17/2; söndag

Helgens...
godaste: http://www.svt.se/gokvall/recept/chokladfondant
Chokladfondant
I mitten ska de vara krämiga och inte genomgräddade. Låt gärna chokladsmeten stå i formarna i kyl en dag i förväg. Du kan låta dem stå upp till 2–3 dagar i kyl innan du gräddar dem.
Antal portioner: 6 portioner
Ingredienser
50 g smör
200 g mörk choklad
3 st äggulor + 3 äggvitor
4 msk strösocker
Tillbehör:
Vaniljglass eller vispgrädde
Så lagar du
1. Smörj 6 cocotteformar väl. Du kan också använda engångsformar av aluminumfolie men då blir det fler än 6 stycken och gräddningstiden blir kortare.
2. Smält smöret, ta från vämen och tillsätt sedan chokladen i bitar. Rör tills chokladen smält. Vispa samman äggulorna med en gaffel och tillsätt dem.
3. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
4. Blanda ner lite i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitan med stora luftiga tag. Fördela smeten i formarna. Täck och ställ i kyl några timmar eller längre. Det går också att grädda direkt.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler längst ner när ugnen är varm. Grädda 8–12 minuter tills smeten rest sig och känns lite fast på ytan. Tiden beror på formarna och hur kalla de är från början. Servera genast med en klick vaniljglass eller kall lättvispad grädde.

De räckte lätt till 8 personer. Detta var alltså helgens godaste - tillsammans med allt gott som vi fick hos Owessons igår!
... trevligaste: Lek, bus, prat, skridskor och mat hos Owessons igår. Och en ridtur med två tjejer i stallet igår. Och en stund i stallet i fredags kväll med Klara, och ishockeyträning med Linus idag!
... energipåfyllnad: ett galopppass med finEstrella idag. Inga blåmärken. Tack Kim för lånet av luddet.
... tråkigaste: att Sigge fick feber igen i eftermiddag.
... skönaste: att veta att det är sportlov veckan som kommer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback