Utdrag fån artikel i Gp från helgen...

"Så blev de ”Generation Duktig"
Smart, social, snygg, smal, stark och självständig. Så höga är kraven som ligger i tiden – i arbetslivet och samhället i stort.
De sex s:en har myntats av socialpsykologen Lars Dencik, som till dessa egenskaper också lägger flexibel och anpassningsbar. De har ersatt gamla tiders krav på plikt och lydnad. Nu ska vi själva vara projektledare i vårt livsprojekt – och det kräver ett starkt jag.
70-talisterna är dagens 30–40-åringar som efter en lång tonårstid växt upp, skaffat jobb, barn, bolån och nu försöker få livet att gå ihop och leva upp till egna och andras krav.
GENERATION DUKTIG är en vanlig beteckning på 70-talisterna när samtidsspanare och forskare ringar in dem så här:
Tv-tittandet fick dem att bli tonåringar innan de fyllt 13 och många har skjutit fram ansvarsåren till uppåt 30.
Skolans grupparbeten och projektarbeten präglade dem och lärde dem samarbeta.
Livsstilen är urban med likartade ideal såväl i storstäder som på landet tack vare nätet
och sociala medier.
De är mer utbildade än sina föräldrar och en majoritet tillhör medelklassen.
I livsidealen ingår jämställdhet och ekologisk medvetenhet.
Föder barn gör de senare än någon annan generation på 1900-talet och nu kolliderar
småbarnsåren med jobbkarriären och alla andra projekt. Eller med den engelska förkortningen
yupplots, young urban people/parents with lack of time. Medelåldern vid första barnets födelse är 29 år för kvinnor och 31 för män, enligt senast tillgängliga statistik.
JOURNALISTEN Rebecka Edgren Aldén är född 1972 och medförfattare till Skriet från kärnfamiljen som också är namnet på hennes blogg.
– Många i min generation har tagit på sig att det ska bli jämställt och det finns en status
i att ha en jämställd man. Vi har också en tendens att se det mesta som projekt – utbildningen,
jobbet, hela cv:n, barnen och vi vill fixa föräldraskapet perfekt.
Hon tror att det handlar om att 70-talisterna gör uppror mot 40-talistgenerationen, som i sin tur gjorde uppror mot sin föräldrageneration – 50-talisthemmafruarna – genom att köpa halvfabrikat, acceptera långa dagar på dagis för att kunna tjäna sina egna pengar och inte stanna i dåliga äktenskap.
– Så vi ska gifta oss i kyrkan, inte skilja oss, baka vårt eget bröd och göra de perfekta matsäckarna. Min generation har också börjat mangla och odla kryddor – man kan fråga sig varför ska vi göra det?
DET ÄR DÄREMOT inte 70-talisterna som tävlar i att baka cupcakes och drömmer om ett
par hemmafruår – det är 80-talisterna som gör det."

Vad säger ni? Känner ni igen er? Jag kan göra det, i alla fall i mycket av det... Utbildningen, projekten och höga krav - däremot var jag en yngre förstagångsmamma...

Vidare står det så här i en annan artikel;

"70-talister - duktiga och stressade

70-talistgenerationen kallas ofta "generation duktig". Dagens 30-40-åringar försöker nu förena yrkeskarriär och småbarnsår.

Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future, kallar dem också generation Ambition.

- Det borde ha ett dygn med 48 timmar, de drar inte ner på ambitionerna utan fortsätter vara unga och hålla på med en massa aktiviteter samtidigt som de ska ta hand om småbarn och göra karriär, och det ska båda dessutom.

På Kairos Future jobbar också framstidsstrategen Sofia Rasmussen, som särskilt pekar ut de unga kvinnorna som ambitiösa.

- Många kvinnor har fått höra att de måste kämpa dubbelt så hårt som män. Så de satsar på alla karriärstrategier som finns, genom att jobba hårt, få bra betyg, hög utbildning och avslutar sina utbildningar i högre utsträckning än män.

Retorikexperten Elaine Bergqvist som i boken "Du är din generation" ringat in olika generationer kallar 70-talisterna för konsensusgenerationen.

- Det är en konflikträdd generation, där alla ska med och rör inte min kompis-tanken lever. De är inte så olika sina föräldrar 40-talisterna och ser en fast tjänst som en trygghet. De ska vara jämställda, är ekologiskt medvetna och klär sina barn i könsneutrala färger. Till exempel har Polarn och pyret ökat sin försäljning sedan 70-talisterna fick barn.

Själv tillhör hon 80-talisterna, lustgenerationen som vill ha kul på jobbet och tycker att två-tre år på samma ställe är en lång tid. "Fast jobb – då är man ju fast", som en 80-talist uttryckt det."

 

Jag vet att jag själv har bett om fler timmar, har kännt att jag behöver jobba hårdare än män, kännt press att få bra betyg och visst är jag konflikrädd efter att ha gått på ett par rejäla nitar, vi tänker jämställt - trots att det aldrig räcker inom skolans värld, jag har ambitioner och det räcker inte att vara duktig på jobbet - eller på fritiden - jag ska nå framgång överallt, samtidigt, på alla plan. Jag förenar yrkeslivet med familjelivet - lägger vardagspussel... Jag vet dock inte om detta gäller oss 70talister i allmänhet, men det är spännande att läsa.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback