28/9; måndag

En sjuk dag - men ingen är egentligen sjuk... Men jag vakande med migrän. Och sedan skulle Linus till Ögon - Anders var med honom, han hade varit duktig och skelningen växlade lite mer från öga till öga och det är bra. Sedan hade jag fått en tid på VC till K - hon har haft pluttar runt munnen och ett märke på rumpan som jag misstänkte kunde vara borrelia - och det var det. Märket är nog ca 20 cm i diameter. En kraftig antibiotikakur fick hon. Och prickarna fick hon hydrokortison för. Hennes mandlar var väldigt stora. Och då minns jag vad Sandra sa igår när hon tittade Limpan i halsen - att hans mandlar var så stora. Så jag ringde jourläkarcentralen och fick komma dit med honom. Hans mandlar var oxå väldigt stora, men troligtvis är det ett virus. han är ju inte dålig, även om han har haft lite ont i halsen.
Och nu är jag trött. Jag har haft extra lektioner, mina egna lektioner, varit på läkarbesök samt haft en konferens som var långsam och oeffektiv - vilket är väldigt jobbigt eftersom det troligtvis är mitt fel, eftersom jag är no-ansvarig...
Imorgon kan det bara kännas bättre?!

k hoppar


Klara kastar!


27/9; söndag

Den"årliga" ridturen på stranden mellan mellbystrand och båstad, med stopp för fika och mat har avverkats idag. Det är faktiskt en fantastisk upplevelse, som rekommenderas för alla ridkunniga! Det är blött, men väldigt roligt! Jag vann två racingtävlingar!
Igår var det skolmästerskap i friidrott för K och jag va och red. Sedan gick vi en runda och letade svamp - vi är nog de enda som får för sig att ta UJ rakt ut i skogen, och dessutom "testa" en ny skogsväg hem?! på kvällen var Sandra och Eric här en runda.
Imorgon är det dags för Linus att besöka ögomottagningen.

24/9; torsdag

Bra dagar, men jag har varit så yr i huvudet idag så jag har nästan snurrat omkull.. Men ikväll sprang jag en runda ändå - vet inte hur jag tänkte... och jag vet inte om det spelar någon roll, men jag är inte mindre yr efteråt...
Igår var jag och red - det gick bra.
Nu väntar en lugn skön kväll, förhoppningsvis.

22/9; tisdag

Mörkret kommer allt tidigare nu.. Men jag har hunnit rida Filippa idag. Det gick bra. Det är otroligt roligt att rida. Tjejerna i stallet är goa. Och jag är tacksam att jag får den här möjligheten och har en rolig fritid - det gör jobbet lite enklare... Studiedagar med lärare - laterala föreläsningar om Homo Zappiens, våra nya elever som är individualister, konformister och dividualister. Som är barnbarn till Pippi och som har få vänner, men många bekanta och så gott som oändliga valmöjligheter vilket... ger dem möjligheter men också stress... Idag snöade en diskussion återigen in på om hur arbetslaget fungerade tidigare - att det var så bra. Nu är det nya tider, nytt lag, nya möjligheter... jag säger inte att det inte var bra - men jag var inte med. Jo till viss del var jag det - men då fungerade det inte heller som det hade gjort... Då var det inte så bra som förr... Och då är det viktigt att de förklarar vad som var bra - övertygar oss som inte var med. Och det viktigaste är nog att försöka komma underfund med hur vi vill ha det nu, och om ett år! Ta till vara på det som var bra, men formar nya sanningar. Gemensamma sanningar. Jag gillar mina kollegor jättemycket - Allihop! De är suveräna människor - vi träffades igår kväll hemma hos en kollega, och vi har riktigt roligt. Det finns förutsättningar att det blir riktigt bra.
Linus har varit på gympa ikväll - han hade gillat det.

spirit


m &r; en sista


nöjda!


s & s


nöjda, duktiga tjejer


m & r


Malin


sara och S


sara och spirit


Sara och Spirit


Malin och R


GullLimpan


Malin och Rebecka


lördagsutsikten


Söta barn


Fredagsmys med grannarna


Martin! Dr Alban - inte söta A, men väl snygge M! Håll till godo!

20/9; söndag

Helgen går mot sitt slut.
Igår tränade jag med hundarna, innan jag åkte och tittade när Malin och Sara hoppade med hästarna. Det gick bra för dem. Linus var med, och han tycker att det är rolig att kika när hästarna hoppar! Jag lägger in lite bilder från tävlingen.
Idag har Stimma och jag varit i Åseda. Jag hade en go känsla. Och platsen och stegen gick bra. påsläppet gick bra. Det var ett vänsterspår = bra håll för oss. Men vi trasslade in oss en ett par träd, gumman slog en volt och jag fick trassla ut oss, innan vi kunde fortsätta. Domarna skrev att hon var okoncentrerad - jag skulle kalla det Motiverad och snabb! intensiv. De drog ner till en nia. Sedan missade hon en pinne, vilket inte är likt henne. men annars spårade hon bra i ett spår med massa träskmark och högt ljung- blåbärsris. Men där har vi missat nästan 30p. Uppletandet gör hon strålande. Ingen vind. Men jobbar som besatt med fina skick. Tyvärr får jag nog säga att hon hade otur och hittade bara tre föremål. På lydnaden var hon lite väl het till och börja med, så det kom lite ljud på fria följet. Jag har fortfarande lite svårt att veta hur jag ska värma henne. Hemma bara kör jag igenom passet och det går oftast väldigt bra, ibland har jag värt lite mycket på tävling och tyckt att hon känns lite loj - det var hon inte idag. Trots strålande sol.
Fritt följ 7,5
Inkallning 5: hon satte sig upp och sedan fik jag ge dk på ställandet. Jag har ju mest tränat raka inkallningar. Men farten var bra idag!
framåtsändande 8 7: sne ena hållet, lite kort åt ena hållet
kryp 9,5 Hon gjorde det superbra! Där har vi inte fått till det på tävling tidigare - trots att hon gör det bra hemma. Men idag!
Skall 9: det brukar oftast vara sämre på tävling. men idag gjorde hon det bra!
Metall 9,5: hon hade bra fart!
tung 9
hopp 8: islag
Så gott och gott: det hon brukar göra bra t.ex. pinnar, fritt följ gick inte så bra. Inkallningen är inte perfa - men den brukar vara betydligt bättre... Och det som inte bruka vara så bra typ skall, kryp, apporteringar - gjorde hon skitbra. Om inte om... Men framför allt kändes det bra idag - att vi inte får till allt känns mindre viktigt.
Vi kom trea. Med certpoäng (556,5)och poängen kunde blivit bättre...
Ikväll har Humpe och Malin varit här - jag säger det igen - jag skulle vilja att de bodde närmare! Men är tacksam att vi kunde träffas idag!

18/9; fredag

Helg i kroppen. Jag har hunnit rätta proven. Dammsuga. Varit hos Klaras häst. Gått en promenad med hundarna. Lagt två spårpåsläpp - ett åt varje håll, och ett blev 50% rätt. Såklart rätt åt vänster... Sedan har vi grillat med grannarna. En trevlig kväll, med underbar utsikt genom nyputsade fönster. Och nu är det snart läggdags. Trevlig helg.

17/9; torsdag

Fjäsk är bra... Apotekskärringen hade fel och insåg inte det... Folk som inte kan erkänna sina brister suger energi... Ungar överallt... Tusen prov att rätta... En hund att träna... Gräs att klippa... Ett hus att städa... Tid som inte räcker. Mina cirklar är rubbade... Tålamodet är slut... Lisa är trött... Farmor putsar fönster... Jag ska rida. Alstra energi. Solen skiner.
Jag bryter ihop, kommer igen...
Tränar Stimma - det gick superbra. Red en runda. La barnen. Duschade. Sitter och njuter av att energin är tillbaka. Nu saknas bara A! Han åkte till Stockholm på morgonen, och skulle åka direkt på innebandymatch ikväll. Farmor och farfar har åkt hem. Uterumsfönsterna blev fantastiskt fina! Stort tack! Kanske ska jag äta lite och rätta prov - eller kanske bara äta och sitta i soffan och äta praliner!

16/9; onsdag

Och så har jag utvidgat min, ibland inskränkta, värld - med att skapa ett konto på facebook.
Jag har jobbat och fått erfara än en gång att elever inte alltid är snälla. En tjej i min klass har råkat illa ut...
Ikväll har jag hoppat. Det gick bra, förutom att jag fick så väldans ont i min fot...

15/9; tisdag

Vilka har fått gå två mil, med Stimma, på arbetstid idag - i sol? Många gånger har jag fått frågan varför jag blev lärare. Och hur jag kan jobba på högstadiet!? Och just nu, åtminstone idag, kan jag säga att jag tycker om det. Jag trivs. Jag har ett leende på läpparna - åtminstone rättså ofta. Att få lära känna människor, försöka förstå dem, försöka påverka dem, få dem att må så bra som möjligt och lära dem ett och annat är häftigt.
Idag var det friluftsdag - med en klass som rättså anti, som inte vill och som inte gör som man vill... En utmaning. Vi skulle gå i grupper, ca 9 km, efter karta samt utmed en led. Men endast en av fyra grupper kom fram till rätt punkt. Tur att det finns mobiler nuförtiden. Jag fick be en man skjutsa mig för att leta efter elever som virrade omkring. Vi hittade dem, men fick inte plats med dem i bilen, utan jag fick gå ca en mil till med dem. Och då trodde jag att de skulle lacka ihop - m,en det gjorde de inte. De var vid rättså gott mod, och vi hade en trevlig dag. Jag åkte till skolan och hade ett möte, och fortsatte sedan till klubben, eftersom jag hade Stimma med mig, och körde ett uppletande (som gick bra) och lydnad (som också gick bra), innan jag åkte hem och pussade på min älskade familj. Linus är mer nöjd nu - han jobbar med språket. Försöker få oss att förstå. Toalettbesöken går bra - och även nattetid är blöjan oftast torr. Han gillar att ligga i Klaras säng och läsa lite (det är dessutom bra träning för K som läser allt bättre) och sedan rusa in i sin säng för att somna gott.
Hoppas att ni också har sköna dagar och njuter av livet.

14/9; måndag

En solig måndag. Sol ute, sol inne. Efter jobbet red jag två pållar. Första rundan red vi tre stollar. Många stopp och stegringar, andra rundan gick mycket lugnare. Andes har varit på en sökkurs och berättat sin filosofi och visat ett pass med duktig Nusse. Det hade gått bra för pappa att hämta barnen. Imorgon väntar friluftsdag - vi ska gå en mil med våra nior. Det ska bli fint väder, så jag hoppas på en trevlig dag.

13/9; söndag

I fredags kväll var vi hos Sandra och Eric. Och i lördags åkte Anders och Kenzo till Lessebo och tävlade sök. En nia på söket! Han var lite grund i början, men gör ett bra sök!Men sedan ar det inga höjdarpoäng. Kanske var det Ks sista tävling? Och när jag tänker på det är jag så glad för det han har presterat genom åren, jag kan inte känna mig missnöjd, jag är bara tacksam för allt han har lärt oss, för allt som han har gjort. Sedan är det lite tråkigt att han mer kör kaoslydnad än något annat just nu. Hemma är lydnaden i stort sett tiomässig på alla moment - men på tävling släpper trycket. Han är rutinerad - han vet att vi inte kommer åt honom. Trycket släpper, och allt ljud som man trycker undan effektivt på träning bara bubblar upp ur honom.
Barnen och jag var hemma. Lekte och umgicks, klippte gräs och städade. Min förkylning som jag trängt undan gör allt för att bryta ut, men jag fortsätter att försöka bekämpa den, utan att ge vika.
På kvällen blev det god potatisgratäng och stek. Stimma fick ett kort spår också.
Idag var vi i simhallen. Och sedan gick Anders ut ett över 2 km långt spår till S och mig. Klockrent bakspår idag igen! Gjorde ett nytt påsläpp lite längre bort- och då blev det klockrent rätt! Resten av spåret gick utan problem! Hon är en fantastisk spårhund. Jag körd ett uppletande och lydnad också för att "fresta" - men det gick bra. Och så har jag bakat en päronkaka som vi har avnjutit. Nu är Annders på innebandy - jag ska samla ihop barnen. Ta kväll. Imorgon väntar jobb, och Anders har lovat att visa sök på en kurs och jag ska rida. Pappa ska hämta barnen. Ny vecka framför mig. Framför er. Lev. Jag har haft en liten mammasvacka igen - det kommer över mig. Orättvisan. Meningslösheten. När tankarna slår mig bara skakar jag på huvudet. Kan inte förstå. Vill inte förstå. Vill att allt ska se annorlunda ut. Det hade varit så mycket enklare då! Hela mitt liv. Jag hade varit helare. Jag hade varit gladare. Nu är jag en annan än den jag var. Och jag hade gärna varit utan den erfarenheten. Men hur overkligt det än känns - så är det verkligheten. Och jag ska leva i den verkligheten.

10/9; torsdag

Underbart höstväder! Synd bara att jag knappt har hunnit varit ute idag... Tog en liten snabb promenad på en rast. Jobbade, skrattade, pratade, hämtade barnen. Lagade lite mat och fortsatte till Klaras föräldramöte. En lärare - (som jag har gjort praktik hos men som bara är ett par år äldre än mig) som ser så glad ut, som talar fint (och skriver fint) om våra barn, som älskar sitt jobb och som jag tror smittar av sig av sin positivism på våra barn - berättar om barnens vardag. Denna underbara lilla grupp, 16 elever, som fortfarande brinner för att lära sig mer. Jag åker hem - och då är det redan mörkt, klockan är lite mer än åtta och Anders har klippt gräset och dammsugit, samt lagt våra älskade kottar. Jag kikar in på dem, så söta, så trygga i sina stora sängar. Anders tränar ett lydnadspass med Kenzo - det gick inte sämre än vad det gjorde för ett halvår sedan, trots att det är ungefär ett halvår sedan de tränade sist. Momenten är befästa. Han kan allt - en del riktigt bra. Jag blir avundsjuk på skallet! Anders åker till Eric för att hjälpa dem med datorn. Jag kör ett lydnadspass med Stimma. Det gick bra - körde rak inkallning, hon sprang som tusan!
Jag läser Birros
krönika. Gör det ni också om ni inte har gjort det.

8/9; tisdag

Idag har jag hunnit massor! Spårat (la ett spår med tre apporter, fick ett bakspår direkt när spåret gick åt höger - men hon vände spontant. Gjorde ett nytt påsläpp, och sedan ytterligare ett som gick perfekt. Det sista påsläppet gick åt vänster och det gick också bra). Jobbat (pratade med den "tråkiga klassen". Jag tror att jag fick fram mitt budskap om att man inte alltid är medveten om sina handlingar och hur man påverkar andra med sina beteenden. Visade betygskriterierna på nytt. Pratade med dem om hur jag och andra lärare upplever det. De fick säga hur de känner och hur de vill ha det. Jag avslutade med att jag tror på dem och att jag tror att det komemr bli bra. Resten av lektionen flöt bra. De jobbade bra. Diskutera med varandra och arbetade koncentrerat.) Gått runda. Ridit. Tack till farmor och farfar som hjälpte till med barnen och bakade goda bullar. Nu är min kropp trött - jag kommer somna lagom till A kommer hem från Oslo...
Jag pratade precis med Mia - de kunde inte hitta något diskbråck på hunden. Och nu hoppas vi att det blir bättre - hon tyckte att Doris var lite piggare idag. Det är inte roligt när hundarna inte mår bra. Men nu hoppas vi att det bara blir bättre!

7/9; måndag

Jag har jobbat - först med migrän. Vakande tidigt - Anders åkte till Malmö (han fortsatte till Norge i kväll), jag somnade om - och hoppades att huvudvärken skulle vara borta när jag vakande igen. men det var den förstås inte. Så småningom blev det bättre, men långsamt har huvudvärken ersatts av värk i axlar och kroppen i allmänhet. Dricker KanYang (eller vad det heter - måste tro på något... eller åtminstone försöka med något...). Men min värk är förmodligen inte något mot Doris värk - jag tänker på henne och hennes matte Mia. Doris fick ont i helgen. Hon var konstig, blev konstigare. Hade ont. Idag var de hos veterinären - en som vi gillar. Claes. Och han kunde konstatera att hon hade ont. Kanske ett diskbråck (och det vet jag ju hur ont det gör) men han orkade(!) inte röntga idag. De ska tillbaka imorgon. Ett djur som har ont - ska ha ont, för att veterinären inte orkar röntga idag!? Fan. Jag blir upprörd.
Idag när jag körde ett pass lydnad med Stimma - och blev lite upprörd när hon lät - tänkte jag på Mia och hennes älskade hund. Tänkte på hur meningslöst det är att bli upprörd över det. Livet är så kort. Vi har hund för att det är roligt. För att det är fantastiskt att samarbeta. Och jag inser att vi är så bra - vi kan kommunicera. Varje gång vi blir upprörda över att vi inte förstår varandra - så kommer vi en bit ifrån varandra. Vi bygger upp det igen... Vi behöver inte börja om - men vi kommer lite längre ifrån varandra, och får jobba lite extra för att återigen förstå varandra... För att bygga upp tilliten igen. Lydnadspasset gick bra idag. Jag körde utan belöning - hon fick bara i slutet. Men mycket beröm och lek. Kröp så bra. Körde bara raka långa inkallningar - första gången ville hon stanna... Passet gick bra!
Jag la ett spår också. Igår slog tanken mig nämligen att hon har bakspårat när spåret ska gå till höger. Hemma tänker man sällan på rutan, hon vänder ju... Jag la såklart ett spår till höger. Och hon tog det rätt - men vände och gick bakspår. När hon kom till startpunkten, insåg hon att det var fel och vände. Vi hade solklart fått "bakspår, tillbaka till rutan" idag också. Detta kräver en del tankar. Jag ska klura. Testa.
Jobbet var inga sensationer. Bra lektioner. Utan i en klass. Vi är många lärare som inte har bra lektioner i den klassen. Åtminstone oftare i den klassen än i andra klasser. Det måste vändas. De är några som förstår ordningen i klassen. Jag försökte prata med handledaren i klassen. För honom funkar undervisningen i den klassen. Vad gör vi fel, som han gör rätt? Men jag fick inget direkt gehör för mina tankar och funderingar. Vi måste tänka ut en strategi. Det ska bli bra. Det vill bli bra!
Något som har blivit mycket bättre är Linus tal! Jag tror inte att jag har sagt det... Idag pratade han med farmor i telefon - och jag som satt bredvid kunde förstå precis vad han bubblade om. Och jag tror att farmor också förstod det mesta! Han har också velat pussla och att vi läser. Morgnarna har också varit bättre. peppar peppar! Det vill bli bra! Det ska bli bra!

6/9; söndag

Igår var Anders och jag och tränade hundarna. Barnen var hos morfar och Marianne. Kenzo fick köra sök - inte helt strukturerat, men han är cool och duktig. Stimma gjorde ett perfekt upptag, ett prefekt spår och ett bra uppletande. Kvällen tillbringade vi hos Anne och Olof - som alltid god mat och trevlig sällskap. Men sedan började jag känna att jag behövde åka hem och lägga mig...
Klockan tio i fem skulle jag vakna idag. Förväntan. Förhoppningar. Spårtävling i Kalmar. Det började bra - framspår - men hon bytte riktining och jag kände på mig att hon gick åt fel håll, men det var bara att traska efter. "Tillbaka till rutan. Bakspår" Iväg. Ett risigt spår - högar med björkris. Stundtals fin tallskog. Men spårläggaren tyckte själv att det var ett förfärligt spår och han var tacksam att jag kom runt. Kom runt med alla pinnar. Hon spårade fantastiskt bra! På uppletandet, tar hon fyra föremål på sex skick. Bra. Inget tugg. Visst något skick gick kanske inte precis där jag hade tänkt - men fyra föremål på kort tid utan tugg och betyg 9 och 8,5! Trots blekingedomare! Då önskade jag att jag inte höll på med en bedömningssport... På lydnaden hade vi en tävlingsledare som aldrig hade tävlat högre än tvåan - och det blev väldigt konstigt. Han körde oss utanför dommarparen. Glömde stegförflyttningarna - så att man fick göra dem sist, efter programmet. Hade två halter i krypet. Hade fel hindermått så en tumstock fick hämtas... Men allt sådant är bara att tänka bort. Yttre faktorer som inte går att göra något åt. Inget att fästa sig vid.
fritt följ 9 9 (Hon gick riktigt bra!)
ink. 6 6 (Den gick inte bra. Hon låg bra, men stannade inte utan dk och vilel lägga sig två gånger..)
framåtsändande 7 8,5 (lite kort, lite lång)
kryp 5 5 (Jag vet inte hur vi ska få till det? Det går bra på träning - men hon blir så osäker på tävling!Jag får ge extra kommandon ner och sedan är hon tvekande)
skall 5 5 (Har gått bra på träing nu - men idag blev det tokigt. Vid första kommenderingen när hon ska vara tyst - så börjar hon skälla. Sedan gör hon det rättså bra.)
Metall 10 9
tung 7,5 8 (Den har oxå varit bra på träning nu - men idag var ingången mycet sämre och jag gav ett dk)
hopp 10 9
stege 9 9 (tveksam ner)
Nä, det var ingen toppdag. Men det kunde gått sämre - och bättre. Totalt 546, 75. Men folk kommer fram och är förtjusta i Stimma. Och det är härligt att höra. Vinnaren idag hade 611.
Tyvärr har min anmälan till nästa helg kommit bort i Smålandsstenar så jag kom inte med. Så det bli ingen tävling nästa helg för oss. Men helgen efter är det Åseda.

4/9; fredagsmys

NU sitter jag. Avslappnad. Med ett halvt glas rödvin i närheten. En halv pizza i magen. Nybadad. Trött. Tittar lite på fotboll - men Sverige ligger under... Det är fredag. I hela kroppen. Men jag är inte utsliten. Jag är nöjd. Trött i kroppen, och i huvudet. Jobbat. Och sedan en ridtur, och iväg till Ks häst - Klaras kompis Kajsa var med och hennes mamma Marie. Men jag hann även byta hem vår bil som har lackerats om på bakluckan eftersom de hade monterat nummerskylten fel så att det hade rostat under. Och byta bil med pappa som behövde en dragkrok. Jag tror inte att jag reser mig förrän jag ska gå och lägga mig. Orkar nog inte. Jag tänker på andra som har det jobbigare än mig just nu. Mina vänner vars syster har en svårt sjuk hund i leukemi - som Växjö djursjukhus hade missat. De åkte till Kalmar och fick diagnos. Men kanske är det försent för en ung hund att få behandling? Mina tre hundar ligger och snussar runt mig... Jag tänker på min ridkompis som igår bröt en förlovning med sin kille - och även om det var hennes val, så var det inget lätt beslut. Det krävs mod. Jag väntar på min älskade som kommer hem idag... snart!

3/9; torsdag

Idag åkte Anders till Gotland på kickoff. Jag har jobbat - det är bra jobbdagar. Jag trivs med mitt jobb. Med eleverna och mina kollegor. Och sedan hämtade jag barnen (vi glömde Linus två bilar på dagis, och jag fick åka tillbaka för att leta efter dem, men hittade bara en...). En hel kväll med mina älskade barn! Vi har ätit. De har lekt med grannarna. Vi har läst böcker och tittat i album och Linus har tittat på Pippi. Jag har tränat lydnad med Stimma. Hon går väldigt bra - lite het ibland och krypet var kanske inte riktigt så bra som det kan, å andra sidan var skallet bättre än vanligt... Nu kommer det tre helger (fast jag har inte fått PM från en ännu) med tävlingar.
Igår red jag lektion - det gick riktigt bra. Ikväll är det rättså skönt att sjunka ner i soffan i min ensamhet. Tillfreds.

1/9; tisdag

En morgon som gick hyfsat. En jobbdag som alla andra. Kom hem efter att ha hämtat barnen - och tillslut hittat Linus alla sex bilar på dagis - dammsög medan Anders lagade mat. Sedan åkte vi till klubben eftersom det var vår tur att städa. Det kändes inte helt rätt att städa borta - när det var skitigare hemma... Körde ett uppletande - fyra föremål på fyra skick, sedan ett tomskick innan Stimma tog ett till. Duktig! Lydnaden gjorde hon oxå hyfsat bra - det finns saker som kan bli bättre, men det finns saker som kunde varit betydligt sämre... Dags att ta in tvätt och sedan krypa ner i sängen.