11/5; tisdag

En morgonpromenad. Med Björn Natthiko i lurarna. En glad hund i bredvid mig. Solens som redan värmer. Den spira grönskan. 
(null)

"De tankar som vi har svårast att släppa taget om är de som tenderar att göra oss mest illa." 
(null)

Jag har distanslektion med nian. De får lyssna på poddar och program om hjärnan. Tanken gnager i ditt inre… tanken som gör dig ledsen och illa till mods. Den snurrar runt i ditt huvud och du får ingen rätsida på "problemet" i ditt huvud. En tanke, en handling, ett ord – den har tatuerat sig fast i din hjärnbalk. Den har blivit en sanning. 
(null)

"Tro inte på allt du tänker". Det kommer alltid finnas sorger i våra liv, oförätter och orättvisa. Men jag har makten över mina tankar. Jag har makt att släppa just den tanken, låta den segla iväg långt ut i universum för att sedan blekna.
(null)

"Meningen med livet är att hitta sin gåva. Och sedan ge bort den."
(null)

"Det finns en resonans i tillvaron. Universum svarar an på avsikterna bakom vad vi gör och vad vi säger. Vad vi skickar ut kommer i längden tillbaka. Världen är inte som den är. Världen är som du är. Så var det du vill se mer av i världen."
Rädsla är inget farligt utan något som räddat oss många gånger från farliga saker. Däremot påverkar rädsla vår hjärna och vårt mående negativt om vi lever med den under en längre tid. Rädsla skapar en stressreaktion i kroppen som gör kroppen redo för att slåss eller springa. Denna reaktion i kroppen gör att viktiga funktioner som vårt immunsystem, matsmältningssystem och hormonella system sätts på vänt, och allt blod går till armar och ben för att du skall kunna aktivera muskler snabbt. Det som också händer är att hjärnan går in i "fokusmode". Den del av hjärnan som står för överlevnad som kallas reptilhjärnan, tar över, för det enda som betyder något i detta läge är din överlevnad. I ett läge med ett riktigt hot är detta en gåva. Att leva med denna typ av rädsla över tid gör däremot din kropp utmattad. Energin som genereras för att du skall springa eller slåss får inget utlopp, utan byggs upp i din kropp. Den energin kommer istället ut som irritation, frustration och ilska. Och även ofta då riktat mot andra. När vår reptilhjärna tar över har vi inte tillgång till viktiga delar av hjärnan som sköter saker som problemlösning, kreativitet och innovation.
Våra tankar - vårt mående - vårt nervsystem - allt hör ihop... Vi går i cirklar. Men får inte fastna i våra tankar och tro på allt vi tänker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback