Årets sista dag; nyårsafton 2020

2020
Summering. Hur summerar man ett så annorlunda år?
Pissår? Fuck 2020? Många säger det… Vad är det som säger att det är skit just nu? Vi delar upp tillvaron i bra och dåligt. Vi vill ha det ena - men inte det andra. Vi lever och drömmer om regnbågar, enhörningar och skumpa i överflöd. Fest, klänningar och blommor i håret. Vi hoppas - men med hoppet skapar man samtidigt ett missnöje med nuet. På dagens ridtur trotsade vädergudarna väderapparna - ljuset vann över mörkret och solen tog sig igenom det tjocka molntäcket. Det summerar året. Ljus och mörker.
Visst! Covid-19 är piss. Att många har varit svårt sjuka är tråkigt. Att många har dött av covid-19 är väldigt sorgligt. Att inte få krama nära och kära och inte få umgås inomhus känns konstigt och ledsamt. Mina tankar går till alla som förlorat någon, sett sina livsverk gå upp i rök, och till alla inom vården som kämpar hårdare än man kan föreställa sig. 
Men om jag bortser ifrån allt detta och tänker på hur året har varit för mig och min familj så måste jag säga: 2020 – var ett bra år. Men inte bara… Det har varit ett annorlunda år. Anders har jobbat hemifrån sedan i mars. Och Klara har varit hemma större delen av den tiden. Vi har lämnat över två djur till evigheten - oändligheten. De fattas mig. Innerligt. Båda - på sitt sätt. Myggan i sin godhet och Chilla i sin egenhet. Men Klara och Anders hemmifrånjobb möjliggjorde att vi kunde ta en ny hund - 23 kilo mjuk och brun kärlek, ett plåster med klister. Som har följt med på Linus löparrundor. Idag har han sprungit varje dag - i ett helt år! Det är så imponerande. Av alla som gör det i allmänhet - men av Linus i synnerhet! 
(null)
(null)

Givetvis har covid-19 ställt till det på olika sätt. Vi fick ställa in en utlandssemester - en semester som såg så oerhört bra ut - men sommaren bjöd på hemester som innehöll bland annat en alternativ midsommarfest, paddling, hinderbana, mer Ekö och go-cart. Klara fick körkort, två stipendier och fick äntligen - efter ett år av rehab börja spela innebandy igen - men det blev endast några få matcher innan idrotten återigen fick stängas ner pga covid-19. Det finns avståndsmarkeringar i affärer och ständigt påminns man om att hålla avstånd i högtalarsystemet. Överallt finns lappar med påminnelser om handtvätt och handsprit. I media har vi följt de uppdaterade siffrorna om antal smittade och döda. Efter en inställd tävling i våras blev det en tävling i höst - med munskydd i veterinärgrind och vinst i bagaget. Vi har hittat nya sätt att umgås. Vi umgås på avstånd, vi coronahälsar och coronaanpassar på två meters håll och träffas ute.


(null)


(null)

På jobbet har det nästan känts som vanligt - förutom allt vick då... Restriktionerna har varit svåra att följa fullt ut. Men sällan har jag träffat så friska personer i skolan - folk har stannat hemma med minsta symptom. Vi har haft färre fysiska möten - men möten på det bästa sätten jag vet - behovsmöten, med dem jag behöver och för att vi vill - inte för att "sitta av tiden". 
(null)

Året har fått mig att förstå - ännu mer - att vi är en del av helheten. Aldrig förr har väl så många varit hobbyepidemiologer men utgett sig för att vara stadsepidimilogsexperter - trots att de flesta inte visste att de existerade för ett år sedan… Händelser utlöser andra. Vi påverkar vårt öde. Men om vi ska påverka på riktigt måste vi göra det tillsammans. Det här året har gjort det lite tydligare för mig att jag ofta inte förstår vad som händer och varför det händer och att mina förhastade slutsatser ofta är begränsade. Jag vill förstå, snabbt, och forma min åsikt för att kunna agera - för att fortsätta leva på hoppet. Men vad vet jag om vad som är rätt? Vad vet jag om framtiden? Det har varit ett år som vi inte kunde drömma om eller förutse för ett år sedan. Precis lika lite som vi vet om 2021. Vi har förhoppningar och hopp och vi har fått en massa nya ord (https://www.expressen.se/nyheter/arets-nyord-2020-ar-du-en-boomer/), som har präglat vår vardag - blivit vår vardag - och kanske förblir vår vardag?
Coronaanpassa:
vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset.
Coronahälsning:
Hälsningsgest som uppkommit under coronapandemin.
Kommentar: Vanliga coronahälsningar är att nudda armbågarna, knogarna eller fötterna.
Covid-19:
Infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2.
Hobbyepidemiolog:
Person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin.
Kommentar: Även soffepidemiolog används i samma betydelse.
Hungerpandemi:
svält orsakad av coronapandemins konsekvenser.
Hälsolitteracitet:
Förmåga att förstå hälsoinformation.
Immunitetspass:
Intyg som visar att en person är immun mot coronaviruset och därför ges möjlighet att exempelvis resa eller besöka vissa platser.
Kommentar: Immunitetspass förekommer även inom idrotten. Idrottare som har antikroppar mot coronaviruset slipper under en viss tid genomgå fler tester. Även coronapass används i liknande betydelse.
Infodemi:
global spridning av skadliga rykten.
Klustersmitta:
Spridning av virus bland personer i en avgränsad grupp.
Lockdown:
Restriktioner som begränsar rörelsefriheten i ett samhälle och möjligheten att använda olika samhällsfunktioner.
Mjuta:
Stänga av mikrofon eller ljud.
Platta till kurvan:
Hålla smittspridningstakten på en jämn nivå.
R-tal:
genomsnittligt tal som visar hur många personer som smittas av en redan smittad person.
Självkarantän:
Isolering i hemmet eller på annan plats när en person har eller kan ha smittats alternativt vill undvika risken att smittas av coronaviruset.
Social distansering:
det att hålla fysiskt avstånd och att ta hänsyn till riskerna för smittspridning i sitt sociala umgänge.
Superspridare:
Person som sprider en sjukdom till ett stort antal personer.
Turistkorridor:
Överenskommelse som möjliggör semesterresor mellan länder där smittspridningen är på låga nivåer.
Tvåmetersregeln:
Rekommendation eller bestämmelse om att hålla två meters avstånd mellan personer som inte tillhör samma sällskap.
Underturism:
Situation där besökarna är för få för att turistberoende orter ska klara sig ekonomiskt.
Vårdskuld:
Uppsamlat behov av sjukvård som uppstår när vissa åtgärder skjuts upp till förmån för åtgärder som är mer akuta.
Men 2020 var inte bara corona... Det har varit både ljus och mörker.
Barnkonventionen blev svensk lag. Det var gräshoppsinvasion i Afrika och skogsbränder i Australien. Kamala Harris blev USA:s första kvinnliga vicepresident och Biden blev president. Några utrotningshotade djur kom tillbaka - t.ex. glasgrodor i Bolivia som man inte har sett på 18 år. Koldioxidutsläppen minskade - naturen fick en andningspaus under corona. Utsläppen i Sverige beräknas minska med tio procent under 2020, jämfört med 2019. Och koldioxidutsläppen i världen beräknas ha minskat med sju procent under 2020 (- men troligtvis är det bara en tillfällig positiv effekt på den globala uppvärmningen - tidigare finansiella kriser har ofta har lett till att världens ledare satsar ännu mer på fossilindustrin för att få igång ekonomin igen…). Polio utrotades i Afrika. Dublantis sätter världsrekord. Det sista kända fallet registrerades 2016, men det är först nu man med säkerhet har kunnat säga att kontinenten är fri från den dödliga sjukdomen. Skottland gick i bräschen och erbjuder nu gratis mensskydd. Minkar avlivades i Danmark. Bomben i Beirut. Gensaxen fick äntligen nobelpriset.Sudan förbjöd könsstympning. Jordskred i Norge. Samkönade äktenskap fick ökat stöd i flera länder...
Jag sitter och nynnar på Lalehs låt "Tack och förlåt":
"...Tack mamma
tack pappa
tack till alla vägar som man gått
tack till livet som vi bara fått
tack till hjärtat som vill fortsätta slå
tack till jorden
TACK"
Så tack och förlåt. Tack till livet, tack till hjärtat som fortsätter slå, tack till jorden...
"En dag ska vi dö, alla andra ska vi leva...."
Citatet ovan är från författaren Peo Enquist som avled i april, 2020.
Tänk ändå vad många dagar vi lever! Och alla vi som går omkring och lever får göra det på allra bästa sätt. Livet är ändå det allra största och vackraste vi har.
"Glädjen har sin egen sorg min vän.
En drink av vemod fyller glasen igen.
Dom tårara som aldrig sett ljuset, dom kommer nu.
Här på årets sista dag.
Och jag lovar mig själv ännu en gång,
att inga löften ska lämna dessa läppar.
För alla löften stiger mot skyn,
som ett norrsken som flammar upp och dör.
...Här på årets sista dag...
I våra händer vilar vår framtid… (Uno Svenningssons "Årets sista dag")
Tro, hopp och kärlek till er alla! Så här på årets sista dag - framtiden vilar i våra händer! (null)

(null)










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback