marie, studierektorn igår och blev ju inte direkt lugnare. 70 elever ena dagen, 60 den andra - en del är samma, en del inte...I eftermiddag löser vi det.

em

Jag vann - eller åtminstone några deltävlingar. Jag har badat hundarna. jag har busat med Sigge och jag kommer åka till stallet!
Vi har precis klarat av eftermiddagsfikan. Klara skulle visa hur Sigge gjorde igår genom att sula iväg en bok. Det blev ett hål i väggen... Jag är ju kvickilsk och visar lätt känslor. Klara bet ihop, men jag såg hur ledsen hon blev. Jag kramade om henne - hon började gråta. Hon vill ju inte göra fel... Jag tänkte på en text jag läste förra veckan som kallades
"när du skäller på mig mamma är det svårt för mig att älska mig själv". På min dotter, liksom Petra Krantz dotter, så är detta så tydligt. Hon vill vara duktig. Hon vill vara älskad. Jag tror verkligen att när vi föräldrar skäller på henne/barnen så blir det svårare för henne/barnen att älska sig själva. Och hon blir ju väldigt ledsen om vi blir arga på de andra barnen eller på hundarna oxå. Hon blir ledsen när någon annan är ledsen. När jag skäller på henne, har hon svårare för att älska sig själv...

28/2; tisdag

Det är inte ofta jag låter min kropp begränsa mig - men idag funderar jag på att kapitulera, lägga mig i en liten hög, besegras, förlora och bryta ihop. Jag får liksom inte med mig högerbenet, och det är en fruktansvärd smärta i ryggslutet. Men om jag känner mig rätt så kommer jag inte att göra det... jag kommer bada hundarna (trots att det är typ det sämsta man kan göra med dålig rygg - men det behövs...), jag kommer bära runt på en liten(?) 9månadersklump, busa med honom och lyfta honom så han kiknar, och kanske kommer jag att rida ikväll - bara för att vinna!

Tidsfördriv - där igenkänningsfaktorn är hög...

Testa själv!

27/2; måndag

Idag är det måndag. Måndag efter ett lov. Lovet som spräckte jobboskulden efter den här mamma"ledigheten". På torsdag ska jag jobba igen. Fredag och måndag oxå. Nu finns tänket där. Det är så härligt att vara hemma med barnen. Men idag njuter jag av tystnaden. Av att få städa, plocka, sortera, slänga, fixa, dona och dricka kaffe i min ensamhet - Sigge sover, hundarna har fått en promenad. Tankarna vandrar när jag går där genom skogen. Ett minne blir starkt - jag vet inte varför. Ibland manar man liksom fram minnen, ibland kommer de när man minst anar de... Jag tänker på fina vänner,på mamma, på livet i det lilla och det stora... Jag tänker på pojken som mördades i Ljungby. Jag tänker på pojken som dödade honom. Jag minns något som journalisten Sarah Britz på Göteborgs-Posten skrev om i en artikel: att "barn som växer upp i våldsamma miljöer kan, och observera att det inte gäller alla, också bli våldsamma". Precis som om alla barn som blir våldsamma har våldsamma föräldrar... kanske har Sarah inte träffat så många barn som inte faller inom den "normala" (vad är det?) kategorin - men de barnen finns i alla klasser på alla skolor. Barn som har svårigheter som inte andra har - som har svårt med impulskontrollen, och som kanske inte tänker efter förrän efter de har handlat, som har svårt att tänka sig in i andras situation, och som blir kvickarga och glömmer regler, barn som ofta misslyckas på grund av sina svårigheter. Kanske skulle man vända på meningen som Malene gör och säga att "barn som växer upp i kärleksfulla miljöer kan, och observera att det inte gäller alla, också bli våldsamma". Starta inte en häxjakt på föräldrar som inte "duger", på barn som är annorlunda. Hjälp dem istället. Visst är barnet förälderns ansvar, men när barnet och/eller föräldern har stora svårigheter så måste samhället rycka in och hjälpa till. Barn är föräldrarnas ansvar, men de är också samhällets. Vi är duktiga på att titta bort, när vi egentligen skall titta, ta ställning och hjälpa, stötta. Vi är duktiga på att döma när väl något har hänt, men var var vi innan? Det gäller ju i alla situationer när vi känner att barn går över gränsen, när de skadar någon annan, när de säger något som sårar... Vi har inte så lång tid på oss att forma våra små. Vi ser och hör inte allt de gör - ibland behöver vi hjälp. Alla barn. Alla vuxna. Det är lätt att skylla på¨någon annan - någon annan förälder, på skolan, på gud och vet vad... Men ansvaret ligger på oss alla. Inte på Någon Annan.
Mina tankar vandrar vidare. Jag minns vårt första besök på habiliteringen - vi fick ju "välja" om Limpan skulle tillhöra hab eller inte. Men vi resonerade att det var "dumt" att tacka nej till en eventuell hjälp... Och att det var bra med resurser samlade kring barnet. Nu är ju Limpan ett mittemellen barn. Varken eller. och det är väl bra... Vi vandrade in i pärleporten till habiliteringen med stort hopp och trodde att stödinsatserna skulle ramla in... De berättade om sin verksamhet, ville att vi skulle berätta (vi hade bett att psykologen skulle berätta mycket för att slippa "dra" allt igen - men hade nog inte blivit gjort - å andra sidan är det väl bra att själv få berätta...). Vi skulle berätta vilken hjälp vi ville ha av dem!? Vad visste vi - vilken hjälp kan vi få. Vad har vi rätt till? Och framför allt vilken hjälp kan Limpan få? Många gånger slutade funderingarna med att vägleda till någon annan - och framför allt är ju allt upp till skolan/dagis. Från hab finns ingen automatisk hjälp att få. Lite besök hos logoped, efter något år något möte med arbetsterapeut, vidare möte med dagis - med rekommendationer... Visst finns det grupper att tillhöra - men inga som direkt passade Limpan. Det är konstigt att extra stödinsatser måste ligga inom den lokala skolans budget. Som lärare vet jag att "budgeten är tyvärr slut för i år - vi får se vad vi kan göra nästa år...". När man har rätt till hjälp borde man få hjälp - potten borde finnas inom kommunen. Tänk vad samhället skulle kunna spara på det i längden.
Jag går vidare genom skogen. När jag kommer hem kammar jag hundarna. Och så går jag in med min kaffekopp, tar en stund vid datorn - innan det är dags att fortsätta röjandet! Utbyggnaden är så gott som klar - en trapp, en garderob, ett tak över dörren, en sänglåda till K och ett takfönster är kvar. Kaffet är slut. Rasten är slut. Over and out.

Etral


För att se alla bilder klicka på "februari 2012".

Fina


Gammelgubben Etral


A & B



Anne har gjort ett fint jobb med Bosse - som har stått ett par år efter att ha gått galopp tidigare. Nu har hon ridit honom cirka en månad och det såg så fint ut!

Bosse & Anne


A & B


A & B


A & B


A & B i galopp


a & b


A & B


A & B


Anne & Bosse


Hingsten Bosse


Anne på gula faran


Yvonne & Estrella


Fina Babbis


Charlotte & Babbis


Y & E, E & A


emma & agil


Agil & Emma


Yvonne & Estrella


Jag kan flyga - jag är inte rädd


26/2; söndag

Oj, tiden har gått fort. Jag har jobbat - det var kul och gick bra. Barnen har haft sportlov och vi har varit i simhallen, på IKEA, pysslat en massa här hemma, ridit, eldat. Fått vårkänslor. Nu är min plan att lägga in lite bilder från gårdagens dressyrträning. Från och till gick det riktigt bra - och kanske när det gick som bäst - så var det som närmst att jag faktiskt flög av. Det blåste mycket, Baron var laddad, och plötsligt dras en spånbale ner och han fullständigt flyger åt sidan. Ett steg till och jag hade nog åkt av... Idag hade jag oxå tur vid ett par tillfälle - jag red Allegria. Vi var tre stycken ute. Fint väder. Det glänste i isen som låg på vissa ställen och A hoppade från sida till sida i galoppen, jag tappade en stig bygel, tappade balansen och höll på att trilla... och när vi nästan var hemma blev hon rädd för fåglar i ett buskage och gjorde en 180graderssväng - med nöd och näppe satt jag kvar även den gången...
Jag sitter och tittar på finfin hoppning, ser RG opch
läser och ser inslaget från när Anrell mötte RGB. Se det ni oxå!

16/2; torsdag

En sak som man inte vill hitta sin bebbe med i handen (eller munnen); en toalettborste.
En sak som man inte vill höra från sin älskade när han har sovit en natt på hotell och man ringer honom på morgonen för att fråga den trehundratusende renoveringsfrågan och han frågar hur natten har varit och hur bebben har sovit och man svarar att han vaknade vid två och fick en flaska, och sedan vaknade han vid tre, fyra och fem (tror jag - jag hade väl tappat räkningen i tröttheten...) och fick mammamat och så steg vi upp vid sex (och sedan körde jag Klara till skolan vid åtta och Linus till dagis vid halv nio); "åhh, vad han är söt"...

Kenzo; dagens fotomodell

Denna lilla hund - positiv till allt. I full fart. Alltid redo - han borde vara scout!

kenzo


kenzo


vår finakena


dagens stimmabild


kenzo på morgonprommenaden


Blir det vackrare?


emil kör linus


Sigge & Yvonne


Bus i blicken


Micke, Emil och Linus


Emil på skridskor för första gången


13/2; måndag

En hästlördag - med ridskola för Klara och dressyrlektion för mig. Isande kalla fingrar, lite snöflingor dalande från himlen - slår mot de röda, iskalla kinderna. Ett stort leende. De där perfekta sekvenserna - ett kort ögonblick eller en längre stund - känslan blir den samma. Halleluja moment. Det är så roligt att få feedback på det man lägger ner tid på. Ris och ros av en duktig tjej. Mina tyglar tenderar fortfarande att stundtals bli för långa, handen för yvig och överlivet faller ibland framåt - precis som förr... Men det är roligt! Framstegen blir tydliga - kanske inte allra minst för att Baron kanske inte är den enklaste att få till de snygga galoppfattningarna (eller ens hålla igång galoppen ett helt varv - han tenderar att byta galopp och köra förvänd galopp i kurvorna) och har svårt att ha kolla på sina hovar. Han är fin. Och jag är tacksam. Tacksam över möjligheten som har öppnat sig hos Yvonne - att få rida vältränade, trevliga hästar!
Efter en kall, lång dag ute - var jag glad över att kunna sitta på första parkett inomhus när de andra åkte skridskor utanför. Och sedan ta ett långt bubbelbad med mina smågrabbar. På kvällen kom godagrannar in och tittade på melodifestivalen.
Igår var det dressyrtävling för Babbis/Anne och Baron/Anna. Baron blev utesluten när han hoppade över det lilla staketet och Babbis ville till att börja med inte ens gå in på banan. Men tjejerna gjorde det bästa de kunde - och ingen hade förmodligen gjort det mycket bättre. Emil följde sedan med mig hem. Vi åkte skridskor. Anne och olof kom med sina tjejer. Vädret blev bättre och bättre. Anders grillade korv.
Jag somnade vid halv tio. Anders var på tennis. Sigge vakande vid tolv. Vi fick sätta oss i soffan en stund. Han somnade om. Vakande vid tretiden och fick ligga bredvid/på mig. En dålig natt. En dålig morgon. Inget kaffe fanns i hemmet - men hittar gokaffe i frysen - häller ut bönorna på bänken. Får iväg alla som ska iväg. Solen stiger. Sigge och jag tar en promenad på isen. Har det någonsin varit vackrare. Den gnistrande snön och klarblåa himlen får mitt trötta inre att sakta tina upp...

lite som k...

Plötsligt, mitt under maten bland allt skratt och glada röster, kommer vår älskade lilla K gråtandets mot oss. Och berättar hur synd hon tycker om Linus. Ingen ville sitta jämte honom på Theas dop... Vi försöker förklara - det blev bara så att en plats inte behövdes, och Linus har fina vänner som tycker om honom. Hon gråter länge, och tycker så synd om sin lillebror. Idag känner jag mig lite som hon. Fast vi är inte på fest. Vi är hemma... Linus är uppe på sitt rum och leker - han är glad. Då borde jag vara glad? Vi har ätit våra semlor, och varit ute på isen en stund. Sigge tog sig en eftermiddagslur - det blev en alltför kort i förmiddags. Jag borde vara glad. Men i mitt hjärta finns en tagg... och i ögat finns en tår...

10/2; fredag

Jag står och vispar grädde med ena handen och skriver med andra - kom bara att tänka på vad som hände i badet igår... Linus, Sigge och jag var i omklädningsrummet tillsammans med två äldre tanter. Linus frågar om han får krama dem. De står helt nakna och svarar "ja". Han gör det, sedan tittar han på en av damerna och frågar "varför har du så stora bröst?". Tanten svarar då "för att jag är så stor". Så om jag äter lite mer grädde, så kanske jag får lite större bröst! Bäst att lägga på en extra klick på semlan!

9/2; torsdag

Ibland förundras jag över att man får vara "ledig" med små, fina kottar. Det är ju inte så i alla länder - och jag inser vad bra det är att leva i Sverige. I natt var en hyfsad natt, bara en snabb snuttning vid halv fyra, och sedan uppstigning för Sigge och Anders vid halv7, lämning av Linus, en liten sovning av Sigge medan mamman försökte göra sig klar för att åka på sångstund, väckning av Sigge för att åka, väckning av Sigge för att gå på sångstund, sedan sångstund och återigen sömn i bilen... och där är vi nu... Han sitter i bilen och sover. Under min tjocka dunjacka. Han kommer snart att få vakna igen, när Linus ska hämtas...
Just idag känns väl inte mammalivet alltför ansträngt. Emellanåt, och periodvis och plötsligt är det mer intensivt och ibland någorlunda ansträngt. Det eviga dragandet av den tunga pulkan upp och ner för den lilla backen vid lekplatsen, byts mot offpiståkning nerför branta stup. Byteshandeln drar igång. För att alla ska få sitt. Vårt liv har ändrats de senaste 9 månaderna - idag blir vår Sigge 9 månader! - mer kärlek i hemmet och mer sömnbrist och amningshormoner (som nu är på upphällningen). Jag kan känna irritation där någonstans mitt bland plockande, sorterande, ammande, tvättande, blöjbyten, tröstande och tjatande - Mamma! Mamma! Lisa! Mamma! Alla har olika behov och rätt att bli sedda. Jag med! Folk säger att jag ser pigg ut - och jag hinner så mycket! Ja vi pusslar. Vi ger och tar tid. Sigge bärs med på en höft, han ligger på en arm efter klockan tre på natten (vilket gör att axeln har varit riktigt dålig och när den var som värst kunde jag inte ens knyta skridskorna åt barnen - sakta blir den bättre i takt med att nacken smärtar mer... just nu är kroppen inte så bra - men trots allt den bästa Jag har) - men varje cell i min kropp är redo att bära, skydda och mata, allt påhejat av det omgivningen påstår vara amningshormoner. Hur ska det gå när de försvinner helt?

8/2; onsdag och Zackes födelsedag

Grattis finaste Zacke - vi önskar att vi kunde dela dagen med dig. Men du finns i våra tankar och hjärtan idag - hoppas att du får en fin dag!
Igår kväll när jag körde mot stallet - körde jag rakt mot fullmånen. Mäktigt. Vi var tre tjejer som red - efter en stund delade vi oss för olika träningsaktiviteter. Min lott var att rida på ängen. 700m i ytterkant. Ett pulspass. Ett varv trav, tre i galopp - fortare för varje varv, och så ett varv trav igen.
Tänk dig en snötäckt äng, med fullmånen som ledljus, en söt flicka på en mäktig häst - i full galopp. Vackert. I sagan. Men månen hade gått i moln, flickan hade en reflexjacka, en buff under hjälmen som var prydd med en pannlampa för att lysa upp ängen... Det kanske inte var en så vacker syn. Men en skön känsla. Att susa fram. I snön. På en snabb häst. Energi i varje steg. Energi som ger energi. Det är tur att man får såna här turer, när jag vattnet är fruset, tunga dunkar med vatten ska släpas, fingrarna fryser och tårna är känsellösa på grund av kylan... Och dessutom blir man blöt om vantarna när man sliter med vattnet - vilket gör att man blir ännu kallare. Det är tur att resten av året är så långt när vintern kan vara bister och tuff. Och kall... Å andra sidan har dagarna varit glimrande av solljus - trots sina många minusgrader. Vackra vinterdagar är underbara. Jag gillar årstiderna. Men just stalljobbet är mindre charmigt på vintern... Kvällarna i stallet tar sin tid. Man tar in hästarna och ser till att allt är som det ska - lindar ben, fixar och duttar. Men så blir man stilla, ställer sig nära hästen, lyssnar på det roafyllda malandet av höet, och sticker in fingrarna i vinterpälsen och känner att det är värt vartenda bortdomnat finger. Det ljudet skulle man kunna spela in en skiva med - meditation. Som delfinsång eller susandet av träd... Det är som meditation, att stå där och lyssna, en lisa för själen - en stund som ger hopp och värme.

Sista bilden; 7/2 Anja


En trevlig stund på isen - i solen


Och trots att det är många grader kallt så är barnen varma och all rörelse!

Sigge var vaken en stund...


... det var en stund i natt oxå... innan han somnade... och sov gott... Idag har vi varit på skolan och tittat på klaras klass som spelade en teater. Golvläggaren har varit här - men fick avbryta då mattan hade ett brännmärke... Trist. I eftermiddag följde grannbarnen med hem. Vi fikade innan vi gav oss ut på isen. Underbar eftermiddag. Ibland känns det lätt att vara mammaledig. Ikväll ska jag rida - tyvärr har jag förskräckligt ont i min axel... Så ont att jag funderar på om jag verkligen klarar av det... Då gör det ont!

Klara & Annie


Linus


Koncentrerad limpa


En fin eftermiddag; en fin Klara


6/2; måndag

... och Anders födelsedag! Grattis finaste vän!
Jag och Sigge har varit en sväng på jobbet. Linus konstaterar ju som vanligt att jag har jeans och undrar vart jag ska - och i nästa sekund säger han att jag liknar Ronja i håret...
I går skulle Anders hämta soffan som vi hade beställt (S och E - nu kanske ni slipper sitta på golvet...) och kom hem med soffan... och sängar till oss!

4/2; lördag

Idag är ingen vanlig dag - idag är det pappas 70års dag! Hurra, hurra, hurra! Den firar han och Marianne i Tyskland.
Klara och Anders är på tennisturnering. Jag och pojkarna är hemma. Sigge steg upp innan sju. Han fick gröt efter en stund, och sedan somnade han i mitt knä - vi mös i soffan - mina små pojkar och jag.
Igår såg vi hur Klara återigen fick bita ihop, hur hon slöt sig, hur hon tänkte på andra före sig själv och led i det tysta. Kanske gjorde det mer ont i mammahjärtat än i hennes. Men hennes besvikelse var stor - även om hon inte vill göra oss ledsna och tala om hur det verkligen kändes. För hon är sådan. Andra går före. Hon har ett stort hjärta. En av de sista "heldagarna" mamma och Klara fick tillsammans - var en fin dag. jag minns hur glad mamma v ar. Hon berättade om vår tjej - vilken fin dag de hade haft, hur de hade gått på kyrkogården och tittat på gammelmorfars grav och diskuterat livet, och döden. Hon berättade att detta första barnbarnet Alltid kommer vara speciellt för henne. Mamma präglade Klaras första år, hela henne. En pusselbit av Klara. En annan dog med mamma. Sorgen efter hennes mormor kommer hon alltid att bära med sig...
Jag går här hemma - idag har jag ingen bil - jag har mjukisbyxor på mig. När jag tar på mig jeans säger alltid Linus att jag är fin, och undrar vart jag ska... Själv önskar jag att jag kunde gå omkring här på landet i snygga gummistövlar, utan smink, med en tjock tofs utan produkter (just nu har jag långt, risigt och torrt hår med högt hårfäste, och korta strån i hårfästet och polisongerna, lätt(?) gråtonat, med en utväxt) ha en småblommig klänning (utan att se det minsta fet ut) och (egen)stickad kofta och bara le vänligt mot djur och människor. Hela dagarna. Vara pedagogisk. Peka. Visa. Skratta. Härligt. Lugn och frid. Med ett glatt tjejgäng i bakgrunden som väntar med ett spännande upptåg på ett spa eller på en krog eller... - jag är nog inte kompisgängsmedlemmen - har nog inte riktigt fattat vad man gör... Jag skulle önska att jag var mer nöjd med parkhäng, odling och inredning... En som dokumenterade alla framsteg och var närvarande hela tiden... En som fick iväg fotoboken på framkallning (den är nästan klar - bara en månad kvar, men den har legat så i ett år...), som var bättre på att ringa mina kompisar, skicka brev och rensade trädgårdslandet. Men jag är nog inte sån... Men snart trotsar vi nog kylan. Går ut på den blanka isen, i solens sken, och åker skridskor. Vi bara är. Är som vi är. Försöker fånga dagen. Det är bra nog!

undrar...

Jag undrar vad det är för någon gen som gör att jag överväger en kort stund att sätta mig i soffan en timme innan barnen ska hämtas och Sigge sover och hantverkarna har åkt - men istället för att vila så städar jag. Ett vet jag i alla fall - genen kommer inte från mamma...
Nu steker jag svamp - förhoppningsvis och troligtvis - hinner jag göra det och slänga i mig mackor med svamp innan barnen ska hämtas (om 13 minuter). Det är den effektiva genen i mig som ständigt och jämt gör sig påmind.

3/2; fredag

Idag är golvläggaren här - för att lägga golv i groventren. Sigge och jag skrotar, fösöker hålla oss ur vägen - i vårt egna hem. Det är kallt ute - för kallt för att sova i vagnen. Jag tänker på allt möjligt... Jag läser - som mamma, som lärare - till och från en blogg om ADD. Det hon skrev, kunde jag ha skrivit - många gånger har jag funderat över diagnoserna i skolan. Över elever som får de på högstadiet, "blir" annorlunda när de vill vara lika och inte sticka ut, diagnosen kan få oss att se barns lättheter - men den möts ofta av okunnighet och svårigheter... Att resurser ges till diagnosen inte efter behov...

"Jag tänker att alla som får en diagnos nog måste gå igenom en sorgeprocess, att se på sig själv med andra ögon, att sörja det som inte var som man trodde. Alla nära anhöriga gör nog en liknande resa.

Ungdomar som diagnos reagerar naturligt starkt eftersom det händer så mycket med oss människor i den tiden av vårt liv. Att få en diagnos i tonåren är nog den värsta tiden att acceptera att man är annorlunda. Då vill ju alla vara lika istället. Vi måste se till att barn får utredning, hjälp, diagnos, förståelse innan de blir tonåringar. Varje tonåring som får en diagnos är på ett sätt, ett misslyckat "fall" för vuxenvärlden. Vi borde ha sett deras svårigheter tidigare. Vi borde ha hjälpt dem tidigare.

Man pratade också om att diagnosen kan stämpla barnet/ungdomen/den vuxen som får den.

Jag tänker att det är vår samhällsstruktur som stämplar, som väljer ut, som kasserar människor. Om NPF-diagnoser var ett accepterat funktionshinder i vårt samhälle så hade man inte behövs känna att man skämdes och att man var misslyckad. Precis som när man får en astmadiagnos. Inget att skämmas för, därför blir inte heller reaktionen så stark, även om sorgeprocessen förmodligen är densamma.

Ibland, när jag träffar personal och/eller föräldrar till barn med NPF-diagnos så tänker jag att de missuppfattat meningen med diagnos. Diagnosen är alltid till för att hjälpa barnet att lyckas utifrån vad den är, vad den har för lättheter och svårigheter. Ibland verkar det som om man tänker att "nu vet vi svårigheterna, då skall vi träna på dem så att han/hon blir bättre på dem och mer normal". Då tänker jag att vi fullständigt misslyckat kring barnet.

Barnet skall så klart utveckla sina lättheter. Vi skall hjälpa barnet att lyfta. Det gör vi med hjälp av kunskapen vi får av utredningen och diagnosen.

Diagnosen är till för den som har svårigheter. Vi andra skall använda den så att vi kan hjälpa människan att dra nytta av sina tillgångar/sina lättheter. Vi skall inte dressera barn som är annorlunda till att passa in. De är en tillgång som skall användas för sina tillgångar. Tillgångar som få av oss andra har..."

 

Och så läser jag en artikel; han skriver om Anders som har autism, där lärarna får lite information, han tror att många av de svenska högstadiernas hemmasittare har autism men att deras funktionshinder ofta inte ens har fått en diagnos och han skriver om rumslig inkludering i stor klass till varje pris. Intressant läsning...


Känner ni igen er, småbarnsföräldrar?!



Såg den här på fb! Vi har haft väldigt få nätter med barn i sängen - men känner igen ställningarna ändå. Och på tal om natt - Sigge fick endast pyttelite mammamat vid sextiden i natt...

Ändrade planer är väl oxå någon form av plan? Mötet blev uppskjutet. I alla fall har pappa målat idag oxå. Marianne har hälsat på. Anja och Linus har fått åka en stund skridskor. Klara är på tennis. Nu ska jag snart landa i soffan.

Mamma...

Jag tänker ofta på mamma. Klara tänker ofta på mormor. Linus undrar. Vi försöker minnas. Hålla minnet vid liv. Jag vill ge er ett råd - ta foton. På barnen med vänenr och släktingar. En dag kan det vara försent. Det hade varit värdefullt att kunna visa mamma med Linus, eller mamma med Klara. Det finns många som skriver om döden. Anna var en av dem. Det här inlägget har hennes man skrivit. Det är utdrag från en saga som han skrev till deras dotter.
"...En natt slutade mamma att andas. Klumparna hade blivit många och stora och gjort mammas kropp alldeles trasig inuti. När kroppen blir så trasig att man inte längre kan andas och hjärtat inte längre kan slå – då dör man och måste lämna kroppen. När man dör slutar allt att fungera inuti kroppen. Då blir kroppen alldeles stilla, blek, kall och tom. Då finns man inte kvar inne i kroppen.
Man kan inte leva i en kropp som slutat fungera, den måste man begrava. Ingen vet riktigt vad som händer när man dör och vart man tar vägen. En del tror att man kommer till himlen och blir en ängel. De tror att änglar kan se oss och hjälpa oss i livet, fast vi inte kan se dem. Andra tror att man föds igen i en ny kropp – kanske som en ko om man varit riktigt snäll. Många tror att man finns och lever vidare i våra hjärtan och i våra tankar – att mamma finns när vi tänker på henne.
Var än mamma är nu så blir hon glad när vi tänker på henne, det berättade hon för pappa när hon levde. Och var hon än är så har hon det bra, för nu slipper hon ha ont. Det onda satt i den trasiga kroppen. När man är död så slutar kroppen att fungera. Precis som en blomma, som inte får vatten och solljus, så vissnar kroppen. Till slut så blir kroppen till jord. Så är det med allt levande när det dör; människor, djur, blommor och tomater. När man dör så begraver man kroppen. Det kan man göra på flera sätt. Kroppen läggs i en kista. Antingen grävs kistan ner och blir till jord, eller så bränns den och blir till aska. Mamma valde att bli till aska som sprids över vatten. När vi tittar på sjön kan vi tänka att mammas kropp finns där.
Människor är som pussel. Pusselbitarna är de vi älskar och som älskar oss. Pusselbitarna är jätteviktiga, för när pusslet är helt känner man sig omtyckt och då mår man bra. Om man inte bryr sig om någon, så bryr sig ingen om dig, och då mår man dåligt. Vilka är dina pusselbitar? Vilka älskar du? När man tycker mycket om någon och leker ofta, så växer den personens pusselbit. Om man slutar att vara med någon, kanske för att den är dum, så försvinner den pusselbiten efter ett tag. Om någon man älskar dör, så börjar den pusselbiten också att försvinna, om man inte fortsätter att tänka på den personen. Men om man gör det – då blir pusselbiten kvar.
När vi tänker på mamma så blir vi ledsna för att saknar henne så mycket. Men om vi slutar tänka på henne så blir det alldeles tomt där mammas pusselbit en gång fanns, och då mår vi dåligt hela tiden. För varje gång vi tänker på bra saker om mamma så blir vi mindre ledsna, och istället glada för att den pusselbiten finns kvar. Det blir som att ha en låtsaskompis.
På mammas begravning så låg hennes trasiga kropp i en vit kista med blommor på. Alla som älskade mamma kom för att säga hejdå till henne. De ville vara med på begravningen för att tänka på alla bra saker med mamma. För när de kommer ihåg alla bra saker så kan de ha kvar hennes pusselbit och ha hennes som låtsaskompis. På begravningen pratade vi om mamma och tittade på bilder av henne. Vi grät mycket – för att vi ville det. När man är ledsen måste gråten få komma ut, och efteråt känns det mycket bättre.
Mamma älskade oss jättemycket och kämpade hårt för att bli frisk och kunna fortsätta vara med oss. Men när hon dog så var hon var tvungen att lämna sin trasiga kropp. Mamma har ingen kropp längre så hon är inte på en plats dit vi kan resa, och hon kan inte komma tillbaka. Kanske finns hon i himlen eller någon annanstans där man inte behöver sin kropp, men vi kan inte besöka henne för vi lever i våra kroppar. Men mamma kan vara som en låtsaskompis."...
I hennes blogg kan man läsa hela sagan. Och se bilder. Vackert. Sorgligt. Som livet. Och döden.

Vår idrottskille!


Aj!

Det här gör ont i mammahjärtat... Men troligtvis ondare i litens finger. 4 barn försökte smita ut utan att Sigge smet ut...


Fönster!


Fönsterbevis!


Vardagsrummet är inte som jag vill ha det...


... där är fullt av inredning till tvättstugan.

Pappa målar


Annie ger Sigge mat


Vacker morgon


och ännu mer hopp...

... hopp om att det ska bli färdigmålat... Pappa kom som en räddande ängel precis när jag hade skrivit inlägget. Utan att vi hade bett om det - stod han där, målaklädd. Tack!

1/2; onsdag

Hade jag skrivit för typ 3 timmar sedan - så hade jag skrivit om hur trött jag är, hur ont jag har överallt, hur trist livet känns, hur lite Sigge sov in natt (han vakande vid halv fyra, småsnuttade ett par timmar innan han slukade en flaska välling i ett andetag - ska man ge honom en flaska direkt? Jag har ju alltid tänkt att det är dumt att ge flaska på natten... men om alternativet är att först vara vaken ett par timmar för att sedan ge en flaska och han somnar som en stock lagom till det är dags att gå upp för andra - vad är då alternativet?), hur trött jag är på att ha hantverkare (hur trevliga de än är) i huset - jag vill få göra det fint i huset, städa undan allt byggdamm och inreda..., hur tråkigt det är att återigen vara gräsänka och när barnen är snoriga (Linus kräkte ett par gånger i söndags kväll oxå - därför har han varit hemma hela veckan - men peppar peppar blev det inte så mycket av det och han har varit pigg hela tiden...) Men nu kan jag skriva - efter lite kaffe, lite smink, en tur till city gross för att inhandla lite mat - att det finns hopp. Hopp om en vår - då en del sjukor dör, då ljuset kommer tillbaka, och bygget blir färdigt (idag har de börjat sätta upp fönster, i helgen var vi på IKEA och köpte inredning till tvättstugan, vilken dag som helst kommer golvläggaren hit och lägger golv i groventrén, vi har börjat måla - och igår hjälpte pappa oss (tack!), men det finns mycket kvar att måla... Imorgon kommer Margareta och Gunnar - en ovärderlig hjälp, jag slipper ta med Sigge till jobbet, och Gunnar kanske målar en vägg eller två!?). Det finns hopp. Och kanske kommer jag, med största sannolikhet kommer jag, att sakna att aldrig mer få ha en bebbe i sängen, ett par sparkande, knubbiga ben i sidan, ett par mjuka barnarmar runt mig en natt...