3/11, lördag

Sigge och jag har pratat med änglarna och tänt ljus för dem. De andra i familjen åker skridskor men är nog på väg hem nu - då blir det stallet för mig.
Jag tänkte tipsa om citygross bästa recept på vardagsmat enligt oss de senaste veckorna, först en favorit från vecka 40:
 
Köttfärslimpa med svampsås, kokt potatis

  • ca 800 gram potatis
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl vatten
  • ca 600 gram blandfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • Svampsås:
  • 125 gram champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 msk kalvfond/
  • 1 buljongtärning
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk soja
  • Morotssallad:
  • 500 gram morötter
  • 1,5 msk raps-/matolja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop ströbröd och vatten, låt svälla i 5 minuter. Under tiden skalar du potatisen.
  3. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten i ca 30 min. Skala löken.
  4. Rör ner blandfärs, 0,5 riven lök, ägg, dijonsenap, vitpeppar och salt. Blanda och tryck sen ut färsen i en ugnsfast form. Den ska vara ca 3-4 cm tjock. Laga i ugn i ca 30 min.
  5. Gör nu morotssalladen. Skala och strimla morötterna fint antigen med en kniv eller med hjälp av potatisskalaren. Lägg allt i en skål och häll på olja, vinäger, honung och dijonsenap. Krydda med salt och peppar. 
  6. Nu var det dags för såsen. Hacka svamp och lök. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sen svamp och lök i ett par minuter. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i grädde, mjölk, fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar. Låt såsen koka upp och håll den sen varm tills det är dags att äta.
  7. Servera.
  8. Och det här från v. 42:
 
Senapsdillbakad torskfilé med varma vinägrettgrönsaker & mosad potatis
    • Ca 800 gram potatis
    • 2-2,5 dl mjölk
    • 1 msk smör/margarin
    • 2 krm vitpeppar
    • 0,5 tsk salt
    • 2 msk söt senap
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 tsk torkad dill
    • ca 500 gram torskfilé
    • 0,5 tsk salt
    • 1,5 krm vitpeppar
    • 250 gram broccoli
    • 1 rödlök
    • 1 röd paprika
    • 1 msk smör
    • 1,5 olivolja
    • 1 msk äppelcidervinäger
    • 0,25 vitlök
    • 1 krm vitpeppar
    • 1 krm salt

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala potatisen. Koka den sen i lätt saltat vatten.
    3. Rör ihop den söta senapen med dijonsenap och dill. Salta och peppra fisken och lägg den i en ugnsfast form. Smeta på senapsröran och laga i ugn i ca 10-15 minuter.
    4. Dela broccolin i buketter och slanta stammen. Skala och strimla löken. Strimla även paprika.
    5. Hetta upp smör i en stekpanna och stek grönsakerna i ett par minuter. Medan den steker rör du ihop olja, äppelcidervinäger, pressad vitlök, vitpeppar och salt. 
    6. Dra av stekpanna från värmen och häll vinägretten över grönsakerna. 
    7. När potatisen är färdig gör du ditt mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
    8. Servera.
     
    Och de här från v. 43.
     
    Currydoftande köttfärslimpa med morötter och pressad potatis

     

    • Ca 800 gram potatis
    • 1 gul lök
    • 3 morötter
    • 1 röd paprika
    • 0,5 msk raps-/matolja
    • Ca 600 gram blandfärs
    • 0,5 tsk svartpeppar
    • 2 tsk curry
    • 2,5 dl vatten
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 äpple
    • Grönsallad:
    • 0,5 isbergssallad
    • 1 tomat
    • 0,5 gurka

     

    1. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten.
    2. Skala och hacka löken och morötterna. Dela även paprikan i mindre bitar.
    3. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tillsammans med löken, morötterna, peppar och curry. Lägg över allt i en gryta. Häll på vatten, fond och tomatpuré. Låt färsen puttra under lock på svag värme. 
    4. Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Rör ner det i grytan stax innan servering tillsammans med paprikan. 
    5. Gör grönsallad genom att strimla salladen, skiva tomat och gurka.
    6. När potatisen är klar pressar du den i en potatispress eller genom en sil. 
    7. Servera.

    Ostfylld kyckling med potatisklyftor och örtig sås
    • Ca 800 gram potatis
    • 2 msk olivolja
    • 0,5 tsk salt
    • Ca 600 gram kycklingbröstfilé
    • 0,5 tsk salt
    • 2 krm vitpeppar
    • 1,5 dl ost
    • 1 tsk dragon
    • 1 tsk oregano
    • 1 tsk basilika
    • 1 msk smör
    • Örtsås:
    • 2 msk smör
    • 2 msk vetemjöl
    • 3,5-4 dl mjölk
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 tsk soja
    • 2 krm vitpeppar
    • 2 krm dragon
    • 2 krm oregano
    • 2 krm basilika
    • 3 tomater
    • 0,5 rödlök
    • 1 msk balsamvinäger

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta av potatisen och klyfta den. Lägg den på en plåt, ringla över olja. Salta och laga i ugn i ca 10 minuter.
    2. Skär ett snitt i kycklingfiléerna på längden men inte helt igenom. Vik ut, salta och peppra.
    3. Blanda ost med dragon, oregano och basilika och strö ut det över filéerna. Vik ihop och färst eventuellt ihop med en tandpetare. 
    4. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna så att de får fin färg. Lägg sen in dem i ugnen och laga dem tillsammans med potatisen i ca 15-20 minuter. 
    5. Gör nu såsen. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjöl och sen mjölk. Börja med 3 dl mjölk och späd sen till önskad tjocklek. Låt såsen koka i 3 minuter.
    6. Häll i fond/buljong och soja. Krydda med vitpeppar, dragon, oregano och basilika. 
    7. Skiva tomaterna och löken, lägg på en tallrik och ringla över balsamvinäger.
    8. Servera.
    Ja, vi är nöjda med matkassen - här kommer favoriterna från v. 44:
    '
    Kålpudding med potatismos och brunsås
     
    • 1 kg mjölig potatis
    • 2-2,5 dl mjölk
    • 1 msk smör eller margarin
    • 2 krm vitpeppar
    • 0,5 tsk salt
    • 1 gul lök
    • ca 600 gram blandfärs
    • 1 ägg
    • 1 dl mjölk
    • 1 tsk salt
    • 0,5 tsk vitpeppar
    • 400 gram vitkål
    • 2 msk smör
    • 0,5 dl vatten
    • 1 msk sirap
    • 2 tsk soja
    • Sås:
    • 1 msk smör
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 3 dl vatten
    • 1 msk kalvfond/
    • 0,5 buljongtärning
    • 1 krm vitpeppar
    • 1 tsk soja

     

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och koka potatisen.
    3. Skala och hacka löken. Rör nu ihop färsen med lök, ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Platta ut den i en ugnsfast form så att den blir ca 2-3 cm tjock. Laga i ugn i 30 minuter. När det är 10 minuter kvar lägger du på den stekta kålen. 
    4. Nu är det kålens tur. Strimla kålen och fräs den sen i smöret. Häll på vatten, sirap och soja. Låt det putta i ett par minuter. När det är dags häll kålen över färsen och laga i 10 minuter i ugn. När köttfärsen varit inne i ugnen ca 20 min häller du kålen över färsen och lagar i 10 minuter till.
    5. Gör nu såsen. Smält smör i stekpanna som du tidigare hade kålen i. Häll i 2,5 dl vatten. Rör ut mjölet i 0,5 dl vatten och häll sen i det i stekpannan. Smaksätt med fond/buljong, vitpeppar och soja. Låt det puttra till det är dags att äta. När kålpuddingen är klar kan du hälla av spadet från kålpuddingen ner i såsen. 
    6. När potatisen är mjuk gör mos. Mosa potatisen med en ballongvisp eller elvisp. Häll i önskad mängd mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa moset poröst
    7. Servera.

     

    Kokt torsk med äggsås
    • Ca 800 gram potatis
    • Ca 500 gram torsk
    • 0,5 tsk salt
    • 5 dl vatten
    • 1,5 msk fiskfond/
    • 1 buljongtärning
    • Sås:
    • 3 ägg
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 3 dl mjölk
    • 1 -2 krm salt
    • 1 krm vitpeppar
    • 2 msk persilja
    • 0,5 dl vätska från
    • fiskkoket
    • 1 påse morötter,
    • spara 2 st till kycklingen!

     

    1. Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten. 
    2. Hårdkoka äggen i ca 8-10 minuter. När äggen är färdigkokta skalar och hackar du dem. Medan äggen kokar förbereds såsen.
    3. Vispa ihop mjöl och 0,5 dl av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Vänd ner ägg och hackad persiljan. Ställ såsen åt sidan.
    4. Koka upp vatten och fond/buljongen i en kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock i ca 3 minuter. 
    5. Koka upp såsen och häll i 0,5 dl av buljongvätskan från fiskkoket.
    6. Skala och grovriv eller gör tungor av morötterna. 
    7. Servera fisken med såsen, och kokt potatis.

     

    Kyckling i currysås med ris
    • 4 port basmatiris
    • 2 morötter
    • 200 g rotselleri
    • 1 gul lök
    • 1 pkt persilja/kvistarna
    • Ca 600 gram kycklingbröstfilé
    • ca 4 dl vatten
    • 2 lagerblad
    • 2 krm vitpeppar
    • 1,5 dl mjölk
    • 2,5 msk mjöl
    • 0,5 msk curry
    • 1,5 msk kycklingfond/
    • 1 buljongtärning
    • 1 krm salt
    • Persiljesallad:
    • 2 tomater
    • 0,5 isbergssalladshuvud
    • persiljebladen

     

    1. Skala och tärna morötterna och rotsellerin. Skala den gula löken och skär den i bitar. Dra av persiljebladen från kvistarna. 
    2. Dela varje kycklingfilé i 3 delar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker. Lägg i morötter, rotselleri, lök, lagerblad, persiljekvistar och vitpeppar. Låt allt koka under lock i ca 15-20 minuter, tills kycklingen är klar.
    3. Koka riset enligt anvisningar på paketen.
    4. Gör nu salladen. Tärna tomaterna och blanda dem med strimlad sallad och persiljeblad.
    5. När kycklingen nästan kokat klart gör du basen till såsen. 
    6. Vispa snabbt ihop mjöl, mjölk, och curry i en skål och häll sen ner allt i kycklinggrytan. Häll även i fond/buljong. Rör runt och låt grytan koka i 5 minuter till. Smaka av med lite salt om du tycker att det behövs.
    7. Servera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback