30/1; tisdag

Jag börjar jobba kl. 8.10 varje morgon - enligt schemat Tio minuter innan eleverna kommer. Då förväntas jag läsa mail, plocka fram laborationer och göra de sista förberedelserna inför dagens maraton. Mina fem lektioner var planerade.  (Jag är på jobbet ca 7.30 varje morgon. Och gör en del av min förtroendetid.) Jag får ett Mail om vick. Vårt tvålärarskap gick om intet när den tredje biologiläraren var sjuk. Kan ni lösa det? På tio minuter får vi rodda om våra planer. Lösa det. Det vi hade tänkt får vi planera om… men det går. Såklart. För vi är såna - vi löser. Men vi önskar att vi fick längre ställtid innan första lektionen. Låt oss bestämma själva. Lita på oss. Förutom de fem lektionerna hade jag ett utvecklingssamtal. Två klasser skrev läxförhör. Och efter ridturen (när jag kom till stallet var det fyra boxar att mocka och tomt på vatten till utehästarna - det var grått, men blev mörkt, så det gråa syntes inte) rättade jag och bedömde. Så att föräldrar, Skolverket, skolledningen och politiker blir nöjda - och så att vi lärare har svart på vitt. Det mätbara är tryggt och att lära för livet hamnar i skymundan när bedömningen hamnar i förgrunden. Poäng, rutor och matriser är viktigare än psykisk hälsa och livslångt lärande. Mätbara data ska utvärdera och höja motivationen hos skoltrötta elever. 
I samma stund som lakersmatchen var slut slog jag ihop datorn. Lakers förlorade. Dagen är slut. 


27/1; lördag

Vakna långsamt. Pyssel i stallet. I lugn och ro.  (null)
Anders och klara åkte till  sandbäckshult och Sigge tittade på en annan innebandymatch innan han skulle åka till Oskarshamn (där Anders skulle möta upp efter innebandymatchen). Jag åkte hem och skickade iväg Linus - som också skulle med lakersbussen till Oskarshamn. 
Lite städning. 
Lite vinterstudion. 
En löptur. 
Lite jobb.
Lakers på tv. 
Göra ett par pajer. 
Ett glas rött. 
Att hinna och bara vara. 

(null)
(null)


(null)
(null)

(null)

(null)

  (null)



24/1; onsdag

I väntan på Sigge blev det varvet runt växjösjön igen. Rsd912. Det är något visst att springa i mörker, regn och blåst… Tittar på damerna i viken. Ser svanarna - som gömmer huvudet under vingen. Och möter människorna som kurar i vinden - och precis som jag - trotsar mörkrets makter medan lamporna speglar sig i isen och gör vad de kan för att överlista och övervinna mörkret. 
Vackert så.  (null)
(null)


(null)

(null)




22/1; måndag

Ösregn och stormvindar. 
Linus hade ont i halsen. Men jag kommer inte längre åt frånvaroanmälan för honom - nu när han är myndig. Han tog sig iväg. 
Och när jag körde in till jobbet funkade inte radion. Bara p4. Det gick inte att byta och inte att höja eller sänka. 
Jag halkade när jag gick från bilen till jobbet när jag skulle hoppa över vattenpölarna (som dolde isfläckar). Jag blev blöt och sträckte mig i vaden. 
Och så kom jag till jobbet och insåg att det blev en vicktimme. 
Några lektioner. 
Gick ut på lunchen och testade radion igen. Då funkade den. 
Ett par lektioner till. 
Ingen konferens- så vi kom hem lite tidigare. Anders lagade mat - och vi hann äta tillsammans innan fyra av oss skulle iväg igen. 
Anders och Linus hann fylla i värnpliktslappen och se till så att frånvaroappen funkade. 
Jag lämnade Sigge och sprang runt växjösjön. I regn. Och blåst. Det var fint. Och vattenpölarna blev utmaningar. Kryssade. Hoppade. Sprang. Andades. 
(null)

(null)
En liten handling. 
Och så hann jag titta på lite hockeyträning.  (null)

Dagen började rätta sig till. 
Men. Så kom jag hem till en e-kod. Varför inte liksom? 
Den här dagen är en felkod. Den här dagen är en dans med svåra steg i mycket blöta skor…
(null)
Den här dagen är snart slut…



21/1; söndag

En "lugn" helg. Men jag har knappt varit hemma… 
En tidig löprunda igår. En innebandymatch i Karlshamn - efter en snabb löptur och dusch - och på vägen hem stannade vi i Ingelstad för en innebandymatch till. Hockey i soffan - killarna var på plats i vida. 
Idag inleddes dagen med löptur på isen och brunch med nybakta frallor. Och sedan vidare på hockeymatch och innebandymatch innan gympa. 
Nu är det kväll. Lite tacos och läxläsning. 
(null)
(null)
(null)
(null)


19/1; fredag

En jobbdag då jag har varvat dissekering av hjärta, lungor, luftstrupe, lever och njurar (om ni har några liggande tar vi gärna emot det!) med laborationer där vi har påvisat gaser genom att tända på dem och leda ner i kalkvatten. En bra jobbdag. 
(null)

Och det var ljust när jag kom hem. Och när jag sprang, rsd907. Vi sprang förbi dagis. Jag hörde barn som skrattade. De gungade. Väntade på sina föräldrar? Jag kunde plötsligt känna känslan - när man kom för att hämta - alltid lite stressad, och aldrig i den tiden som barnet hade tänkt. Jag kan känna de små armarna runt halsen. Hur man letade efter förlorade vantar och stövlar. Jag kan känna smärtan i hjärtat när man lämnade ett förtvilat barn på morgonen - som visserligen slutade gråta innan jag lämnade parkeringen - men gråten följde mig hela vägen till jobbet, skar genom ben och märg. Mina barn är inte små längre. Två anses till och med vara vuxna! 
(null)
I helgen väntar stallet, innebandyhallar och hockeyrinkar. 

15/1; måndag

Jag är så tacksam för vänner och släkt som har firat vår Linus i helgen!  Konfetti, paket, ballonger, presenter och semlor!  (null)
(null)
Idag steg vi upp tidigt och åt finfrukost och firade våra två(!) födelsedagsbarn - maxi och Linus! 
18 år! 
Ikväll sprang jag  - från mörker in i ljuset. I uppförsbackar och nedförsbackar. Jag sprang på oplogade vägar i minus 10 grader- men från kylan spred sig långsamt värmen i kroppen. Benen gick av sig själva. Jag andades lungt. Hjärtat slog. 
Nu börjar ett nytt kapitel. 
Myndig. Men vi är inte klara ännu. Vår resa har inte sett likadan ut som alla andras. Vägen har inte varit lika rak. Kartan och kompassen har ibland varit svåra att tyda. Riktningen har inte varit självklar. Och det finns inget tydligt mål. Vi får fortsätta att ta små steg. Trevande steg. Ibland vingliga. Vi har gått vilse. Det är nog sällan en väg har gett oss så mycket visdom som den här… det har varit den hårda vägen. Men vi har alltid hittar rätt igen. Försöker se ljuset. Strävar framåt. Ett steg i taget. Tillsammans. Med släkt och vänner. 
(null)

(null)








9/1; tisdag

Jag vänder och vrider på mig. Kommer inte till ro. Jag har ont i ryggen, foten, huvudet. Jag är varm. Jag sticker ut fötterna utanför täcket   - jag blir kall. 

Elverna kommer imorgon. Det är terminsstart. 

Igen. 

"Det är konstigt 

det där med terminsstart.

Man både vill

och

inte vill.


Man är alltid osäker

fast man är säker.


Man har aldrig koll

fast man har koll.

Har jag...?

Gjorde jag...?

Ska jag...?

Kan vi...?

Borde jag...?


Förberedd på allt

och ändå helt oförberedd

på verkligheten.


Tur då att verkligheten finns där

som vanligt

och allt är

som vanligt

när det väl sätter igång.


Ja, just ja.

Ja men visst.

Så gör vi.

Nu är vi igång igen." (Kerstin Dahlin; utmanande undervisning fb)

Dagen gick… bra. Jag har gjort det förut. Jag hade planerat. Jag var förberedd - ändå, en osäkerhet. Men verkligheten fanns där - precis som vanligt. 

(null)



6/1; lördag

En kväll på isen. 
(null)
(null)
(null)
Hamburgare och hockeyfinal i soffan - tyvärr en förlust för småkronorna - och pulka och ministicksmatch i pausen. 
(null)
Idag vaknade vi upp till ännu en vacker tavla som högre makter hade skapat. Vintervärlden är så sällsamt vacker som om den skapats av en lycklig gud.  (null)

(null)
En ridtur med stallkompisar i den vackra vintervärlden. -21 stod kvicksilvret på. 
(null)
(null)
(null)
Istid och löptur. Och sport i soffan. 
(null)
(null)
(null)
(null)
En vinterdag kan knappt bli vackrare. 


5/1; fredag

När jag körde Sigge till simhallen på förmiddagen passade Linus, klara, maxi och jag på att trotsa de -12 graderna och sprang en runda i stan. 
(null)

(null)

Och så använde jag några av mina förtroendetimmar (som jag redan har gjort ett par gånger den här veckan) och förberedde nästa veckas lektioner - på mina lediga dagar. Jag har känt pulsen öka. Jag borde såklart gjort det innan semestern (och gjorde det till viss del, jag påbörjade arbetsområden som jag ska fortsätta efter lovet) - men då satte jag 400 betyg, planerade "roliga, schemabrytande aktiviteter" och jag levde som om det inte fanns någon morgondag, stack huvudet i sanden och händerna framför ögonen som emojiapan.
(null)
Vi har visserligen en studiedag på måndag - men då är det mycket som ska hinnas med: Apt, fackligt möte, planering med kollegor, uppföljning av värdegrundsarbetet   Och f ortsatt arbete med rutinerna för "samverkan med vh och utvecklingssamtalen + Ist" och jag ska kontakta en vårdnadshavare och en handläggare på socialförvaltningen som har sökt mig under min ledighet… och jag vet att det underlättar både för mig och mina elever om jag kommer väl förberedd och strukturerad. Så jag gör det - precis som de flesta av Sveriges lärare säkert gör de här dagarna… jobbar gratis eller utnyttjar mina förtroendetimmar - på min inarbetade arbetstid. För min skull - för mina elevers skull. 
Och samtidigt njuter jag av friheten, skidskytte på tv och senare sdsm innebandymatcher för Småland. Och så kommer några hockeygrabbar troligtvis hit och kör på Anders skottade, "privata" rink, äter hamburgare och tittar på JVM-finalen.  (null)
(null)





4/1; torsdag

En löptur inledde dagen - i isande vind och snö som föll. 
Tour di Ski på tv. 
Och så väntar hockey för Sverige och lakers. Och första sdsm-matcherna för Smålandslaget. 
Sigge är på allmänhetens åkning (Anders följde med och kör nog några varv och klara springer på gymmet, Linus sprang här hemma) och ikväll har han hockeyträning.
Jag ska ta in hästarna ikväll. 
Lungt och ställa - men ändå fullt upp!  (null)
(null)



3/1 2024; onsdag


Det här jullovet har festerna avlöst varandra. 
Efter nyårsaftons fest var det Helenas 50-årsfest igår! På nyårsdagen var det - som sig bör - pizza. 
(null)
(null)
(null)
Idag har jag sprungit i snöyran, jobbat lite och tittat på tour di Ski.