Nu är det snart dags för lussebullar!

Det här receptet har jags krivit förr - men eftersom jag inte vill att ni missar det till årets bak - så kommer det igen!

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen \"svettas\" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element. Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med vispat ägg. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.
Ja, jag börjar i alla fall få lite adventskänsla, nu när det faktiskt kommit lite snö, och det är kallt!
Idag har vi varit på mammas grav och lagt ett hjärta som Klara och jag pysslade ihop igår.
Igår var för övrigt en stollig dag - med BVCbesök, tandläkarbesök, sjukgymnastbesök samt frisörbesök. Pållen hann vi också med, och på kvällen kom Sandra och Eric förbi och spelade lite fotbollsspel.
BVCtanten tyckte att l var Så duktig (som vanligt) och dessutom ville han göra det som hon ville igår till skillnad från förra gången, så nu ska det bara kontaktas en talpedagog eftersom han inte säger så mycket. Men mer och fler ord kommer.
Sjukgymnasten var positiv - sneheten blir mindre och mindre.
Idag har det pysslats med däckbyte, intagning av studsmatta, promenad, hundträning, båtvändning, städning...
Hoppas att ni har en skön helg. Imorgon ska A och kenzo tävla sök. Jag blev ju bortlotatde från dagens spårtävling...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback