3/11, lördag
Sigge och jag har pratat med änglarna och tänt ljus för dem. De andra i familjen åker skridskor men är nog på väg hem nu - då blir det stallet för mig.
Jag tänkte tipsa om citygross bästa recept på vardagsmat enligt oss de senaste veckorna, först en favorit från vecka 40:
Jag tänkte tipsa om citygross bästa recept på vardagsmat enligt oss de senaste veckorna, först en favorit från vecka 40:
Köttfärslimpa med svampsås, kokt potatis
Senapsdillbakad torskfilé med varma vinägrettgrönsaker & mosad potatis
- ca 800 gram potatis
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl vatten
- ca 600 gram blandfärs
- 0,5 gul lök
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
- Svampsås:
- 125 gram champinjoner
- 0,5 gul lök
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1,5 msk kalvfond/
- 1 buljongtärning
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk soja
- Morotssallad:
- 500 gram morötter
- 1,5 msk raps-/matolja
- 0,5 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk honung
- 1 tsk dijonsenap
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop ströbröd och vatten, låt svälla i 5 minuter. Under tiden skalar du potatisen.
- Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten i ca 30 min. Skala löken.
- Rör ner blandfärs, 0,5 riven lök, ägg, dijonsenap, vitpeppar och salt. Blanda och tryck sen ut färsen i en ugnsfast form. Den ska vara ca 3-4 cm tjock. Laga i ugn i ca 30 min.
- Gör nu morotssalladen. Skala och strimla morötterna fint antigen med en kniv eller med hjälp av potatisskalaren. Lägg allt i en skål och häll på olja, vinäger, honung och dijonsenap. Krydda med salt och peppar.
- Nu var det dags för såsen. Hacka svamp och lök. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sen svamp och lök i ett par minuter. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i grädde, mjölk, fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar. Låt såsen koka upp och håll den sen varm tills det är dags att äta.
- Servera.
- Och det här från v. 42:
-
- Ca 800 gram potatis
- 2-2,5 dl mjölk
- 1 msk smör/margarin
- 2 krm vitpeppar
- 0,5 tsk salt
- 2 msk söt senap
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk torkad dill
- ca 500 gram torskfilé
- 0,5 tsk salt
- 1,5 krm vitpeppar
- 250 gram broccoli
- 1 rödlök
- 1 röd paprika
- 1 msk smör
- 1,5 olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 0,25 vitlök
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm salt
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen. Koka den sen i lätt saltat vatten.
- Rör ihop den söta senapen med dijonsenap och dill. Salta och peppra fisken och lägg den i en ugnsfast form. Smeta på senapsröran och laga i ugn i ca 10-15 minuter.
- Dela broccolin i buketter och slanta stammen. Skala och strimla löken. Strimla även paprika.
- Hetta upp smör i en stekpanna och stek grönsakerna i ett par minuter. Medan den steker rör du ihop olja, äppelcidervinäger, pressad vitlök, vitpeppar och salt.
- Dra av stekpanna från värmen och häll vinägretten över grönsakerna.
- När potatisen är färdig gör du ditt mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
- Servera.
Och de här från v. 43.Currydoftande köttfärslimpa med morötter och pressad potatis- Ca 800 gram potatis
- 1 gul lök
- 3 morötter
- 1 röd paprika
- 0,5 msk raps-/matolja
- Ca 600 gram blandfärs
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 tsk curry
- 2,5 dl vatten
- 1,5 msk kycklingfond/
- 1 buljongtärning
- 1 msk tomatpuré
- 1 äpple
- Grönsallad:
- 0,5 isbergssallad
- 1 tomat
- 0,5 gurka
- Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten.
- Skala och hacka löken och morötterna. Dela även paprikan i mindre bitar.
- Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tillsammans med löken, morötterna, peppar och curry. Lägg över allt i en gryta. Häll på vatten, fond och tomatpuré. Låt färsen puttra under lock på svag värme.
- Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Rör ner det i grytan stax innan servering tillsammans med paprikan.
- Gör grönsallad genom att strimla salladen, skiva tomat och gurka.
- När potatisen är klar pressar du den i en potatispress eller genom en sil.
- Servera.
Ostfylld kyckling med potatisklyftor och örtig sås- Ca 800 gram potatis
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- Ca 600 gram kycklingbröstfilé
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1,5 dl ost
- 1 tsk dragon
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilika
- 1 msk smör
- Örtsås:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3,5-4 dl mjölk
- 1,5 msk kycklingfond/
- 1 buljongtärning
- 1 tsk soja
- 2 krm vitpeppar
- 2 krm dragon
- 2 krm oregano
- 2 krm basilika
- 3 tomater
- 0,5 rödlök
- 1 msk balsamvinäger
- Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta av potatisen och klyfta den. Lägg den på en plåt, ringla över olja. Salta och laga i ugn i ca 10 minuter.
- Skär ett snitt i kycklingfiléerna på längden men inte helt igenom. Vik ut, salta och peppra.
- Blanda ost med dragon, oregano och basilika och strö ut det över filéerna. Vik ihop och färst eventuellt ihop med en tandpetare.
- Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna så att de får fin färg. Lägg sen in dem i ugnen och laga dem tillsammans med potatisen i ca 15-20 minuter.
- Gör nu såsen. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjöl och sen mjölk. Börja med 3 dl mjölk och späd sen till önskad tjocklek. Låt såsen koka i 3 minuter.
- Häll i fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar, dragon, oregano och basilika.
- Skiva tomaterna och löken, lägg på en tallrik och ringla över balsamvinäger.
- Servera.
Ja, vi är nöjda med matkassen - här kommer favoriterna från v. 44:'Kålpudding med potatismos och brunsås- 1 kg mjölig potatis
- 2-2,5 dl mjölk
- 1 msk smör eller margarin
- 2 krm vitpeppar
- 0,5 tsk salt
- 1 gul lök
- ca 600 gram blandfärs
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 400 gram vitkål
- 2 msk smör
- 0,5 dl vatten
- 1 msk sirap
- 2 tsk soja
- Sås:
- 1 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 1 msk kalvfond/
- 0,5 buljongtärning
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk soja
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och koka potatisen.
- Skala och hacka löken. Rör nu ihop färsen med lök, ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Platta ut den i en ugnsfast form så att den blir ca 2-3 cm tjock. Laga i ugn i 30 minuter. När det är 10 minuter kvar lägger du på den stekta kålen.
- Nu är det kålens tur. Strimla kålen och fräs den sen i smöret. Häll på vatten, sirap och soja. Låt det putta i ett par minuter. När det är dags häll kålen över färsen och laga i 10 minuter i ugn. När köttfärsen varit inne i ugnen ca 20 min häller du kålen över färsen och lagar i 10 minuter till.
- Gör nu såsen. Smält smör i stekpanna som du tidigare hade kålen i. Häll i 2,5 dl vatten. Rör ut mjölet i 0,5 dl vatten och häll sen i det i stekpannan. Smaksätt med fond/buljong, vitpeppar och soja. Låt det puttra till det är dags att äta. När kålpuddingen är klar kan du hälla av spadet från kålpuddingen ner i såsen.
- När potatisen är mjuk gör mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
- Servera.
Kokt torsk med äggsås- Ca 800 gram potatis
- Ca 500 gram torsk
- 0,5 tsk salt
- 5 dl vatten
- 1,5 msk fiskfond/
- 1 buljongtärning
- Sås:
- 3 ägg
- 1,5 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 -2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk persilja
- 0,5 dl vätska från
- fiskkoket
- 1 påse morötter,
- spara 2 st till kycklingen!
- Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten.
- Hårdkoka äggen i ca 8-10 minuter. När äggen är färdigkokta skalar och hackar du dem. Medan äggen kokar förbereds såsen.
- Vispa ihop mjöl och 0,5 dl av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Vänd ner ägg och hackad persiljan. Ställ såsen åt sidan.
- Koka upp vatten och fond/buljongen i en kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock i ca 3 minuter.
- Koka upp såsen och häll i 0,5 dl av buljongvätskan från fiskkoket.
- Skala och grovriv eller gör tungor av morötterna.
- Servera fisken med såsen, och kokt potatis.
Kyckling i currysås med ris- 4 port basmatiris
- 2 morötter
- 200 g rotselleri
- 1 gul lök
- 1 pkt persilja/kvistarna
- Ca 600 gram kycklingbröstfilé
- ca 4 dl vatten
- 2 lagerblad
- 2 krm vitpeppar
- 1,5 dl mjölk
- 2,5 msk mjöl
- 0,5 msk curry
- 1,5 msk kycklingfond/
- 1 buljongtärning
- 1 krm salt
- Persiljesallad:
- 2 tomater
- 0,5 isbergssalladshuvud
- persiljebladen
- Skala och tärna morötterna och rotsellerin. Skala den gula löken och skär den i bitar. Dra av persiljebladen från kvistarna.
- Dela varje kycklingfilé i 3 delar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker. Lägg i morötter, rotselleri, lök, lagerblad, persiljekvistar och vitpeppar. Låt allt koka under lock i ca 15-20 minuter, tills kycklingen är klar.
- Koka riset enligt anvisningar på paketen.
- Gör nu salladen. Tärna tomaterna och blanda dem med strimlad sallad och persiljeblad.
- När kycklingen nästan kokat klart gör du basen till såsen.
- Vispa snabbt ihop mjöl, mjölk, och curry i en skål och häll sen ner allt i kycklinggrytan. Häll även i fond/buljong. Rör runt och låt grytan koka i 5 minuter till. Smaka av med lite salt om du tycker att det behövs.
- Servera.
Kommentarer
Trackback