mer om TSS

Här kan du läsa om tecken som stöd. Det står bland annat:

"Ett barn som kan tänkas ha en språkstörning kan få stor hjälp att komma igång med sin kommunikation via tecken. Tecken görs med händerna och blir på så vis mycket lättare att ta till sig för barnet. Handrörelsen är lätt att se och det går att få hjälp att göra rörelsen. Som vuxen kan man ta barnets händer och visa hur man GÖR ordet. Ett talat ord försvinner ut i luften och barnet har svårt att komma ihåg hur det lät - och ännu svårare att försöka härma... När man talar måste man ha kontroll på stämbanden, luftstyrkan, tungan och läpparna - när man tecknar använder man bara händerna. Och när vi sätter ihop alla våra ord till talade meningar och fraser hör barnet bara: enendalångmeningutanpausmellanorden. Tecknen är tydligare att skilja åt och att lättare att känna igen - även om de tecknas i en lång rad (mening)."

"Finns det risk för att barnet inte lär sig tala - eftersom det redan kan teckna? NEJ!!! Ett barn som blir moget för tal väljer självmant att lämna tecknen och istället tala. När man behärskar att tala är det så mycket enklare och snabbare än att teckna. Och om barnet har ett val faller det alltid på talet. Människans drivkraft att tala är stark och naturlig! Med tecknen ger man barnet tillgång till ett språk och möjlighet att uttrycka sig redan långt innan talet kommer. Många barn pendlar mellan att teckna och tala. Talet lämpar sig i invanda situationer där omgivningen har lätt att förstå vad barnet säger. I nya, ovana situationer och/eller när omgivningen inte förstår vad barnet vill ha sagt kommer tecknen fram igen och hjälper barnet att göra sig förstått."

"Det är också viktigt att försöka skapa flera miljöer där barnet möter tecken. Ju fler av personerna i barnets närhet och vardag som lär sig att teckna och som vet vilka tecken som är "aktuella" för barnet just nu - desto fler får barnet att kommunicera med. Och fler tar aktiv del i barnets språkutveckling."

En länk till för att lära er lite tecken av kändisar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback