15/10; tisdag

Lågaffektivt bemötande är en metod för hantering av problemskapande beteende.
Min bästa sparringpartner är blyte. 
Jag definierar problemskapande beteende som beteende som upplevs som problem av personalen eller föräldrarna - eller då ryttaren i det här fallet. Det är inte personen/hästen med beteendet som har ett upplevt problem. Därför beror det på våra metoder och känsla av säkerhet om ett beteende är problemskapande. Dessutom uppstår beteende aldrig i ett vakuum, allt beteende uppstår i samspel med omgivningen. Jag måste alltså kunna hantera beteendet - i detta fallet brallandet. Om man kan hantera problemskapande beteende är det inte längre problemskapande och man påverkar inte längre beteendet negativt på samma sätt som innan. 
Lågaffektivt bemötande tar utgångspunkt i att människor/hästar med problemskapande beteende ofta har svårigheter med att reglera affekt. Ofta reagerar de med samma affekt som de presenteras för. Orsaken till det är att affekt smittar, men att de flesta av oss som ganska små lär oss att skilja på om det är vår egen affekt eller någon annans vi känner. Det gör en del människor/hästar inte. De kan inte skilja mellan egen och andras affekt, vilket till exempel innebär att de blir arga/vilda om man skäller på dem.
Lugn och självkontroll hänger ihop, och vi vill att personen behåller kontrollen över sig själv, så att han kan samarbeta med oss
Den som tar ansvar kan påverka.  Det innebär att om man vill ha möjlighet att lyckas i arbete med människor/hästar med problemskapande beteende måste man bestämma sig för att om något går fel, är det nog ens eget fel. Det är aldrig brukarens/hästens fel, liksom det inte fungerar att tycka att det är någon annans fel. Bara om det är mitt eget fel får jag möjlighet att skapa en förändring. 
Man måste ha kontroll över sig själv om man ska kunna lämna över kontrollen till någon annan.
Människor/hästar som kan uppföra sig gör det.
Om vi tror att folk/hästar ibland inte vill uppföra sig får vi svårt att ta det ansvar vi måste ta för att kunna påverka. Om vi däremot tror att om någon inte uppför sig, har hon nog inte haft förutsättningar för att kunna leva upp till våra krav eller förväntningar, kan vi plötsligt påverka beteendet. Genom att anpassa våra krav, förväntningar och ramar kan personen/hästen vi har ansvar för uppföra sig. 

Gång på gång övar jag. Varje ridtur. Varje steg. Lugn. Oavsett vad som händer. Jag tar hand om de livsfarliga, osynliga trollen. Jag slåss mot hans demoner. Men jag är lugn. Jag försöker rida igenom brallarna utan att göra någon grej av det. Men de senaste dagarna har jag tagit en förhållning. Gett en konsekvens och lugnt sagt åt honom att om du brallar får du inte fortsätta. Låtit honom rygga. Och sedan har vi fortsatt framåt. I lugn.  Tack blyte för alla träningstillfällen.  Min bästa sparringpartner! 

https://hejlskov.se/lagaffektivt-bemotande/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback