4/8; tisdag

Lägre intelligens. Intellektuell funktionsnedsättning. Svagbegåvad. Lindrig utvecklingsstörd. Begåvningshandikapp. Gränsen är hårfin och väldigt betydelsefull. 
Vi lever i ett samhälle där allt kan mätas och där alla dessa termer värderas högt, och där begreppet ointelligens ofta används som ett sätt att försöka trycka ner andra. 
På filmer skrattar man åt "dumma" människor. Man kallar människor "efterblivna" när de inte har samma åsikt. Ordet retard används som skämt- eller skällsord. 
Det fanns en tid i Sverige - för inte så länge sedan - som man tvångssteriliserade människor med låg intelligens. 

Jag kan inte låta bli att fundera på vad gör det med en människa att få en sådan diagnos? En sådan stämpling som ointelligent och obegåvad. 
Jag vill inte att andras negativa förväntningar förändrar självbilden. Diagnosen påverkar inte - det är personligheten som avgör. Personen är inte obegåvad - personen kan vara kreativ, snäll, modig, charmig och egensinnig. Eller inte... Precis som alla andra... Hur ser de på sig själva? Hur mycket förstår de av "diagnosens" innebörd? Vad vill de själva? 

Hade det varit bättre utan diagnos? Med diagnosen stänger man vissa vägar och öppnar andra möjligheter. Man behöver inte traggla läxor och prov som man ändå inte lyckas med. Man har rätt till en annan skolform och annan betygsättning. Men om betygen aldrig har varit viktiga? Är det då bättre med "F" i grundskolan än "betyg enligt grundsärskolans kursplan"? Man kan få Lss- stöd...

Eftersom normerna kring diagnosen i samhället är värderande på ett sätt som de flesta av oss upplever som negativ blir diagnosen och dess betydelse så stigmatiserande. Det finns så mycket som "vi" tar för givet - men som inte blir självklart för de här personerna. Kompisar. Boende. Jobb. Förhållande. Körkort. Vem ska du ringa för att ha någon att hänga med? Vem blir glad när de kommer till fotbollsträningen? Vem kan de lita på? 

"Vi andra" har ett stort ansvar att berätta för vår omgivning vad diagnosen innebär, utan att värdera. 

Unikt begåvad. "One of a kind" - att bli bemött och få de anpassningar som behövs. Att få förutsättningar att lyckas oavsett mål... bli omtyckta och älskade. Uniq!
(null)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback