Hallongrottor och kladdkakemuffins
Hallongrottor
Ingredienser
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör (eller margarin)
Fyllning
- 1 dl fast hallonsylt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
- Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
50 gram |
3 dl |
2 krm |
1 dl |
2 tsk |
5 dl |
4 st |
225 gram |
Tillagning
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras. Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna. Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde.
Jag hade väl inne dem i ca 12 minuter. Funkade perfekt!
Jag hade väl inne dem i ca 12 minuter. Funkade perfekt!
Kommentarer
Trackback