28/8; tisdag

En ledig dag i veckan. Det passade bra idag efter en lång jobbdag igår med föräldramöte på toppen, och en natt då Sigge vakande lite snorig, lite hostig, lite orolig och inte kom till ro riktigt. Men jag låg och klappade hans rygg, snusade i hans hår, viskade i hans öra, lyssnade på andetagen och gnyendet - och jag var tacksam. En förkylning. Det kan vi leva med. Igår mötte jag en mamma i stor sorg och en storasyster som försöker hålla skenet uppe - en lillebror och son som kämpar för sitt liv.
Vi har ägnat förmiddagen åt lite städning och sedan har vi varit i stan och kikat på glasögon - det är dags för nya. Vånda. Och så var vi på Systemet...Jag frågade kassören lite försynt om han inte ville se mitt leg (Anders fick ju till och med visa när han köpte folköl på Willys i helgen och på systemet får han Alltid visa...) - kassören skrattade och sa att han kände igen mig; "du gick väl ut lärarhögskolan för en sisådär 12 år sedan...?" Jag ser nog inte bara ut som Anders mamma (som en frågade mig om jag var i somras), jag är glömsk oxå... Och just det ser dåligt gör jag visst oxå - det hade jag nästan glömt...
Jag ska snart försöka komma ihåg och hämta ett barn från f-klass, för att sedan passa(?) hovslagaren som ska sko några pållar i stallet. Post-it-lapp på det!

26/8; söndag

... och jag minns dagen för 18 år sedan - dagen då Anders och jag gick hand i hand från parken och skiljdes åt vid bussen hem efter att ha bestämt att han skulle ringa mig dagen efter (om han inte förlorade innebandymatchen som skulle spelas och var sur). Matchen förlorades - men han ringde. Och på måndagen följde han med mig hem - med vetskapen om att det inte gick någon buss hem "men är det okej att jag sover över". Och jag minns hur jag lurade honom att hundarna var farliga - Boogie och Tjipp  att jag skulle ta på dem munkorgar innan han gick in... Jag minns hur vi var tillsammans jämt. i skolan och på fritiden. Hur bra jag mådde när han fanns vid min sidan - vad rätt det kändes från början. Det känns fortfarande lika bra - att somna och vakna bredvid honom. Min bättre hälft!
Annars handlar livet just nu mycket om prioriteringar. Omprioriteringar. Bortprioriteringar. Jag vill vara med mina barn efter jobbet. Jag vill få höra hur Linus har haft det i f-klass, och klara i 4:an, och kunna vara nära Sigge efter dagis. Jag är nöjd med mitt beslut att stanna hemma från London. Trots att jag missade Baron insats i VM. (Men då hade jag missat Linus första dag i f-klass, Sigges inskolning och Klaras kloka och entusiasmerande berättelser om 4:an, och min 7:as start...) Även om jag just igår önskade att jag var i Euston Park... (åtminstone till slutet närmade sig och ett massivt åskväder drog in och gjorde så att tävlingen tvingades avbrytas). Men Baron kom i mål. Och det är med stolthet och glädje jag läser att Yvonne och Baron klarade sig hela vägen på VM! Och jag ger mig själv en liten klapp på axeln för alla timmar på Barons rygg det senaste året - men framför allt skickar jag tacksamhet och glädje till Yvonne som ger mig förtroendet och möjligheten att få rida och träna hennes duktiga hästar. Det är en ynnest! Inte alla förunnat.
Det är mycket på jobbet. Det är mycket som har hänt året då jag har varit borta större delen. Jag har fått ett stort dataansvar på jobbet, och jobbat mycket den här veckan med hemsidan, webar och inloggning till samtliga elever. Jag har lagt mycket tid på strul. På strul som jag inte har kunnat påverka. Efter många om och men, och dumförklaringar och bortförklaringar - har jag fått IT på kommunen att fatta att jag kan byta lösenord på datorn och att det var en annan inställning som de var tvungna att göra och som till slut gjordes för att kalender och mail skulle kunna synkas till telefonen, och ungefär lika många dumförklaringar och bortförklaringar senare fick jag även Gleerups att fatta att de hade missat att synka våra konton och att det var därför vi inte kunde se alla webar (och inte min webläsare eller våra program som saknades eller handhavandefel som de försökte få det till...) - jag ringde upp deras kund"sevice" som en mycket trött och frustrerad lärare en fredagseftermiddag... Tjejen kollade i sin bas - och såg att vi hade två konton som inte var synkade - och när det var gjort på typ en halv sekund - funkade alla webar! Alltså inget handhavandefel, eller lokalt problem - utan felet var hos dem... Det hade sparat mig många minuter om de hade kollats innan de hela tiden bollade tillbaka problemet till mig...

19/8; söndag

Jag är så trött, har så ont, är så orolig, förväntansfull - och önskar att jag kände mer energi. Imorgon börjar Linus f-klass, Klara 4:an, Sigge fortsätter sin inskolning och jag träffar min nya 7:a. Helgen har bestått av ridning (en skön galoppsväng, 16km, med Baron och Anne/ TS i fredags, en skön skogstur med Estrella och Kim/Agil igår och en lång runda på morgonen med Kim och Anne som sällskap), ridskola för Klara, Siggelopp med dopp i Tävelsås - en riktigt skön söndagseftermiddag med familjen, en värmebölja, gräsklippning med tillhörande meditation med tankar som snurrar...
 
Ikaros
När jag tänker tillbaka på min barndom
Ser jag skräckbilder tydligast av allt
Ja, de gånger de skrämde eller slog mig
Är de minnen som hårdast sitter fast (Personligen minns jag inte ett enda slag, jag ser knappt några skräckbilder alls, men jag tänker på dem som har det så... vilka möter jag imorgon? Vad har de med i sitt bagage?)
För som barn tar man kärleken för given;
Allting annat är mot ens natur
I den stund man tar steget ut i livet
Är man bara ett tillgivet djur

Ändå står snart de vuxna där och pekar
Ut den riktning de tycker man skall ta
Alla drömmar de själva har förvägrats
Vill de förverkliga genom sina barn
Är man lydig belönas man och hyllas
Revolterar man mister man allt
Ingen älskar ett barn som inte lyckas
Ingen älskar ett barn som är starkt

Men vem besitter förmågan att veta
Vad som ryms i en ny individ? (Jag känner mig riktigt orolig för Linus skolstart, hur kommer det att bli? Vilken hjälp kommer han att behöva? Vilken hjälp har han rätt till? Vilken hjälp kommer han att få?)
Och vem kan säg' till nån annan hur lyckan ser ut
Vem kan säg' vad nån annan vill bli?

Låt dina blommor slå rot där det finns jordmån
Låt dina växter får leva där de trivs
Lås inte in dina plantor i ett drivhus
Låt de få slippa ett onaturligt liv
Låt den du älskar få pröva sina vingar
En dag så flyger din älskade rätt
Vill du bli respekterad av din avbild
Så får du visa din avbild respekt (Jag äklskar mina barn över allt annat - alla känslor ryms och blandas. Jag kräver ingenting - jag vill bara att de får pröva sina vingar, leva där de trivs, känna sig trygga, bli respekterade och älskade...)
 

16/8; torsdag

Dagarna går i ett... Mycket jobb - många funderingar, tankar, trådar och saker att tänka på! Men det är mest kul. Inskolning av Sigge på dagis. Ännu en febertopp på den tappre bebisen i måndags kväll (och i lördags). Bankmöte. Besök på ögon. Musikalkollo för klara. Ridning. Tennis. Fisketur. Musikal. Stallmöte. En krabbande rygg- som dock är bättre än vad den var i lördags. Avsked av finaste släktingarna som ska åka tillbaka till Libanon... Nu ett halvt glas ros'e, i väntan på fiskaren, och sedan bingen!


Sommarens sista dopp?


Ts och finaste Anne!


Baron fick prova landslagskepsen!


Glad musikalartist


Fint och gott


Vi hade kul; Annika


Bra jobbstart på ven i strålande sol


Soffhäng; Linus & fräs


Chilla igen


Första gången ute för chilla


7/8; tisdag

Idag är jag lite stolt och nöjd med min kropp. Jag kunde inte hålla mig längre. Jag försökte gå en längre runda, men benen ville springa, och jag sprang. Jag gick där stigen vägen hade för stora hjulspår eller för stora stenar. Lite mer än 7 km. Och det känns bra. Jag kunde sprungit både längre och fortare - men jag höll mig till min plan. Ville känna att kroppen höll och att det var enkelt. Ryggen är okej, och huvudet mår bra! Just nu är det fokus på att träna VMhästen - min kropp kommer i efterhand. Igår red Anne/Estrella, Yvonne/Amigo och jag/Baron en lång runda med ca 1 mil galopp. Det var gott för kropp och själ. Att känna hästens muskler under sig. Power. En ökning, en minskning. Det är underbart att få rida så fina hästar. Tillsammans med fina tjejer blir det ännu bättre!
Idag har Humpe och Malin varit här en sväng och ätit lunch - innan de fortsatte mot Stockholm. Alltid kul att träffas! Ikväll ska vi till Martina och Henke. Imorgon är det min sista semsterdag/mammledigdag - på torsdag väntar en Venresa med jobbet.

Chilla & fräs


f*n

Idag har hört mig säga vid tre tillfällen att "peppar peppar - Nu är ryggen bättre" - jag ska aldrig säga det mer... När vi gick till sjön, var Klara ca 3 cm från att stiga på en orm - jag skrek - Linus blev rädd och hoppade upp i famnen... F*n.

5/8; söndag

En tidig morgon i stallet – dressyrarbete väntade för BaronKanon. Det kändes inte alltför illa med tanke på att det var länge sedan vi körde ett dressyrpass… Han känns fin, lyhörd, mjuk och liksidig. Nu tittar jag på lite hästhoppning – väntar på de svenska hästarna – bloggar, dricker kaffe och äter blåbärspaj som blev över igår när Anne och Olof var här. Anders är ute och fiskar och barnen leker. Vi har gått en runda och hittade lite svamp.

Vi har fått hem Hiho i en liten ask. Den står än så länge på bänken, snart ska han ”planteras”. Anne och jag pratade om döden – barnen frågade om Hiho. Och jag tänker att jag har glömt så mycket – i vilken ordning, hur det kändes och vad som hände… Jag minns den absurda känslan att planera för dödsannons och begravning – i stället för ett 60årskalas. Jag minns oförmågan och rädslan att uppleva det som förut var förknippat med glädje och lycka. Jag minns sökandet efter aktiviteter att fylla dagarna med för att slippa känna och tänka alltför mycket – samtidigt som jag hade mitt knä, som jag försökte rehabilitera. Jag minns den strida strömmen av människor i den direkta närheten som ville hjälpa till. De som ställde upp, som delade sorgen - de räddande änglarna. Jag vet att jag ändå har saknat någon att Verkligen dela sorgen med. Varken min bror eller far är speciellt bra på att visa hur ledsna de är eller prata om det. Jag vet att det finns så många tragedier som är större än att mista sin mamma – tanken vågar ju inte ens stanna vid att förlora sin livspartner eller sina barn. Men livet förändrades. Resten av livet blev annorlunda och jag är inte samma människa som förut. Och ibland kan jag känna att jag inte blev klar med sorgen. Mina ögon svämmar fortfarande över många gånger när jag tänker eller pratar om mamma.  Jag kommer aldrig kunna bli som vanligt igen. Som vanligt existerar inte längre. Processen är inte klar. Jag vet inte om den har något slut.

Och med tiden inser man att även om det inte finns ett slut på sorgen - så är inte mitt liv slut nu. Vi har ett ansvar med Livet. Vi måste fylla det med så mycket gott vi bara kan. Det är upp till oss själva att försöka forma vårt öde och livet. Ingen vet vad som händer sedan. Linus frågar mycket om det här. Livet. Döden. Universum. Jag försöker hitta svar. Försöker se vår litenhet i storheten, i det oändliga. Försöker se kretsloppet. Partiklarnas kretslopp.

Den här versen fick vi med den lilla asklådan:

"Minnet lever, det kan ej jordas

Det kan ej gömmas bland stoft och grus

Nej, det skall leva i fågelsången

i blomdoft och i vindens sus"

 

 


2/8; torsdag

Tiden går... Fortare när man har roligt. Sommarlovet närmar sig slutet. Semestern sitt slut och mammaledigheten sitt... Overkligt. Att möta verkligheten igen - eller overkligheten? Att vara lediga länge tillsammans är något av en ketchupeffekt... Och det tar ett tag innan man finner sina nya roller. Sitt lugn. Och tillfredsställelse med att bara vara... Vi började bra, det är lätt ett tag att vara hemma, hitta på saker, stå ut - sedan blir det jobbigare. Bryten kommer. Luften måste rensas och så googlades det på 6årstrots och därmed försvann trotset, eller det gjorde den kanske inte. Men vi fick förståelse och behövde inte "vinna" diskussionen om tröjan verkligen var på avigsidan eller inte. Och vad spelar det för roll om tröjan är utochin? Måste jag vinna? Jag insåg att trots tillhör vanligheten och gjorde ingen större affär av det. Jag läste Marlene och vill dela med mig av hennes kloka tankar - oavsett om barnet är trotsigt eller har ett funktionshinder så är det så lätt att döma andra föräldrar och barn (eller känna sig misslyckad som förälder): " När ett barn föds med förmågor som gör att de trivs, är glada och nöjda för det mesta, klarar det som vi föräldrar och andra, förväntar oss att man skall klara vid en viss ålder, så är det relativt lätt att vara förälder. När ett barn föds och saknar vissa förmågor, som gör att de oftare än andra barn är ledsna, arga, gnälliga, känsliga så är det inte lika lätt att vara förälder. Vi tacklar det svåra på olika sätt. Ofta hjälper det inte hur vi tacklar svårigheterna, i alla fall inte i början, innan vi förstått hur vi skall göra - resultatet blir bara att barnet fortsätter att ha det tufft och reagera på det. Det är nu vi kommer till det intressanta. För när ett barn är på ett sätt som vi inte förväntar oss av ett barn i dess ålder och det är på sätt som vi inte uppskattar, då blir alltid föräldrarna ett samtalsämne för andra. Och som sagt, när man har ett barn som inte har de där förmågorna, som det så ofta blir fel för, som ofta mår dåligt, så är det inte så lätt att "göra rätt". Så gott som alla föräldrar gör så gott man kan, efter bästa förmåga för att hjälpa sitt barn att må bra och lyckas, (visst finns det en liten promille som inte gör sitt bästa, men dem tänker jag inte prata om här för de är så få). "Det bästa" för sitt barn, behöver inte betyda att man gör på det sättet som någon annan gör. Man kanske gör på ett annat sätt som faktiskt också är ett bra sätt, trots att det inte är på det sättet som t ex du gör med dina barn... "Det bästa" behöver inte heller betyda att det är "det bästa" för barnet, men förväxla inte det med att man inte vill göra gott för barnet. Glöm inte när du pratar om en familj, vars barn har svårigheter, som ser ut som om man bara behöver skärpa sig lite, att den familjen också vill ha det bra och må bra. Man mår inte bättre, i en situation där man har barn i familjen som inte mår bra, av att det pratas bakom ryggen att "de gör fel si" eller "de borde istället göra så"."
Vi hade många måsten med måleri av hemmahuset och verandabygge på Ekö... Lite för lite sol därtill och för lite BaraVara med vänner och familj. Nu har vi ägnat några dagar åt projektet: källaren. och man inser inte förrän rensning är gjord att det har tagit energi att se skiten, de för små kläderna som ligger på hög och väntar på någon ny människa som behöver dem bättre, målaburkarna och de andra prylarna som bara blir ditlagda i väntan på ett annat ställe... Vi har fått några soliga dagar. Vi har träffat vänner. Jag har hunnit rida och Anders spela tennis. Vi har fått söta små kattungar. Vi har betat av måstelistan och energislukarna och hunnit med även det vi vill.
Jag läser om en tjej som heter Maria Gramén i Göteborgs Posten. Maria hjälper hästägare att bli vän med sin häst kan man nog sammanfatta artikeln med. Hennes tankar kring hur man hjälper en häst som inte trivs till att må bra är väldigt lika mina tankar kring barns mående. I GP finns en tipsruta där Maria ger sex råd hur du kan tänka som hästägare.Vad tycker du, är det inte väldigt bra råd för hur man möter alla levande varelser, på något sätt?
1 Tänk igenom ditt eget beteende så att du lär dig vilka känslor du förmedlar och vad du behöver förändra hos dig själv för att hästen skall vilja följa dig.
2 Lägg tid på att studera hästar i olika situationer.
3 Försök förstå din hästs behov och vad som motiverar den mest.
4 Ge hästen så mycket frihet som möjligt.
5 Tänk på att det finns annat att göra med sin häst än att rida.
6 När du går till stallet, tänk inte bara "vad vill jag göra idag?" utan även "vad kan jag göra för min häst idag".
På tal om hästar... och OS... Vi har tagit medalj i fältävlan. Silver. Stort. När jag lyssnade på radion lät det ungefär så här när dressyren reds: "Hästen var av en modell "lilla Gubben". Banan var en fyrkant som hästen saxade sig igenom (öppna/sluta), hästen gick i långsam trav (samlad?) och så tyckte han att det såg ut som om den gick och tänkte på böljande gröna ängar och vackra stränder." Idag tog vi ett nytt silver - i dubbeltrapp.
Jag har ridit VMhästen Baron-kanon och Yvonne följde med på Estrella. Trevlig ridtur även om vi mötte två vilt, stormande dobbermanner som ägaren hade svårt att få stopp på. Slutet gott - allting gott...