sigge

En avslutande bild innan det är dags att packa ihop mig och fara på tävling! Klicka på "juni 2012" eller "bilder" för att se alla... Och kom ihåg att alla är inte så glada som de ser ut hela tiden. Allt är inte så rosenrosa som det ser ut... Under ytan på idyllen lurar ett stort sår på ett litet finger, en kaffekanna som läckte ner på golvet och ner i lådor, en tub salva i soffan, en filtallrik och ett josglas på golvet, en blöja som läckte, ett plastlock som smälte på spisen... Men vi har haft det fint och glatt oxå! Precis som livet är!

underbara


kram!


fina


lx2


linda och leon


det ser ut som om leon är lite sur över att förlora tävlingen upp på berget


s & l


l och s


och bada i...


sigge hittade lite att dricka


det var inte en gång leon kastade i spaden...


linda och leon


sigge


linus


leon


e


inte bara regn


s och l


sigge


3 pojkar


a, l, l


hela ligan


s på fotbollsträningen


l&l


l &l


s


e & k


klara


emilia och klara


leon och sigge


leon och linda


klara


fotbollsträning


målvaktsbild

Klara missade fotbollsträningen - men vi hade en tränare på ön. Linda! Här tränas det poser. Sedan spelades det runt hela ön, med upphopp och utfall och boll. Vi fick ju besök av Linda med barnen - papporna åkte hem och har hjälpts åt att måla vårt hus och grävt på deras uterumsbygge. Mammorna har druckit rose, passat barn, bakat blåbärspaj, bastat och badat, gått runt ön - med minst ett par barn hängandes i kjolen. tack Owessons för fina - men regniga - dagar.

blåbärsansikte


kram?


tufft läge


leon över sigge


brottningsmatch


thea

Det finns så många bilder att visa från fina dagar med goa vänner! Men nu hinner jag inte lägga in fler just nu. Det kommer fler från Ekö - med Owessons. Nu är vi hemma - för att i eftermiddag åka till Stockholm på distanstävling.

thea och sigge


sigge


utfordning


chaufförer


klara


klara


sigge


sigge


dans


anders&sigge


sara


henrik


malin & martin


det är svårt att få till benen


sigge


sigge


sara och henrik


in i dimman


Inget får förfaras!


thea - obligatorisk snappsprovning


anders och jag


klara & jag


ida


ida humpe thea


full fart - malin och malte


låt bilderna tala - midsommartjej


20/6; onsdag

Gårdagskvällen tillbringades hos finaste Mian, tillsammans med henne och Carolina med lilla Saga. Där diskuterades det mesta - hundträning, gruppdynamik, förlossningar, jobb, vargattacker, uppfostring... Frågor kring hundträning och hundtränare och funderingar om mammarollen. Om att säga "nej" och "ja". Till hundar och barn. Hur och när. Om att vara en lekmamma. Jag är ingen lekmamma. Jag har stundtals ganska dåligt samvete över det. Jag försöker kompensera det på andra sätt och jag skulle vilja säga Ja! mycket oftare än Nej! Jag tror att många känner igen sig i det. Att man så ofta säger Nej! Vissa dagar kan man, andra inte, vissa dagar triggar man själv till uppror och oro. Idag har jag suttit på golvet - byggt med klossar, öppnat skåpet med burkar, lekt tittut under filten så barnet kiknar, spelat med i rollen som bilmekaniker, sjungit sånger - samtidigt som jag så gräset ligga på golvet och dammtussarna i hörnet och fick iväg Klara på fotbollssskola. Och trots att det nyklippta gräset fastnade under skorna och drogs in i hallen och en del av gröten hamnade på golvet - lyckades jag pressa fram ett leende. Pedagogisk och lugn. Klapp på axeln. Nä, jag kommer aldrig bli en gedigen, hängiven lekmamma. Fortare än kvickt hade jag torkat av gröten från ansiktet, dammsugit, plockat in tvätten, gått en promenad och skurat av golvet... Bra ändå? Okej? Okej!
Tack Mia och Carolina för en god och trevlig kväll! Jag har saknat er!

helena

Klaras fina första lärare höll tal. Helena har varit en klippa. En guide och glädjespridare. Hon var även min handledare när jag läste till lärare - trots att hon bara är ett par år äldre än mig. Klara kunde inte haft en bättre lärare. Det var så fint i kyrkan. Men ännu mer känslor fanns det när vi träffades hemma hos den andra pedagogen, Anita, som har funnits med i klassen ett par år - då höll också Helena tal... Det känns att hon tycker om barnen. Hennes tårar rann, och rösten blev knagglig. Och många av oss föräldrar blev nog lite gråtmilda när barnen fick hämta en ros och ett talespråk. Man kan inte sätta fingret på varför man blir gråtmild. Men jag tror vi var många som fick blinka ett par gånger extra. En massa känslor av vemod och de där mötena med människor som passerar revy. Känslor av vemod, stolthet, glädje men också att tiden går... Man minns sina egna skolavslutningar... Ett långt sommarlov som väntar. Helena läste en bit av en låt:

Blåklockan ringer
Skymningen brinner i sommartid
Myggorna svärmar
Människor närmar sig grannen bredvid

Cykla till stranden
Nyckeln i handen till huset där du bor
Sommarens klänning
Fladdrar i vinden, jag skyndar mig så fort

Låt oss gå ut
Känna doften av blommor

Kärlek kommer med sommar, sommar
Sommar i mig
Äntligen får jag komma till dig
Lycklig den som kan fånga,
Långa sommarn i sig
Alltid kunna få blomma med dig
Sommaren lever i mig
Alltid få va med dig

Regniga dagar
Gå genom hagar med gummistövlar på
Snigel på stigen
Masar sig makligt till andra sidan då

Lyssna till regnet som
Droppar på bladet

...

jag & sigge


på väg


fler bilder på K


Klaras skolavslutning


19/6; tisdag och havreplättar

Åh vad jag längtar efter sol och värme - lata dagar, bad och fika vid sjön! Och det är inget man kan styra över - alltså helt meningslöst att önska... Allt som man inte kan styra över - ska man lägga lite energi på, det har man ju lärt sig som tävlingsmänniska. Och tävlingsmänniska är jag ju... och det är väl därför som jag vrider och vänder på söndagens misslyckande... För det första är det ju inte jag som har tränat hästen - vilket gör att jag inte känner hästen och visste hur den skulle reagera och hur jag skulle hantera det. Men jag löste det. Och på något sätt måste jag nog ändå känna att jag inte kunde rå över hästens skenande puls. Det hade inte hjälpt om jag hade känt hästen bättre och ridit den fler gånger innan. Vi tog det så lugnt att pulsen inte borde varit för hög. Jag gjorde nog det jag kunde. Åtminstone kan jag inte bättre. Det hade varit lättare att förstå om jag hade tokridit... eller om hon hade varit väldigt stressad. Visst blev hon rädd ett par gånger i väntan i veterinärgrinden - men pulsen var över 90 när vi kom in - och då hade vi skrittat säkert 5 minuter, och innan dess mest travat. Visst hade hon säkert behövt kissa - men det är ju svårt att styra över. Hon fick inget att äta eller dricka och vi kylde ordentligt. Nä, tyvärr... Släpp och gå vidare.
Klara har fotbollsskola varje förmiddag den här veckan. När hon kom hem idag gjorde jag ett recept som jag såg i buffe - plättarna fick 8,75 i betyg och det får jag vara nöjd med.
Havreplättar med banan
Mixa 4 dl havregryn till ett mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm kardemumma
1 krm kanel
ta en annan skål och blanda:
3 mosade bananer (jag hade bara 1 och en halv)
3 ägg
3 msk olja
2 msk flytande honung
Blanda allt med mjölblandningen. Låt stå 10 minuter innan du steker.

17/6; söndag

Det blir ett snabbt inlägg från höften... Idag var det dags för ny distansrittsstart. Nu på Persikan. Hon var så lugn före start, men sedan flög djävulen(?) i henne - hon stegrade sig, bockade och brallade bland alla stenar som gömde sig i gräset. En gång stegrade hon sig under ett träd så jag fick en gren i huvudet och hörde ett knak i nacken - en lätt huvudvärk har jag haft resten av dagen... Huvudvärken kan också bero på att vi blev uteslutna efter 34km pga att pulsen inte gick ner... En besvikelse. Hon gick riktigt bra efter de tre första obehagliga kilometerna - jag brukar inte vara rädd och beredd att ge upp, men idag kändes det nära - men jag höll i och tog mig igenom, och hon skötte sig, närapå, exemplariskt efter ett tag... Vi tog det hyfsat lugnt och skrittade in i grinden eftersom en av de andra hästarna var så trött... Nu undrar jag mest om jag kunde gjort något annorlunda? Känner att jag inte riktigt förvaltade chansen... De andra två från Tillmans stall klarade sig igenom.Liksom Anna med nya 5an och rutinerade Amigo och Yvonne. Grattis till dem! Och grattis till Anne från stallet som red sin egen pålle för dagen, 80km, och kom 3:a(?) och fick bc. Och till Esther som kom 2:a på 50km tävling efter en spurt på gamle godingen Ethral! Tack till Tillmans för lån av häst - även om ritten blev för kort och resultatet inte var det vi önskade - en erfarenhet rikare blev jag i alla fall, och till Anders och fina Frida som hjälpte mig under ritten! Bättre hinknissar kan man nog inte ha?!

lisa för själen

Amigo, jag och tystnaden på skogstur - det är en lisa för själen och välbehövligt för mig och för allas trevnad.

lite till...

Jag kan inte sätta fingret på känslan. Känslan som säger att min mammaledighet är över för den här gången. Jag är inte riktigt färdig med den. Jag är inte riktigt beredd. Jag visste att dagen skulle komma. Jag visste att de stora barnen loggar ut idag 13.30 och kommer hem med kassar av smutskläder, gummistövlar, böcker och teckningar. Var tog dagarna vägen med Sigge? Min bebis. Mina sköna dagar med oändligt slut. Att ha tid med de stora barnen när de kommer hem - hinna fråga och undra. Finnas där för dem. Vara. I nuet. Hinna rida - för att jag ändå har hunnit träffa barnen. Nu väntar ett sommarlov - med lediga dagar att fylla för fyra eller fem personer. Magar som ska fyllas. Frukost, lunch. Middag. Och däremellan fika. Rodda och hitta på. Gnälla och tjata. Medla och skratta. Myggbett och ormar. Så välkommen sommar! Jag har längtat efter ljumma kvällar/nätter, fågelkvitter, blommande rabatter, rabarber, jordgubbar och sol! Gemenskap med familj och vänner. Ridturer i T-shirts i solnedgångar, i arla morgonstund. Smultron i vägkanten. Sjö och hav. Bad. Kanske är jag beredd imorgon när jag har fått höra Idas sommarvisa, Den blomstertid nu kommer och Nu grönskar det - imorgon när sommarlovet börjar och sommaren tar över höstkänslan! Jag hoppas det...

14/6; torsdag

Imorgon börjar sommarlovet - idag känns det som höst. Barnen är snoriga. Jag har en stor olle på mig och dricker alldeles för mycket kaffe för att hålla mig varm. Ikväll blir det tennis för Klara, fotboll för Linus och ridning för mig och för allas trevnad. Fotbollsmatchen igår förlorade VDIF - men Klara gjorde mål!
FotbollsEM pågår för fullt. Jag vann förra tipset på jobbet - i år går det inte lika bra. Inte för Sverige heller. Inte för Lustig heller - kanske inte så märkligt med det namnet? Jag skulle nog inte direkt be honom hålla vagnen på en väg - det är lite som att be Linus hålla... och han höll, en stund. Men bollen är rund - på fredag är det Sverigematch igen och jag har i alla fall inte trott på Sverige i tipset och jag har i alla fall Gomez som skyttekung. På tal om Lustig - så borde SVT bänka Nannskog - och då inte på en bänk i studion. Han känns mest som en wannabekomiker.

13/6; onsdag

Idag är det hemmadag för Linus. Imorgon är hans sista dag på dagis - för alltid. Vi har gått en promenad, fikat, och så har han fått åka buss - skolbuss, bara för att han frågade chauffören och hon var snäll och lät honom åka. Vi har hämtat grannbarnen och Klara har kommit hem från övernattning med klassen. Det har varit en mysig dag - men jag känner ändå en viss irritation - över tre ord Linus sa till en kompis på dagis - han sa att den andre killen skulle slå Sigge.... Jag vet att Linus inte menade det - jag vet att killen många gånger har slagit Linus, kanske var det ett sätt att slippa själv? Men jag blev så ledsen. Han älskar sin lillebror och är så¨rädd om honom. Men jag känner irritationen växa. Jag känner mig trött. Jag vet att barn säger saker de inte menar - men igår var det även en vuxen som inte tänkte sig för... Jag är trött på ord som bara kommer... För okänsla i fel situation, ord som sägs och som sårar. Igår var det en vuxen i beroendeställning som pratade utan att tänka. Idag ringde hon och förklarade. Jag är känslig för ord just nu... Och jag vet att det beror, delvis på för mycket hemmararbete, för lite utmaningar - för lite egentid, för lite prat med  vuxna, för lite ridning, för lite sol och enkla dagar med bad och fika i det gröna? Det känns som gungfly under fötterna, minor att passera. Manövrera runt. Jag hör låten... Nynnar med. Fixar fika. Laddar för Klaras fotbollsmatch ikväll. Andas. Väntar på solen... klättrar upp - och faller ner... Försöker dra streck. Komma undan. Komma runt. Vägrar ge upp... Försöker manövrera runt monsterna...

Jag bygger, bygger upp
O du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp

O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig

Flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta,

flytta, flytta, flytta, flytta
Du måste flytta på dig

Saningen är, jag är som du

Sanningen ser, du fucka ur
Låter såhär, du måste flytta på dig

Inget du sa, var någonting bra

Inget du var, ville jag va
Ingenting alls
Du måste flytta på dig

Jag hörde var du sa, bakom ryggen var du svag

Och hela världen sa

Jag bygger, bygger upp

O du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp

O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig

Flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta, flytta,

flytta, flytta, flytta
Du måste flytta på dig

Följer med in, följer med ut

Följer mig dit, följer mig runt
Vad vill du ha
Du måste flytta på dig

Slösa min tid, släpp mig fri

Vi är passé, fattar du de
Köra igen

Du måste flytta på dig


Jag hörde var du sa, bakom ryggen var du svag

Och hela världen sa

Jag bygger, bygger upp

o du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp

O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig

Dom säger att det bara är saker som man ser

Men jag vill veta, måste veta mycket mer
Ja bakom molnen skymtar mer än horisonten
Psyket det är komplex med alla sina monster

Dom säger att det bara är saker som man ser

Men jag vill veta, måste veta mycket mer
Ja bakom molnen skymtar mer än horisonten
Psyket det är komplex med alla sina monster

Och hela världen sa


Jag bygger, bygger upp

O du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp

O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig

Jag bygger, bygger upp

O du river, river ner
Du gör mig så lack
Du vägrar ge upp

Börjar klättra, klättrar upp

O du drar mig, drar mig ner
Vi måste ta ett snack
Hör upp, du måste flytta på dig

Sanering


Varannan till Sigge - varannan till stimma...


Sigge äter


12/6; tisdag

Jag har klippt gräset. Sigge sov. Men nu är han vaken och sitter och äter lasagne! Så söt, så kladdig. Jag behärskar mig - låter bli att torka, låter honom kladda.
Ridturen igår gick bra - pållen/Persika - sprallade lite i galoppstarterna, men det kändes helt okej. och planen är att rida honom på söndag - så om någon känner sig manad att hjälpa Anders med grooming så tas den hjälpen tacksamt emot!
Och ännu mer kändes det okej när jag kom hem och fick en vänskapsförklaring från oväntat håll genom ett telefonsamtal - tack, ibland behöver man få höra dem! Och när jag ska gå in på bloggen, nu precis, så hade jag även fått en liten bekräftelse här - tack Linda (snart får vi planera upp vår semester och pojkarnas jobb!)!
Det är gott med tankar - ännu bättre när man får höra de fina orden. Jag borde bli bättre på att tala om för alla hur viktiga de är!

en stillsam måndag - jag hinner blogga lite till...

Jag har städat, gått en promenad - skrivit, läst... Jag hinner lite till innan Linus ska hämtas... Jag har alltid haft höga krav på mig själv. Inte höga krav i form av att jag måste ha allt skinande rent (även om jag gillar rena golv mer än skitiga), perfekt putsade fönster (även om jag vill se ut) eller rensade rabatter (jag älskar vår äng - där det får växa fritt - igår planterade vi dock både snodda från vägkanterna och köpta plantor och nu hoppas vi att det tar sig) - utan höga krav på hur jag är som människa. Jag har alltid pratat mycket, analyserat och funderat... Vänt ut och in - på mig själv. Skrivit... Jag är en människa som går att läsa - både bokstavligt och inte... Jag kan inte le när jag inte är glad. Jag visar mina känslor - även om jag inte alltid pratar om dem... På bloggen får ni följa allt som finns i mitt huvud för tillfället - en del som jag har skrivit är en kort, övergående känsla, annat är mindre känsla och mer ord... Man kan läsa om glädje, panik, sorg, ångest, rädsla och frustration. Många känslor är inte lika överväldigande efter en tid. Allt tar sin tid... Låt allt ta sin tid... Man måste få känna. Alla känslor. Tid läker sår - men i min kropp finns såväl synliga ärr, som osynliga. Det finns gott om dem... Jag har räknat till mer än 100 sydda stygn på min kropp. Och minst lika många syns inte... Ärren utvecklar mig som människa - förändrar mig, på olika sätt... Man blir aldrig likadan som man var tidigare... Förändrad för alltid...
Idag är jag inte bara en vän - som vill vara vän och omtyckt av alla, jag har förlikat mig med att man inte kan vara älskad av alla - jag är fru och mamma till tre barn och en pytteliten ängel som vakar över oss. Jag är fortfarande Lisa - om än i något ärrad form...

majonäs med stavmixer

Igår köpte vi en ny stavmixer och testade att göra majonäs med stavmixer - fantastiskt enkelt och gott!
1 st ägg
1 tskfransk senap
0,5 tskrödvinsvinäger
1 krm salt
peppar
1 dlmatolja

Tillagning

1. Det är viktigt att ingredienserna har samma temperatur –gärna kylskåpskallt.

2. Mät upp samtliga ingredienser i mixerbägaren eller i en hög och smal blandarskål.

3. Ställ ner stavmixern och starta motorn. Rör stavmixern en aning uppåt och neråt så att ingredienserna blandas. På några sekunder är majonnäsen färdig. Tillsätt ev mer olja om konsistensen önskas fastare. Smaka av och krydda mera om så behövs.

4. Förvara majonnäsen i glasburk med lock i kylskåpet.
Håller ca en vecka!

11/6; måndag

Nu är det sista måndagen innan måndagen då sommarlovet börjar. Då min ensamma ledighet är slut, när jag går på semester som vem som helst, semester för att sedan börja jobba... (fast nu ljög jag lite - jag jobbar nog just måndag och tisdag nästa vecka...) Lite blandade känslor. En del spännande uppdrag hoppas jag väntar till hösten. Utmaningar.
Nu sitter jag och slösurfar och läser lite. Jag läser om människoöden. om lycka och glädje. Om en
mamma med en dotter som har adhd/npf. Jag känner igen så mycket. Jag får ansikten på näthinnan av människor jag har mött. Jag tänker på dem, och undrar hur det har gått för dem. Vad jag kunde gjort annorlunda i mötena?! "Adhd är ju en i ganska hög grad ärftlig funktionsnedsättning, vilket innebär att många barn och vuxna själva är barn till människor med npf. Det visste man inte förr. Då la man skulden på människor som gjorde sitt bästa, fast det aldrig blev bra ändå. Nu börjar man bli bättre på att hitta och på att förstå att människor som ständigt misslyckas, faktiskt inte gör det för att det är kul att misslyckas, utan för att det är så förbannat svårt för dem att lyckas. Även om vi är långt ifrån den förståelse vi behöver få.
Vems skulden är tycker jag är ointressant. Jag tänker att om jag ser en människa - barn, ungdom, vuxen - som har svårt att få till vardagen, som sällan lyckas - att jag behöver hjälpa den. Inte lägga skuld på den, inte stjälpa den. Jag hoppas att samhället är på väg åt det hållet. Att förståelsen ökar att vi kan släppa skuldmentaliteten, borsta "Luther" av axeln och hjälpa dem som har det svårt. Jag vet inte om vi är på väg dit, men jag hoppas. Jag hoppas att vi kan fokusera på att hitta svårigheter och utredning/diagnos är ett sätt att hitta och hjälpa människor som har det svårt, att slippa skulden, att slippa skammen, att hitta strategier. Jag hoppas vi kommer dit att alla människor får chansen att lyckas utifrån var de är. Jag tänker att alla som får en diagnos nog måste gå igenom en sorgeprocess, att se på sig själv med andra ögon, att sörja det som inte var som man trodde. Alla nära anhöriga gör nog en liknande resa. Ungdomar som får diagnos reagerar naturligt starkt eftersom det händer så mycket med oss människor i den tiden av vårt liv. Att få en diagnos i tonåren är nog den värsta tiden att acceptera att man är annorlunda. Då vill ju alla vara lika istället. Vi måste se till att barn får utredning, hjälp, diagnos, förståelse innan de blir tonåringar. Varje tonåring som får en diagnos är på ett sätt, ett misslyckat "fall" för vuxenvärlden. Vi borde ha sett deras svårigheter tidigare. Vi borde ha hjälpt dem tidigare." De här ungdomarna, de som får diagnosen på högstadiet är nog de jag minns bäst - de som vi har hjälpt sämst. De som vi har tyckte "får skärpa sig", "lägga manken till", att du bara måste "försöka och jobba"...
Man pratar "också om att diagnosen kan stämpla barnet/ungdomen/den vuxen som får den. Jag tänker att det är vår samhällsstruktur som stämplar, som väljer ut, som kasserar människor. Om NPF-diagnoser var ett accepterat funktionshinder i vårt samhälle så hade man inte behövs känna att man skämdes och att man var misslyckad. Precis som när man får en astmadiagnos. Inget att skämmas för, därför blir inte heller reaktionen så stark, även om sorgeprocessen förmodligen är densamma. Ibland, när jag träffar personal och/eller föräldrar till barn med NPF-diagnos så tänker jag att de missuppfattat meningen med diagnos. Diagnosen är alltid till för att hjälpa barnet att lyckas utifrån vad den är, vad den har för lättheter och svårigheter. Ibland verkar det som om man tänker att "nu vet vi svårigheterna, då skall vi träna på dem så att han/hon blir bättre på dem och mer normal". Då tänker jag att vi fullständigt misslyckat kring barnet. Barnet skall så klart utveckla sina lättheter. Vi skall hjälpa barnet att lyfta. Det gör vi med hjälp av kunskapen vi får av utredningen och diagnosen. Diagnosen är till för den som har svårigheter, för att hitta sina lättheter och få förståelse, acceptera och slippa skulden det innebär att ha svårigheter som inte är riktigt "okej" att ha i vårt samhälle idag. Vi andra skall använda den så att vi kan hjälpa människan att dra nytta av sina tillgångar/sina lättheter. Vi skall inte dressera barn som är annorlunda till att passa in. Barn (och vuxna) med npf är en tillgång till samhället som när de får tillträde till sina lättheter, kan använda sina tillgångar. Tillgångar som få av oss andra har..."
Jag tänker på alla barn som har suttit ensamma, som vi sett, som föräldrar har uttryckt sin oro för - och som skolan säger att "personen är ett barn som vill vara ensamt"... Visst är det så att "en del har större behov av att få vara ensamma, tanka kraft, vila, göra egna saker - än andra, men alla vill tillhöra. Alla vill ha vänner, alla vill ha någon att luta sig mot, att skratta med, att spegla sig i." Barnen får vänner till och från - men de flesta försvinner på vägen. En del av de här barnen har diagnoser som gör att det är "svårt att förstå dem" för andra barn. Vänskap slutar ofta med att de blir lämnade. Ju äldre de blir, desto mer besvärande blir ensamheten och lämnandet... De ser andra som fnittrar, drar förbi i grupp - på väg någonstans, tillhörande - pratande, skrattande...De tillhör. De duger. De har varandra. Barn vill tillhöra - vill ha någon att hitta på saker med, "att skratta med, att, fnissa med, att prata med, att skvallra med, att spegla sig i..." "Barn och ungdomar med npf-svårigheter har ofta svårt med just den biten som är så oerhört viktig för oss sociala varelser - människan. Hur går det sedan när hon skall ut i världen själv? Jag tror att vi vuxna måste lära "de andra barnen"/"majoritetsbarnen" som har lätt att vara med andra, som knyter kontakter här och där, som lämnar sina vänner eller som blir lämnade - att också ta med och acceptera de barn som har svårt med det där. Hur skall vi annars kunna hjälpa de som ofta eller alltid är ensamma?" Jag tänker på hur svårt det är - att övertyga barn (och vuxna) om allas accepterande. Det känns ofta som en omöjlig uppgift. Jag har sett föräldrar som har åkt land och rike, ställt upp, ordnat övernattningar, fika och andra roliga uppdrag för att "få kompisar" tioll sina barn. Att se sitt barn ensamt är nog en av de största rädslorna en förälder har... För de flesta vet hur det känns att, i någon utstrcknng, vara bortglömd, bortvald och ensam - om ens för en sekund...
Ikväll ska jag ta mig an en annan uppgift - en omöjlig uppgift? Jag har blivit tillfrågade att rida en pålle på dackeritten på söndag - ikväll ska jag "provrida" den. Spännande.

utsparkade - och redo för en ny tid


linus och fabian


emma


medajer, diplom och pärm!


Linus åker vidare i livet


anja


saga


carl


gå upp för att åka ner!


spända barn


påväg mot att bli utsparkade från dagis!


8/6; fredag och ny epok...

Jag har kommit hem från vårdcentralen med vårt svin - förlåt jag menar med barnet som har svinkoppor... Han fick dock ingen antibiotika - jag har gjort rätt och ska försöka fortsätta så... med klorhexidin och microcid...
Om en stund ska vi till dagis - det är dags för utspark. Linus ska sluta på dagis. Till hösten börjar en ny epok - f-klass.
Det finns så mycket att vara tacksam för. Barnen som växer och mår bra. Som skänker glädje och kärlek. Till livet i sig självt - det kan vara lätt att fastna i tankar om orättvisa, avundsjuka, bitterhet och elände. Livet är för fint, även när det känns tufft, - livet är underbart. Jag har fina vänner runt omkring mig. Och jag har ett hus att kalla för hem. En blandning av år som har gått och nytt. Där finns vrår som borde justeras - precis som det finns vrår i mig själv som skulle behöva en översyn. Där finns värme och trygghet - och kärlek.
Jag lever med den man som är "mannen i mitt liv". Han kom in som gänglig tonåring i mitt liv och med åren har han bara blivit ännu finare - han är allt det som jag inte är... Han är tryggheten när verkligheten och jag själv skrämmer, han är perfektionisten när jag är en slarvmaja, han lyssnar när jag pratar, han tänker före när jag tänker efter - och han älskar mig mest när jag förtjänar det minst.

Fiskelycka


A & s


S!


Skatt


Vi åker båt!


Inför Gårdagens båtfärd


Ännu en ridbild


Gårdagens ridtur


Fårskallar?!


7/6; torsdag

Sigge och jag har varit på jobbet och lämnat in EM-tipset, skrivit på betyg och varit och fikat hos en "BVC-mamma", med en massa barn och mammor. Vi är så olika! Jag gillar olika! Det är så fascinerande. Vi är i olika åldrar. Har olika förutsättningar. Vi pratar om allt och inget, medan barnen stollar omkring (Sigge mest) - får plocka upp trådar som blir hängande i luften när barnen försvinner runt hörnet, trillar, pillar, bankar och slår... Man bekräftar, förundras, ifrågasätter (tyst och lågt), beundrar... Och jag tänker på hur man är. Förr, innan barnen dök upp i mitt liv - trots att jag knappat kan minnas tiden utan dem, trots att det bara är tio år sedan - var jag väldigt säker på mycket, hur det skulle bli, hur vi skulle vara som föräldrar... Vi hade stått i den "uppfostrande rollen" många år tidigare - men då var det hundar vi uppfostrade. Men jag har försökt vara ödmjuk i rollen - insett att alla tycker olika och får göra olika. Det finns inte mycket som är "fel". Jag visste vad jag tyckte var "rätt och fel" beteende - både för hundar, ungar och vuxna. Jag kan konstatera att mycket blir annorlunda - man själv blir annorlunda. Barn är olika. Livet blir inte alltid som man har tänkt sig. Man slår knut på sig själv - använder mutor, omformulerar sanningar och dealar... Det finns stunder när jag längtar efter en manual, en kurs (som en hundkurs) hur man ska vara, hur man ska göra... Det finns stunder när jag tvivlat på min mammakompetens. Sunt förnuft och kärlek räcker långt - men hur långt?! Hela vägen? Många gånger har livet blivit bättre än vad jag hade tänkt mig... Dessa underbara ungar och de händelser som de för med sig vill jag inte för mitt liv vara utan. Den oändliga kärlek man får och får känna är oersättligt...

6/6; onsdag

En ledig dag - med ridtur tillsammans med 4 glada tjejer på pigga hästar. Med shopingtur med älskade familjen och sedan fortsatte vi med skattletning och fika. Ikväll har jag fixat pållarna och Anders har spelat tennis. Vi har haft en skön, ledig dag - men med inslag av bryt. Korta, intensiva - nedbrytande bryt...
Hur gör man när man inte orkar höra fler ord? När man inte orkar förklara en gång till? Hur gör man när man vill kapitulera och ge sig av? Säga upp sig som mamma på stående fot? Hur gör man för att ta tillbaka ord som sårar? Hur gör man för att vara den vuxna - den bra? Hur gör man när man inte orkar höra mer gnäll och fler frågor? Ett sätt är, kanske, att sätta sig i bilen, skrika högt att nu får du vara tyst till du säger något som är roligt att höra - sedan höja musiken så högt så att man vill hålla för öronen (och barnet gör det). Sedan - när man har lugnat sig, pysslat med pållarna och fått hjälp av den högt älskade sonen, krama densamme hårt och länge. Viska ord, förklara ord.
Jag är inte alltid stolt över mig själv. Jag försöker göra det bästa - men ibland blir måttet rågat, och tålamodet tar helt enkelt slut. Då skriker jag för högt. Jag skulle så gärna vilja ha ett facit. Men ingen kan vara en bättre mamma åt mina barn - än jag...

4/6; måndag

Gnäll. Ibland gnäller vi utan att tänka... Ibland har vi all rätt att gnälla... Ibland Ska man gnälla... Ibland gnäller vi för ingenting. Ibland gnäller vi för att gnälla...Någon gnäller - och någon tar efter. Får en på dåligt humör. Syndromet finns i hemmet, på arbetsplatser. I samhället. Det är något vi pratar ganska mycket om med våra barn. Men ibland är det svårt att leva efter... Ibland är det verkligen svårare än andra dagar... Många gånger får vi höra att vi ska älska oss själva, växa i oss själva osv - men ibland kan det nästan gå till överdrift. Vi blir för egocentriska - ibland tänker jag att det vore bättre om vi lärde oss att förstå andra (framför allt dem som inte tänker, tycker och är precis som vi själva) - då förstår vi nog oss själva. Om vi accepterar andra - accepterar vi nog lättare oss själva. Det är så lätt att haka upp sig på någons tro, någons uppfostringsmetod, någon kläder, någon läggning eller tro... Alla har vi fördomar - en del är befogade, andra inte. Vi måste döma mindre och acceptera mer - även om det givetvis finns sådan som Jag aldrig kan tillåta, förstå och acceptera. Vi måste försöka lyfta varandra. Ta över när inte någon orkar mer. Försöka gnälla mindre.
Den här helgen har det hänt massor i det här hemmet - på olika håll och kanter, simhallsbesök och övernattning för Linus med Sandra och Eric (tack!), övernattning med Klaras klass, ridning x3, fotbollsmatch... Det har gnällts en del, och skrattats... Det är lätt att hänga på både det ena och det andra...

1 juni; fredag

En fredag efter en dålig natt... det började med att axeln hoppade ur led - det gör den ofta, men den satte sig hårt, jag fattar liksom ingenting i mitt dvaltillstånd, det gör bara ont... och sedan är det svårt att ligga på ett sätt som inte gör ont. Sedan vakande Sigge, och då hade jag svårt att somna om. Tankarna började mala om allt och inget. På morgonen välte Linus ut kaffebönor, många... mycket... och det gör väl inte så mycket, det är ju bara att dammsuga... men när han säger att det "hände av sig själv", då blir jag så irriterad. Gör fel, gör misstag - men stå för dem. Ljug inte. Ikväll ska Anders på jobbfest. Jag hoppas att han får riktigt roligt. Men redan saknar jag honom. Mer än jag förstår när han är hemma. Min vän, min make, min bättre hälft, min äkta hälft... Utan honom är jag halv. Han har funnits i mitt liv, i mer än mitt halva liv. Många gånger vet han mer om mig än vad jag själv vet. Ja - han är verkligen min bättre hälft!