första februari en solig morgon

Gårdagskvällen slutade med ångest, frustration, tårar och ilska. Jag tog ett glas vin - känslor förstärks av det. Jag ville förstärka känslan av att jag hade gjort rätt. Det lyckades så till den grad i alla fall att jag lyckades sova. Jag vakande idag, utvilad? Jag gick i alla fall upp, gick en runda med hundarna, trots att hela samhället sov. En fin morgon, lite frost på marken, bistert, men sol.
Vad var det då som fick mina känslor att svalla igår?
Jo, jag öppnade jobbmailen, förmodligen kände jag på mig att jag hade fått ett mail från en mamma om jag hade en lite kontakt med i fredags eftersom hennes dotter kom en halvtimme sent till matten. Jag både ringde och mailade henne. Jag gjorde det jag ska. Dottern ville inte säga varför hon var sen, men hennes kompis, p, som oxå var sen berättade för en annan lärare att, vi kan kalla henne s, ville platta sitt hår och eftersom hon skulle hem och hämta gympakläder så gick de båda två... Jag sa inte till mamman denna anledning, eftersom jag hade kontaktat henne innan jag fick det svaret... Och det spelar ju ingen roll - tänk om det börjat brinna?! Min skyldighet är att tala om för föräldrar när deras barn inte är på lektionen...
S hade däremot sagt till sin mamma att p skulle hämta astmamedicin - och då skriver mamman att "Detta är vad vi tycker -du agerade inte som en ansvarig lärare fdå du inte tog reda på vad som egentligen hänt"... "Nästa gång måste du ta reda på vad som hänt och anledningen dom var försvunna innan du skickar ut mail. Vi är också arbetande människor och måste sköta våra arbetsuppgifter." Jag hade ett par gånger frågat varför eleven var sen - men hon ville inte berätta och då litade jag på p när hon sa det - men saken är den, att det egentligen inte spelar någon roll... men mailet tog inte slut där...
"Låt mig ge dig en bakgrund..jag är politiker och sitter i X(min red.)nämnden, är ordförande i Int. Gruppen X(min red) kyrka, min man är VD för ett amerikanskt/svenskt företag och han är advokat. Vi har ett stort ansvar gentemot allmännheten och det är inte bra att blir störd med sådana här små saker. Mitt goda råd till dig är att inte dra förhastade slutsatser när där finns problem utan försök lösa det. där finns många arbetslösa lärare som letar efter jobb och du måste vara oerhört lycklig och att du är lyckligt lottad över att du har ett arbete att gå till. Vi befinner oss i en fruktansvärd recession just nu där folk förlorar sina arbeten och hem varje dag!. Du som har arbete har inte sådana problem som de som förlorat sina arbeten har- dom har också barn och familj att försörja. Var tacksam att du har ett arbete."
Jag är tacksam. Jag är lycklig - men jag kan inte bara vara lycklig över att ha ett jobb - jag måste göra mitt jobb också! Det här belyser bara den verklighet vi lärare lever i - hur vi än gör, gör vi fel... Ord mot ord. En del vill ha mer information,, andra vill inte veta. Föräldrar litar blint på sina barn. Jag kunde pratat mer med eleven - men schemat gör att jag rusar vidare efter att ha frågat eleven ett par gånger. Jag informerar föräldern - lägger ingen stor vikt vid det, vill bara att de ska veta... Min kropp darrar. Det knyter sig i magen. Men nu är jag mest arg - inte lika ledsen som igår. Jag pratade med chefen, han har lovat att kontakta mamman - han menar att jag har agerat korrekt, och att jag inte ska behöva ta det här.
Nu hör jag att Stollan är vaken. Frukostdags.

Kommentarer
Postat av: Veronica

Ibland undrar man om vissa vuxna verkligen är vuxna sin uppgift att vara föräldrar. Stå på dig och berätta att du har gjort ditt jobb. Berätta på föräldramöten att du kommer ta kontakt med föräldrar när eleverna inte kommer på lektion. (Om du inte tar kontakt med föräldrarna kommer du få skit för det). Vet inte om du kommer ihåg att jag hade en pappa när vi jobbade på Brunnsan som skulle se till att jag förlorade jobbet pga att jag gett en elev fel matteprov. Jag bad om ursäkt men han ville inte ge sig- ibland blir det fel- men här har du ju inte ens gjort fel. Det är svårt att inte ta det personligt, men det är ju fascinerande att de som har så mycket att göra hinner med att skriva ett sånt långt mail och förklara sig på. Du har rätt! Fortsätt så! Och- snart är det glömt!

Kramisar

2009-02-01 @ 10:44:01
Postat av: far-mor

Bra jobbat Lisa! Du har gjort vad du skulle göra.Skit i föräldrarna.Solen skiner även i Moheda.Gunnar ligger på soffan och tittar på tennis.Jag ska jobba några timmar i efm.Ha det så bra hela fam.Kramar från far-mor och en snarkande far-far

2009-02-01 @ 11:07:29
Postat av: Pauline

Nej, Fy F-n rent ut sagt. Stå på dig Lisa! Ta ingen skit, du har gjort helt rätt!

Kram

2009-02-01 @ 13:35:30
Postat av: Helen

Men vad är det för människa? Stor kram till dig- du är en duktig lärare och en go och omtänksam vän.

2009-02-01 @ 14:51:42
Postat av: Hanna

Stor kram. Du är fantastisk. Dom är säkert olyckliga människor som tar ut det över första bästa. Du gör ett fantastiskt jobb. Lita på det systra mi.

Varm kram

2009-02-01 @ 19:31:51
Postat av: Carolina

Kram på dig Lisa! Usch, vad hemskt det är när man gör det man ska och ändå får skit för det. Det leder väl tillslut till nån sorts lärarapati - och vad får vi då för ungdomar? Föräldrar idag är kanske ovana vid att lärare gör vad som skall göras. Stå på dig även fast jag vet att det är grymt svårt i ett sånt här läge. Hoppas sanningen når föräldrarna!!!

2009-02-05 @ 18:15:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback