13/3; tisdag

Jag började med att råka träffa Linus resurs på parkeringen. Hon hade varit bortrest. Pratar om böcker, prov, misslyckanden och anpassningar. 
Kommer till jobbet... en elev vill prata med mig.  Eleven berättar att det nationella provet i svenska har läckt. Att eleven har sett det. Jag hade läst det på morgonen.  Och om jag ska vara ärlig är jag inte förvånad - det har hänt förut.  Många elever, runt om i Sverige har haft tillgång till facit. Skolverket tycker inte att man behöver använda ersättningsptovet. Hur kan skolverket tycka att årets prov bidrar till likvärdighet och en rättssäker bedömning?Lärare kommer lägga mycket tid på att rätta och bedöma dessa prov, utan at veta vad eller vem man bedömer. Hur ska lärare värdera provet? Hur kan provet bidra till statistik över elevers kunnande? Vi vet att det har förekommit fusk. Hur kan Skolverket tycka att det är rimligt? Nya rutiner kring nationella prov måste fixas. Jag tillhör de lärare som tycker att de nationella proven är ett bra stöd för mig i min bedömning. Och de ger mig riktlinjer och en kontroll av att stoff och bedömningar. Blir det nationellt prov i ett av mina ämnen sista terminen i no - så går det nationella provet stå för mycket av min bedömning den terminen. Men då kanske jag inte kan göra längre? Om eleverna har sett provet och facit, vilken rättvisa finns då i provet? Det här skapar merjobb för oss körare och det innebär att eleverna måste utsättas för fler bedömningsuppgifter. De har redan många i nian. 
(null)
Dagen fortsätter. 
Det är grått och regnar. 
Under dagen får jag prata om kränkningar. Hur vet man att någon blir kränkt? Vad gör man om någon blir kränkt eller kränker? Jag blir ledsen om mina barn kränker någon. Och väldigt arg om det fortsätter. Och såklart om de blir utsatta. 
Går en runda med hunden i den grå världen. 
Pratar med en vän.
Lagar mat. 
Men lyckas inte laga diskmaskinen som inte tömmer vattnet. Mitt hopp står till Anders. 
Imorgon är det studiedag. Jag ska vara hemma. Det lät som ett intressant innehåll, men jobbar man bara 80% och farmor/farfar är sjuka så kan det bästa vara att ta ledigt. 
Det är grått inne och ute. Tårarna i halsen. Brännande i ögonen. Sammanbitna käkar. Spända axlar. Trött i kropp och själ. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback