Nyklippt.

Nyklippt.

Tre stjärnor fick hon i hbåret, kortare hår så att ögonen syns och hon ser, och såklart kortare hår och finare toppar och så tog vi ut thailandsflätorna.

En dålig bild på en söt tjej

En dålig bild på en söt tjej

Klara var långhårig, så i eftermiddag efter Linus BVCtid och spruta åket vi till frisören. Vi hann med en sväng på bokrean oxå - frågan är bara när man ska hinna läsa... Efter det tränade jag. Sen var det dags för middag och läggdags för barnen.

Två tokglada hundar!

Två tokglada hundar!

Ett vårtecken - en fluga i snön, som lever, än så länge...

Ett vårtecken - en fluga i snön, som lever, än så länge

träd; 28/2

träd; 28/2

Lite bilder som Gunnar skulle ha. I bakgrunden ser ni ett av träden som knäcktes av Per.

28/2; snöar på tvären

Snön forsätter att falla. På tvären. Jag var ute och tog kort på träd åt Gunnar som han skulle ta med till en kurs, och det var obehagligt.

Igår var Limpan och jag på öppna förskolan innan Linda och barnen kom och hälsade på. Sedan åkte Anders, Linus och jag och tränade hundarna på klubben. Kenzo är Så stirrig - om någon har någon idé hur man kan få honom att lugna sig så fram med det! Det hjälper inte att han får godis, boll (brukar dock inte kastas utan bara stoppas in i munnen - och han är ingen bolltokig hund), klapp eller bara muntligt beröm, om man utesluter berömmet helt hjälper inte heller nämvärt, likså om man bara bannar honom - han gillar allt... Konstig, jobbigt, ennig och underbar hund!? Nästan jämt...

På kvällen var pappa hos barnen och Anders och jag åkte på stormöte emd politikerna om bygden. Intressant. Det handlade om el, skolmat, förksoleplatser (som han sa inte finns men som ska ordna sig - men han hade ingen aning om hur, det får väl bli något provisoriskt...), badbryggor och nya villor - jag tror att vi här ute på landsbygden känner att vi måste ta lite mer ansvar för vår hemtrakt än vad man gör om man bor i staden. Vi måste se till så att vi inte glöms bort...

Idag ska Limpan ta sprutan på BVC, och så ska jag nog titta lite på bokrean. kanske ska jag oxå försöka planera lite inför jobbet - på måndag ska jag starta upp med tre sjuor, och ingenting känns klart ännu... Det är svårt att ta över någon annans tankar...

Hoppas ni får en bra dag!

26/2; sjukbesök

Idag kom Gunnar och Margeta och hjälpte Linus och mig till ögon och sjukgymnast. Linus har haft lapp varje dag en timme på vartannat öga nu ett tag och innan dess på samma öga. Han har en synnedsättning, men inte så stor. Och hon förklarade att lappen mest är för att han ska använda ögat och inte börja se sämre - inte så mycket för att förhindra skelning. Och hon var så gott som säker på att hans snea nacke beror på ögonen. Han skelar på båda ögonen, men mest på ett (och att han skelar med båda är mest bra, för då tränar han båda ögonen då och då i alla fall), nu ska han ha lapp för vänster en dag och sedan höger två dagar. Hon trodde oxå att han skulle få operera ögat om cirka ett år, för att inte nacken skulle ta för mycket stryk.

Mitt knä verkar mycket bättre den här gången, jag kunde gå utan kryckor redan dagen efter operationen den här gången - jag var på rehabträning för första gången idag (blörk så tråkigt, men den här gången Ska det bli bra!). Sjukgymnasten tyckte att det såg mycket bättre ut än förra gången, att jag hade bättre förutsättningar-  då kunde jag inte ens sträcka på det efter fyra månader, nu har jag redan sträckningen och nästan nittio graders böjning! I eftermiddag har jag tagit stygnen oxå. Marianne - vår lilla gudmormor, extra mamma och vän - har varit här och vi har fikat och spelat kort - jag vann! Klara har en kompis här.

Nu vaknar lilleman efter tre timmars eftermiddags sömn, och det är dags att ta upp honom! Kram!

25/2, göteborg horse show

Frida och jag har varit på Göteborg Horse Show. Vi tittade på hoppning, islandshästar, gymkana, traktorer(!), och en masa prylar. Det var en trevlig dag. Det är roligt att se duktiga ryttare och hästar - hur lätt det kan se ut, hur väldresserade och smidiga hästarna är. Sedan sov vi hos en kompis till frida - fick vin, macka och gott pålägg innan läggdags. Idag åkte vi hem igen. Henke och Linda och barnen har varit här i eftermiddag, och nu är Anders och spelar innebandy.

Just det - jag läste i i Form att svart te trollar bort stressen, det kan vbero på antioxidanter som flavonoider och polyfenoler spelar en avgörande roll. Bäst att fortsätta dricka mycket te! Och dessutom ska man äta rikligt med c-vitamin för att förbränna fett - c-vitamin ökar kroppens förmåga att omvandla fett som man får genom maten till energi istället för att lasta över det i fettcellerna. Ochj så finns det bevis på att hunden fungerar som effektivt hjälpmedel om amn vill hitta en partner. Och om man äter een hel vitlök om dagen elimeneras nästan risken för bröstcanser. Och även andra canserformer håller sig borta i högre grad ju mer lök man äter. Och järn ökar chansen att bli gravid. Bra snacks är: morötter, pinjenötter, banan, mörk choklad, yoghurt, äpple, mandlar, knäckebröd med sesam, bladselleri, gurka, blåbär, katrinplommon, mager keso... Att vara perfektionist är inte bra för hälsan - man faller oftare offer för stress och utbrändhet om man sätter upp ouppnåliga mål och för höga mål på sig själv (konstigt?). Försök minska kraven på dig själv, gör ett fel och du komemr att upptäcka att ingen märkte det! Och så sex råvaror som är bra för hud, hår och naglar: mandlar (skyddar huden), morötter ( ger huden färg), lax (ger klar hy och stärker - jag åt lax i kväll!), ägg ((stärker hår, hud och naglar), vatten (fuktar huden) och apelsiner (motverkar rynkor och gör huden elastisk - åt en dag!).Kaffe är däremot inte bra eftersom det stressar kroppen - och man får befinna sig i ett stresstillstånd när koffeinet utsöndrar stresshormonet adrenalin, Produker med mycket socker och vitt bröd utan fullkorn berövrar kroppen på B-vitaminer som är bra för hud och hår. Och så ska man äta stammen på ananasen - den innehåller 40% fibrer - ett fullkornsbröb bara 8%. - den innehåller uppiggande kolhydrater, vätska, vitaminer och bromelain (antiinflammatorisk effekt) - bra efter ett hårt träningspass!). Dessutom finns det immunförsvarande ämnen - c-vitamin, mangan, folsyra och kalium. Magnesium finns oxå i stammen - som  spelar stor roll för kroppens komplexa enzymsystem. Och så innehåller stammen fosfor som ehövs i benstommen, och i tänderna och i ämnesomsättningen. Ät mer ananas!

Nu hinner jag inte skriva mer smarta tips - jag ska ju äta ananas, dricka te och titta på Wild kids - med mina älskade kids! Kram

kväll

Lina, Nora, Amanda och teresia var här. Det är roligt att träffa dem.

Nu ska jag sätta mig med knät högt - det är svullet, och vid ett par tillfällen idag har det gjort tokont - sådär ont så tårarna bara kommer... Det gjorde det många fler gånger efter förra operationen, och jag har i stort sett klarat mig utan det tills idag. Det gör förvånansvärt lite ont annars i knät.

Imorgon siktar jag och Frida på att åka till Göteborg Horse show. Barnen ska få vara hos Helen och Ulf medan Anders tränar hundarna.

Jag önskar er en trevlig helg.

23/2, efterlysning!!

Vem är den snälla , hemlige presentutdelare som lagt presenter till barnen i brevlådan utan avsändare? Vi är grymt nyfikna - även om det inte finns så många att välja på (eftersom det var utan frimärke), men man vill ju gärna veta! Tack i vilket fall - det blev uppskattat!

Nu väntar jag på Lina och Teresia med barn - om de vågar sig ut i snöblåsten.

Kram




22/2; snöigt

Lite ont idag - kanske har jag tagit i lite väl mycket? Men det går faktiskt riktigt bra att gå! Helen och barnen har varit här idag. Det snöar och Erik och klara var ute en stund i snöyran. I eftermiddag skulle Carolina komma, men hon mådde inte riktigt bra. Men ikväll är det kvällsgympa för Klara.

Och så måste ni kolla in fina killar
här.

Simma lungt!

21/2

Idag snöar det, Marianne är här och ta hand om Linus och mig - Klara åkte till en kompis. Just nu tar hon hand om hundarna - de går en promenad i snöyran. Knät känns helt okej, jag har inte tagit någon tablett idag, jag kan gå på benet. Det är svullet, och gör såklart lite ont, men inte alls som förra gången jag opererade det. Folk som opererat menisken måste tyckt att jag var klen efter förra operationen... om det är så här det ska kännas efter en meniskoperation... Då kunde jag knappt stå på benet efter en vecka. Något måste ha blivit fel den gången - helt fel... Och nu hoppas jag bara att det ska gå åt rätt håll! Nu ska benet lägga sig i högläge en stund!

Kram

Öden

När går gränsen för ett liv? Såklart är det olika. Ett barn Kan födas i vecka 21 och överleva, men i Sverige kan man abortera bort foster till och med vecka 22.Ett barn kan födas för tidigt och klara sig helt utan men, och ett annat barn kan få stora skador. Vem ska bestämma?  Vem kan bestämma?  Här är ett litet under, som överlevde efter födsel i vecka 21.

Vissa öden berör mer än andra - barns öden får mina ögon att tåras... Mira som kämpar är en. Alfons är en annan. Louisa som kämpar för sina barn i USA är en annan.

20/2; tillbaka!

Jag är tillbaka! Jag kan till och med stå lite på benet och ta några trevande steg! Det är mer än vad jag vågade hoppas på! Men än är det långt kvar. Han fick fixa till både meisken och ledytan. Men nu är det gjort. Barnen har sovit i Moheda i natt. Så tomt utan dem, men skönt. Jag blev ganska påverkad av narkosen och höll på att svimma flera gånger och kräktes en gång - blörk. Fortfarande är jag väl rättså drogad, så det är svårt att säga hur ont det gör, men det känns bättre än förra gången, även om det är svårt att jämföra...

Jag fick en förfrågan om en god Knäckäppelkaka, och här kommer såklart receptet som uppskattas även av de som säger sig tycka illa om mandelmassa…:

 

Ugn: 225ºc

 175 gr smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl ( alternativt 2 dl vetemjöl & 1 dl havregryn)

½ tsk salt

mandelmassa

 

Gör så här:

Smält smör, blanda ihop resten och bred ut i en smörad pajform, riv mandelmassa över, den ska knappt täcka! Lägg äppelskivor överst, strö socker kanel och ev. kardemumma över och grädda i 20-25 minuter.

 Servera ljummen tillsammans med vaniljglass.


Kram till er alla som har tänkt på mig de senaste dagarna!

 

 


18/2

Idag var det vårväder - vi var ute och tränade Kenzo, jag gick en runda med hundarna, sen blev det pannkakor och en kompis kom till Klara. Efter det bar det av till simhallen. Linus var lite skeptisk  men Klara fullkomligt älskar att bada. Ejemark var där med sina flickor och Humpe, Malin och Hedda - så det blev en bra eftermiddag. Sen har vi ätit, tittat på Bollibmpa och lagt barnen. Snart är det väl läggdags för oss oxå - men först ska vi packa lite saker till barnen, de ska till farmor och farfar imorgon, jag ska opereras (VILL INTE... men har väl inget val?), och Anders ska jobba en stund.

Kram

Kenzo!

Kenzo blev årets bruksaussie! Coolt och duktigt!

Malin med Hedda och Klara i knät.

Malin med Hedda och Klara i knät.

Linus på kyrkogården idag

Linus på kyrkogården idag

Mammas sista vila; 17/2

Mammas sista vila; 17/2

Tack Anna och Pauline för era tankar idag.

Det var en fin stund, lite kall vind och sol. Stenen som ligger på graven har Elsa från Karlshamn ritat och skrivit på. Efteråt gick vi hem hit och fiakde lite. Ikväll kommer Humpe med familj, pappa, mormor och Marainne och Tommy hit och äter. Anders har tagit fram klotgrillen och ska göra premiärgrillningen!

Ha en bra dag! Och stort grattis till min vän Veronika på födelsedagen! Kram

Linus äter pannkaka; 14/2

Linus äter pannkaka; 14/2

Alla hjärtans dag!

Linus äter pannkaka; 15/2

Detta serverades till färsk pasta med kyckoing, spenat, soltorkade tomater, grädde, vitlök, salt och peppar.

Marianne och Linus; 6/2

Marianne och Linus; 6/2

På Anders 30årsdag!

15/2

Kenzo, Hiho, Linus, Ulrika, Anja och jag tog en promenad på morgonen efter dagislämningen, sedan passade jag på att köra ett "tråk"frittfölj - ca tio minuter, fram och tillbaka på grusgången, jag lyckades bra. Han skruvade inte upp sig specciellt mycket, jag kunde till och med backa, svänga och göra stegförflyttningar utan ljud! Han var lugn, men tyckte fortfarande att det var precis lika tokroligt. Vilken hund vi har! Såklart vill vi att han ska tycka att det är kul, vi hade nog inte varit där vi är idag om vi inte hade haft glädje, men ibland gör det att man blir frustrerad - det känns som om det inte spelar någon roll vad man göra, det är liksom lika kul ändå...

Nu väntar jag på att hämta Klara, sedan kommer Mia och Carolina med Måns och fikar i eftermiddag innan Klara ska gå på kvällsgympa.

Ha en bra dag! Kram

Dagen

Vi åkte till Linda och hennes barn på eftermiddagen - lekte och fiakde. Linus har inte sovit på hela dagen - hur orkar han? Det är nog första gången han hoppar över tuppluren helt. Men han har varit glad och pigg. Barnen badade när vi kom hem. Vi åt middag och nu laddar jag för ridningen.

Läkaren ringde idag, och han tyckte ändå att mans kulle gå in och titta eftersom magnetröntgen hade visat  att knärt var så dåligt. Men det känns skönt att ha pratat med honom, lämnat över beslutet till honom. Men jag Vill Inte... Fasar för rehabträningen igen... för smärtan... men mest för att käänslan att vara så beroende av folk igen, att inte klara sig själv.. Jag tycker inte synd om mig - men jag tycker synd om alla i min närhet... Men jag vill bli bra! Måste bli bra!

kram

Alla hjärtans dag; Tänk...

Tänk om man visste vad som ska hända...

För ett år sedan kom mamma med både rosor och godis på alla hjärtans dag, nu finns hon inte mer... Hon gav alltid så mycket av sig själv - mer än vad hon någon gång själv förstod tror jag. Jag sitter och läser i min bok som jag gjorde inför och efter begravningen och som folk fick skriva i om de ville. Jag läser om hur hon tog till vara på det viktiga i livet: familjen, vännerna och dagen. Hon hade alltid tid - för samtal, skratt och gråt. Hon kom inte med pekpinnar, bara små råd - allt kändes okomplicerat och enkelt. Det var hon som höll ihop det sociala livet - hon kallades för Mamma Eva av många. Hon älskade djur. Men även om hon gillade gemenskap så dyrkade hon ensamheten, lugn och ro, Ekö. Hon trodde aldrig att hon var speciell eller något stort - men det var hon genom att vara den hon var... Man minns hur hon bjöd på sig själv och på pannkakor och husrum. Det var inte viktigt hur det såg ut runt omkring, hur man såg ut - det var stunden som var viktig.

Jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade vetat - kanske hade jag inte gjort något annorlunda?! Kanske hade Allt blivit annorlunda. Jag vet bara att jag saknar henne så mycket - i det stora och det lilla. Saknar hennes ord, hennes handlingar och omtanke. Saknar närvaron, som jag inte finner hos någon annan människa. Saknar och älskar mer än vad man kunde föreställa sig. Mest av allt önskar jag att hon fortfarande hade funnits, men det känns omöjligt, så nu önskar jag att jag kan vara lika närvarande i mina barns liv, i mina vänners liv, i mitt liv...

Jag läste i
tidningen idag om 34åringen som står åtald för ett 15 år gammalt mord - om det är som jag tror så är det en bekants son... Tänk att ha levt i 15 år utan att veta att sonen är en mördare... Vilken lögn. Om han inte blir dömd - vågar an lita på det då, som pappa, som familj? Om han blir dömd utan att erkänna - tror man på sonen då?

Tänk om vi kunde leva i dag, i sanning, i vänskap...

Nu ska jag titta på herrarnas storslalom - det hade mamma gjort för att fånga dagen! Igår blev det en silvermedalj till Maria PH.

Stor kram till alla vänner! Ni finns i mitt hjärta på Alla Hjärtans dag!

Me and I

Nya kläder finns på Me and I. De med kaniner och hjärtan är ju supersöta!

Ikväll blir det hemmagjord pizza. Såklart storslalom med Anja. Och så är det Höök.


13/2; veliga jag

Jag är velig.
Fast jag vet inte om jag kan vela.
Vem ska bestämma?
Jag har ju trots allt blivit lite bättre sista tiden. Jag är verkligen inte bra i knät - men det har blivit bättre. Jag har fortfarande svårt att svänga, gå i trappa, böja och sträcka fullt, springa osv... Men magnetröntgen visar ju att knät inte är bra...
Jag körde förbi sjukgymnasten idag och pratade med honom. Han sa att risken finns ju att det blir mycket sämre igen, och det är ju inte så roligt.
Och så undrar man ju hur länge man kan ha en trasig menisk utan att ha ont av den - handlar det om månader eller år? För om jag ändå måste göra en operation om några månader är det kanske bättre att göra den nu, men kan det vänta ett par år, kanske jag kan vänta...
Jag lämnade in ett brev på ortopeden till läkaren nu när jag var där för att gå till sjukgymnasten emd Linus - skrev att jag ahde blivit lite bättre och undrade om jag skulle vänta några veckor och se elelr om det var lika bra att göra operationen nu... Får se om han ringer mig...
Jag vill Bara bli bra!

Linus sjukgymnast gjorde inte så mycket idag - Linus har inte blivit sämre i alla fall. Och han var så duktig när han skulel klämma och känna på honom. Nu ligger han och sover - slagen hjälte.

Här snöjar (Klara säger SnöJar) det . Hundarna hann få en promenad på morgonen. Snart ska Klara hämtas. Sen väntar storslalom ikväll med Anja. Spännande!

Ha en bra dag! kram

Enligt Klara:

En supergod tagervadmanhaversoppa (ca 4 port):

Ett par morötter, tre potatisar, lite broccoli, lite vitlökskräm (och lite fräst gul lök, men det hade jag ingen hemma och det funkade ändå) kokas i 1 liter buljong - så att de blir lagom mjuka. Häll i lite grädde, salta och peppra. Mixa soppan och ät! Klara tog flera gånger och älskade den - värt ett försök! Vi hade även varma mackor med ost på.

Lycka till!

Nu är Anders hemma, lappen är på och det innebär att vi måste roa lilleman. Sen är det läggdags för små, saltön och ER. Läggdags för stora.

Kram

Ångest

Ortopeden ringde och hade en opererationstid på måndag till knät. Vill inte. Men känner att jag troligtvis inte kommer vilja mer om några månader... Och troligtvis blir jag inte bättre heller... Kanske lika bra att göra det...?!?

Läste detta:

Ankis blogg, och tyckte att texten var bra och fick lov att sno den!


"Folk äldre än 30 borde vara döda"


Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på

40-talet, 50-talet, 60-talet, och 70-talet inte ha överlevt.

Våra barnsängar var målade med blybaserad färg. Vi hade inga barnsäkra

medicinflaskor, dörrar eller skåp, och när vi cyklade bar ingen av oss

hjälm.

Vi drack vatten från trädgårdsslangen och inte ur flaskor. Vi åt bröd med

smör, drack läsk med socker i, men vi blev aldrig överviktiga, därför att vi

alltid var ute och lekte. Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur

samma flaska, utan att någon rent faktiskt dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker och körde i

full fart ned för backen, bara för att lite senare komma på att vi hade

glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa

problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen, och kom hem först

när gatubelysningen blev tänd. Ingen kunde få fatt i oss på hela dagen -

ingen mobiltelefon.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-boxar - i det hela taget inga

Tv-spel, inte 99 Tv-kanaler, inget surround-sound, inga mobiltelefoner,

hemdatorer eller chatrooms på internet. Vi hade vänner!

Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss, bröt armar och

ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. Det var

olyckor. Inga andra kunde få skulden - bara vi själva. Kom du ihåg

olyckorna?

Vi slogs, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på

lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs. Till trots för alla

varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Och gräset växte

inte inuti oss resten av våra liv. Vi cyklade och gick hem till varandra,

bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i smtalet. Vissa elever

var inte så kvicka som andra i skolan, så de föll igenom och var tvungna att

gå om ett år.

Vi fick äta jordnötter. Åka bil utan bälte (med föräldrar som rökte i

bilen).

Fick aldrig skjuts utan fick ta oss själva gående eller per cykel.

Ritade med tuchpennor med ämnen som är helt förbjudet idag. Denna

generation har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare

och investerare någonsin. De sista 50 åren har varit en explosion av nya

idéer.

Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi

lärde oss att för hålla oss till alltihop.

Det goda livet är vårt!



12/2; sångstund

Limpan och jag var på sångstund - kikade in alla hålen under strumporna och hörde om allas jobbiga nätter... Nu tänkte jag att han skulle sova lite - men än så länge har inte han riktigt samma plan.

Vi lämnade Klara på dagis - som idag hade 8 grader varmt inomhus eftersom pannan gått sönder. De skulle ändå ha utedag... Och så gick vi en runda med hundarna. Kenzo fick gå ett långt framåtsändnade i skogen - hur duktig som helst!

I eftermiddag får det nog bli lite plockning här hemma.

Mormor ringde - jag skulle fixa lite blommor till på lördag, då mamma ska urnsättas. Nu är det bestämt. Det ska bli skönt att få "avsluta" - jag intalar mig och upprepar för mig själv "det värsta har ju redan hänt, det är inget att vara rädd för...". Svårt. Men det kommer bli en jobbig stund. Humpe, Malin och Hedda kommer ialla fall hem. Trevligt att träffa dem!

Kram

11/2; duktiga pojkar!

Skrev just ett långt inlägg om mina duktiga tävlingspojkar - men det försvann i cyberrymden... Anders och Kenzo har tävlat sök i Karlshamn idag. Kenzo var som en tickande bomb...
fritt följ: 6,5   7 (skall)
inkallning: 8,5   9 (långsamt ligg)
framåtsändande: 7   8 (skall utgång)
kryp: 9,5   8,5 (Ljud)
skall: 10, 9,5
metallapport: 8   8,5 (långsam in)
tungapport: 7   8 (långsam in)
stege: 9   9
plats: 10   9,5
sök: 10   10 (!!!, bra markeringar, några grunda slag som Anders rättade till)
uppletande: 8   7,5 (4 föremål, men lite olydnad och ljud)

Totalt blev det 587,5. Bra jobbat med en bomb. Tänk vad bra det kunde bli om "bara" ljuden försvann! Cert blev det och lite klättring på SMkvallistan.

Nu väntar sängen - kram!

10/2

Solen skiner. Vi har tränat hundarna - sök och lydnad. Barnen var hos pappa. Nu är Anders och Klara och tankar och köper lite lördagsgott. Limpan sover - men vaknar nog när som helst. Imorgon är det söktävling i karlshamn. Jag följer nog med. Anders föräldrar komemr hit till barnen. Jag tycker att det är lite kallt att ha med dem en hel dag i skogen nu. Men jag hade ju inte behövt följa med och titta - men det blir trevligt! Ikväll bir det lugnt med melodifestival - det blir en tidigt morgon imorgon. Jag sitter just nu och lysnsnar på kvällens bidrag på webben på svt.se - inget bidrag som direkt har fastnat. Det är första gånmgen jag "tjuvlyssnar".

Ha en bra kväll!

9/2

Idag har jag jobbat. Men 8an hade prao så jag gick hem tidigt. Vi tränade Kenzo. Åkte och beställde bil- ibland tror jag att vi är lite knäppa, vi har ju trots allt en hyfsat ny bil, men så känner vi att den går sönder lite titt som tätt och snart går garantin ut... Klara var och red - idag fick hon till svängarna riktigt bra! Det fick Anja med - som tog guld i kombinationen!

En liten enkät från Aff:

Min kvinnliga sida:
[x] Köpt en hårfön?
[x] Sminkat mig i annat avseende än att se rolig ut?
[x] Följt med som smakråd vid en shoppingrunda?
[x] Pratat känslor?
[x] Tänkt på att matcha mina kläder?
[x] Berömt en person av manligt kön för sitt utseende?
[x] Ringt upp en person utan konkret syfte?
[x] Funderat på namn åt mina barn?
[ ] Insett storheten hos Barbra Streisand?
[ ] Druckit Cosmopolitan?
[x] Sett ett avsnitt av "Sex and the city"?
[x] Sett två avsnitt av "Sex and the city"?
[x] Känt mig sugen på en kopp te?
[x] Känt glädje över att få blommor i present ?
[ ] Gjort någonting romantiskt på eget initiativ? Ett dåligt samvete - jag är Verkligen dålig på det!
[x] Blivit arg utan anledning?
[x] Gråtit efter 9 fyllda år?
[ ] Brytt mig om H&M:s val av modell?
[x] Pratat skvaller?
[x] Varit arg/sur utan att tala om det? Fast det brukar märkas...
[x] Kramat en kille?
[x] Dansat?
Totalt: 18 poäng

Min manliga sida:
[ ] Ljugit om hur mycket jag har druckit?
[x] Ätit en blodig stek?
[x] Läst en biltidning?
[ ] Framgångsrikt använt en borr, hammare och diverse andra redskap?
[ ] Lovat att ringa dagen efteråt och sedan struntat i det?
[ ] Skött grillen under en grillfest?
[ ] Läst en bok av Jan Guillou?
[ ] Läst ett nummer av slitz?
[x] Dunkat någon i ryggen i syfte att få denne att känns sig uppskattad?
[ ] Känt mig hungrig efter att ha ätit en hel pizza?
[x] Gått på en Ulf Lundell-konsert ? Älskar Uffe!
[ ] Använt händerna till att slå någon i syfte att skada denna person?
[ ] Sett alla Die Hard och Rockyfilmerna?
[x] Diskuterat bröst?
[ ] Gjort lumpen?
[x] Läst nick hornby?
[ ] Känt mig nödgad att bräcka någon i armbrytning?
[ ]Känt mig häftig över att åka jättefort i en bil? Nä, fast illar snabba starter!
[ ] Enbart stirrat snettuppåt vid besök på en pissoar?
[x] Lagat någonting på egen hand?
[ ] Skrikit "kom igen nu gubbar" på en fotbollsplan?
[ ] Tävlat i att dricka öl?
Totalt: 7 poäng.

Ja lite mer kvinnlig än manlig var jag visst... Även om jag ser mig som rättså neutral...

dagen

Jag var ute och gick med hundarna efter att ha lämnat k på dagis. Riktigt skönt vinterväder! Sedan tränade jag lite framåtsändande med Kenzo - körde endast med röstbelöning och det funkade faktiskt bra. Sedan, i väntan på Carolina, så gjorde jag ett uppletande. Kenzo tre skick och tre föremål, Hiho två skick och två föremål! Carolina kom när jag satt på trappan och sjöng för Linus. Vi gick en runda till och sedan tränade Carolina lite, innan vi gick in och åt tomatsoppa:
fräs lök
i med 2 burkar tomater
lite vatten
salt, peppar
vitlökspasta som går att köpa i burk - men såklart går det bra med vanlig vitlök oxå
lite grädde på slutet
Lätt, snabbt och gott! Vi åt baguetter till. Perfekt lunch.

Sen tittade vi på skidor och fikade. Det mixade staffetlaget tog VMguld i skidskytte!
På kvällen åkte vi till staden - vi hade bestämt träff med pappa för att titta på Honda CR-V. Men innan dess så köpte vi tjocka vinterstövlar till Klara. Det här vädret har gjort att hon knappt har behövt några supervarma stövlar innan i vinter. Men nu skämdes jag när jag hämtade henne på dagis i hennes fodrade, men lite mer finstövlar. Fodrade gummistövlar har varit kanon när det var mildare och blötare. Men nu kände jag att hon ebhövde Varma stövlar - så det fick det bli. Vi beställde ingen bil (säljaren som vi pratat med tidigare var inte där), men har nog bestämt oss för en sån i alla fall.

Imorgon är det jobb för mig igen. Kroppen är lite öm, men hyfsat okej.

8/2; trillade av

Jag trillade av hästen igår. Vi hoppade. Efter en trekombination så brallade hästen ett par gånger, det blev fel i kommunikationen och jag åkte rakt in i sarjen. Man hinner tänka mycket innan man verkligen faller - framför allt tänkte jag på mitt knä. När jag väl låg i spånen så låg jag helt still, funderade över om jag kunde röra armar och ben, ryggen, sakta förstod jag att det hade gått bra. Spån i ögonen, mörbultad och så tappade jag andan. Idag känns det i kroppen - höften, en ljumske, nacken, och ryggen är det som tog den värsta smällen. Men jag hade en väst på mig. Jag satt upp och fortsatte rida.  Jag tror bara att jag har trillat av en gång tidigare på ridskola genom alla åren. Just nu känner jag att jag är svag i mina ben (framför allt benet med dåligt knä), och har därför inte riktigt det stödet som behövs, plus att balansen säkert har varit bättre.

Nähä, nu måste dagen börja eller fortsätta. SItter med tandborsten i munnen, om en halvtimem måste vi vara påväg till dagis, och då måste lilleman har vaknat, ätit, fått ny blöja och rena kläder, Klaras väska måste vara packad, hon måste ha klätt på sig, och...

Ha en bra dag! Kram

Angående kräftstjärtar...

Om ni får några över från pajen, eller vill göra en supersnabb, god och lite lyxig vardagsmat så gör en pastasås av kräftstjärtar (såna i lake i en burk). Fräs dem snabbt i en panna, med lite chili, häll på cream fraiche, salt och peppar. Blanda i några solrosskott. Klart! Servera gärna med min pastafavorit - färsk pasta (färigt på tre minuter!).

Detta har vi just ätit - så gott! Nu laddar jag för en timme med linus med lapp och så ridning!

Jag säger bara:

"varför inte?"
http://aftonbladet.se/vss/umea/story/0,2789,991279,00.html
Det kunde kanske vara en nyttig läxa för de skolkande eleverna?! I alla fall tror jag att det är bra att föräldrarna är delaktiga på olika sätt i skolan. Och inte bara har attityden "att det skiter jag i", "det är skolan som ska ta hand om mitt barn och se till att det är där osv..."

Men däremot tycker jag inte att skolan ska bestämam vad eleverna har på sig:
http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_14572559.asp
Även om jag inte heller tycker att det är så snyggt med byxorna på halv stång... men var går gränsen? Fel märke? För kort kjol? För kort eller för lång tröja?
Kepsens vara eller icke vara? Jackan på när det är kallt i kalssrummet? Ibalnd känner jag att vi har nog att tjata på eleverna om - vi behöver inte även klaga på klädstilen... OIch vad gör vi om de komemr med fel kläder? Ska vi ha med oss kläder i olika storlekar somd e får byta till? Ska de gå hem? Ska de klä av sig? Skolan behöver tydligare sanktioner - till alla regler!

7/2; Hemsjukvårdare...

Ställföreträdande ambulans...
Extramamma...
Jag fick hämta Ruben idag på dagis eftersom han blev dålig. Men nu verkar han ganska pigg i alla fall. Men blek om nosen. Nu tittar de på video och ritar, kollar vem som kan springa fortast osv...

Och ni, mina trogna läsare är ju inte så dumma - visst går bussen åt vänster! Precis som Pauline säger så har den ju ingen dörr och kör därför åt vänster!

Och på allmän begäran av gästerna igår kväll så komemr lite pajrecept:

Laxochchilipaj
pajskal (3 dl mjöl, lite salt, 150g smör, 2 msk iskallt vatten)
2 ägg och creame fraiche blandas ihop, lägg i lite ost och inlagda kräftstjärtar, hacka chili och stoppa i, salt och peppar. Grädda tills det är fin färg och lagom bakat! Supergod!

Kycklingpaj al'a Lotta
pajskal
stek kycklingfiléer i bitar
krydda med salt, peppar och curry
blanda i creame fraiche och lite vatten samt en buljongtärning (tex höns eller vitlök/persilja)
lägg i paprika och lök
lägg på tomater och lite ost.
Grädda

Den sista pajen jag bjöd på innehöll broccoli, stekt bacon, soltorkade tomater och lök. En äggstanning av ägg, grädde och creame fraiche. Lite ost på toppen.

Lycka till!

Ulrika och jag hann ta en fika på förmiddagen innan utryckningen. Det blev Mammas äppelkaka. Ni som fortfarande inte har provat den - gör det! Världens enklaste (annars hade ju inte mamma gjort den...9, ingen disk, allt görs i en kastrull (ja, förståss, då blir det ju lite disk...), och väldans god!
Ikväll är det ridning. "Luta dig bakåt!" (Har jag aldrig haft problem emd förr i världen, men nu... Ska bli!
Det är lite snö ute, så kanske får bli lite pulkaåkning i eftermiddag, fast det kanske inte är tillräckligt mycket snö... Vi ska i alla fall traggla framåtsändande innan mörkret - premiärtävling i helgen i Karlshamn.
Och så är det ju skidskytte i eftermiddag.
Ha en bra dag!

Dagistest!

Dagistest!

 Dagisbarnen fick följande fråga:

"- I vilken riktning kör bussen på teckningen?" 

 

 

 

 

Titta noga på bilden och se om du kan komma på svaret.

 (Du får välja mellan höger eller vänster riktning)

 



Svaret får du en annan dag! Nu ska jag ta hand om gästerna!

guld

Anja tog guld i superG - det var kanske ingen som riktigt vågade räkna med efter en rättså ursel säsong. Björn Ferry sköt bort sin ledning i ssita skjutningen.
Pajerna står färdiga.
Nu väntar vi på födelsedagsbarnet och att knäläkaren ska ringa.
Kram

Anders 30årsdag

Klara är piggare idag.
Anders fyller 30, han var 17 när vi träffades... Jag borde ge honmom världens största tårta, fina presenter och ett lyckligt liv, men jag har inte kommit iväg ens till stan, med krassliga barn... Men jag ska fixa en liten födelsedagsfest och en stor puss - det andra får komma sen...
Jag titatde på superG - de nämer Bäckafallet och jag minns hur mamma stod där och ojade sig och inte vågade åka ner, men hon gjorde det... tillslut...
En vän till familjen och framför allt till mamma ringde idag. Gulligt.
Snart är det damernas superG och så är det skidskytte i eftermiddag.
Stort grattis Bästa vän! Älskar dig!
Kram till er alla!

5/2

Klara fick vara hemma idag , hade lite feber på morgonen, men nu är den borta. Och hon är pigg. Lite snorig. Vi har ätit pannkakor. Jag tänkte titta på SuperG men det var såklart inställt. Snart får lilleman sova lite middag, men han tog sovmorgon idag med så jag väckte om strax innan 10... Det har snöat lite, men det var inget som la sig.
Ha en bra dag!

4/2; pappas födelsedag

Idag har vi tränat Keno, Klara har varit febrig, sydde färdigt Klaras byxo - de blev riktigt bra (förutom sömmen längst ner... man ska ju inte använda raksöm i velourtyg, men jag hitatde ingen bra söm, och instruktionsboken var borta... kasnke kan rätta till den när jag komemr på hur man ska göra...), vi har bjudit pappa och mormor på födelsedagsfika och så var pappa, mormor och jag i kyrkan och lyssnade på Annorland.

Jag såg just nyheterna, de hade undersökt småbarnsföräldrarnas vardagspussel:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=752300&lid=puff_753323&lpos=lasmer
Det är inte enkelt - men helt klart skulle säkert både 6timmardag och hushållshjälp bidra till ett lättare småföräldrarsliv. Tänk att få hela huset städat varannan vecka, ordentligt - bytt i sängarna, skurat golvet osv! För en inte alltför hög peng... Eller om man slapp få dåligt samvete om man gick tidgare på jobbet...

Nätet har legat bere idag - det började just funka - men nu är det dags att ta kväll. Titta på sporten och mysa en stund framför TV:n med en kopp fettförbrännande te.

Kram

Melle 1

Melodifestival hos Helen - god mat, perfa glass och blomma (=lösgodis)! Jag lyckades pricka in alla fem som skulle gå visdare - men sen var det svårare. Jag tyckte Uno och Irma var bäst - även om Uno gjorde en kopia av Bono  och lekte BUno (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Bono_U2_at_Prague_2000_IMF.jpeg) och Irma dansade grymt fult. Anna var ungefär lika dålig som hon brukade... Jag hade velat att hon hade åkt ut och Andersson och Gibson gått vidare åtminstone till Andra chansen.

God natt!

3/2

Idag har vi inte tränat sök - vi lät Kenzo vila efter hältan, som är bättre idag. Vi har istället städat, tvättat och tvättat bilen. Ikväll ska vi till Helen och Ulf och inviga Melleåret! Solen skiner, och nu sover lilleman, så jag ska gå ut till Anders och göra klart det sista på bilen och träna lite med Kenzo. Idag på morgonen sov Linus till 10 - då väckte vi honom... Trött man, som just nu matstrejkar...

Kram

2/2

Vet ni? Det är så roligt att få komentarer! Jag ser ju att folk läser - men inte vilka...

Idga har jag jobbat. Det gick bra - just nu är jag ju "bara" matteresurs och då hinner jag se eleverna, hinner prata med var och en och känna att jag tycker att det är kul, och det är så skönt! Jag åt rester sen igår - lax som jag gjorde i ugnen. Bara la på lite olivolja, dill, salt och citronpeppar. Och till det potatis och sån där Arlapanna med fisk som sås - jättegott. Kan verkligen rekommenderas. Tar ingen tid alls att göra! Idag blev det bulgur kokt i kycklingbuljong, och kyckling i god marinad i ugnen, och god sallad med pinjenötter stekta i lite smör och flingsalt på! Igår hann jag även göra chokladtosca - en underbart god kaka att smaska på! Receptet har jag lagt ut för ett tags edan - så sök om ni är sugna!

Klara har avrit på ridskola idag. Anders skulle vara förste hästskötare idag, och jag skrattade så mycket innan de ens hade kommit ut på spåret, eftersom han krabbade med stigbyglarna... efter en stund hade han både ridläraren och hon som skulle hjälpa henne hos sig! Jag tror han gjorde det med flit! Jag hade förklarat för honom innan - fast jag kanske inte förklarade tillräckligt noga...

Jag vet inte om det blir sök imorgon - Kenzo blev tokhalt i eftermiddags när Anders tränade lydnad. Kanske är bäst att stanna hemma...

Kram

Yes!

I Form idag läste jag att te har bevisats ha slankande effekt! Perfekt! Inte för att jag direkt har problem med vikten - men jag kanske får och då ska jag använda mig av tebantning som går ut på att dricka te efter att man har intagit lite för mycket kolhydrater i tex pasta eller bröd. Teet hämmar upptaget av kolhydraterna så att några åker ut utan att smältas, vilket gör att man inte behöver förbränna dem.

Drick te!

Och så stod det att man kan äta mörk choklad för att slappna av (synd att jag inte gillar mörk choklad), jordgubbar gör oss glada, yogurt stärker matsmältningen, lax lyfter humöret (vi komemr känna oss så glada ikväll, för vi ska äta lax!) och bananer gör oss skarptänkta och lugna! Äpplena väcker våra sinnen och gör att blodsockret stabiliseras, kaffe piggar upp, magert kött gör oss friska (ät det gärna till lunch), kranvatten fyller oss med energi - men drick lagom, varken för mycket elelr för lite och ost är lugnande.

fortsättning jobbnoja...

Läste i Lärarnas tidning idag en bra insändare som Gabriella Gustavsson hade skrivit - det kunde varit jag... Den handlade om läraruppdraget - är det omöjligt? Vi gillar barn, vi vill undersöka hur de tänker och göra roliga saker med dem och se dem utvecklas. Lärare borde vara ett passande yrke då? Men varje dag går man hem och känenr isg otillräcklig... Man har inte gjort tillräcklig. Man har inte lyckats se alla. är det en gynnsam miljö? Alla i samhället har rätt att utrycka vad som ska ingå i skolans uppdrag - eftersom alla har en relation till skolan... Konlikthantering, föräldrakontakt, individualisering, forskningsanknytning, antimobbningsplaner, antidroginformation, uppfostran, multiplickationstabellen... listan kan göras oändlig... Det ingår ju i lärarrollen... Men när ska man börja plocka bort saker från skolans ansvar? Och vem vågar göra det?Vad är vårt uppdrag? Ska skolan i framtiden ta hand om socialisering, gruppdynamik och samhällsutbildning? Och föräldrarna ansvar för kunskapsinhämtningen? Eller ska skolan lära ut och föräldrarna uppfostra? För politikerna ser det snyggt ut att lägga på oss olika uppdrag - folkhälsa, ordning och reda, läs- och skrivprojekt, individuella utvecklingsplaner och fler nationella prov. Det är billigt - det kostar inget, vi i skolan får inga pengar för att utveckla det som vi har blivit åtlagda... När ska politiker börja fråga Oss vad vi behöver för att göra ett bra jobb med varje elev? Och när ska skolan få kosta pengar? Mycket bra skrivet av Gabriella tycker jag!
Många av de problem med bland annat ordning och stök - skulle nog bli mindre om vi lärarna fick mer tid med varje elev. Mindre grupper, mer koll. Vi bör bygga på det som faktiskt har kommit fram i en utredning (Attityder i skolan 2003): nämligen att eleverna trivs bättre i skolan och med sina lärare, och att sammanhållningen har ökat.

I eftermiddag har det varit riktigt vårstämning. Jag gick ut när Limpan skulle sova middag, plockade bajs, tränade uppletande (Kenzo tre föremål på tre skick, Hiho två föremål på två skick!). Sen tränade jag lite lydnad med Kenzo - han var duktig och ganska cool.

Klara hade ritat en massa på dagis - kyrkor, mormo med Fia i koppel, morfar, Fia med andra hundar, berg, sol och moln. Hon har blivit så duktig på att rita!

Kram

Första februari

Första februari och det kändes som vår idag när jag gick en runda med hundarna. Snön är borta. Solen försöker ta sig igenom molnen.

Igår red jag. Det gick hyfsat bra, men jag känner att jag är svag i sätet och skänklarna. Måste luta mig mer bakåt, och vrida tårna utåt (jag som lärt mig tvärtom...)... Blir så irriterad oxå - vi var bara sju igår - men ändå så är det en tant som måste vända över vid ett par tillfällen och lägga sig precis Framför mig... Och när vi rider på volten och galopperar så bryter hon av och skrittar mitt i vägen... Inte lätt med Åskar (hästen jag rider nu) som är en nordsvensk traktor att rida... Men det är en härlig känlsa att vara så fokuserad en Hel timme! Det är inte ofta jag är det annars! Alltid är det något som pockar på min uppmärksamhet - jag har nästan börjat fundera över om jag har konsentrationssvårigheter, men det är nog snarare så att det är så mycket jag behöver fokusera på att jag aldrig hinner fokusera klart. Men under timmen i ridhuset är det helt omöjligt att tänka på något annat. Vi är en liten grupp och man kan inte slappna av en enda liten sekund...

Nu väntar en kopp te och inspelat Grey!