21/12; torsdag

Nu vänder det det kommer sakta bli ljusare - och det är jullov! Jag slutade tidigt, efter idrottsfest och julmacka. Jag hämtade Sigge. Dammsög, städade toaletter, plockade in tvätt, la in en ny tvätt, föste undan Sigges alla verk... och skissade på en önskelista i huvudet under arbetets gång:
Ett bättre jag. En bättre kropp, vilket i sin tur leder till mer ork och bättre humör. Jag försöker hålla ihop. Jag försöker bita ihop. Försöker ha tålamod. Igår när jag reste mig upp kom tårarna av frustration och smärta. Jag blev skör och rädd. Orken och tålamodet hade tagit slut. Jag är trött på att ha ont. Trött på att hjärnan vill - men kroppen säger nej. Jag känner mig stark, men jag kan inte utnyttja det...
Jag önskar mig glada barn. Men idag när jag tittade mig runt om bland mina elever så såg jag inte bara glada barn. Jag såg barn som går hem till ett jullov med en klump i magen... Jag såg stolta barn. Men också besvikna barn. Efter en termins frustration, utmaning, utmattning, arbetsglädje, olust och kämpaglöd har lärarna bedömt dem i en enda bokstav. Nyanserna försvinner. Det kan vara lätt för barnet som står där med betyget i hand att tro att det enda som räknas är prestationen. Det är ju en bedömning av prestationen som står skrivet på pappret. Inget annat. Vi lärare har gjort en sammanfattande bedömning av prestationerna - inte av eleven. Barnet är inte ett betyg. Det är ett terminsbetyg. Det är inte ristat i sten. Det kommer fler chanser. Det är ett utgångsläge. (Läs gärna Petras inlägg om betyg: http://petrakrantzlindgren.se/2016/06/09/kara-foraldrar-satt-inte-betyg-pa-betygen/). et finns de barn som är rädda för att gå hem. De som kommer hem till ett hem utan julmat och klappar - till ett hem i misär, utan mat på bordet. De kommer hem till ett hem med bråk och slag. Till ensamhet. Jag såg de ensamma barnen - som har kommit hit ensamma från ett annat land. Som saknar. 
Jag önskar mig en fönsterputsare till två fönster på ovanvåningen.
Jag önskar mig en snickare/målare - som kan fixa Sigges fönster, köksfönstret och lister.
Jag önskar mig värme, glädje och frid, tindrande barnögon och champagne.
Jag önskar mig nytt golv i köket och hallen.
Jag önskar mig en elektriker som kan fixa eluttagen i köket och nya lampor ute.
Jag önskar mig en slipning av vardagsrumsgolvet.
Jag önskar mig en ny säng.
Jag önskar mig en renovering av sovrummet - nytt golv, ny färg på väggarna. 
Jag önskar att jag var lika pysslig som leila, Ernest eller Femina. Julgodis. Kransar och julgranskulor - men hur får man ut kvistarna från kulorna när de har vissnat?  (null)

(null)
Jag önskar att jag hade köpt de små änglarna på julmarknaden. 
Jag önskar mig en så stor ljusstake som vi har på jobbet. 
Jag önskar er alla tro på det goda i livet, hopp om det goda och oändligt med kärlek. 
Jag önskar er en vilsam ledighet. 
Jag önskar mig ork - jag önskar mig en helare jag. Ett bättre jag.
Nu ska jag sluta önska och drömma - nu ska jag gå ut en runda, i sakta mak, med hunden - innan det blir mörkt. Men håll ut - idag vänder det - det blir ljusare ett par sekunder...
(null)

(null)
(null)
Jag önskar er alla en god jul - merry christmas! 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback