20/10; torsdag och bröllopsdag

För fyra år sedan var den här dagen en av mina lyckligaste. Jag var som finast. Vi hade så roligt! Vår bröllopsdag - som överträffade alla mina drömmar.
Idag har jag varit på en sångsamling för finaste Klara. Jag går en runda med Sigge i solen. Går hem och städar. Det börjar regna. Hagla. Sigge sover vidare i vagnen. Jag går och tänker. På dagen för fyra år sedan. På mina barn. Jag vill försöka vägleda, vara en så bra förälder jag kan. Att ständigt ifrågasätta sitt föräldrarskap är sunt. Att ren harmoni kan råda alltid förstår jag är en omöjlighet. Barn utvecklas, trotsar, skriker, växer. Precis som det ska vara men under resans gång vill jag inte vara den som skriker mest. Jag har aldrig kallat mig för Den perfekta föräldern. Den är farlig. Jag är människa. Barnen är det viktigaste och största som hänt mig. Jag läser och försöker förstå. Om visuella perceptionssvårigheter. Vill att någon ska förklara. Vill att någon utreder (jag vet att de ska det - om ett år ungefär). Talar om vad vi har att vänta - Om det är det som är problemet. När jag läser är det en del som stämmer - annat inte. Jag vill göra rätt, underlätta, minska problem - Om jag kan, innan det är för sent - Om det blir för sent. Inför sina barn står man naken och liten. Jag vill ha ett facit. Eller kanske inte... Men jag vill göra Rätt. Vara vuxen. Mamma. Ingen psykolog. Men jag vill inte missa något jag kunde gjort. Jag tänker på vår fina Linus.
Jag läser en
studie... "Syftet med studien är att beskriva föräldrars erfarenhet av vad som påverkar aktivitet och delaktighet hos barn med visuella perceptionssvårigheter. En av de viktigaste faktorerna handlar om barnets förmåga till lärande. Barnen lägger ner otroligt mycket energi och kraft på att lära. Det tar ofta lång tid att lära in och befästa en färdighet. Barnens svårighet att fokusera uppmärksamhet på det arbete som skall utföras och att använda mer än ett sinne i taget påverkar naturligtvis också förmågan till lärande negativt. Ytterligare en viktig faktor som påverkar barnens vardag är den oro och ängslan som skapas av att barnen har så svårt att klara av förändringar. Barnen visar tydligt att de hela tiden måste ha kontroll över situationen, att de måste veta vad som skall hända, för att inte mötas av något oväntat som de inte klarar att hantera. Föräldrarnas upplevelse av barnens svårigheter skapar naturligtvis stor oro och ovisshet som också påverkar barnen. De har själva svårt att förstå barnens svårigheter, och har därmed också svårt att förklara dem för andra. De har därmed också mötts av bristande förståelse från omgivningen, och har många gånger upplevt svårigheter att få hjälp och svar på alla frågor de har. De upplever också ofta att de misslyckats i sitt föräldraskap och hyser en stor ovisshet inför framtiden." Mycket som det står om håller jag med om. "Pussel är ett straffarbete." Oron inför framtiden. Skolan. Gymnasiet. Jobb. Andra människors oförstående frågor - "han är ju så normal".
Nu är det lunchdags för en liten Sigge. Linus är hämtad. Klara är på kör - sedan blir det tennis. Linus ska på idrottsskola. Anders på innebandy. Livet rullar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback