11/7; onsdag

Vi tackar familjen Malmgren ödmjuk för gästfriheten - en stuga i närheten av Valdemarsvik - ännu ett av jordens paradis.  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)
Men även solen har fläckar och även i paradiset lurar ormen - i vatten fanns tydlig algblomning (men som tur var fanns det en fin badplats en bit bort utan algblomning) - delvis på grund av mänsklig påverkan. (null)     

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren. När växtplankton massförökas kallas det algblomning. Överskott av näringsämnena fosfor och kväve i vattnet ger upphov till övergödning och algblomningar.

Mänskliga aktiviteter som utsläpp av avloppsvatten som förbränning av fossila bränslen och högintensivt jordbruk är några av övergödningens orsaker.


Viktigt för att minska algblomningarna är att minska näringstillförseln till våra vatten, något som måste minska både nationellt och internationellt.


Som privatperson kan du bidra till att minska näringsbelastningen på flera sätt. Det kan tyckas litet, men många små källor blir sammanlagt till ett stort problem. Några exempel:

Töm båttoan i land. Detta är särskilt viktigt eftersom båttoaletter används under sommaren, när algerna växer mest.

Kissa inte i vattnet. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn ger gödning till ett kilo alger.

Avgaser har en gödande effekt, tanka därför gräsklipparen och utombordaren med alkylatbensin, inte den vanliga från bensinmacken.

Välj fosfatfria hushållskemikalier om ditt avlopp inte är anslutet till ett reningsverk.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback