fortsättning jobbnoja...

Läste i Lärarnas tidning idag en bra insändare som Gabriella Gustavsson hade skrivit - det kunde varit jag... Den handlade om läraruppdraget - är det omöjligt? Vi gillar barn, vi vill undersöka hur de tänker och göra roliga saker med dem och se dem utvecklas. Lärare borde vara ett passande yrke då? Men varje dag går man hem och känenr isg otillräcklig... Man har inte gjort tillräcklig. Man har inte lyckats se alla. är det en gynnsam miljö? Alla i samhället har rätt att utrycka vad som ska ingå i skolans uppdrag - eftersom alla har en relation till skolan... Konlikthantering, föräldrakontakt, individualisering, forskningsanknytning, antimobbningsplaner, antidroginformation, uppfostran, multiplickationstabellen... listan kan göras oändlig... Det ingår ju i lärarrollen... Men när ska man börja plocka bort saker från skolans ansvar? Och vem vågar göra det?Vad är vårt uppdrag? Ska skolan i framtiden ta hand om socialisering, gruppdynamik och samhällsutbildning? Och föräldrarna ansvar för kunskapsinhämtningen? Eller ska skolan lära ut och föräldrarna uppfostra? För politikerna ser det snyggt ut att lägga på oss olika uppdrag - folkhälsa, ordning och reda, läs- och skrivprojekt, individuella utvecklingsplaner och fler nationella prov. Det är billigt - det kostar inget, vi i skolan får inga pengar för att utveckla det som vi har blivit åtlagda... När ska politiker börja fråga Oss vad vi behöver för att göra ett bra jobb med varje elev? Och när ska skolan få kosta pengar? Mycket bra skrivet av Gabriella tycker jag!
Många av de problem med bland annat ordning och stök - skulle nog bli mindre om vi lärarna fick mer tid med varje elev. Mindre grupper, mer koll. Vi bör bygga på det som faktiskt har kommit fram i en utredning (Attityder i skolan 2003): nämligen att eleverna trivs bättre i skolan och med sina lärare, och att sammanhållningen har ökat.

I eftermiddag har det varit riktigt vårstämning. Jag gick ut när Limpan skulle sova middag, plockade bajs, tränade uppletande (Kenzo tre föremål på tre skick, Hiho två föremål på två skick!). Sen tränade jag lite lydnad med Kenzo - han var duktig och ganska cool.

Klara hade ritat en massa på dagis - kyrkor, mormo med Fia i koppel, morfar, Fia med andra hundar, berg, sol och moln. Hon har blivit så duktig på att rita!

Kram

Kommentarer
Postat av: Anna M

Tänkte just när jag läst några rader på föräldrarna... Om skolans roll vs föräldrarnas. Jag tycker iofs att det är jättebra att skolan har den rollen med eftersom många barn kommer från dysfunktionella familjer men när det inte får kosta... ska en person göra allt det där jobbet - och med hur många elever? Enda anledningen till att jag inte sökte lärarutbildning är att jag skulle känna mig så otillräcklig. Och det är så avgörande för varje barn att få rätt bemötande. Vilken stor uppgift!

Postat av: Lisa

Tja du! Man känner sig otillräcklig som lärare! Man vill så gärna hinna se alla, lära alla och stötta alla - men det är nog omöjligt som skolan ser ut idag... Som jag skrev så tror jag att vi skulle komma tillrätta med mycket problem i samhället om det fanns fler vuxna i skolan och om det var mindre grupper i klassrummen.
Kram

2007-02-02 @ 19:17:09
URL: http://www.flisas.blogg.se
Postat av: Sandra

Hej på dig Flisa! =)
Måste säga att Gabriellas ord verkligen träffade mitt i prick! Det stämmer så väl! Var går gränsen för skolans uppdrag och föräldrars uppfostransansvar egentligen? Ska läraren vara både lärare och förälder till eleverna? Som det är nu hinner man inte vara varken det ena eller det andra fullt ut, tycker man hattar fram och tillbaka hela tiden...på grundskolan alltså. ;) Särskolan har en syn på elever som ALLA elever borde få erfara! Små grupper,flera vuxna, alla blir sedda och uppskattade för sina styrkor. Självklart har särskolan sina brister också, men grundtanken är underbar! =)
Ha en underbar helg med familjen! Hälsa alla!
Kram Sandra

2007-02-03 @ 10:04:39
Postat av: Lisa

Hej Sandra! Visst var hennes ord bra! Jag kanske skulle börja på särskolan istället? Faktum är att jag har önskat att få ha särskolan i NO nästa år... Ni får oxå ha en skön helg! Kram

2007-02-03 @ 13:46:31
URL: http://flisas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback