Nya regeringen om skolan...

Satt och läste i Lärarnas tidning om vad den nya regeringen tänker om skolan. jag har valt ut några som jag tyclker är viktiga, konstiga eller...:


Färre och tydligare mål i kursplan och läroplan!
Kunskapsmålen ska uppvärderas i förhållande till processmålen.
Nationella mål från år 3 i svenska.
Skolor kan låta 6 och 7åringar börja skolan och även på vårterminen - undra hur det komemr funka!?
Skolmognadsprov kan erbjudas...
Kontrollstationer i år 3,5 och 8.
Individuella utvecklingsplanen ska följa eleven genom grundskolan - den borde kunna bli mycket bättre och användas mer!
Speciallärare behövs!!!!
Krav på individanpassat stöd skärps!!!
Skriftliga omdömen som kan vara betygsliknande tillåts från år 1 - tror jag kan vara bra, det ska inte komma som en chock hur man ligger till i 8:an, men de får inte bli stämpalnde...
Tillåtet för invandrare att få undervisning på sitt modermål - en självklarhet tycker jag!
Skolor uppmuntras att erbjuda extra undervisningstid, tex extra skolår - bra tycker jag - alla kan inte lära på samma tid.
Obligatoriska målrelaterade betyg från år 6 - tycker jag kan vara bra, men framför allt måste det bli bättre övergång emllan stadier.
Fler betygssteg än idag...
Natioenlla prov i alla teoretisk ämnen för att säkerställa  likvärdigheten i slutbetygen...
Samarnete mellan hemoch skola stärks!
Tydigare befogenheter för lärare och rektor att åstadkomma ordning och reda!
Man ska kunna visa ut störande elever! Ge kvarsittning! Och skicka skriftliga varnningar till hemmet! Har vi inga sanktioner kan vi ju inte har några regler....!
Skolk bör redovisas till hemmet samma dag - såklart!
Ogiltlig frånvaro sätts ut i betyget!! Bra tycker jag! Dessutom måste då lärarna skärpa sig och verkligen rapportera frånvaro...


Tja, det fanns säkert mycket mer att kommentera - men jag är ju mammaledig!! Men jag hoppas att det sker en del förändringar - och framför allt att vi lärare i så fall får tid att sätta oss in i förändringar i tex nytt betygssystem.. Det förra genomfördes i all hast och man skulle fixa det utan utbildning...Regeringen har många förälag på skolan och ställer stora krav på skolornas lärare och rektorer - därför borde vi få vara med i utformningen och få utbildning om det. Jag hoppas inte att de detaljplanerar arnetet åt oss - men något klarare riktlinjer skulle inte göra något. Och framför allt måste vi får resurser och förutsättningar att genomföra det som bestäms! Det verkar som om regeringen vill ha ökad koll med fler nationella prov, tidigare betyg, betyg i fler steg och fler skolinspektioner - det räcker ju inte bara med kontroller! Elever lär sig inte mer för att betygen sätts tidigare, proven och kontrollerna blir fler... Elever behöver stöd för att nå målen - skolan behöver resurser, fler lärartimmar och så är det den sociala biten som ofta strular när inte en elev når målen. Det kommer kosta mycket pengar för att få elever godkända och det komemr skilja sig åt mellan olika områden vad det komemr kosta... Det känns som om det är mycket arbete som tar lång tid innan tex betyg kan sättas i lägre åldrar - då måste man ju först fastställa mål som ska gälla för år 6 och 7. Och det måste finnas kvalitativa skillander mellan stegen...

Jag hoppas att det blir en ny skollag - en som får gälla även om det inte är samma regering nästa gång. Och någon form av auktorisering av läraryrket behövs - och det är klart att man ska vara utbildad för att verka som lärare. Kompetensutbildningar är välkomna - och då framför allt sådant som vi lärare verkligen kan ha nytta av i skolvardagen!

Nog blarrat om skolan - nu ska jag mysa lite innan Klara ska hämtas igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback