27/3; söndag

Söndagskväll. Halv åtta, och det är ljust! I natt ställdes klockan om. Jag gillar vårkvällar. Vår bästa tid är Vår?! Med hopp om liv spirar den.
I går städade vi bilarna. Och som jag putsade. Efter simskolan hade bilen blivit lite smutsig igen - och då åkte lilla putsduken fram igen. Anders skrattar ofta åt mig när han hittar mig sittande på golvet med min lilla trasa... Jag som inte har något tålamod... (Även om ridflickorna hävdade något annat...)
I putsandet har jag tålamod i alla fall - men framåt kvällen vill jag bara vara ifred. Klappa magen. Jag tappar tålamodet när Linus tjatar - trots att jag är så tacksam för att Att han pratar och frågar. Kanske är det bristen på egentid som gör att jag inte orkar riktigt?
Det är ju inte bara tålamodet som är en bristvara i denna själ - även lokalsinnet fattas (tyvärr saknades även GPSprogrammet i telefonen, vilket vi faktiskt konstaterade innan jag begav mig ut). Anders bad mig lägga ett spår idag. Jag utgick från Holmarna. Gick en och en halv kilometer och insåg att jag var vilse. La slutapporten och ringde Anders. Plötsligt känner jag igen mig. Här var jag för ett och ett halvt år sedan när jag gick vilse... Långt senare, många steg med ond kropp och en bilfärd senare (Anders ryckte ut och hämtade mig på andra sidan sjön där det står en skylt "Vetlanda" men det är i Skeda) - var jag hemma. Anders gick spåret, och insåg att Om jag hade gått höger, 200m, efter sluapporten istället för rakt fram så hade jag kommit dit jag skulle, tillbaka på Holmanavägen...
För Anders och Stimma gick spåret utmärkt. 1,6km spår i varierande terräng. Bra påsläpp och alla apporter. Även lydnadspasset gick bra i eftermiddag.
Olof och Tova kom förbi i eftermiddag och Klara konstaterade klokt att vi måste nog åka till Thailand för att träffas.
Och så när jag ändå drar upp mina brister - jag välte i eftermiddag i trädgården. Gick omkull i slänten. Handen har svullnat upp något, och värker.
För det mesta är jag inte så pessimistisk, men när jag tänker på "efterdöden" - så kan det nog kännas så... Jag satt och pratade med en kollega som är mycket klok, och som har en stark tro. Vilket jag saknar... Jag kan känna att alla de förklaringar om döden och vad som händer efteråt, eventuell återuppståndelse/återfödelse eller livet efter detta som jag har läst, får mig bara att tro ännu mindre. Hur skulle det gå till? Jag säger till barnen att mormor finns i himlen... Men jag är ju logisk. Det är nog det som är problemet. Jag varken kan eller vill släppa mitt logiska tänkande, och inte ens när jag försöker hitta lösningar på alla de hål som finns i de religiösa idéerna om döden och eftervärlden så håller de. Min hjärna fungerar inte på det sättet att jag kan acceptera fina idéer som inte är logiska, hur mycket jag än skulle vilja bli tröstad av dem. Jag vill tro att vi ska träffas någonstans igen. Jag önskar att jag kunde tro att jag en gång fick träffa de som dör när den dagen kommer och jag själv dör. Men det har jag svårt att tro... Döden är slutet. Medvetandet slocknar, allt blir svart. De som dött före oss lever bara kvar i våra minnen och känslor, och i de saker och platser som får oss att tänka på dem. De finns kvar så länge vi tänker på dem och pratar om dem. Jag vill så gärna tro att de finns här - i någon form. Att de finns på något sätt i vår närhet. Jag skulle önska att jag kände dem, kände deras närhet - kunde prata med dem... En tanke jag har hört som tröstar mig lite är den som Eva Dahlgren pratade om i sitt sommarprogram förra året. Den gick ut på att antalet atomer i universum är konstant, och att allt som dör alltså uppgår i allt som lever. Det kan jag gå med på - jag är ju logisk. Jag är kemiskt, biolog och naturvetare. Atomer och energi är oförstörbara - de byter bara form... På så vis är de som dör alltid med mig, eftersom jag och allting runtomkring mig är gjort av atomer och innehåller energi. Därför finns de ju i det som lever... I en blomma, i ett träd... Här eller där. Överallt. Någonstans. Men inte ingenstans.

24/3; torsdag

Idag är jag trött - på riktigt - inte bara lite sådär som man bara säger... Klara kräkte i natt, och jag kunde nästan inte somna efter 3.00. Men har jobbat och haft möte i dag på jobbet. Anders har varit hemma - han har ju ett jobb som man ibland kan sitta hemifrån och jobba, det kan man inte direkt på mitt... På lunchen satt jag och pratade med två av kollegorna som förlorade någon av sina föräldrar i veckan. En pappa bodde i Irak - hon har ju inte levt nära honom på länge, och missade begravningen som var inom ett dygn. Den andra förlorade sin mamma som varit sjuk i cancer flera år. Vi pratade om hur olika det är. Hon som förlorade sin mamma kände mest lättnad - ångest och smärta hade präglat hennes mamma länge. Den sista tiden var den enda tiden som hennes mamma hade kramats... Jag var den som grät mest... Sorg i olika lägen. Påtagligt.
Ikväll har Anders och Stimma tränat lydnad. De var imponerande duktiga. Svårast var tajmingen i hoppet och framåtsändandet. Kanske behöver jag inte tävla i Sölvesborg - även om jag såg att en BM var anmäld? Vi skrotade ganska länge ute i "vårkvällen" - städade undan vintern. Njöt av lite sol.

27/3; dagens bild


Jag känner mig inte så stor som jag ser ut! Jag går in i v. 34 nu. Och jag hoppas att alla sammandragningar gör att förlossningen blir "enkel".
Det har varit en bra dag. Jag började med en morgonpromenad med hundarna. Och fortsatte till jobbet. Efter jobbet la jag ett spår åt A och Stimma (de kom med på en spårtävling om ett par veckor... oups!). Spåret gick bra! Nu sitter K och jag i soffan, äter pumpa- och solrosfrön som små fåglar och tittar på TV. Anders spelar innebandymatch.

Eric & Elin


Elin - vårt gudbarns - dop!


Tyvärr har vi inte många bilder från den här dagen - kanske någon annan som har? Vi tar gärna emot det!

Kvällsmat på rad i köket


Anders målar


Jag spacklar


K har hjälpt oss...


Renovering och sortering... de senaste veckornas projekt i vardagsrummet


22/3; tisdag

Två nationellaprovetlabtillfällen idag, en mattelektion samt en NOlektion med sjuan... Sedan hem för att gå en liten sväng med hundarna. När jag kom hem lät Hiho väldigt konstigt när han andades, nästan som om han hade astma och väldigt svårt att andas - det har dock blivit bättre nu. Sedan fortsatte jag till Linus gympa. Väl hemma hade Anders lagat mat. Dock är det Så skitigt. Solen har absolut sina fördelar - men den smälter snön, och vi har gegga på vissa ställen som hundarna drar in och den avslöjar brutalt dammet... Och visst känner jag igen mitt beteende - jag boar. När jag väntade Klara och bröt foten och när jag väntade Linus och lyssnade på alla mina sammandragningar och mest låg still - så låg jag bara och tittade på det, tjatade på Anders och blev frustrerad... Nu försöker jag fixa själv. Jag mår inte bra av smuts, jag blir stressad av alla saker som ligger överallt. Alltid nya saker. En upp, två ner... Frustrerad och irriterad. Tjurtant och tjatig... På jobbet går jag helst omkring med min bästa suddsvamp och städar. Jag skurade golvet, dammade, plockade, tvättade, diskade, plockade (hur mycket saker kan man lägga omkring sig? hur många bilar kan man leka med samtidigt? varför måste man vara med Allt i vardagsrummet?) - och Anders håller på med hemmabiosystemet (som jag kanske inte ser så stor mening med, men för honom är det viktigt, och då är det viktigt, och kanske är det hans sätt att boa?), igår fick han upp TVn på väggen. Vi väntar på golvet. Och på en arkitekt - de vi har försökt med, har inte funkat... Någon som känner/vet någon? Och någon bra byggfirma att anlita för en utbyggnad? Kanske har vi tänkt om - kanske ska vi bygga ut bakåt, från vardagsrummet... Så att källaringången får vara kvar. Då utnyttjar man ju inte utsikten så väl, men man gör nog minst påverkan på utseendet... Just utsidan känns nästan svårast... och väldigt viktig.
Förutom allt ytligt, damm och tjat på en älskad familj - så tänker jag på mina tre kollegor som mist någon av sina föräldrar. Alla på ett och samma dygn... Jag tänker på en i min närhet som behöver en famn, men som förmodligen känner sig väldigt ensam i natt - jag skulle vilja vara närmare dig! Med lite perspektiv känns varken damm eller utbyggnad speciellt viktigt... Utan min familj och mina vänner - vore jag ingenting...
Var rädd om dina nära och kära. Var rädd om dig själv.

21/3; ledig måndag

Men de lediga dagarna är oftast inte lugnare... Det börjar med morgon här hemma, (ja det gördet väl hos de flesta), få iväg K till skolan, och få Linus och mig klara för bad. Bada i varmt vatten. Och fortsätta med ett par inköp, och fika på sjukhuset innan det är dags för ögonkontroll för Limpan, idag skulle han dessutom ha droppar, vilket innebär att man får vänta i 40minuter innan den slutliga kollen. Idag bestämdes det att vår lilla L behöver glasögon. Och just nu tror jag att det kommer funka bra. Han vill ha glasögon, och säger ofta att han inte ser. Sedan handlade vi lite mat, men glömde såklart lassangeplattorna till lassangen... Vi åkte hem, och jag började med maten, satte på riset och tänkte "återanvända" fläskfilén som jag trodde fanns i frysen - men när riset kokade, insåg jag att Anders hade ätit upp den... Hundarna fick riset och Linus och jag åt tortillamackor istället. Farmor och farfar kom förbi och de hämtade Klara och så fikade vi. Lite röjning här hemma, och så gick jag igenom lite vilka småkläder vi har. Sorterade lite tvätt. Klara skulle åka på tennis, och Anders och jag bestämde att det var lika bra att vi kollade glasögon redan idag. Sagt och gjort, vi träffades i stan. Linus provade och vi bestämde och beställde. Anders har börjat sätta upp TV:n på väggen, men lämnade projektet för badminton. Jag har sjunkit ner i soffan. Mycket sammandragningar, stor trötthet - och runt omkring mig ser jag saker att göra, men idag finns det ingen mer ork...

Ibland säger någon annan...

det man själv skulle vilja säga. Eva Dahlgren får säga det idag...


Jag vill ha dej min kära
Är det fult och lumpet
Jag vill ha dej min älskade
Men med helt andra ord

Du tänder min kropp
Du tänder min själ
Och gör mej
helt befriad från det
Som kallas öde nojor
Ensamhets fobier
Du gör mej hel
Mitt i kravens tid

Att lämna en för en annan
Är kanske egotrippat
Man att lämna sej själv för inget
Är värre än så

Vissa kan gå över lik
För att uppfylla sina drömmar
Det gör mej heligt förbannad
Medan jag står still och trampar
På mej själv
Och det är värre ändå

Censurerade tankar
Har inte gjort mej fattig
Men jag har aldrig känt mej
så sliten som nu
Så trött och ful
Visst kan jag
kämpa vackert och le
Men på bilden står ågren bredvid
Och klappar mej på axeln
Sen lägger vi in backen
Och kör så långt in i mörkret
Att vi inte hittar ut

Ja här är jag min kära
Helt utan masker
Här är jag min älskade
Med alla later och laster
Jag orkar inte ljuga för dej
För är det så att du vill älska mej
Så kan jag inte spela
Jag har nog med att överleva
Och jag vet att du kan få mej
Till mer än bara det

20/3; söndag

Veckorna går fort - helgerna kanske passerar ännu fortare... Dagen igår började med ridning för Klara - hoppning! - shoppa födelsedagspresenter, hem en runda, lämna Linus på kalas, lämna Klara på kalas, hämta Linus på kalas, åka på simskola med Linus, shoppa mat, hämta Klara - allt medan Anders målade hemma, städa lite, förbereda lite mat och kvällens träff med Owessons. Och i magen sker det oxå en massa: "När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Vikt: 2 200 gram." Och får man tro på planen så är vi i vecka 33 och har 52 dagar kvar...
Idag tog vi turen till Ullared, med båda barnen. Vann gjorde K. Shampoot och balsamet som jag alltid köper där missade vi visst med 10 minuter... (Så Helen, vi kan ta en tur till...)Dock hade jag grymt med sammandragningar på vägen hem, så jag tror att det var i rätt tid jag åkte. Det är tufft att stå och gå en hel dag. Det känns som om bebben ställer sig upp och pillar mig i ljumsken, samtidigt som den sticker upp en rumpa eller nåt i revbenen. Nu är det nog dags även för mamman att knyta sig. Pappan spelar tennis. Hoppas att ni har haft en bra helg! Och hunnit njuta av solen, som man har kunnat se från och till!

Och så kom det igen...

Saknaden. Ångesten. Jag sitter och väntar på Anders. Han har varit påväg hem länge nu. Jag sitter ensam. Trött. Klappar magen. Har lagt barnen. Och då kommer det över mig. Jag tänker på henne ofta. Så fort jag ska ta något beslut så tänker jag på vad hon skulle ha gjort. Hon var en klok kvinna min mamma. Jag tänker mycket på hennes sista tid. Hur hon mådde. Vilken ångest, sorg och skräck hon tvingades genomgå. Ensam. Hur vi satt i bilen och inte ville inse någon av oss - hur sjuk hon var. Jag tror vi visste. Mamma klamrade sig fast. Vi blundade. Vi sa hej då och att vi ses i morgon, men när morgonen kom, så kom samtalet. Jag kan höra mitt skrik - jag minns hur jag gick ut till bilen utan kryckor, trots att jag egentligen inte kunde.
Ikväll rinner mina tårar för att barnen som inte får träffa sin mormor. Över barnet i min mage som aldrig fick träffa henne. Över alla tankar som aldrig sades. För allt vi gjorde. För att hon fanns i det lilla - och det Stora. För tårarna som jag inte vill visa någon. För krampen i mina käkar när ångesten river min kropp.
Aldrig mer.
Men för alltid kommer jag att sakna.

17/3; torsdag

Jag, den vaggande, foglossande flodhästen tog med min halta hund, min döva hund och min Stimmiga Stimma på morgonpromenad när jag hade lämnat barnen. Vi är nog en syn - eller inte... Snöoväder ute. Trötthet i kroppen. Frustration. Jag gör det jag ska och när jag ska - tror jag, oftast. Men idag hade verkligen inte ett par av mina kollegor gjort det. Och jag litar inte på att de gör det som de har lovat. Mitt kontrollbehov? Men jag påvekras. Och får stå till svars. Jag försöker hjälpa till och inte tappa tålamodet - men det är svårt... Min ork höll verkligen på att ta slut idag. jag kände att mitt blodtryck var lågt. Jag kände hur det sökte mig. Jag drack, och åt, och la mig lite i soffan. Och kom tillbaka. Jag har hämtat barnen, inklusive grannbarnen. Vi har fikat och varit på fotboll, ätit mat och väntar nu på Anders.

16/3; onsdag

Har satt X på eleverna idag. planerat och vaktat nationella prov i biologi, och sedan rättat som faan... Två klassers labdelar är klara - vilket är en förutsättning för att jag ska kunna genomföra labdelen med eleverna. Och mitt i kaoset ringde Martin och sa att han tar hem barnen - lättnad. Och tacksamhet! Tack Martin! Idag var det guld värt! Anders är ju i Köpenhamn. Nu i kväll har jag lagat mat, fortsatt att rätta prov, och inser att jag ska rätta om några imorgon. Och så har jag en klass kvar... Och så tog jag en sväng med hundarna. Magen är det full fart på - hicka, rörelser (nerifrån ljumsken till upp i revbenen och ner i urinblåsan...) och sammandragningar avlöser varandra. Andas. Ta det lugnt. Och flyttar fram min deadline lite till - åtminstone en vecka efter påsklovet bör jag väl klara?! Nu är det snart dags för Grey - säsongspremiär. Det blir bra. Det vill bli bra.

14/3; måndag

Idag fyller Humpe år! Grattis!
Det har varit en späckad dag... Jag jobbade, trots att jag är ledig på måndagar. farfar har passat barnen.Och jag har haft studiedag. Föreläsning om föräldramöten, och kursplaner 2011, samt en massa - men ändå för lite - förberedelse inför nationellt prov i biologi på onsdag. Jag fortsatte hem för att köra tjejerna till tennisen, och sedan avlöste Anders och jag varandra i dörren - Anders skulle iväg på hockey.
Jag brukar känna att jag har koll på läget och "lagom" att göra - men så känns det tyvärr inte riktigt nu... Men det vänder snart. Det är många "deadlines" just nu - klara av nationella proven, rätta dem, labproven (jag har ju tre niondeklasser i år), sedan fram till påsklovet... Sen... Men ett steg i taget. En dag i taget.

13/3; söndag

Snart bänkar sig K och jag framför TV:n - ponnyakuten, solsidan och sedan blir det nog en film. Anders ska spela tennis. Jag och barnen tog vårt pass på förmiddagen - två timmar tennis i gympasalen. Anders målade lister. Pappa var här och hjälpte till lite. Jag jobbar ju oxå på att få en förare (läs Anders) till Stimma i vår - och hotar med att jag gör det själv annars - så idag la jag ett spår, genom is, snö, vatten, bäckar, gräs, vildsvinsborst, fotspår och massa rådjursbajs. Det blev ett bakspår, men de tog sig igenom spåret. Det är alltså "bara" att anmäla?! Och sen kom pappa, Marianne, mormor, samt Henke med familj på lite fika. Tack för presenter och hjälp. Och till sist skickar jag grattiskramar till Eric som fyller år och styrkekramar till Persson som mist en go vän.

12/3; lördag

Vad har vi köpt - en Pomelo...
Googlade och hittade det här:
Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt. Man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimlor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fat, så att var och en kan "plocka" bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor från en klase. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.
Spännande! Annars har vi ägnat oss åt ridskola, simskola, innebandymatch (där A gjorde 2 mål!), vi har även hunnit titta på lite möbler, gått en liten runda med hundarna, suttit i soffan en stund. Men Nu är det mat ropar Anders. Ikväll blir det melodifestival - glitter och glamour, men inte soffan där blir det mjukiskläder...

10/3; torsdag

Min 34 födelsedag. Jag satt och tänkte på hur få födelsedagar jag verkligen minns... Jag minns en när jag tränade Tjipp och Boogie i snö på agiltybanan i Alvesta. Tjipp var inte gammal, och började halta. Det ledde till den första ostrechondrosoperationen lite senare... Och en annan ägnade jag åt agility på en tävlingsbana i Hässleholm - jag var gravid med Klara - och Hiho och jag vann en agilityklass. Jag ahde svartvitrandig tröja. Förra födelsedagen firade jag på hästryggen. Hemma var farmor, farfar, pappa och gammelmormor och firade - mig. Och såklart minns man en del goda födelsedagsmiddagar. Den idag går nog inte till historiens bästa - jag köpte frysta pizzor för att snabbt kunna värma dem när vi kom hem från fotboll- och innebandyträning. Och så hade Anders köpt en jordgubbstårta. Den här natten kommer jag nog att minnas - vakande med kramp vid två tillfällen i vaderna. Vakande av sammandragningar vid halv ett - samma tid som jag föddes. Tänkte lite på mamma. Hur hon hade haft det för 34 år sedan. Och på morgonen kom familjen och sjöng och gav mig ett hemmafotspa. Och jag har fått en massa hälsningar på facebook, SMS, mail och en del samtal. Det värmer. Tack alla. Min dag har varit bra.
Mina tankar har funnits hos en treårig kämpe som har legat på operationsbordet idag - och såklart hos hans föräldrar.
Och vädret har på ett par dagar gått från vinterväder, till vårväder, till höstväder. Och enligt min väderguru, Martin, så väntar storm i natt. Vi får väl se.

9/3; onsdag

Idag spelade bebben oss ett spratt... Vi var på rutinkontroll hos BM och då låg bebbens puls på 190. Och där förblev den. Så vi fick ta en tur till förlossningen. En CTG-kurva kördes. Och bebben var livlig och hjärtljuden var höga, men efter lång tid så sjönk de. BM och läkare blev nöjda och vi fick lämna förlossningen för den här gången. Vi åkte till jobben. Jobbade. En lång dag. Nu sitter jag i soffan, och här vill jag sitta resten av kvällen. Jag har ont i en fot efter ett fall igår. Den är svullen. Och jag har haltat och vaggat ännu mer idag än andra dagar. Och för övrigt var det mesta hyfsat bra på kollen idag - järnvärdet hade dock sjunkit, och blodtrycket är fortfarande lågt - men magen följer de mått som den ska ha.
Och så spelade vädret oss ett spratt. Efter att ha fått lite vårkänslor ett par dagar och lagat hundgårdsgrinden, så fick hundarna vara ute i hägnet idag. Framåt dagen började det dock snöa och regna...

8/3; Fettisdag - fastlagstisdag!

Idag var det ju semmeldagen - precis som Anonym hade lämnat en kommentar om! Och ikväll gjorde jag semlor till oss! Så jag har ju inte missat något! Tur! Och innan semlan var jag och Klara med Linus på gympan. Och han var så duktig. Följde instruktioner, hoppade höjdhopp och var pigg och glad!
Igår hade Linus och jag en fullspäckad förmiddag - bad, lite shopping och fika och sedan lunch i Moheda innan vi hämtade Klara och Sandra och Elin kom och fikade!
Tyvärr sover jag så dåligt - min rygg gör så ont. Och det hade väl känts mer okej om det "bara" var i fogarna - men det här sitter mellan skuldrorna. Och känns inte som en direkt gravidåkomma... Jag drar mig för att gå och lägga mig - och då är det illa... Imorgon väntar ett besök hos BM igen, jag går snart in i v. 32. Jag läste någonstans att lungkapaciteten hade ökat - jag kunde vara andfådd, att jag kunde samla på mig vatten och känna mig svullen, att bebben är ca 40cm lång och har hår på huvudet, ögonlocken har börjat öppnas och den kan skilja på ljus och mörker - och det är ca 64 dygn tills den kikar ut...
Och dagarna går. På jobbet snurrar det fort. Åtgärdsprogram som bör skrivas, samtal som bör göras, kryss som ska sättas, betygsvarningar som ska utdelas... Nationellt prov i biologi nästa vecka. Det finns att göra. Och helst hade jag bara velat sitta och lukta på typ bensin...
Och läkarbesöket för Linus imorgon hoppar vi över. Rätt eller fel - det får tiden utvisa... Men just nu känns det rätt...

Insåg just...

... att det är fastlagssöndag (eller vad det heter) och att jag inte har ätit en enda semla idag... Och Anders spelar tennis, och barnen har gått och lagt sig, och jag orkar inte göra en semla... Men jag har ju tjuvätit innan, och så kan jag väl ta någon efter...

6/3; söndag

Nu sitter jag i soffan. Det är väl första gången idag som jag sitter... Och nu ska jag sitta här resten av kvällen. Det har varit en hel del sammandragningar, till följd av att jag har stollat runt?! Det började med tennis för barnen och mig i gympasalen. Där kom Linus första bryt. Han ville ingenting. Och jag vill så gärna att han ska prova i alla fall. Efter mycket tjat, hårda ord och en del tårar från Linus spelade han några bollar - mamma blir glad. Vi åkte hem och jag fixade med hundarna på trappen i vårsolen. Klippte klor och päls och kammade. Pappa och Marianne kom och hjälpte oss i vardagsrummet. Det kommer bli bra. Jag tömde vårt stora ekskåp som har rymt allt från pussel, spel, pärlor, kameror och tejp, till servetter, omslagspapper, ljus, ballonger och kort. Frågan var bara var man skulle göra av allt... En del fick komma upp på barnens rum, annat hamnade i källaren och en del i uterummet. Det som finns i uterummet funderar jag helt enkelt på att sätta upp en skylt vid vägen: "loppis"... för det blir jobbigt att ta in allt igen. En del ska in, men vi ska köpa lite nya möbler oxå är det tänkt. Nu väntar vi dock på nytt golv, och varmare väder så ska det även målas fönster osv... När jag bar upp spel och pussel på Linus rum kom nästa bryt. Han ville inte ha in det på sitt rum, och hällde ut en massa pusselbitar på golvet. Och alla sina bilar. Och det är inte en bil... Bryt ihop och kom igen. Vi tog oss igenom krisen. Ibland är det så svårt att resonera med honom. Han har varit så go och glad länge nu, men idag tog det slut. Kan det bero på de två veckorna hemma? Sjukdom? Eller är det bara trots? Det blev även ett litet bryt när hans kulle åka skridskor senare... Och ett ett när han skulle rita. Han är verkligen inte bra på att rita. Han gillar inte det heller. Och vi vill gärna att han försöker. Tränar. Nu är han trött och ligger i sin säng. Han är i slutet av sin penicillinkur nu, och vi hoppas att det blir helt bra. Att hans goda humör kommer tillbaka. Att han får må bra. Vara glad. Utvecklas. Kan höra. Vågar. Vill.
Jag har även hunnit träna lite lydnad med Stimma idag. Vårkänslor. Träningssug. Men jag har svårt att gå idag på grund av mina fogar och rättså mycket sammandragningar. I natt hade jag svårt att sova på grund av min rygg.
Igår var Klara på ridskola och sedan var Linus på simskola. Det gick bra. Sedan fick de leka i äventyrsbadet. På kvällen var grannarna här.
Och under tiden jag har skrivit det här har jag lärt mig två saker: sköldpaddor kan "spara" sperma i kroppen i flera år, och sedan få en liten bebbe. Och att noshörningars horn är gjorda av tvinnat hår...

3/3; torsdag

En text som en mamma skrev 2005, som finns med i hennes bok "Är jag normal, mamma?", om längtan och om sorg och handbollsträning.

"Det måste vara härligt att sitta där på bänken i gymnastiksalen och se din dotter. Se när hon skjuter iväg bollen - och det blir mål. Se när hon snackar med kompisarna - och de skrattar. Se när hon lyssnar på tränaren - och sedan gör ungefär som han säger.

Det måste vara härligt att bara sitta där, tillbakalutad, på bänken i gymnastiksalen och se när hon springer med välkammat hår samlat i en toft som slänger stolt efter nacken.

Jag vill också sitta där på bänken och se när min dotter skjuter mål, berättar saker så kompisarna skrattar, lyssnar på tränaren och har håret ordentligt uppsatt i en tofs som slänger stolt efter nacken.

Jag blir ledsen när jag ser att det inte är så.

Men mest ledsen blir jag av Mikas desperata kamp för att få vara med, för att förstå, för att lyckas.

Mest ledsen blir jag av att se att så mycket är så svårt.

Mest ledsen blir jag av att se Mika vara ledsen - att det hon vill, vill, vill skall fungera - inte gör det.

Det måste vara härligt".

...

"Vissa saker finns för alltid kvar i minnet hos mig. Som att solen sken starkt i ögonen den där förmiddagen och den totala tröttheten som plötsligt slog ut alla mina kroppsdelar. Vi hade precis avslutat ett möte med teamet från barneurologiska kliniken, som utrett vår dotter.

En timme innan gick jag med blandade känslor till mötet. Fåglarna kvittrade och solen sken "och här går vi och skall få reda på vad det är för "fel" på vår dotter". Det var absurt. Jag hoppades av hela mitt hjärta att man skulle säga att resultatet visar inte på några svårigheter. Men jag hoppades också längst in i sista droppen av min benmärg att Grodan skulle få diagnosen add, för hur skulle hon annars få hjälp med allt det svåra. Hur skulle vi annars få förståelse och stöd för allt det hemska som hänt i skolan. Hur skulle hon annars klara sig?

Nu hade vi fått ett namn på det som gör vardagen så svår för vår dotter. Add hade läkarna sagt att det var och jag släpade mig till bilen i ett virrvarr av känslor.

Diagnosen kom efter fem år av misstankar, utanförskap, ifrågasättande, utredningar, mobbning och frustration.

Seger!

Nu kommer hon att få den hjälp hon behöver.

Nederlag och sorg.

Svårigheterna, hade läkaren sagt, kommer troligen att följa henne genom livet.

Glädje och sorg tumlade runt i en absurd mix.

Tidigare hade jag häpnat över hur lätt vi hamnat utanför "systemet". Jag som seglat genom livet på en räkmacka. Vi sågs som annorlunda, konstiga, besvärliga - med andra ord inte normala, som majoriteten.

Det jag sa hade heller inte tagit på allvar. Vem lyssnar på en förälder som har ett barn som inte fungerar som "vanliga" barn."

 

Det här kommer alltså från en blogg som en mamma till en dotter med ADD skriver. Ibland läser jag där, lite sporadiskt - lite som mamma, lite som lärare... Jag har suttit på otaliga möten och fått ta del av utredningar om olika elever. jag har suttit och försökt förstå vad som rör sig i föräldrarnas huvud, och i elevens. Jag har känt spänningar släppa, förhoppningar tändas - och jag har hört hur vi lovar att ta hand om eleven, göra det bästa, ge rätt hjälp... Jag har ännu fler gånger känt frustrationen över hur lite vi verkligen kan göra. Hur många av de här eleverna hade behövt ett annat forum, annan hjälp och kanske en annan plats. Livet blev kanske enklare efter en diagnos - kanske får de mer och rätt hjälp och åtminstone mer förståelse - men livet är nog oftast inte lätt. Många av de här eleverna är fortfarande utanför, utsatta, retadade, i perioder mobbad, ensam, kallade för "efterbliven" och ledsna. Jag har suttit på möten om min egen son. Hört hur psykologer, logopeder, sjukgymnaster, kuratorer och läkare försöker förklara, försöker utreda om och i så fall hur vår son är "annorlunda". Jag har känt frustrationen. Jag har känt sorgen. Jag har suttit på hans sängkant när han somnat med deras ord i mitt huvud. Strykt honom över håret och undrat. jag har hoppats, samtidigt som jag såklart inte har hoppats, att de ska komma fram till Något. Kanske är en diagnos lättare att acceptera, kräva och få rätt hjälp. kanske är det precis tvärtom - att man hamnar i ett fack. Tror att det ska vara så... Och tänk om det är fel... Tänk att upptäcka under högstadietiden att barnet inte alls skulle varit inskrivet i särskolan, eller tvärtom... (båda delarna har jag varit med om när det gäller mina elever). Jag har suttit och tittat på Linus under gympatimmarna - letat fel, men även likheter. Jag har sett honom göra som tränarna säger - eller som de andra barnen gör - eller i alla fall ungefär. Och önskat att jag aldrig, över huvudtaget, skulle tänka de tankarna. Vad är normalt? Igår ringde jag habiliteringen - sa att vi inte tänkte söka vårdbidrag just nu i alla fall. Vi gör väl inte så mycket som andra inte gör? Eller gör vi det? Vad är normalt?

 

Nu sitter jag i alla fall in soffan, och tittar på min son. Han leker idag! Han är mycket piggare! Men tyvärr har det kommit lite mer blod från örat. Men vi avvaktar åtminstone till imorgon så får vi se hur det utvecklar sig. De tog en odling på kletet igår, vilket kan vara bra att ha om det inte visar sig vara rätt behandling som han har fått.

 

Och idag är det ingen vanlig dag - idag är det AnnaKarins födelsedag! Grattis! Jag önskar att vi var lite närmare varandra så att jag kunde få ge dig en storm kram.



2/3; onsdag

Sitter bredvid min slagna - men ack så tappra - hjälte. Linus. Det rann blod och var från ena örat när vi vakande. Jag ringde öronakuten - de är underbara. Vi var inne på läkarens rum inom en timme, och det konstaterades öroninflammation på åtminstone ett öra - det med plaströr... Penicillin. Och fortfarande hög feber. Trött. Hostig. Jag hämtade matteprov på väg hem från stan och satt och rättade dem med en sovande Linus jämte mig, tittandes på hur de svenska sprintdamerna tog VMguld! Nu har jag just hämtat hem Klara och fikat. Spelat en runda UNO. Och fortsätter att BaraVara... Anders är i Köpenhamn.

1/3; tisdag

Det är lätt att tro att tillfällen och tillstånd är statiska - även om man Vet att de inte är det... Om man mår bra - har man svårt att förstå att det någonsin kommer ändras. Om det har regnat i flera dagar, så är trots allt sannolikheten större att det blir regn imorgon med än att det är strålande sol... Om man har ont någonstans så är det lätt att tro att det ska vara så, länge. Men faktum är att även om ryggen värkte så att jag grät i natt, så har det funkat hyfsat idag. Jag har jobbat, och gått en runda med hundarna. Anders har varit hemma med Limpan idag - han är verkligen inte pigg. Han har sovit i stort sett hela dagen. Klara har varit i skolan idag. Anders ska åka till Köpenhamn, och jag ska vara hemma. Jag vet att någon sa till mig i början av min "mammatid", någon gång i Halmstad, att "eleverna minns inte om du inte var där varje lektion, men dina barn minns att du var hemma när de mådde dåligt - dina barn behöver dig mer än dina elever...". Så sant. Men lätt att glömma.