28/1; tisdag

Imorgon är det föräldrakurs igen. Och jag har knappt gjort läxan - vill ju vara duktig, och göra det jag ska. Men det ligger på lut. Finns i mina tankar. Jag vill ju vara en bra förälder. En bra lärare. En bra ryttare. En bra hustru. I alla fall för de flesta, i alla fall oftast... De där läxorna vi skulle göra - de där valen barnen skulle få göra, det gör jag. Jag ställer frågorna "vill du ha den röda eller den blå tröjan?", "vill du göra läxan för eller efter maten?", "ska vi ta ris eller pasta till köttet?"... Oftast. Jag försöker behandla dem med samma respekt som jag behandlar vuxna. Jag vill ge dem "rötter och vingar" - ge dem självkänsla, mod, självförtroende, ansvarskänsla och samarbetsförmåga, vilket anses vara viktiga förmåga att ha i ett demokratiskt samhälle. Mina barn ska överleva - men även få känsla av framgång och inflytande - de ska uppleva att de lyckas.
Det är viktigt att vi inte fastnar i problem utan förstärker det positiva. Att vi hittar på roliga saker - om det så är att läsa en bok, göra en utflykt, baka tillsammans... Vi försöker ta vara på vår familj, vår tid, vara kreativa, engagerade, effektiva och positiva. Vi inser (inte alltid) att det inte blir bättre - vi får inte mer tid. Dygnen har 24 timmar - alltid. Det är lätt att "vardagen" tar över. Att man inte hinner se varandra. Att man tar varandra för givet. "Lite skoj - varje dag".
Två dagar på kort tid - har jag haft bra dagar på jobbet. Den ena dagen började med att tre, oberoende av varandra, kollegor, berättade hur fin jag var... Oavsett om det var sant eller inte - eller vad det var som gjorde att de sa det just den dagen - så värmde det. Fick mig på lite bättre humör. Log lite mer. Den andra kände jag att jag lyckades nå fram till eleverna, jag hade bra samarbete med mina kollegor, jag hann hjälpa många - jag hade roligt på jobbet! Det är viktigt - det är viktigt att trivas, att känna sig duktig, fin, omtyckt, viktig. Jag ska tänka på att tala om det för andra oxå...
Till sist tänkte jag tala om för er, så att ni inte behöver göra den läxan - det är fruktansvärt kallt i vattnet nu. Jag gick igenom idag vid kanten, vid vassen, när jag skulle leta upp en boll. Så kallt! Tur att jag inte hade längre hem!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback