Lite senare...

Jag mötte busschauffören när jag hämtade Linus - han tackade mig för att jag försökte få kvinnan att sakta ner. Han hade sett situationen. Han hade saktat ner, rejält - annars hade de smält...

Jag läste den här artikeln:
Var finns den här feminismen? Intressant läsning, jag läser in den här... trevlig helg alla Marior och alla andra:

"Den genomsnittliga svenska kvinnan heter Maria Johansson, är 42 år och jobbar inom vården. Hon tjänar 23 300 kronor i månaden. Hon har två barn; en son som heter Simon och är 15 år och en dotter som heter Emma och är 12 år.

Maria är gift sedan 12 år tillbaka. Hennes man tjänar 32 000 kronor. Maria och hennes man bor i en villa som är taxerad till 1 326 000 kronor och de äger en silverfärgad Volvo av 1999 års modell. ”Om Maria får bestämma så kommer deras nästa bil att vara röd. Under året kör de 1 240 mil.”

Ovanstående fakta om medelsvensson finns att läsa i ”Statistisk årsbok för Sverige 2012” som kom ut förra veckan. I boken har statistiken för 2011 sammanställts och svart på vitt är det här otroligt jobbig och sorglig läsning, för alla. För mig är det naturligtvis tråkigt att läsa att Marias man, fortfarande 2011, FORTFARANDE tjänar nästan 9 000 kronor mer än sin hustru, och det är självklart riktigt störande läsning för dem som hävdar att feminismen egentligen inte behövs eftersom vi redan lever i ett jämställt samhälle. Det finns helt enkelt ingen som tycker att ”Statistisk årsbok för Sverige 2012” är en särskilt rolig bok.

Jag tycker å andra sidan att det är skönt när SCB släpper siffror som är ganska lättillgängliga och enkla att förstå. Men när jag i radion höjer ett, faktiskt i sammanhanget ganska ödmjukt, finger och påpekar att det är en ganska behaglig ingrediens i debatten att få tillgång till konkreta fakta om män och kvinnors situation i Sverige i dag, då jävlar brakar det loss bland lyssnarna.

”Men GUUUUD Hannisen, skaffa dig en hjärna”, skriver någon. ”Men asså snälla, man gör väl det man VILL göra hemma.” ”Men asså, snälla, ska det vara tillåtet att feminister sitter och smutskastar män i en public service-kanal?”

En kille skriver följande: ”Vi män har mer koll på omvärden föratt vi ängnar mer tid åt TV och radio, därför står vi mindre tid framför spisen! min sambo vet tex. aldrig ens vad det blir för väder i morgon. Mkt kortsiktigt levene tycker jag!” OBS, SIC!

Något jag ofta får höra när jag för feminismen på tal är att jag ska ta och lugna ned mig lite. Har den inte redan fått alldeles för stor genomslagskraft i samhället? Tagga ned! Det har liksom helt spårat ur det här med att det ska råda total jämlikhet mellan könen och kan man inte bara vara humanist i stället, det låter ju så mycket bättre. Men jag fattar inte varifrån den uppfattningen kommer. När jag i radio säger att jag är feminist, då blir liksom folk helt vansinniga. Det är så fruktansvärt provocerande att jag använder det ordet, och att jag ser det mönstret i de här siffrorna från Statistiska centralbyrån. Det kokar av hat därute alltså. Det blir så tydligt när jag sitter i radion och folk kan sms:a och mejla in direkt med sina åsikter, det finns inget filter. Och deras motargument? Jag blir mörkrädd. På riktigt. Och jag undrar: var finns denna feminism som tydligen är konsensus i detta land?

Den genomsnittliga svenska kvinnan lägger 106 minuter varje dag på att handla, laga mat och städa hemma. Motsvarande tid för män är 69 minuter. Jag vet inte, men jag tror faktiskt inte att Maria får bestämma färgen på nästa bil. Nej det är verkligen ingen rolig ­läsning, för någon."




27/1; fredag

Jag, Sigge och två hundar har varit ute en runda denna, kanske, den kallaste dagen det här året, men också, kanske, den vackraste... Vi möter en bil. Det är inte samma kurva som i höstas, inte samma backe som för någon dag sedan - men det är samma väg... Jag ser att kvinnan ser oss. Det sitter en kvinna i den vita bilen - kanske en mamma. Kanske har hon kört den här vägen varje dag i tjugo år, fram och tillbaka. Hon kan vägen... Det hon, troligtvis, inte ser - är bussen som kommer från det andra hållet... Hon kör fort. Alldeles för fort. Det är kanske inte halt, men det är isiga vallar vid vägkanten, vilket gör att jag inte kan rulla ner oss i diket. Jag vinkar hysteriskt för att få henne att sakta ner. Ser katastrofen i vitögat. Hon ser bussen - och tvingas välja att gasa ännu fortare för att hinna förbi oss och hinna köra in på kanten igen innan en frontalkrock med bussen är ett faktum. Busschauffören skakar på huvudet och vinkar till mig sekunden efter att kvinnan har passerat. Jag böjer mig ner - rättar till lillemans mössa, pussar honom ömt på kinden. Tittar upp mot himlen - ser en flagga på halv stång mot den knallblå himlen - och inser tacksamt att den här vackra stunden, var inte vår sista... Jag torkar den lilla tåren i ögonvrån, jag fortsätter gå, andas ut... För den här gången...
Jag kan fortsätta att tänka framåt. Jag tänker på att jag snart ska utföra en prövningskurs åt Teknikum i Kemi, och en lovskola i ma/no på TC. Hur ska det gå? Jag tänker på hur natten var. En Sigge som vaknade vid etttiden, och var rättså tydlig med vad han ville - han ville snutta. Två timmar stod jag ut innan jag kapitulerade... Innan det blev 1-0 till Sigge... Han somnade snabbt - och jag undrar om det hade varit lika bra att ge honom mat från början? Jag tänker på det som Anja och Linus berättade för några dagar sedan "en flicka som hade ätit så mycket snö så hon kräktes, och sedan fick hon åka hem dagen efter för att hon mådde illa..." - varför kan inte föräldrar inse att det kanske inte är så enkelt som lite snö, för mycket läsk eller chips som gör att barnen kräks - det kanske i själva verket är ännu enklare - det kanske är ett virus, som vi inte vill ska spridas som en löpeld i samhället. Att skylla på en massa annat är bara ett svepskäl till att slippa vara hemma med barnet - ingen vill vara magsjuk. Jag tänker på sångstunden som vi var på igår - Sigge och jag. Där Sigge var det enda barnet som inte satt stilla i mammans knä. Sigge kikade på gitarren, i andras väskor, ville ha andras nappar och prova trappan som fanns i direkt anslutning till ringen på golvet... Jag tänker på vårt bygge - vi har fått dörrar, väv på väggarna och golv... Det närmar sig inflyttning?!
Jag tänker på att det finns så mycket att vara tacksam för. Att jag fick vara vaken ett par timmar i natt känns plötsligt inte så jobbigt.

vänner...

Vänner är änglar som lyfter dina fötter när dina egna vingar har glömt bort hur man flyger... Ett vackert ordspråk av en okänd skrivare...

26/1; torsdag

Mina tårar rinner. För någon jag inte längre känner. Men som jag heller aldrig kommer att lära känna. Vi gick i samma klass i många år. Sida vid sida. Idag var hennes dödsannons i tidningen.
Den vi saknar
mister vi aldrig
Den vi älskat
saknar vi alltid
Vi mister aldrig
den vi älskat
Den vi älskat
älskar vi alltid
Denna vackra vers fanns i tidningen idag. Det finns så många öden. Så många jag vill skydda och rädda. Kram till er alla. Var rädda om er. Be om hjälp. Ta emot hjälp. Ge. Ta. Älska.

gamla tider, gamla vänner...

Jag tänker ofta på tiden i Halmstad. Med glädje. med saknad. Många fina vänne - som jag träffar alltför sällan. idag såg jag ett klipp av en gammal kollega på tuben... 



det finns fler... ni får ett till här. Enligt mig, är han väldigt duktig. jag tittade på honom vid några tillfällen när han uppträdde på en rökig pub.



Jag tänker på hur vi satt på puben, jag och mina kollegor. Förenade. Det var fantastiska människor. Och det var inte bara kollegor som var fina. Hundmänniskor. Bebbevänner. Älskar. Saknar. Minns.

lite mer

Jag har städat idag... Jag ställde inte in dammsugaren... jag måste nog dammsuga lite till, sen...
Och när jag gick där och sög, tänkte jag på det jag läste igår: "Det finns 365 dagar om året för att städa på. Om man tar bort alla söndagar så är det 313 dagar kvar. Sen finns det ca.50 dagar när vädret är för varmt för att städa på, då är det 263 dagar, och såklart vi sover minst 8 timmar varje dag, vilket motsvarar 122 dagar per år. Kvar finns det 141 dagar. Varje dag använder vi minst en timme på oss själva, det blir 15 dagar på ett år. ... ... ... ... Återstår då 126 dagar. Vi ska också äta och dricka det tar ca 2 timmar per dag, vilket är 30 dagar totalt. Nu har vi 96 dagar kvar. Sen måste man ju ut och röra på sig 2 timmar per dag och 2 timmar för att vara social, det tar 92 dagar. Så vi har 4 dagar kvar. Och eftersom vi är människor är vi nog sjuka minst 3 dagar per år. 1 dag kvar! OJ, just det, jag har ju födelsedag också." Undra vad det är jag inte gör... för jag borde verkligen inte ha tid att städa!

25/1; onsdag

Onsdagar betyder att Linus är ledig. Anders åkte till Oslo tidigt i morse. Jag är gräsänka igen... Sigge sov en bra natt. Klara är i skolan. Snickaren lägger golv och sätter väv på väggarna. Sigge ligger och sover. Jag hamnade på en sida på aftonbladet om sex efter förlossningen: "allt är normalt"...
Igår var Sigge och jag och träffade två bebbar och två mammor i BVCgruppen. Trevligt. Även om det inte är den oretuscherade versionen av Lisa de får se... Jag försöker att inte nämna orden "burkmat" och "våtservetter" - åtminstone inte i alla meningar... Jag försöker att hålla i min krälande bebbe så gott det går i de pyntade hemmen. Deras bebbar ligger fortfarande snällt på en filt och jollrar sött...

sista bilden för idag


många bilder på sigge blir det...


tokiga sigge


knorren på grisen


spännande


paketöppning


gårdagens dagiskalas


linus


Linus


obligatoriska semlor


Linus kalas; Margareta, pappa, Linus


sigge, sigge är vår bästa sigge!


Sigge med dregellapp från Ladyjen


23/1; måndag

Nu är det kaffedags - efter ett raseriutbrott (blev bättre bara jag hade ringt och skällt på Anders - som hade kopplat ur bilstolen utan att sätta tillbaka den... kanske blev jag mest arg för att jag faktiskt inte har lärt mig att koppla in den nya stolen, vilket jag har lovat mig själv, och för att vi var så sena...), socialisering (pratat med snickaren), en god gärning (hämtat mormors räkningar), motionerat och sövt Sigge, klippt klorna på hundarna och (!) kopplat in bilstolen på ett hyfsat tillfredsställande sätt...

22/1; söndag

Idag har vi haft Linus kalas för dagiskompisarna och sedan har vi varit ute och snömyst!


Snömys


Myser: 21/1

Det finns inte mycket som är mysigare än när bebben ( trots att vi hade bestämt att han inte fick sova på eftermiddagen) somnar i knät, handboll på tvn, snön yr utanför och ridlektion för såväl klara som mig är väl genomförd. De andra i familjen, inklusive grannarnas barn, är på bio.


lite till, denna onsdag

Jag var stark. Eller egentligen behövde jag inte vara så stark. Mötet gick bra. Förskolan hade tänkt till och planerat bra övningar. Jag läser om CVI, även om jag inte vet att det är det som Linus har - och om han har det, så är det nog rättså lindrigt? Han har tex inga problem med att känna igen sig eller känna igen människor.
Som vi har förstått krävs ett rikt mått av initiativförmåga och självförtroende av den som lever med CVI, förmågor som vi inte får med oss ifrån starten utan måste förvärva under resans gång.
För att kunna lägga grunden till och utveckla en god och sund självkänsla under uppväxtåren behöver vi få känna att vi är älskade, och älskade precis som de vi är. Inte bli nedvärderade men inte heller höjda till skyarna och intalade att våra prestationer är bättre än de egentligen är. Inte minst för ”barn med ett handikapp som ingen kan se eller förstå” är det nödvändigt att få en realistisk bild av sig själva och av verkligheten.
Men medan vi är beroende av de människor vi har omkring oss för att kunna bygga upp en god självkänsla måste vi lita till oss själva när det gäller självförtroendet. Ett gott självförtroende växer fram ur de erfarenheter vi gör och de utmaningar vi ställs – och ställer oss – inför, och som vi lär oss att klara av. Vi lär var våra gränser går, och hur det kan bli möjligt att tänja på dem. För, som ordet också säger, det handlar om att ha förtroende för oss själva och det vi kan åstadkomma. Om vi inte tror på oss själva, då hjälper det inte vad andra tycker. Alldeles oberoende av hur vår verkliga förmåga ser ut.
Att upprätthålla ett gott och stabilt självförtroende kan innebära en daglig kamp för den som har CVI. Vårt samhälle, våra skolor och vi enskilda människor i olika åldrar är ofta okunniga, tanklösa och emellanåt rent av illvilliga. Den som inte är som andra löper risk att ställas åt sidan eller mobbas.
Ytterst handlar det om varje enskild persons upplevelse av livskvalitet och som vi vet har inte alla samma värderingar i detta avseende. Har vi tagit ställning på ett medvetet och ansvarsfullt sätt och gjort ett val som inte går ut över någon annan, då har vi rätt att vänta oss respekt av vår omgivning. Oavsett om vi lever med CVI eller ej.
I en TV-intervju såg skådespelerskan Susan Hampshire tillbaka på sin barndom, som hon sade hade präglats av hennes dyslexiproblem. Hon kunde också ha talat för barn med odiagnosticerad CVI: Att vara ett barn med ett handikapp, som ingen kan se eller förstå, innebär att leva ett ensamt liv. Du väcker andras vrede, gör dina föräldrar besvikna, och värst av allt, du vet att du inte är obegåvad.
Just nu hör jag Linus och Anja leka. De spelar på ipaden, leker familj, och på dagis hade de sagt att de skulle ha två barn. Just idag känns det bra. Just idag är jag stark.

Att vara stark; författare okänd


Att vara stark är inte
att aldrig falla
att alltid veta
att alltid kunna

Att vara stark är inte
att alltid orka skratta
att hoppa högst
eller vilja mest

Att vara stark är inte
att lyfta tyngst
att komma längst
eller att alltid lyckas

 

Att vara stark är
att leva livet som det är
att acceptera dess kraft
och ta del av den
att falla till botten
slå sig hårt
Och alltid komma igen

 

Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast

 

Att vara stark är
att se ljus i mörkret
Och alltid kämpa
för att nå dit


18/1; onsdag och jerringpriset

Jerringpriset har åter delats ut. Den här gången till Rolf-Göran Bengtsson. Överallt hörs röster om hur fel det var... Folket röstade. Jag oxå. Rolf-G ligger etta på världsrankningen, har tagit EM-guld och världscupseger.

Jag läser en krönika av Elin Kvick. ""Vem fan är Rolf-Göran Bengtsson?!". Frågan skär ilsket och infekterat genom sociala medier. Suckande och ifrågasättande. Vad gick fel? Och varför? Var är Zlatan? Eller någon av Sedinarna? Vann alltså en hästgubbe? På riktigt? 2012? Helt sjukt.

Men 45 procent av rösterna talar sitt tydliga språk. Den svenska ridsportens gudfader har äntligen lyckats slå sig igenom bruset av dova bandyklappar och skrålande derbysegrare. Som etta på världsrankingen, innehavare av en pinfärsk världscupseger, EM-guld och OS-silver är Rolf-Göran förste svensk - på nästan allting. Sällan har Jerringpriset varit så välkommet och efterlängtat.

Och så fullkomligt korrekt.

Sportredaktioner land och rike runt tycks å andra sidan bestå av testosteronvibrationer, innebandysvett och slutspelsskägg.

Reportar som tycker att hästen gör jobbet och ryttaren följer med. Som tror att ridsport och travsport är same shit, different names. Och som inte bryr sig nämnvärt om en man i vita, tighta ridbyxor och figursydda kavajer.

Men efter otaliga år och hundratals medhavda mellismackor i en bil mellan fotbollsmatcher, basketträningar, innebandykamper, handbollssatsningar, gymnastiklektioner och balettklasser inser man att sportvärldens klimat skiljer sig en hel del sporterna emellan. Med ridsporten som segrare.   
Där stallet allt som oftast är hemvist till det största engagemanget och tyngsta slitet.

Ridsporten är och kommer förmodligen länge förbli sportjournalistikens största miss. Ett område som sportsverige inte bara ignorerar eller förbiser.

Det är ett ämne som dessa journalister är pinsamt okunniga inom. Och redaktioner idiotiska som inte bevakar. För vad man tycks glömma bort är inte bara den extremt stora emotionella betydelsen eller det faktiska nyhetsvärdet. Det är - ur en rent krass synvinkel - även det monetära.

Ridsporten är en kassako utan dess like. En multinationell industri och en källa till oändligt engagemang.

Och ändå är det sist på listan. Snäppet efter beachhandboll och Brommapojkarnas P94:or."

 

Vidare löäser jag Tommys text för Tidningen Rida.

"

Käre Lasse Anrell

Har läst kommentarfälten i tidningarna efter Rolf Göran Bengtssons Jerringpris.
De flesta inläggen känns inte ens värdiga att bemöta och gör mej mest ledsen.
Men man kan kanske inte begära att alla skall förstå vad hästhoppning går ut på eller vad som krävs av utövaren.
Att rida en 1.60 bana motsvarar ett Sprinterlopp för ryttaren, mjölksyran hos ryttaren är större än hos hästen. Det krävs reflexer som en formel 1 förare och konkurensen är extrem. Ett misstag och du är borta.

Och även om ridsporten är Sveriges näst största sport till utövandet har sporten långt kvar innan den når antalet tittare som fotbollen eller hockeyn har. Därför blir hästintresserade så lyckliga när även vi får uppmärksamhet och bevakning i media. Det är inte längesen sedan Svt började sända världscuptävlingar sporadiskt.

Så att som sportredaktör vara så fullständigt ointresserad och så oseriöst blanda ihop begreppen och b.la blanda ihop ATG - travspel med hoppning samt att skita ur sig andra uttalanden fullständigt tagna ur luften borde vara direkt pinsamt för en sportjournalist?

Men det är ju kanske detta uppror från de fina idrottsintresserade handlar om? Alltså alla dessa upprörda åsikter från framhävare av dessa sporter som redan har massiv mediabevakning.

I många av dessa sporter har nya världsstjärnor banat väg för nya generationer genom sina framgångar.
Sporter som innan dess inte nått de största tittarsiffrorna tex längdåkning, utförsåkning, tennis, speedway, innebandy, golf mfl.

Vad är då skillnaden? För det första är ridsporten ansedd som en tjejsport och en mjukis-sport. För det andra fälls hela tiden uttalanden som “det är hästen som hoppar” ..

Jo det är väl i sak sant, men den fysiska och mentala prestationen av ryttaren på en världscupsbana är att jämföra med formel 1 eller motorcross, där misstag kan sluta med katastrof, både för ryttare och häst.
Tro mej, det finns inget “mjukis-konto” i ridning. Bara väldigt hårt arbete!

För att citera Musse Hasselwall, känd kampsportare efter sina första försök på hästryggen:
- Jag trodde kampsport var tufft, men det är ingenting mot hästhoppning!

Så jag har en utmaning till dej käre sportjournalist:
Ring Lena Bredberg och ställ upp i Kändishoppningen nästa år på Stockholm Horseshow.
Försök komma runt en bana på 80cm eller varför inte rida mot ett 1.60 hinder om du kan få tillgång till en häst som är kapabel till det, och tala sen om om du fortfarande tror att det är hästen som hoppar.... och ge sedan en världsstjärna den respekt han förtjänar.

För att inte nämna oss 500.000 aktiva ryttare som oavsett om vi får bli titulerade “sport” av Sveriges sporttyckarelit eller inte lägger ner minst lika mycket svett och tårar som vilka andra sportutövare som helst.

Tommy Ekman"

Här hemma försöker jag ta mig igennom dagarna med snickare, elektriker och en vild bebbe som ska fram och upp överallt. Idag är Linus oxå hemma. I eftermiddag är det uppföljningsmöte på dagis. Anders är i Köpenhamn. Sigge har dessutom haft dåliga sovvanor på nätterna. Igår natt var han vaken över två timmar! Jag föröskte vila på dagen, men gav upp försöket med att förtränga snickarna, och förträngde tröttheten istället.


16/1; måndag

Igår fyllde Linus 6 år. För sex år sedan föddes han... "Jag väntade visst millioner år på denna enda minut." Minuten då världen stannar. Livet känns nära. Nätterna levs i vaket tillstånd där samsovning och amning ersätter sömnen. Dagarna upptas av små enkla vardagsgöromål, men för det mesta långa stunder av närhet och möte med en ny liten människa. Nu är han sex år. Han fick en bilbana. I lördags kväll hade vi födelsedagskalas för honom. Nästa söndag blir det kalas för dagiskompisarna.
I övrigt har det såklart varit fullt upp i helgen - med ridning x2, innebandymatch, kalas, kalas för Fabian och Clara, soffinköp, firande av Linus... och så har den lilla bebben växt ytterligare ett snäpp och kan numera gå i trappan och krypa in i diskmaskinen i ett obevakat ögonblick.

En trött bild - dock inte från nattens natt...


Killarna väntar på bvc

Nu väger Sigge nästan 10kg och är 73cm.


Prada

På morgonen hade jag också letat efter ett pradamärke som saknades på väskan - jag var orolig att Sigge skulle få tag på det... Jag hittade det fyra timmar senare när jag skulle byta blöjan...


13/1; fredag

Äntligen har jag fixat appen så att det kanske blir enklare att blogga från telefonen.
Idag verkar dock inget enkelt. Natten kan vara den sämsta någonsin med våra tre barn! Kanske har Sigge också ont i halsen, precis som Anders och jag? Men nu har resten av familjen lämnat oss, solen skiner, jag sitter i soffan och dricker kaffe, Sigge pysslar runt - kanske blir det en bra dag?!
Igår när jag körde in till stan försökte jag tänka ut bensinkortskoden. Jag lyckades även om den inte kändes rätt... Sedan gick jag in på Apoteket, men fick inte fram sigges födelsenummer. Började med fel dag, fortsatte med fel dag... Fel fyra siffror... Och avslutade med fel kontokortskod... Undra vad tjejen i kassan tänkte....
Linda och jag idkade lattemammor i gallerian. Och så köpte jag några födelsedagspresenter till vår, snart, sexåring. Idag är det min morfars födelsedag... Tänder ett ljus och tänker på honom.
Bad, tennis och innebandy avslutade kvällen.


lite till denna tisdagsförmiddag

Idag har jag tid att fixa lite, ta det lungt, mysa, - städa gjorde jag idag, och kommer säkert göra det senare oxå - jag lyssnar på musik, gnolar högt och lågt, Sigge sover... Och jag kikar på hemsidor - hamnar hos Elly som lider av en obotlig hudsjukdom. Jag läser vad hennes mamma skriver, och jag tänker att våra öden är olika. Och som jag brukar säga "alla har rätt till sitt öde"... Hon skriver om framtiden...
"Vill jag se in i en spåkula? Vill jag veta hur det kommer att bli? Finns det verkligen ett svar, en väg, ett öde som redan är lagt? Det borde vara vi som formar vägen, vi som väljer stigarna, vi som skapar bilden i spåkulan.
Hade vi redan innan vetat hur det skulle bli så hade väl vägen troligen fört oss dit. Med bilden i vårt huvud hade vi gjort valen därefter och själva medverkat till att tillslut nå den punkt som förutspåtts.
Vågar vi tro att det inte finns något öde, att vi håller ansvaret och makten i vår hand. Att vi själva väljer våra vägar?
Vissa vägar har inga stigar, inga sidospår, inga rondeller, ingen återvändo. Vad gör man då?
Man kör på den där jäkla vägen, i 200 och hoppas att det bär. Hoppas att vägen aldrig tar slut, hoppas att bensinen räcker, att det inte ligger massa skit på vägbanan och att bilen aldrig går sönder."
Eller som en klok kvinna skrev i kommentarerna:
"Man kör på luft och vatten, kör över skiten, puttar bilen när den går sönder och kör off-road. Så är det bara... Och struntar i att försöka se in i framtiden, men ser framåt - en liten bit i taget."
Vi söker ofta svar. Vill veta. Tänker för mycket. Analyserar. kalkylerar. Vi glömmer nästan att det är vi som skapar framtiden genom våra val. Vi formar våra liv. Vi påverkas såklart av andra och dem vi råkar på. Vi väljer. Åtminstone en del...

10/1; tisdag

Många gånger under julen och de senaste dagarna har jag saknat mamma mycket... Barnen har pratat och frågat mycket om henne, många besöker sina familjer, och berättar om hur bortskämda de har blivit av sin - mamma... hur mormor har levt upp för barnbarnen, hur julen har varit den bästa... med mamma som fixat maten, stått vid spisen, bakat, slagit in paket... och en god vän fyllde 60 år, min mamma blev aldrig 60... Och då inser man hur ungt 60 är, man är liksom inte klar med livet. Och trots det finns det många som rycks bort betydligt tidigare än så... Jag läste senast idag om, troligtvis, en hel familj som fått sladd och krockat med en lastbil. En familj helt utplånad... De är ännu inte identifierade.
Trots min stora förlust - så är mitt liv hur bra som helst. Men det finns vissa stunder då livet suger, eller framför allt döden... Idag är det ensamt, barnen har gått till skolan och dagis, Sigge är ledsen och försöker komma till ro i sin säng och Anders är på jobbet. Idag är det vardag. Nu ska man vänja sig vid det igen! För att se alla bilder - klicka på "januari 2012".

bygget igår!


fina sigge på 8månadersdagen!


bröderna


klara och sigge


linus och sigge


sigge i sanden


klara och sigge


syskonen på lekplatsen


sigge gungade på sin 8månadersdag


doppad!


jörnehag norr och ejermark


humpe, martin, thea


malte, thea, humpe


prästen, thea, malin


malin läser


thea och ida


Jag & Sigge


karin och carl


Sigge på Theas dopp


Sigge kollar vattenskålen...


... i sina byxor från
ladyjen.

Sigge sportar


10/1; tisdag

Hej mitt vinterland - nu är du här! Och om det blir som meteorologerna säger så är snön borta imorgon... Jag har lämnat Linus på dagis. Och insett att vi har bjudit på kalas samma tid och samma kanal som två andra dagiskompisar... Hur ska vi lösa det? Jag som tyckte att vi var så duktiga och hade fått tummen ur och börjat fixa ett kalas... Nu bilder...

9/1; måndag

Vardagen närmar sig med stormsteg... och blandade känslor... Sigge kommer nog att sakna livet runt sig när vi åter ska rumstera ensamma på dagarna. Idag är det dock studiedag för barnen. Och jag känner mig tacksam att få vara hemma ett tag till! I helgen var vi en snabbtur i Stockholm - fredag till lördag. Vi sov hos Anders snälla jobbarkompis, som bjöd på god mat, trevlig sällskap och sängplatser i sitt vackra hus - för att gå på Theas dop på lördagseftermiddagen. Jag hade kanske önskat att kunna stanna lite längre i Stockholm, träffat bror med familj lite mer, men den här gången blev det en snabbvisit. Vi får helt enkelt boka in en tur snart igen!
Nu är det grötdags för vår lilla hungriga Sigge. Over and out. Återkommer med bilder från doppet i dopfunten!

4/1; onsdag

Dagarna flyter ihop. Stormarna avlöser varandra. Regnet strilar ner. Sigge sover. Linus och jag försöker roa oss bäst vi kan, medan Klara är hos Nellie och tvättmaskinen såväl som diskmaskinen är i full gång och regnet öser ner. Jag kikar in fb och förundras över alla rosaskimrande statusar - vänner kan få vedstapling till något romantiskt, en ensamkväll att låta som en romantisk komedi, bakning med barn att låta som ljuv musik, ett toalettbesök kan jämföras med att befinna sig i paradiset, en kopp kaffe är som champagne, städning kan låta som något som kan jämföras med när kalvarna släpps på grönbete och köttbullar med makaroner kan låta som en nobelmiddag... Och kanske är det så där underbart... Livet... jag har vänner att läsa om, jag får varva ensamhet, med tvåsamhet och flersamhet, jag har fina barn att baka och umgås med, en toalett att göra mina behov på, ett hem att leva i och sköta om, kaffe att dricka och mat på bordet. Kanske är det precis det som är så fint? Kanske är det bara svårt att se skimret för det gråmulna?

Nyårsdagen tillbringades i ösregn och horisontalläge


Ut med julstjärnor (om vi hade haft några) och in med tulpaner - nytt år!


Gott nytt år!


nyårsfirande


K & E; sista hästbilden för dagen


Klara & Etral


Fina!


Anders och Etral i "full fart"


Pappa och sonis på ridtur; nyårsafton


Linus har tappat sin första tand


2/1; måndag

2011 var året då Sigge föddes. Året som Japan drabbades av jordskalv som förstörde många människors liv. Året då arabvärlden gjorde revolt och störtade diktatorer. Året vi besökte Danmark och Lisseberg. Året då Lakers gick upp i elitserien. Året då en 4åring mördades i Ljungby. Året då vi började bygga ut. Det stora, det lilla...
Jag gillar verkligen årsskiften, även om det för mig känns mer som avslut och början vid hösterminsstarten - kanske bara för att jag alltid har haft sommarlov, först som elev sedan som lärare. I år är det dock lite mer årskänsla nu, när jag är mammaledig... Dels ger de möjlighet att summera och minnas det som varit riktigt bra, samtidigt som det ger chans att sätta punkt för det som varit mindre bra. Nyårslöften innehåller ofta en önskan om att förändra något och jag tror att orden "börja " samt "sluta" ingår i de flesta nyårslöften. Jag har nog aldrig gett ett nyårslöfte - men jag gillar tanken. Och jag brukar formulera önskningar, förhoppningar, och mål inför det nya året. 2011 har nog varit ett av mina bästa år - även om det liksom de flesta år också har innehållit oönskade delar - och orden börja och sluta ersätts därför i många fall av ordet "fortsätta".
Mitt största nyårslöfte för "livet i allmänhet" är att fortsätta planera min tid så att jag hinner njuta av vardagen och göra mer av det som får mig att må riktigt bra. Det är ju liksom vardagen som är själva livet jag lever. Jag vill ha en bra vardag!
Jag vill fortsätta ha många drömmar och målbilder... Och kanske har de flyttats något - från hundarna till hästarna. Jag är beredd att jobba hårt för att nå dit jag vill. Jag har flyttat dem lite från de mätbara resultaten, till de mer vardagliga måtten av resultat - lycka, glädje. Ett leende, ett skratt, en ny erfarenhet...
Det finns så mycket jag vill säga. Så många jag vill tacka för året som har gått. Fantastiska individer som bidragit till att år 2011 kommer att gå till historien. Min familj. Mina vänner. Mina stallkompisar. Det är tur att jag aldrig kommer bli något stort, att jag aldrig kommer bli tvungen att ta emot något fint pris på någon scen. För mitt tacktal skulle förmodligen bli det drygaste någonsin...