14/5; söndag

Anders spelar golf - en födelsedagspresent från jobbarkompisarna. . Klara är på kompisarnas konfirmation. Jag, Linus och Sigge har tillsammans med Marwin fixat deras födelsedagskalas i friidrottsarenan. Korv. Glas. Skattjakt. Nu leker Oscar och Sigge. Vi bestämde oss för en ny bil igår. Eller jag gör som jag "brukar" - försöker lyssna, vara intresserad och stöttande. Det är ett stort beslut. Men det känns övermäktigt. Beslutet behövdes fattas. Vår lilla svarta har gett upp. Utan återvändo. Ibland gör man rätt, ibland gör man fel. Ibland har man tur, inland otur. Lev med det. Ta nya beslut. Helst på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet... Men det är inte lätt... Man vet vad man inte vill ha - ingen cittra, ingen BMW, inget franskt, inget tyskt... Speciellt när energinivån är låg. När livet snurrar lite för fort runt omkring en. När det är svårt att samla tankarna så länge att det blir en tanke... Man får göra så gott man kan... En Mazda är beställd. En sak mindre att fundera över. Just nu.

Jag hade sett fram emot en lugn jobbvecka. Niorna ska till Berlin och åttorna är på prao. Men jag ska vikariera en massa. Jag försöka tänka här och nu. Men har svårt att samla tankarna och stanna i nuet.

De sista veckorna på jobbet med allt vad det innebär. Prov, sammanställningar, betygsättning... Digitalisering. Jag ingår i en grupp på skolan - det handlar om ikt. Vi kan inte välja bort det som en del på jobbet anser. Vi måste förbereda eleverna för verkligheten. Många av oss lärare saknar kompetensen. En del anser att paddan bara är till ondo. Att penna och papper är det bästa - alla dagar i veckan, i alla ämnen... Många gånger grundar det sig på att vi inte kan... Att vi inte har haft tid att lära oss. Digitaliseringen är här och det är bara att tugga i sig. Rektorer ute i landet måste avsätta tid regelbundet nästa år för kollegialt lärande. Lärare måste få utbildning och de som ska hålla i utbildningarna måste få nedsättning i sina tjänster eller kompensation på något sätt. Det är verkligen inte rimligt att IKT-utbildning av Sveriges lärare ska ledas av lärare som får detta uppdrag pålagt sin vanliga tjänst. Tid för utbildning och handledning kommer vara mycket viktigt nästa läsår. Det räcker verkligen inte att som rektor säga att nu har vi haft en utbildningsdag under uppstartsdagarna i augusti. Ett tips är att fördela kompetensutvecklingstimmarna över läsåret så att personalen kan få utbildning, prova själva i sitt klassrum och sedan utvärdera tillsammans med övriga kollegor. Vi ska inte bränna böcker, pennor eller papper - men vi måste göra ett ärligt försök... Och så är det träningar. Matcher. Hästar som ska tränas. Och tävlas. Avslutningar. Kalas.

Det är lite mycket nu... Men motsatsen hade ju å andra sidan varit tråkig...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback