Kvinnodagen 8 mars

Läste i smålandsposten om Maria Svelands nya bok "Bitterfittan", och ser kriterier för hur man är en bitterfitta:

10 skäl att vara en bitterfitta

# 1. Vad du än jobbar med tjänar du mindre än en man som jobbar med samma sak.

# 2. Du tar ut mer föräldraledighet än ditt barns pappa gör. Det leder till sämre löneutveckling. Sämre karriärmöjligheter. Sämre pension.

# 3. När din manlige partner är föräldraledig med ert gemensamma barn blir han överöst med beröm över hur duktig han är. Och vad fantastiskt att han kan baka också!

# 4. Dina manliga chefer glömmer bort att du finns, medan de ständigt ser och gärna befordrar din högst medelmåttiga manliga kollega.

# 5. Du och ditt utseende är utsatta för påtryckningar av starka ekonomiska krafter. Skönhetsindustrin omsätter 50 miljarder kronor per år bara i Sverige.

# 6. Du riskerar att bli våldtagen. Av din egen manliga partner. I ditt hem.

# 7. Du misshandlas, ibland till döds, av din manliga partner.

# 8. Trafficking är den snabbast växande organiserande brottsligheten. Till stora delar handlar det om "människohandel med sexuella ändamål". Bara till Sverige förs hundratals kvinnor och flickor årligen för att utnyttjas i prostitution.

# 9. Dina medsystrar i krigsdrabbade länder blir systematiskt våldtagna som en del av krigföringen.

# 10. Dina medsystrar i stora delar av världen, framför allt i Afrika, Asien och Mellanöstern blir könsstympade. Ofta måste de skäras upp för att ha samlag.

 

Det är lätt att hålla med om en del av påståendena, även om jag inte till fullo håller med om alla... men man ler ju när man läser att man får sämre lön - på vår skola är det definitivt så. Jag tar ut mer föräldraledighet - men det är Mitt val. Jag Vill vara hemma (egentligen är det konstigt att man ska behöva välja vem som ska vara hemma - båda borde få vara hemma, samtidigt, lika länge! Tänk om Anders sa att han absolut skulle vara hemma från början, att jag fick pumpa ur och han kunde ge flaska... Eller att vi skulle delat lika - hemska tanke! Och det beror inte på att jag tror att det skulle gå sämre om han var hemma - utan rent egoistiska själ... Jag Vill vara hemma! Men jag skulle önska att Anders fick möjlighet att vara hemma lika mycket - om han vill - och det är väl klart att man vill?). Om det skulle betyda att jag förlorar pengar (jag har aldrig fått så mycket i löneökning som när jag var hemma med Klara - undra vad det betyder?), pensionspoäng och kärriärsmöjligheter (vi har knappt någon karriärsmöjlighet inom skolan) för den skull, så skulle det vara rättså okej - jag har fått en värdefull tid med mina barn (som jag önskar att alla fick vara med om - både mammor och pappor, och visst kunde man underlätta för att alla fick den möjligheten genom att göra om tex reglerna om ersättningstak osv. Man kan ju säga att vi skulle märka pengamässigt om det var Anders som var hemma istället för jag - och då kan det nog märkas ännu mer väl i andra familjer... Dessutom bör det, och ska det, ses som en utveckling att vara hemma med barn). Jag hoppas att kvinnor inte ser det som en kvinnofälla - jag hoppas att alla vågar säga vad de tycker, jag hoppas att man är hemma för att man vill! Men visst är det lätt att höra hur duktig pappan är som är hemma... Men om hans kulle börja baka skulle jag bara bli glad! Resten av punkterna kan jag bara nicka instämmande i, och tycka att det är förjävligt.


Klara fick vara hemma idag. Hon är rättså igg, har inte kräkt mer, men hostar och är trött. Idag ska ju Linus till Nackdoktorn. Han har inte vaknat ännu, men jag ska nog väcka honom snart för att se hur han mår idag. Jag var och red i går kväll - det stod hoppning på schemat, men redan i trav lättridning insåg jag (inte likt mig att ge upp eller visa att jag inte klarar något) att jag inte skulle klara att stå över hinderna. Jag fick rida lite som jag ville istället och titta på när de andra hoppade. Det kändes okej att sitta ner i traven och att galoppera. Jag hade ney häst - en trevlig liten pålle, som hade till största intresse att hoppa. Stackarn, hoppades in i det längsta...

Nähä, dags för lilleman att stiga upp.

Kram

PS. Anders är pappaledig en dag i veckan, snart två och från maj ska han ta ut fem dagar i veckan, till och med augusti.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Stor kram från en bitterfitta till en annan! Jag fick ett utbrott imorse bara av att stå och diska så visst väcker dagen idag en liten bitterbitch i mig!! Som tur väl ringde montessori och behövde John i deras förstaklass så nu ska jag njuta av att vara kvinna tillsammans med min kvinnliga kompis Lena. Vi ska fika i Malmö och känna oss som starka och fria kvinnor! Fast jag borde plugga. Men idag är en bra dag för man kan hoppa över allt som man inte tycker är kul och hänvisa till att det är kvinnoförtryck! Min kurslitteratur är bara skriven av män till exempel! Varför ska jag behöva läsa deras skitsnack om 'human impact on ancient environments'? Dessutom är det pga män som vi har miljöproblemen så idag struntar jag i böckerna och hyllar alla kvinnor världen över som har svaren till alla problem men tystas ner. Mina tankar är idag hos kvinnorna på AIDS-hemmet Temba i Umtata, Sydafrika. Starkare kvinnor har jag aldrig mött och jag önskar att några av dom mår bättre och lever sin styrka. Ett stort tips till alla kvinnor, och män, är att läsa Johanne Hildebrandts triologi 'Freja', 'Idun' och 'Saga'. Ger otroligt mycket kraft till en kvinnosjäl.
Igår hittade jag också ett roligt klädföretag som använder ekologisk bomull till sina kläder. Passande till dagen heter företaget KAXIG!!! Skojiga kläder till vuxna och barn! Jag ska beställa ett kaxigt förkläde att ha när jag jobbar i eko-butiken!
Ha en underbar kvinnodag och var kaxig som Freja! Ge Klara och Linus en stor puss. Vi ses på lördag!
Stor kram från lillasyster

2007-03-08 @ 10:33:10
Postat av: Anonym

Adressen till kaxiga kläder:
www.kaxigdesign.se

2007-03-08 @ 10:35:46
Postat av: Lisa

Fnissar när jag läser ditt långa inlägg och känner hur mycket jag längtar efter dig!
Och du jag tycker att du kan beställa ett förkläde till John oxå som han kan ha när han diskar!
Hoppa över disken, gå och fika, va kvinna, var bitter bitch, strunta i mansboken...
Freja ligger och väntar på mig - jag fick låna den av Marianne, men knät har varit för bra för att jag ska hinna läsa, och dessutom har jag haft lite annat för mig...
Vi ses snart! Säg bara till om vi ska hämta dig på lördag! och vi räknar med att du sover över!
Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback