17/12; onsdag

Varje dag när jag ska tala om vilken dag det är - måste jag tänka. På riktigt. Dagarna går ihop. I en värld där det snurrar, där allt händer lite fortare än vad man ibland hinner med, som lackar mot jul medan svetten rinner - kan en matkasse vara den bästa vännen. Bra mat. Hyfsat billig mat. Och jag tjänar tid på att inte handla. God mat. Igår modifierades fisksoppan - det blev färska räkor, aioli och baguette till.
250 g morötter
600 g potatis
1 gul lök
0,25 vitlök
0,5 fänkål
2 tomater (laktosfri)
1 msk smör
1 krm cayennepeppar
1 liter vatten
1,5 msk fiskfond/1 buljongtärning
1 pkt crème fraiche med saffran/1 pkt crème fraiche (laktosfri)
1 pkt saffran (laktosfri)
ca 500 g lax
2-3 krm salt
1 krm vitpeppar
Skala och tärna morötter och potatis. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och hacka fänkålen (till laktosfri klyfta tomat).
Smält smör i en gryta och stek morötter, potatis, lök, vitlök och fänkål tillsammans med cayenne utan att det tar färg i ett par minuter. Häll på vatten, fond/buljongtärning, crème fraiche ,(tomat och saffran i laktosfri) och låt soppan sjuda under lock i ca 15-20 min tills potatis och morötter i princip är klara.
Skär bort skinnet från laxen och dela den sen i tärningar.
Rör i lax. Sjud i ca 8-10 min, tills laxen är klar.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Servera.
Idag var det en frestelse med gravad lax och i måndags köttbullar och rostade grönsaker.
Idag hämtade farmor och farfar barnen. Jag hälsade på mormor. Vid första anblicken på henne rann mina tårar. Hon såg så dålig ut. En sköterska med student samt en läkare kom. Jag pratade med dem, och det visade sig att hon har vänt på dygnet lite, pigg på natten och morgonen. Det är inte lätt med ett ständigt mörker. Hennes värden såg allt bättre ut, och läkaren hade plockat bort många av hennes tidigare mediciner. Hon hade skojat lite med patienterna jämte. Och när jag kom in till henne igen, hade hon vaknat till och frågade om barnen, tänkte på julen och barnens julklappar. Hon har det bra där hon är nu. Just nu, i den här situationen. Mina tårar torkade.
Jag åkte hem till barnen. Linus skulle på innebandy, Klara på fotboll, farmor hade lagat mat. Jag och Sigge satte oss i badet. en lång stund. Avslappning. Mys. Igår kväll visade det sig att det fanns en lucka för mig att ta mig till stallet idag. Men det fanns ingen häst. Och kanske var det bra. Lite kvalitetstid med Sigge. En stund i vaket tillstånd. Två dagar kvar. Sedan. Jullov.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback