4/1; fredag

Jag. Jag börjar där jag slutade igår. Jag behöver utmanas - därför kommer jag troligtvis att köpa ett par skridskor idag. Trots att det faktiskt nästan är det enda jag aldrig har velat ha. Jag köper det mest för att inte vara utanför. Att stå vid sidan om är nästan värre än att stå på isen - tror jag. Vi får se hur det känns efteråt. Jag minns bara att jag då, när jag faktiskt tvingades åka på tidigt 80-tal, alltid frös om fötterna. Åkte på lädret. Och kände mig som Bambi på hal is. Men idag ska även vår minste få ett par skridskor. Jag får bita ihop. Prova. Utmana mig själv. Svälja stoltheten. Våga misslyckas. Precis det jag säger till barnen att de ska göra...
Vi är så fokuserade på tid och på ålder här i västvärlden. Att passa tiden. Att vara i tid. Att förstå tid och kunna förhålla sig till tid är därför oerhört viktigt för att lyckas och för att passa in i samhället. Att veta vad vi vill. Klara av vissa saker vid en viss ålder.
Som hundförare får man ofta frågan redan när man har en liten valp "vad ska ni hitta på?, vilka mål har ni med den här valpen". Man förväntas ha mål. Kunna beta av. Bocka av. Jag minns vilka förväntningar, förhoppningar och krav vi hade på Hiho. Några av dem infriades - en del var omöjliga att kombinera ihop med hans självständighet. Han blev aldrig den lydnadshund vi hoppades på - men en utmärkt tjänstehund och brukshund (om man bortser från lydnadsbiten som ingår) och agilityhund. Han löste mycket på sitt eget sätt, och lärde oss mycket. Han lärde oss att se vad hunden passar till. Han var en mycket speciell hund. Han fick oss att träffa människor vi aldrig hade mött annars. Han fick oss att sätta mål, men även att anpassa mål. Han var en hund - som vi bara får en gång i livet... Jag har haft andra hundar - både innan och efter - han var nog den svåraste - men också den enklaste. Rakt in i hjärtat.
Som mamma får man ofta frågan om bebben sitter, står, går, pratar, kan läsa, vilka aktiviteter som barnet går på... Att passa in i "sin" ålder är något som är svårt och samtidigt väldigt viktigt för att bli accepterad för att ha möjlighet att få och behålla kompisar och för att lyckas med saker i livet. Linus fyller snart sju - viktig ålder, men ingen lätt ålder. Linus frågar mycket om åldrar. Om det nya året. Vi föräldrar oroar oss ofta för en annan tid - istället för att leva i nuet. Se det som går bra. Vara nöjda just nu.
Tid och ålder är inget lätt för någon att förhålla sig till. Vi behöver tid att vänja oss vid att skriva 2013. Det är nytt och läskigt - och spännande. Vi behöver lära oss att leva i nuet - vara i nuet, men se framåt. Ställa rimliga krav - inte glömma bort att se individens förutsättningar. En svår kombination som kräver träning.

Kommentarer
Postat av: Linda O

Hej Vännen! Vill bara skicka en kram och önska en god fortsättning. Skickar en inbjudan när livet återgått till vardagslunken och då med riktigt kort varsel så ingen i skaran hinner bli sjuk. 😀

2013-01-04 @ 19:53:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback